Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Cuvee Cabernet Sauvignon Domaine Richeaume 2006
Cotes de Provence AOC
Francja
Cabernet Sauvignon
Cena: 60
Alk: %
Kolor: cz
Nr 10827
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domaine Richeaume:
Cuvee Tradition 2006 Cotes de P..

star (2010-12-26) Ocena: 6
Tym razem mogło być z Chile, Austrii, Hiszpanii i Francji. Z tych krajów mieliśmy odgadnąć je w ciemno. Lekutko pachnie, eleganckie dość. Myślę sobie pewno Francja. Lakierowe trochę. Może jednak Austria? Bez słodyczy. Ładne, eleganckie, lekkie, z lekkim garbnikiem. Lekkie ale fajne, nisko kwasowe, ale zrównoważone, może być. Sugerowali bois neuf (nowe beczki), ale pas trop (bez szaleństw). Na koniec odnotowałem ziołowy nos (jak nie mój, to czyj? wina pewno;). Elevage plus naturel (naturalne dojrzewanie w beczkach), plus ouvert (bardziej otwarte), argyle (glina), rousse (nie wiem o co kaman, może jakieś czerwonoziemy, glinki żelaza czy co?). Ocena najpierw pięć, a potem sześć (jak już się dowiedziałem co piję?).W tej serii lepsze było Mas da Plana Torresa, podobne, choć inne;), Cabo de Hornos San Pedro, a gorszy cab Prielera z Burgenlandu.

Jakiś Hoesch je robi. Rurale go lepiej zna. Agriculture Biologique z certyfikatem (ale to nie biodynamique Ecocertowskie). Cenę wpisałem jak za inne wino od nich z Moevenpicka. @Grains Nobles, Paris, degustation Cabernets au Monde

star (2011-03-15)
Agriculture Biologique w praktyce, czy inne biotechniki, a dokładnie to ograniczenie ilości siraki, dają w kolorze rouge wina bardziej owocowe, krągłe i miękkie. Podaję to za stroną WinoMania.pl, choć badań nie znam, ani Sławek ich nie podaje (może ktoś zapoda link?). Ja miałem takie wrażenia przy winach białych: Exto Gredic Movia, Heymann Loewenstein, Provignage Marrioneta czy Montrachet DRC. Miękkie były, kocie takie, ale czemu to nie wiem. Może dojrzałe grona zebrli po prostu, a nie żadne bio, czy mała ilość siary. Choć Heymann przy Molitorze czy Weilu to jednak mało siary chyba daje, no nie?
wino10827#26932