Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
La Grande Annee Bollinger 2000
Champagne AOC
Francja
Pinot Noir 63%
Chardonnay 37%
Cena: 540
Alk: 12,00%
Kolor: m
Nr 10322
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Bollinger:
Special Cuvee NV Champagne Pino..

Special Cuvee NV Champagne Pin..

Rose NV Champagne Pinot Noir, ..

Special Cuvee NV Champagne Pin..

Special Cuvee NV Champagne Pin..

Rose NV Champagne Pinot Noir, P..

Rose, Brut 2002 Champagne Pino..

Vieilles Vignes Francaises, Bl..

La Grande Annee 2002 Champagne..

La Grande Annee 1999 Champagne ..

La Grande Annee 1997 Champagne..

Vieilles Vignes Francaise,Blanc..

sstar (2010-10-14) Ocena: 7
Dobra intensywność, nuta brioszki (piekarniano/drożdżowa) charakterystyczna dla tego domu szampańskiego. Dobre. Równowaga wprost niebotyczna. Naprawdę smaczne, szkoda, że ze względu na cenę poza moim zasięgiem:( Może we Francji kiedyś upoluję? W przypadku la Grande Annee dają 9g cukru przy dosage, podczas gdy dla RD (Recenemment Degorge) dają jedynie 3/4g. Ocena sześć/siedem, zaniżona pewno. Siedem lekutko;) Chciałoby się częściej pijać takie szampany, a nie szukać tylko promocji w Carrefourze (aż trzy kupiłem!;). Ten rocznik wydaje mi się lepszy dla tego szampana niż poprzedni, ale z drugiej strony porównywanie w odstępie lat win z degustacji to raczej żart:) @Centrum Wina/Wine & Food Noble Day

sstar (2010-10-14)
Kontra, która wskazuje, że wbrew pozorom to świeżynka, co dopiero co (kwiecień 2010) Bollingerowską piwnicę opuściła! A RD jak długo trzymają (chyba nawet do 20 lat, nie?). To jak widać 10!
wino10322#21501

troll (2010-10-14)
R.D. (récemment dégorgé) jest trzymany dłużej w kontakcie z osadem drożdżowym niż Grande Année. Zwykle 8 lat lub dłużej (choć z 20 latami się nie spotkałem). Wydaje mi się że to sporadyczna sytuacja gdzie degorżowanie Grande Année jest aż po 10 latach od rocznika, bo zwykle to wino spędza 5 lat "na osadzie" w butelce. Nawet biorąc pod uwagę że może akurat bazowe wino w tym roczniku spędziło w beczkach jakiś dłuższy czas, to chyba nie aż 4 lata... Zresztą kto ich tam wie. Technicznie to R.D. i Grande Année nie różnią się tak bardzo (poza tym dłuższym minimum 3 lata kontakcie z osadem i około połowę mniejszym dosage). Oba fermentację w butelce przechodzą pod korkiem a nie pod kapslem, oba wina bazowe są fermentowane i stabilizowane w starych beczkach, proporcja PN/Chard niemal identyczna i pochodzenie winogron też niemal takie samo.
wino10322#21505

mdcc (2010-10-14)
RD 1990 byl rozlany w 2002r - tak przynajmniej stoi na etykiecie
wino10322#21508

star (2010-12-14) Ocena: 6
W tym szampanie w odróżnieniu od Bollingera nierocznikowego już jest trochę kwasu. Jest kwas, jest i goryczka. Fajne. Bułkowe posmaki, piekarniczy trademark tego domu szampańskiego. Ocena sześć pewno. @Caves Auge


wino10322#23616

star (2012-09-10)
Kto mało cukru daje w Szampanii? Tutaj się dowiecie. Grains Nobles zapodaje: Lundi 17 septembre, l’univers des champagnes non dosés ou très faiblement dosés par Anne-Marie Chabbert. Voici un aperçu des vignerons qui seront en lice : Georges Laval, Eric Rodez, Heucq Père et fils, Sélèque, Assailly, Agrapart, Moutardier, Vazard Coquard, Olivier Bonville, Boizel, Laurent Perrier, Dehours. Il reste quelques places.
wino10322#43776