Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Chateau Musar, Gaston Hochar 1993
Bekaa Valley
Liban
Cabernet Sauvignon
Carignan
Cinsault
Cena: 240
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 11162
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau Musar, Gaston ..:
Musar Jeune 2008 Bekaa Valley ..

Cuvee Blanc 2004 Bekaa Valley ..

Hochar Pere et Fils 2004 Bekaa..

Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..

Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..

Hochar Pere et Fils 2003 Bekaa ..

2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..

2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..

Wino i kuchnia 2000 Bekaa Valle..

2000 Bekaa Valley Cabernet Sa..

Hochar Pere et Fils 1998 Bekaa V..

1998 Bekaa Valley Obaideh, Mes..

1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1997 Bekaa Valley Cabernet Sa..

1996 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1993 Bekaa Valley Cinsault, Car..

Musar Jeune Bekaa Valley

wein-r (2011-02-20) Ocena: 7
Partia przeciekającego wina trafiła do Polski. Wino wedle wszelkich standardów powinno być klasyfikowane jako WADLIWE. Ale różnie to bywa. Kumpel (JBwino) otwierał dwie flaszki z tej partii. Pierwsza niezła, lotnej i migdałów sporo. Z drugą był problem, bo w mgnieniu oka umierała. Po kilku minutach kolor spłowiał, aromat zgasł. Jak to w przypadku "starych" win bywa...

Ja miałem fart! Może nie na 4 serduszka (jak w BB), ale dobre bardzo było to wino :). Migdał i lotna zwiały szybko; pozostał owoc, słodycz, niezła kwasowość. Coś o garbniku napisać warto, ale nie ma o czym. Garbnika brak. Gładkie i owocowe, faktura wody. Ale nie wodnistość miałem na myśli. Bardzo dobre. Spiję ostatnie łyki w 5 min. ;) @Centrum Wina

wein-r (2011-02-20)
Otwarcie nie było łatwe...
wino11162#26104

wein-r (2011-02-20)
...korek "zapieczony"...
wino11162#26105

wein-r (2011-02-20)
...a po przecieku sporo brakowało...
wino11162#26106

wein-r (2011-02-20)
...korek mokry był jak gąbka. Sporo wina wycisnąłem z niego. Ggreg? Co Ty na to?!

Połamał się w końcówce, ale i tak dał radę. Ciekaw jestem 1993 bez takich wylewności.
wino11162#26107

wein-r (2011-02-20)
Coś połączyć warto by?
wino11162#26108

wein-r (2011-02-20)
Tego wina nie było TU, bo Serge zobaczywszy stan flaszek, "odpuścił" sobie ich komentowanie. Lepiej mówić o czymś co się zna niż odwrotnie.
wino11162#26112

wein-r (2011-02-20)
TU czyli TAM ;)
wino11162#26113

star (2011-02-20)
Połączyłem, choć niezbyt fortunnie może. Do nazwy producenta, czyli do Gaston Hochar przerzuciłem Chateau Musar. Tak więc ich flagowe wina nie mają nazwy, a producent zwie się Chateau Musar, Gaston Hochar. Nie wiem czy inne wina jak Cuvee Rouge robią poza Chateau Musar, ale póki co niech już tak będzie, za dużo było wpisów, ale zawsze można je wszystkie zmienić. Wracając do wina to wrzucę może jeszcze i tu fotkę aut. Andrzeja Daszkiewicza, bo piękna jest:)
wino11162#26117

star (2011-02-20)
Strasznie drogi rocznik to się okazuje! Młode ok. 20E, na nie tak dzikim zachodzie, a ten powyżej sześćdziesięciu euro (dopisuję cenę!), a nawet do stówki, wow! Przynajmniej wg Vinopedii! Tymczasem dorzucam ceny za magnumy w Centrum Wina, podobno dostępne.
wino11162#26125

mkonwicki (2011-05-31) Ocena: 7
Super. 7+
Bardzo mój typ. Ocet, lakier, aceton, chlorchinaldin, pomarańcze...

wino11162#29926

ggreg (2011-05-31)
Przegapiłem pytanie Wein-ra. No właśnie, jak wysechł, jak mokry był cały? Taki zbutwiały korek "pachnie mi" degradacją mikrobiologiczną, ale to luźne dywagacje. Pracę magisterską pisałem w Zakładzie Biochemii specjalizującym się w mikrobiologicznej degradacji biopolimerów (lignina, itp.), to tak kombinuję;-) Inna sprawa, że tego wina chętnie bym spróbował.
wino11162#29927

star (2011-05-31)
Rocznik 2002 na jaki trafiłem z czasem zwekslował jak to określił brut w kierunku śliwek w occie;) Średnio fajnie. Peter stwierdził, że to trochę jak bożo nuwo, na dwutlenku węgla, jakby macerowano (pół)węgl(an)owo. Średnio im przypadło do gustu.
wino11162#29930