Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Vieilles Vignes Domaine Ostertag 2009
Alsace AOC
Francja
Sylvaner
Cena: 40
Alk: %
Kolor: b
Nr 10707
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domaine Ostertag:
Les Jardins 2017 Alsace Riesli..

Fronholz 2017 Alsace Riesling

Les Jardins 2016 Alsace Pinot ..

Muenchberg Grand Cru 2013 Alsa..

Vieilles Vignes 2011 Alsace Sy..

Vignoble d'E 2011 Alsace Gewur..

Vignoble d'E 2011 Alsace Riesl..

Fronholz 2010 Alsace Riesling

Zellberg 2010 Alsace Pinot Gri..

Vignoble d'E 2009 Alsace Pinot..

Vignoble d'E 2009 Alsace Riesl..

VT, Fronholz 2009 Alsace Gewur..

Muenchberg Grand Cru 2009 Alsa..

Heissenberg 2008 Alsace Riesli..

Vignoble d'E 2008 Alsace Gewur..

Zellberg 2007 Alsace Pinot Gri..

SGN, Fronholz 2007 Alsace Gewu..

Vignoble d'E 2007 Alsace Riesli..

Heissenberg 2006 Alsace Rieslin..

Fronholz 2004 Alsace Riesling

Fronholz 2002 Alsace Pinot Gri..

star (2010-12-08) Ocena: 6
Nie tylko Niemcy potrafią odpalić niezłego Sylvanera (jak Wittman!). Ostertag po swojemu, w stylu bio, choć bez ultenionej aberracji. Świetne, bogate, intensywne wino. Więcej takich! Na koniec dnia, czy z rana;) Może to kwestia dobrego (także dla białych?) rocznika? Z Alzacji dobry Sylvaner można też kupić od Państwa Wachów, u nas Vinares! PS> Anorak informuje, że bio od 1998, może Monty coś dopowie? Ładna różowa koszula musi budzić zaufanie;) @Caves Bossetti

star (2010-12-08)
Tak to był właśnie Klub Leniwca. Ciekawe jakie losy win Ostertaga w Polsce. Bo to kurna dobre wina są!
wino10707#23385

star (2010-12-08)
Dyskusja z grupy SW na FB (zapraszam!, linkuję tam The Best of SW;) ze Zbyszkiem Kmieciem, którego kojarzycie z miłośći do win węgierskich (gościliśmy go u nas na czacie! TT to moje alter ego;):


TT> 
    Ostertag dobre bio, czy jest już w PL?
    http://www.sstarwines.pl/wino10707

Zbigniew Kmieć> 
    dobre bio? ...

TT> Dobre wino. Biodynamiczny producent. 
    Taki skrot myslowy:)
    
Zbigniew Kmieć> 
    Ja wiem, ale nie wiem czy to oksymoron, 
    czy tautologia, czy alibi...

TT>
    Tautologia chyba nie. Wina bio bywają 
    przecież dramatyczne.
    Oskymoron? A co to znaczy? Już wiem, 
    sprawdziłem;) Też nie. W końcu jedno 
    drugiemu nie przeczy.
    Alibi? A kogo zabiłem? 
    Zabiłeś mi tym ćwieka;)

wino10707#23394

wujciopiesio (2010-12-08)
I film jeszcze z Ostertagiem: http://www.collegiumvini.pl/main2.php?r=cv&p=277 Ciekawe gdzie to się wklei?
wino10707#23416

wujci (2010-12-08)

wino10707#23418

wujciopiesio (2010-12-08)
Chciałem napisać: to działa! Ale za szybko się wysłało. Nikt nie importuje Ostertaga, o ile wiem. Szkoda.
wino10707#23419

star (2010-12-08)
Witamy Cię Wujciopsie (?) na SW:) Tu się przedstawiamy zwykle, zapraszam. Szkoda, że nie ma importera. Może SstarImport;) Żartowałem! A film ładny, choć dość leniwy, niespieszny;) Marek Bieńczyk prowadził degustację z Andre Ostertagiem, rzecz jasna! Klasa. Kamienista kobiecość to pewno oksymoron;) Ale czaję o co chodzi, z jednej strony osławiona mineralność, wyrazistość. Z drugiej miękkośc, dojrzałość gron, zaokrąglenie lekkie beczką (kiedyś mu to zarzucali podono, w Rieslingu się od beczki odwrócił, a tu jest trochę). No dobra. Film!

wino10707#23420

star (2010-12-08)
Jednak czegoś się jeszcze uczę. Nie cała nadzieja stracona. Np. już wiem co to oksymoron;) Dopiero teraz obejrzałem cały film i Marek Bieńczyk użył tego sformułowania (Kamienista Kobiecość) właśnie jako oksymoronu, brawo boy (do siebie tak mówię;)! A przedziwne jest to, że akurat przy okazji tego wina zarówno Zbyszek Kmieć jak i Marek Bieczyk użyli sformułowania oksymoron. Co prawda chodziło o inne określenia: dobre bio vs kamienista kobiecość, no ale i tak... choć może to zaplanowana koincydencja;)
wino10707#23421

star (2010-12-08)
Może wątek "winne oksymorony" tu założymy? Macie jakieś inne pomysły?
wino10707#23422

wujciopiesio (2010-12-08)
Jaki znowu Wujciopsie?:) Wujciopiesiu lub wujciupiesiu. Czy naprawdę muszę się przedstawiać? Jeden jest wujciopiesio - i to ja :)
wino10707#23427

star (2010-12-08)
Wujciopiesiu (nie Wujciopsie, ani tym bardziej nie Wujciopisie!) Drogi. My też pojedynczy jesteśmy (schizofrenia to przecież choroba), a przedstawiliśmy się tutaj grzecznie i kulturalnie:) Zapraszam.
wino10707#23429

wujciopiesio (2010-12-08)
Eee. Odmawiam powtórnie. To moje ostatnie słowo, jakem wujciopiesio:)
wino10707#23430

star (2010-12-08)
Oczywiście masz do tego święte prawo, ale coś mi podpowiada, że nie jesteś prawdziwym WujcioPiesiem;)
wino10707#23432

piesiowujcio (2010-12-09)
Wujciopiesio, w przeciwieństwie do mnie, nie wniósł nic ciekawego. To po co się wpisywał?
wino10707#23448

star (2015-08-25)
Ostertag zawitał ze swoimi winami do Polski, dokładnie do Vini e Affini, co anonsuje Marek Bieńczyk, na WI, chwaląc zwykłego Sylvanera, a polecając słodkiego rieslinga z Muenchberg za 185zł, ponoć warto.

Pamiętam degustację w Paryżu, na której zebrała się – w niewielkim sklepie z winem – terroirystyczna francuska elita, crème de la crème. Kogo tam nie było! André Ostertag, Anselme Selosse, Thierry Allemand, Antoine Arena, Olivier Jullien, Noël Pinguet (z Domaine Huët w Vouvray) i wielu innych. Miało się wrażenie, że to nowi apostołowie i to w wielkiej komitywie; byłem tam jak ten poganin, który trafił do bractwa, by zobaczyć i uwierzyć. W „Nową Francję”, jak pisał Jefford w głośnej wówczas książce o takim właśnie tytule.

Ciekawa dyskusja rozgorzała w komentarzach, zwracam uwagę na styl odpowiedzi.

Marek Popielski
Do Panów Wspólników P. Gawędy ale bierzcie przykład z Armina Diela . Z wyrazami szacunku Marek Popielski

Wojciech Bońkowski redaktor
Czyli mają przestać pisać i wziąć się za robienie wina? ;-)

Marek Bieńczyk
A, Marek się odezwał. Ukłony dla importera, któremu Nowa Francja sporo w Polsce zawdzięcza

Aż się zainteresowałem tematem, who the f... is (pralinka) Armin Diel i wiem.

Armin is also one of Germany’s leading wine writers (though he never comments on his own wines). He was co-editor of the German Gault Millau Wine Guide and writes frequently about French and German wines for various magazines.
wino10707#527220