Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Reserve Vina Leyda 2009
Leyda Valley DO
Chile
Sauvignon Blanc
Cena: 29
Alk: 13,50%
Kolor: b
Nr 12592
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Vina Leyda:
Single Vineyard Canelo 2015 Va..

Reserva 2012 Leyda Valley Sauv..

Reserva 2011 Leyda Valley Pino..

Secano Estate 2010 Leyda Valle..

Garuma Single Vineyard 2010 Le..

Reserve 2009 Rapel Valley Carm..

Reserve 2009 Maipo Valley Cabe..

Lot 21 2009 Leyda Valley Pinot..

Lot 5 2009 Leyda Valley Chardo..

Secano Estate 2008 Leyda Valley..

Single Vineyard Rose 2008 Leyda..

Lot 21 2008 Leyda Valley Pinot..

Cahuil Vineyard 2007 Leyda Vall..

Single Vineyard Belloto 2007 Ma..

Single Vineyard Las Brisas 2007..

Vintage Sellection 2006 Central..

Impetu 2006 Central Valley Merl..

Reserve 2003 Colchagua Valley C..

Lot 21 2003 Leyda Valley Pinot ..

mikpaw (2011-11-04) Ocena: 5
Niezłe wino. Typowy nos SB: trawy, pokrzywy, cytrusy. Usta też podobne, zdominowane przez podobne wrażenia. Kwasowość ok. Wino ma jakąś minimalnie męczącą cechę (niektóre SB da się wypić duszkiem butelkę ;) - tutaj potrzebne były przerwy). Mimo to, jest to smaczne wino. 5+/6- - ale warto dołożyć kilka złotych na Leyda Single Vineyard SB, jest lepsze o jakieś dwie klasy... @Winarium

star (2011-11-04)
Gooseberries. You know how disagreeablly sharp and crunchy they are raw? But boil them for half an hour with some sugar syrup - the acidity hasn't budged but suddenly the green fruit seems ripe and mouthwatering, however acid it was. Peppers. Take a knife and slash into a fresh green pepper, and breathe in that cold, earthy fragrance before you take ypur first bite - then the crunch of the crisp flesh, the flow of cool rainwater.
And there's more. Think of the sharpness of just-picked blackcurrants, still smelling of the leaf rahter than the juicy flesh. Think of grass fresh-mown on a pring morning, slightly damp and earthy, but fragrant in the drying sun. Think of new season asparagus - again the crunch again the paradox of something vegetal but rich. And to sweeten our thoughts - think of hints of honey, of apricots and apples and the spray of acid from a fresh lime.
Tak pisze Oz Clarke (ten co koszulkę przepocił po meczu w kosza) w książce New Classic Wines, dość starej, o Sauvignon Blanc Montana, ale myślę, że stosuje się do większej ilości. Marek Bieńczyk pisał o enzymach, klonach Sauvignon Blanc i badaniach DNA, Rurale o histerii, MikPaw powyżej o Leydzie, ja o zachwytach nad słoweńskim Sauvignonem Blanc od Verusa - Panie piszczały, zupełnie jak czerwone wino pachnie, czarną porzeczką i miały rację. Ta odmiana od zawsze wywołuje emocje. Aha w tym na fotce nie znalazłem żadnej z wyżej wymienionych cech odmiany;-) Jest już za późno! W ogóle mawiają, że ta odmiana jakoś super nie dojrzewa w piwczniczce, no ale ani Mellota ani Dagueneau starych nie próbowałem więc się nie mądrzę.

wino12592#35550

star (2012-12-15)
Gdy na WI ciągle świętują odkrycie francuskiego paradoksu, gdy Paulina Przybycień cieszy się, że wino chroni serce i układ krążenia (pralinka) mi dzisiaj właśnie znajomy Francuz przypomniał, że to bullshit z tym paradoksem i rzeczywiście już dawno temu podważono metodologię działań, gdy French Paradox was debunked, czyli został nomen omen obalony (pralinka) w 1994. Ku przestrodze więc:

Alcohol has a toxic effect on the liver, kidneys, heart muscle, and gastrointestinal tract, and is especially irritating to the urinary bladder and prostate gland. Just two alcoholic drinks can reduce your heart’s work capacity by about 20% for up to a full day. {Permanent Remissions, Robert Haas, 1997}

Lepszy bywa brak wiedzy niż jej odrobina. A na deser film.
wino12592#45860