Winninger Brückstück Feinherb Reinhard & Beate Knebel 2007 Mosel Niemcy Riesling Cena: 44 Alk: 12,00% Kolor: b Nr 11605 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Reinhard & Beate Knebe..:
reuptake (2011-05-03) Ocena: 7 Wszystko, czego oczekuję od mozelskiego rieslinga. Waga średnia (to nie jest kilkuprocentowy filigranowy zawodnik), leciutka słodycz, mocny kwas, łupki i inne skałki, piękny kwiatowy bukiet. Dobre wino do picia, dobre wino do żucia. Ja najpierw się rzucam i piję, a jak mam już mało, rozsmarowuje każdy łyk na języku oddzielnie. @Vinexus
star (2011-05-04) Teraz zamiast QmP, na etykietach pisze się, psze Pana, Pw, niby to samo, a co innego;) wino11605#28723
gp (2011-05-04) Czyli pewnie nie można teraz pisać "kabinett" na winie bez QmP. Na jedno wychodzi, jeśli tak. wino11605#28728
star (2011-05-04) Ano. Kabinett to w końcu Praedikatt. wino11605#28730
star (2011-05-04) Ciekawe jak wygląda ta flaszka od zaplecza? Kontra znaczy. Masz ją Reuptake, czy w lesie zakopałeś? Mnie bardziej interesowało jak się Feinherb ma do Kabinett, czy też Spaetlese? Czy to poziom niżej jest, czy też całkiem obok tych klasyfikacji. W 2007 może jeszcze Pw nie było? wino11605#28731
reuptake (2011-05-04) I z defaultu jest chyba słodszy niż feinherb (lub feinherb to dolna granica „słodkości” nieoznakowanego inaczej Kabinetta, tak mi się wydaje).
i gdy wszystko już wydaje się jasne pojawia się określenie Riesling Kabinett fruchtsüß (i tu jestem ciekaw, jak się ma fruchtsüß do feinherb... ale mam nadzieję, że niedługo się dowiem, bo flaszki już chyba jadą)
wino11605#28732
star (2011-05-04) Waga moszczu w ekslach liczona różnicuje między Kabinettem, Spaetlese, Auslese, czy też TBA. Niekoniecznie oznacza to cukier, choć na ogół (są wyjątki) w coraz wyższych kategoriach jednak jest też więcej cukru. O klasyfikacji win niemieckich wg Wiki. Zarówno dla QbA jak i Pw mamy rozgraniczanie na zawartość cukru: trocken, halbtrocken, feinherb, lieblich/mild/restsuess i w końcu suess/edelsuess, to na końcu to może być fruchtsuess, zgaduję, ew. przedostatnie, więc bardziej słodkie niż feinherb, choć przecież odczucie słodkości to nie sam cukier, a wypadkowa kwasu, cukru i może garbnika? wino11605#28733
reuptake (2011-05-04) @sstar Nie mam już.
moim zdaniem, ma się nijak. feinherb to określenie „słodkości”. kabinett, spatlese itd to określenie stopnia dojrzałości winongron. oczywiście, że z bardziej dojrzałych/przejrzałych winogron trudno zrobić wino wytrawne, w związku z czym łatwiej spotkać Kabinett trocken niż Auslese trocken. jest to więc oddzielna klasyfikacja, opisująca inny parametr.
Weingut Knebel nie jest członkiem VDP (albo nie było w 2007), jest członkiem Bernkasteler Ring. I w związku z tym nie mogło oznaczać swoich win jako Kabinett. wino11605#28735
gp (2011-05-04) MoselFineWines tłumaczy pojęcie tak: "The "Feinherb" category stands for just off-dry or dry-tasting wines (usually anything between 10 and 30 g/l of residual sugar, depending on the acidity). The concept is nearly impossible to convey into English: Literally translated, it means "harsh in a fine way" or "delicately harsh", which are not descriptors one would immediately associate with positive feelings... However, it has been increasingly successful, especially in Germany, where it allowed to overcome the shortcomings of the traditional descriptor "Halbtrocken" (half dry) for these wines, which many consumers interpreted negatively as "half wine" or "not dry enough." Brzmi sensownie. Czyli to marketing bardziej. A ta butelka z fotki to nie jest "alte reben" czasem? Wtedy to byłoby jednak wino z privlastkiem i jakieś info o "kabinett" czy TBA powinno być raczej. wino11605#28738
star (2011-05-04) David Rayer z MoselFineWines.com pewno ma rację. Trochę tych mozelczyków wypił, a w detalach też raczej akuratny jest. Gust ma nieco spaczony, oprócz mozelczyków lubi utlenione wina jurajskie jak MKonwicki, lekutkie Gameye jak Monty, czy też Mondeuse z Sabaudii, jak Winersch. Generalnie przedkłada finezję, nad brute force, Lafite'a nad Insignię. Dziwak;) PS. W paryskim GrainsNobles pomaga Pascalowi Marquet, stąd go kojarzę. wino11605#28739
star (2011-05-04) A to siedlisko blisko Roettgen się znajduje (Heymann Loewenstein ma tam winnice), jak widać na stronie Vinexus.de. wino11605#28740
deo (2011-05-04) Herr Eggert z Weingut Caspari mówił, że "feinherb" obejmuje dość szeroki zakres zawartości cukru i pokrywa się z "halbtrocken" i częścią "lieblich". Stary podział "trocken-halbtrocken-lieblich-suss" pozostaje aktualny, a feinherb to taka nowość, podobno wygodna dla producentów i konsumentów. wino11605#28745
reuptake (2011-05-04) Nie, to nie jest alte reben (btw. na vinexusie są jakieś inne etykiety). wino11605#28746
gp (2011-05-04) Owszem są i inne, ale mam wrażenie że lekki zamęt jest tam. Fotki etykiet starych są, a wina nowe sprzedają. Czyli te które są na stronie producenta, z których zniknęły wszystkie informacje z frontowej etykiety. Wydaje mi się że to jest zatem "zwykłe" Qualitatswein, więc o "Kabinett" mowy być nie może w oznaczeniach. Dobrze wnioskuję czy nie? Nie nadążam za tym niemieckim systemem. ;-) wino11605#28758
reuptake (2011-05-04) Wydaje mi się, że dobrze wnioskujesz. wino11605#28762