Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Winnica Węgrów, Dwójniak Litewski Winnice Wzgórza Trzebnickie 2004
Dolny Śląsk
Polska
Miód rzepakowy
Cena: 30
Alk: %
Kolor: m
Nr 11180
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Winnice Wzgórza Trzebn..:
Riesling Winnica Węgrów 2017 D..

Blanc Winnica Węgrów 2016 Doln..

Winnica Węgrów 2015 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2015 Dolny Śląs..

Riesling Winnica Węgrów 2015 D..

Winnica Węgrów 2014 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2014 Dolny Śląs..

Riesling Winnica Węgrów 2013 D..

Riesling Winnica Węgrów 2013 D..

Rhenan Winnica Węgrów 2013 Dol..

Winnica Węgrów 2012 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2012 Dolny Śląs..

Rouge Winnica Węgrów 2012 Doln..

Rhenan Winnica Węgrów 2012 Dol..

Blanc Winnica Węgrów 2012 Doln..

Rose 2012 Dolny Śląsk Rondo, R..

Rose Winnica Węgrów 2012 Dolny..

Winnica Węgrów 2011 Dolny Śląs..

Rose 2011 Dolny Śląsk Rondo

Winnica Węgrów 2011 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2011 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2010 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2010 Dolny Śląs..

Rose, Winnica Węgrów 2010 Doln..

Winnica Węgrów 2009 Dolny Śląsk..

Winnica Węgrów 2009 Dolny Śląsk..

Winnica Węgrów 2009 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2009 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2009 Dolny Śląs..

Winnica Węgrów 2009 Dolny Śląsk..

Winnica Węgrów, Półtorak 2004 ..

Grappa 2002 Dolny Śląsk Riesli..

star (2011-02-24) Ocena: 8
Delikatny dwójniak, fajny i zrównoważony, kwasowy nawet. Pachnący... nie tylko miodem, no dobrze miodem ale jakim? Finezyjny rzekłbym i potoczysty;) Z Rieslinga był? Co mam wpisać w odmianę? Przecież nie miód;) Cena wywoławcza, jakość jak u Jarosa, a tak naprawdę to może i lepsza.

Z miodów to Panom polecam wrzosowy;) A każdemu z nawracającymi infekcjami (najlepiej wino;) miód Manuka, nowozelandzki, kilkudziesięciokrotnie (20x) bardziej antybakteryjny niż zwykły. Podobno. Niemcy go badali.

peyotl (2011-02-24)
Jak miód to tylko akacjowy, malinowy, jabłkowy, winogronowy - robi takowe teść mojego syna, ale nie dodaje niczego do miodu, tylko pszczoły karmione są odpowiednimi sokami (ekologicznymi) i te miody mają odpowiednie uenzyomowacenie, likwidują wolne rodniki i w ogóle.
wino11180#26281

mkonwicki (2011-02-24)
Spadziowy i gryczany są super. Poza tym na kanapkę: rzepakowy i słonecznikowy, zwłaszcza ten drugi. Akacjowy też fajny, mój syn bardzo lubi. Unikam w Polsce kupowania midów zagranicznych. A z pitnych miodów, to ciągle za mało ich kupuję i piję. Dobre, nie sa drogie, nasze, Polskie. Muszę się bardziej starać.
wino11180#26284

marcinfutrzak (2011-02-24) Ocena: 8
Mód genialny - dobrze ułożony bogaty w aromacie i smaku, pyszności! Byłem zachwycony, a moja Pani jeszcze bardziej:) Z jakiego miodu był robiony to wie tylko nasz znajomy Miodosytnik ;) Z tego co pamiętam, to mówił że to Miód Litewski

Co do nomenklatury. to też należałoby podać na SW jakieś wytyczne. Zazwyczaj na butelce są podawane tylko nazwa i "stopień rozcieńczenia" - półtorak, dwójniak, trójniak itd.

Jeśli chodzi o miody od pszczół, to ja spożywam ich sporo, a najbardziej lubię ciemne (właśnie mam przy sobie bułeczkę z gryczanym :) Oczywiście polecam kupować bezpośrednio od pszczelarza. A jaki miód na jakie dolegliwości - to łatwo znaleźć w necie

Co do Manuka - czytałem wiele, próbowałem, ale z Helicobacter sobie nie poradził, pomimo takich opinii w necie. Polecam przede wszystkim polskie miody, bo ponoć najlepiej spożywać miód z regionu w którym się mieszka.
wino11180#26294

star (2011-02-24)
Ja zaś o gronkowcach, gdzieś czytałem, że ten Manuka niby daje radę... przynajmniej in vitro (in vivo to już zupełnie inna historia;). Jakby bliżej miał ten miód, bo w gardle/nosie zwykle sobie gronkowiec siedzi (skórnego to każdy chyba ma w pewnej ilości, ale to nawet zdrowo podobno, chyba, że jakiś mutant;). A helicobacter (zmora wrocławian podobno, duży odsetek wrocławskiej społeczności go ma, sześćdziesiąt procent?) to jakoś w przewodzie pokarmowym głębiej siedzi. Testy krwi nie zawsze go wykazują podobno, trzeba pobrać materiał. Oczywiście leczymy się u lekarzy, a tu tylko tak sobie, a muzom bajdurzymy.

Klasyfikacja miodów pitnych to ciekawszy temat. Poczekamy na Wesołego, co powie. Ze zwykłych to my właśnie mamy na tapecie leśny i lipowy. Od mazurskiego bartnika, można go pewno znaleźć w sieci.
wino11180#26296

wesoly (2011-02-24)
Dwójniak Litewski Rocznik 2004 luty :) Sycony na miodzie rzepakowym. Cytat z "Miodosytnictwo" dr Teofila Ciesielskiego z 1925 roku (wydanie V, jak dotąd najlepsza książka o wyrobie miodów pitnych. "Słynne miody litewskie wyrabiały się najczęściej z brzeczki dwójniaka, lecz również z półtoraka i trzecia. Do brzeczki miodowej podczas gotowania dodaje się na 100 litrów płynu 150 grm. jagód jałowcowych i 100 grm. kwiatu bzu"
wino11180#26305

star (2011-02-24)
Dane uzupełniłem. To ja zacytuję Marię Lemnis i Henryka Vitry: Miód można nazwać bez najmniejszej przesady najsłodszym arcydziełem przyrody. Oczywiście miód nie fałszowany! Nie tylko najsłodszym, lecz również najbardziej poetyckim, kojarzącym się z kwiatami. Słynna francuska pisarka, Madame Sevigne, nazwała miód duszą kwiatów i róż. Więcej później, ale mnie taka refleksja, zupełnie niepoetycka, naszła, czy dużo miodowej chińszyzny jest na naszym rynku?
wino11180#26307