Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Classic Paul Anheuser 2009
Nahe QmP
Niemcy
Riesling
Cena: 45
Alk: 12,50%
Kolor: b
Nr 12783
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Paul Anheuser:
Classic 2012 Nahe Riesling

Classic 2007 Nahe Riesling

Schlossbockelheimer Konigsfels,..

dzidek (2011-12-05) Ocena: 4
Nie lubie slodkiego rieslinga... chyba ze wlasnie takiego chce kupic. Obok stal Kabinett tego samego producenta, zreszta z polska kontra "slodkie", wiec wzialem Classic w tej samej cenie z dopiskiem "wytrawne". Ups. Jak nie jest trocken, to zawsze bedzie z cukrem resztkowym?
Gubie sie w tym niemieckim systemie. Wein-r w innej notce pisze: Classic z założenia wytrawny. Ze jak? Moze specjalisci od rieslinga podpowiedza jakies proste praktyczne reguly.
Wino nie jest tragiczne, ale za niewstrzelenie sie w oczekiwania z premedytacja 4 :-) @Sobiesław Zasada/Alma

reuptake (2011-12-06)
"Jak nie jest trocken, to zawsze bedzie z cukrem resztkowym?" w ogóle wino na ogół jakiś tam poziom cukru ma, ale, niemieckie, jak nie ma trocken, to jest on raczej wyczuwalny (bo "trocken" można napisać tylko gdy cukru jest naprawdę mało - w różnych apelacjach reguły są różne, liczy się też ile jest kwasu). "trocken" to jest wytrawne, a jak nie ma "trocken" to może być od "trocken schmeckende" - wytrawnego, ale z nieznacznie przekroczonym limitem cukru do likierowo słodkiego.

"Classic" jak rozumiem idzie trochę w poprzek i oznacza, że wino jest wytrawne lub - jeśli nie można na nim napisać "trocken" - nie jest bardzo słodkie.

wikipedia mówi: Introduced with the 2000 vintage, Classic is in principle a dry or slightly off-dry QbA that conforms to slightly higher standards intended to make it food-friendly. It must be made from varieties considered classical in its region, have a potential alcohol of 1% (or 8°Oe) above the minimum requirements for its variety and region, and have an alcohol level of minium 12.0% by volume, except in Mosel, where the minium level is 11.5%. Maximum sugar level is twice the acid level, but no more than 15 grams per liter.

Tu jest więcej i po polsku :) http://www.winaniemieckie.pl/icc/Internet-PL/nav/7b8/7b85a747-4e67-811b-cd06-3a5926daeece

Wydaje mi się, że tego określenia classic nie używają najlepsi. To ma trochę odróżnić wina "jakościowe" od rozmaitych blue nun i liebefraumilch, które są jeszcze słodsze.

wino12783#36623

reuptake (2011-12-06)
I jeszcze cytat: „Classic wines enable everyone to easily find uncomplicated, dry varietal wines for everyday enjoyment – reliable taste and quality at an affordable price.” (przy czym "dry" jest rozumiane szeroko ;))
wino12783#36624

dzidek (2011-12-06)
Dzieki :-)
wino12783#36626