Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Suavia 2010
Soave Classico DOC
Włochy
Garganega
Trebbianella
Cena: 30
Alk: 12,50%
Kolor: b
Nr 12413
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Suavia:
Soave Classico 2017 Soave Gar..

Monte Carbonare 2009 Soave Cla..

Massifitti 2009 Soave Trebbia..

2008 Soave Classico Garganega,..

Monte Carbonare 2002 Soave Clas..

dzidek (2011-09-30) Ocena: 5
Za Starem: rzeskie i goryczkowe. Dobre. Ale z tlustawa ryba sie nie zgralo. @Superiore

dzidek (2011-10-01)
Soave cokolwiek zyskuje, jak chwile polezy, czy pic tylko od razu?
wino12413#34303

cerretalto (2011-10-01)
Lepiej chwilę poczekać, podobnie jak z wieloma białymi od porządnych producentów. Suavia 2009 jest w sam raz a niedawno piłem 2008 i wciąż było bardzo dobre. Inna sprawa, to jak było przechowywane. Polecam "Monte Carbonare". A "Le Rive" może długo leżeć i powinno lepiej pasować do tłustej ryby choć pewnie nie lepiej niż tłuste, maślane szardone :).
wino12413#34304

dzidek (2011-10-01)
Monte Carbonare bez zaskoczen - fakt, lepsze. A co do beczki i tlustej ryby, czy tez w ogole wina i jedzenia, to jakos bardziej sprawdzaja mi sie kontrasty niz podobienstwa.
wino12413#34305

star (2011-10-01)
Ja też wolę na kontrastach grać i takie potrawy jeść, ale myślę sobie, że to pewno dlatego, że podobne potrawy trzeba idealnie zegrać ze sobą i łatwo z tej idealnej równowagi zostać wytrąconym. Ostatnio jakaś cukinia z Chardonnay fajnie wypadła w Bziku.
wino12413#34310

cerretalto (2011-10-01)
Wina Suavia (produkcją zarządzają 4 siostry o ile pamiętam) to w ogóle jedne z moich ulubionych win białych od paru lat. Ale przy jedzeniu często w ogóle nie zwracam większej uwagi na to jak co z czym się łączy. Jeśli prosta rybka, to przeważnie lubi białe, jeśli tuńczyk czy łosoś to czasem polubi nawet czerwone, zwłaszcza niskotaniczne. Dla mnie clou jest gdzie indziej. Mówiąc w skrócie - do prostych potraw w stylu włoskim pasują mi proste wina włoskie, jesz i nie przemyśliwujesz zanadto "połączeń". Ale do ambitnych i złożonych, np. w stylu francuskim bardziej pasują wyrafinowane, np. francuskie. I chyba ważniejsza jest jakaś równowaga niż kontrasty, choć te najwspanialsze połączenia są oparte raczej na kontrastach.
wino12413#34321

star (2012-06-11)
Innym też się podoba. Do kupienia w Enotece Polskiej, za ok. 50zł. Maciek z WI: Motyw przewodni tego Soave to zaś – przepraszam za słowo – mineralność. To jego kręgosłup, a obudowany jest on dużym ciałem (4 tygodnie na osadzie dodaje mu złożoności). Dobra kwasowość, orzeźwiające, z nutami zielonych jabłek. Cierpliwi dostaną też białe kwiaty (ja znalazłem konwalie).
wino12413#41778