Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Lafoa Kellerei Schreckbichl 2007
Alto Adige DOC
Włochy
Sauvignon Blanc
Cena: 91
Alk: 13,50%
Kolor: b
Nr 13120
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Kellerei Schreckbichl:
Lafoa 2018 Alto Adige Sauvigno..

St. Daniel 2013 Alto Adige Pin..

Classic 2010 Alto Adige Gewurz..

Pfefferer 2010 Vigneti delle D..

Sand 2009 Alto Adige Moscato G..

Atisis 2009 Alto Adige Gewurzt..

Weisshaus 2008 Alto Adige Pinot..

Siebeneich 2008 Alto Adige Mer..

Pinay 2008 Alto Adige Chardonn..

Lafoa 2008 Alto Adige Sauvigno..

Lumo 2007 Vigneti delle Dolomit..

Prail Praedium 2007 Alto Adige..

Prail 2006 Alto Adige Sauvignon..

Siebeneich 2006 Alto Adige Merl..

St. Daniel 2006 Alto Adige Pino..

Lafoa 1995 Alto Adige Cabernet ..

rurale (2012-02-17) Ocena: 7
Dłużej chyba nie miałbym odwagi trzymać. Ten sb jest już dojrzały, złoty, okrągły. Pełny wciąż, materii wciąż jest tu dość dużo. A to doświadczenia rzadkie dla mnie w przypadku sb. @Deposito Sci

star (2012-02-17)
Dopisuję średnią cenę - 91zł, za Wine-Searcherem, gdzie wspominają o 89 zamorskich punktach i każą pić w 2008-2011, więc widać, że to ostatni dzwonek. Pamiętam, że Lafoa w wersji Cabernet Suavignon to długowieczne wino, próbowaliśmy ostatnio z MM rocznik 1995 - ciągle młody.
wino13120#38403

willycoyote (2012-02-17)
Kiedys Gorna Adyga sprzedala wiecej w Niemczech i Austrii. Z tego powodu winiarze przygtowali biale wina wytrawne celowo do dluzszego przechowywania w domowych piwnicach, w stylu rieslingow renskich i mozelskich. Od dziesieciu lat najwiekszym klientem sa Wlosi a styl wina sudtirolen mieli zmienic. Biale wina z Gornej Adygi teraz nie warto trzymac wiecej niz 4 d 5 lat. Sa, oczywiscie, jeszcze wyjatki, np wina z winemakera Giorgio Graj, ale i lepiej nie ryzykowac, bo kosztowne. Smak i aromaty sa, wg wloskiego gustu, lepiej za mlode, na owoce morskie i ryby morskie. Inna rzecz na czerwone. W Gornej Adygi nie byly dlugotrwale jak w Langhe czy Tuskanii, ale sredniotrwale a jeszcze tak jest dzisiaj, nic sie nie zmienilo.
wino13120#38405