Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Rocche dell'Annunziata, Torriglione Roberto Voerzio 2007
Barolo DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 900
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 13033
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Roberto Voerzio:
Priavino 2010 Dolcetto d'Alba ..

Priavino 2009 Dolcetto d'Alba ..

Vigneti S. Francesco, Fontanaz..

Ceretto 2007 Barbera d'Alba Ba..

Vigneti S. Francesco, Fontanaz..

La Serra 2007 Barolo Nebbiolo

Cerequio 2007 Barolo Nebbiolo

Priavino 2006 Dolcetto d'Alba D..

Ceretto 2006 Barbera d'Alba Ba..

Vigneti S. Francesco, Fontanaz..

Vecchie Viti Capalot & Brunate..

Fontanazza - Pissotta, da Uva ..

2001 Langhe Nebbiolo

Vigneto Pozzo dell'Annunziata ..

2000 Langhe Nebbiolo

Vecchie Viti Capalot & Brunate..

Cerequio 2000 Barolo Nebbiolo

Rocche dell'Annunziata, Torrig..

Brunate 1999 Barolo Nebbiolo

Vignaserra 1999 Langhe Nebbiolo,..

star (2012-01-31) Ocena: 8
Rotondo, morbido, charnue. Co by znaczyło krągłe, goryczkowe, dobrze zbudowane, bo w językach mówiono podczas degustacji, przeróżnych. Wtedy zdawało mi się, że rozumiem:-) To ulubiony rocznik Roberto. Finesse, znaczy finezja. Długość, znaczy długość;-) Bardzo fiołkowe najpierw, potem owocowe. Pachnie, że hej! Znowu te lotne aromaty się pojawiają, jak w jakimś innym winie Voerzio. Mówili, że fiołkowe, pewno mieli rację. Świetne wino - eleganckie i długie. 12-13 dni macerowane jest zwykłe Nebbiolo, 25 dni Barolo. W 2007 pół kilo winogron z krzaka, to chyba nie za dużo, bo Roberto schodzi z wydajnością, na coraz niższą. Świetne, długość w posmaku i skóra w aromacie. Ocena 7-8. Cena jak dla la Serra i Cerequio, paryska to aż 200E, w Eurolandzie można pewno za 150E je ustrzelić. Cena za euro wtedy to 4,5zł, nie to co teraz, gdy chyba złoty mocny jak nigdy, przynajmniej ostatnio. @Grains Nobles

marwin (2012-01-31)
@star. Cytat ze Stara - W 2007 pół kilo winogron z krzaka, to chyba nie za dużo, bo Roberto schodzi z wydajnością, na coraz niższą.
Obstawiam, że w roczniku 2012 wyprodukuje wino bez winogron. Obstawiam, że Parkar i za to wino da mu z 95 parkerwoskich punktów.

wino13033#37880

star (2012-01-31)
Na coraz niższą, ale zatrzyma(ł) się pewno na optymalnej, niekoniecznie równej zero. Czasy pergoli chyba już minęły:-)
wino13033#37881

marwin (2012-01-31)
@star Nie jestem pewien czy czasy pergoli minęły. W Abruzzo ma się dobrze, a i we Wrocławiu całkiem spora. Winogron tylko na niej nie widziałem. Faktem jednak jest, że mi wzrok coraz bardziej szwankuje. Przy okazji z innej beczki - czy na Litwie robi się już wino ?; bo muszę tam na parę dni.
wino13033#37882

star (2012-01-31)
Może się nie robi, ale w Wilnie fajny sklep blisko centrum jest - Mouton kiedyś za ok. 700zł! Teraz pewno drożej. A tymczasem Ruscy (tak się teraz mówi) już odchodzą od szampanskoje, co my teraz będziemy pić:-(
wino13033#37885