Classic Paul Anheuser 2009 Nahe QmP Niemcy Riesling Cena: 45 Alk: 12,50% Kolor: b Nr 12783 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
dzidek (2011-12-05) Ocena: 4 Nie lubie slodkiego rieslinga... chyba ze wlasnie takiego chce kupic. Obok stal Kabinett tego samego producenta, zreszta z polska kontra "slodkie", wiec wzialem Classic w tej samej cenie z dopiskiem "wytrawne". Ups. Jak nie jest trocken, to zawsze bedzie z cukrem resztkowym?
Gubie sie w tym niemieckim systemie. Wein-r w innej notce pisze: Classic z założenia wytrawny. Ze jak? Moze specjalisci od rieslinga podpowiedza jakies proste praktyczne reguly.
Wino nie jest tragiczne, ale za niewstrzelenie sie w oczekiwania z premedytacja 4 :-) @Sobiesław Zasada/Alma
reuptake (2011-12-06) "Jak nie jest trocken, to zawsze bedzie z cukrem resztkowym?" w ogóle wino na ogół jakiś tam poziom cukru ma, ale, niemieckie, jak nie ma trocken, to jest on raczej wyczuwalny (bo "trocken" można napisać tylko gdy cukru jest naprawdę mało - w różnych apelacjach reguły są różne, liczy się też ile jest kwasu). "trocken" to jest wytrawne, a jak nie ma "trocken" to może być od "trocken schmeckende" - wytrawnego, ale z nieznacznie przekroczonym limitem cukru do likierowo słodkiego.
"Classic" jak rozumiem idzie trochę w poprzek i oznacza, że wino jest wytrawne lub - jeśli nie można na nim napisać "trocken" - nie jest bardzo słodkie.
wikipedia mówi: Introduced with the 2000 vintage, Classic is in principle a dry or slightly off-dry QbA that conforms to slightly higher standards intended to make it food-friendly. It must be made from varieties considered classical in its region, have a potential alcohol of 1% (or 8°Oe) above the minimum requirements for its variety and region, and have an alcohol level of minium 12.0% by volume, except in Mosel, where the minium level is 11.5%. Maximum sugar level is twice the acid level, but no more than 15 grams per liter.
Wydaje mi się, że tego określenia classic nie używają najlepsi. To ma trochę odróżnić wina "jakościowe" od rozmaitych blue nun i liebefraumilch, które są jeszcze słodsze. wino12783#36623
reuptake (2011-12-06) I jeszcze cytat: „Classic wines enable everyone to easily find uncomplicated, dry varietal wines for everyday enjoyment – reliable taste and quality at an affordable price.” (przy czym "dry" jest rozumiane szeroko ;)) wino12783#36624