Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Brut Enrico Gatti 2006
Franciacorta DOC
Włochy
Chardonnay
Cena: 90
Alk: 13,00%
Kolor: m
Nr 12120
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Enrico Gatti:
Brut 2004 Franciacorta Chardonn..

gp (2011-08-12) Ocena: 6
Najsłabszy Satèn z ostatnimi laty. Technicznie nienaganny, długi w posmaku. Brakuje mu tego co w bąbelkach jest dla mnie niezbędne: orzeźwianie. Kwasowości trochę brak. Drożdżowe nuty wciąż obecne mimo wieku. Może na zimowe wieczory się nadaje? Ocena mi wychodzi 6 przy braku kontekstu. Wśród innych Satèn dostałby 5. @Ipermercato

gp (2011-08-12)
I z tylca:
wino12120#32296

star (2011-08-13)
Gatti furrorę zrobił na Kontrze: Furorę zrobiła za to znakomita Franciacorta od Enrico Gattiego, płynnie łącząca wątki krzemienno-drożdżowe, redukcyjne, z prawdziwie odświeżającą głębią owocu i dobrą, mineralną kwasowością. Jako jedno z niewielu, wino to z każdą minutą stawało się w kieliszku lepsze… boję się jednak, że słabe la Montina i Mailly były za sprawą nie najlepszych flaszek, ale co na to wpłynęło sam nie wiem, tak więc wniosków za bardzo wyciągać nie można:-(
wino12120#32325

gp (2011-08-13)
Wnioski można wyciągać. Znowu musiałem przez Ciebie zaglądnąć w tą otchłań krzemiennych drożdży i meniskusów. Oj niedobry Ty, niedobry. Otóż cokolwiek autor miał na myśli, to wątki redukcyjne w tym winie (zaznaczam że to nie było to wino o którym ja piszę, tylko zdaje się że dość stare butelkowanie Brut z Salute) są raczej efektem leżenia dość długo w cieple. Ja piłem kilka butelek tego wina i faktycznie jedna z nich (degorżowana w 2007 a pita 2010), raczej przechowywana w ciepełku, była redukcyjna. Pozostałe dwie nie miały nawet śladu. Nie wiem co autor ma na myśli pisząc odświeżająca głębia owocu. Dla mnie redukcyjne nuty stoją w sprzeczności z odświeżaniem. Z głębią to nie wiem jak jest, bo nie wiem co to znaczy: że mocno owocowe?, słabo?, ukryty gdzieś w głębi ten owoc (może w głębokiej studni zbudowanej z mineralnych łupków)?

Czasem podejmuję próby napisania czegoś równie wykwintnego, niestety jakoś mi nie idzie. Przy tym winie udało mi się tylko jedno zdanie spłodzić: Jest to cudowny, perlisty dionizjak o połyskliwym meniskusie niepoddający się zgubnej mondializacji, o barwie pszczelich łez o zachodzie słońca, eterycznym nosie przywołującym ostrygowe gołąbki w liściach paczuli macerowane w ciepłej light roasted Baozhong, który w ustach eksploduje niejednoznacznie owocowo-buduarowym szramem wybornej kwasowości pozostawiając nas w mineralnym osłupieniu niczym w głębokiej, chłodnej, łupkowej studni w wilgotny jesienny poranek, bez drogi ucieczki.

wino12120#32329

gp (2011-08-13)
Zapomniałem dodać ostatnie słowo które zapisałem na koniec poprzedniego zdania:

elektryfikacja.

wino12120#32330

star (2011-08-13)
No to zajrzyj jeszcze do wnętrza butelki (niekoniecznie Kleina, bo to by trudne było;-), jest tam list skierowany do pewnego krytyka: http://kontretykieta.wordpress.com/2011/08/08/autentyki/ także w komentarzach. Pozdrawia sstar, ssamo zzło.
wino12120#32331

gp (2011-08-13)
No przeca już zajrzałem i skomentowałem: wino6292#32230
wino12120#32332

star (2011-08-13)
Linkowanie do komentarzy w długich wątkach (powyżej 13 komentarzy bodajże) nie przenosi nas do odpowiedniego komentarza, znaczy do etykiety, będę musiał znowu nad tym po(pół)główkować. Ale tym razem komentarze Twoje na wierzchu więc wiadomo o co kaman.
wino12120#32333

gp (2011-08-13)
Wydaje mi się że się mylisz. Mam wrażenie że to akurat działa. Natomiast nieodmiennie apeluję o przywrócenie normalnego działania skalowania tekstu! Obecnie na smarkfonach sstarwines jest delikatnie mówiąc uciążliwy bo trzeba tekst przewijać nie tylko góra dół, ale i prawo-lewo jak się jakąś czytelną wielkość trzcionki zrobi.
wino12120#32334