Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Disznoko 2007
Tokaji Minosegi
Węgry
Harslevelu
Cena: 50
Alk: 13,50%
Kolor: b
Nr 12231
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Disznoko:
Szaraz 2010 Tokaji Furmint

Late Harvest 2007 Tokaji Furmin..

Szaraz 2007 Tokaji Furmint

Aszu 6 2005 Tokaji Furmint 60%,..

Dry 2005 Tokaji Furmint

2003 Tokaji Furmint

Szamorodni Szaraz 2003 Tokaji ..

Feledes 2003 Tokaji Furmint
Feledes 2003 Tokaji Furmint
Hattyus Aszu, 5P 2002 Tokaji F..

Mandolas 2001 Tokaji Furmint
Mandolas, Feledes 2001 Tokaji F..
Feledes 2000 Tokaji Furmint
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Szamorodni, Edes, 2nd 2000 Toka..
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Aszu, 5P 2000 Tokaji Furmint, H..

Aszu, 6P 1999 Tokaji Furmint

Aszu, 6P 1997 Tokaji Furmint

Aszu 5 1995 Tokaji Furmint 60%,..
Aszu, 6P 1993 Tokaji Furmint

Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint,..
Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint..

mkonwicki (2011-09-02) Ocena: 7
W nosie trochę słodyczy, dużo ziół i miodu, w ustach podobnie z dobrym kwasem. Długie, smaczne, aromatyczne, wciągające. Bardzo dobre 6+ lub 7-, choć może na 7 trochę zbyt bezpośrednie i proste. No dobra, niech będzie 7, choć wiem, że to przesada. @Disznoko

star (2011-09-02)
Ja też w takich przypadkach się waham między sześć i siedem. Bo jak tylko smaczne, ale bez znamion wielkości, to jakoś głupio tak siódemkę odpalić, ja z tym BA Haaga. Bywa i gorzej, znamiona ma jakieś, ale aż tak smaczne nie jest.
wino12231#33107

mkonwicki (2011-09-02) Ocena: 6
Racja
wino12231#33114

deo (2011-09-02)
Ach, te rozterki degustatora! :-) Ostatnio udało mi się jakieś wino wypić bez zastanawiania się, ile punktów mu przydzielić. Fajne uczucie, jakby człowiek oderwał się od ziemi i szybował w przestworzach, czy coś :-)
wino12231#33115

star (2011-09-02)
Ja odrywam się przy drugiej butelce... ale niekoniecznie pitej unisolo, tego samego dnia;-)
wino12231#33116

star (2011-09-02)
Tak było przy Rose Castela: http://www.sstarwines.pl/wino12209
wino12231#33117

star (2011-09-02)
Do 3x!
wino12231#33118

star (2011-09-02)
Harslevelu to chyba Lipowina (nie mylić z lipą, a nie winem, choć chyba lipowe trochę jest?) Jakbyś MK rozróżnił Harslevelu od Furminta? Co je różni i które wolisz, w tokajach słodkich, w winach wytrawnych?
wino12231#33119

denko (2011-09-02)
Przed wykładem MK jako supporcik...Krzak o liściach lipy, dużo pszczół naokoło, jasna sprawa. Gorzej jak lipę oplata, trudno dojść i jak oddać Winnetou to co winne a Lipszycowi to co lipne...
wino12231#33123

mkonwicki (2011-09-02)
Za mało Harslevelu piłem, nie dam rady. Mógłbym udawać, blefować, mądrzyć się, ale nie mam dziś siły. Może kiedy indziej.
wino12231#33125

star (2011-09-02)
No to go to Hel (wczoraj doszliśmy z Karwi do Władysławowa, przez Jastrzębią Górę i Rozewie, piękna wycieczka), albo do Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Hárslevelű, gdzie kilka synonimów wymieniają: Budai Goher, Feuille de Tilleul, Frunza de Tei, Frunze de Tei, Gars Levelyu, Garsh Levelyu, Garsleveliu, Garsz Levelju, Gorsh Levelyu, Hachat Lovelin, Harch Levelu, Harchlevelu, Hars Levelu, Hars Levelü, Hárs Levelű, Hars Levelyu, Harslevele, Hárslevele, Harst Leveliu, Harzevelu, Hosszúnyelű Fehér, Kerekes, Kereklevelű, Lämmerschwanz, Lämmerschwanz, Weisser, Lidenblättriger, Lindenblätrige, Lindenblättrige, Lindenblättriger, Lindenblütrige, Lindener, Lipolist, Lipolist Biyali, Lipovina, Musztafer, Nöthab, Tarpai, Tokai, Tokay i Vörös, za stroną: http://www.vivc.de/index.php
wino12231#33133

kuba (2011-09-03)
Okropnymi ogólnikami mówiąc, furmint jest bardziej miodowo-jabłkowo-gruszkowy, z tendencjami ku mineralności, a harsz mocniej ziołowy czy wręcz korzenny. Ale wiadomo, wszystko zależy od zadanej butli.
wino12231#33145

star (2011-09-03)
Deo, a tak w ogóle to jakie to wino było i... jak je oceniasz;-)?
wino12231#33168