Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Certeze, Grande Cuvee Santomas 2004
Slovenska Istra, Koper VO
Słowenia
Refosk
Cena: 125
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 10269
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Santomas:
Certeze, Grande Cuvee 2006 Slo..

Certeze, Grande Cuvee 2005 Slo..

sstar (2010-10-07) Ocena: 7
Wino pięknie pachnące. Igliwie jak w lesie. Rozmarzyć się można. Do tego nuta terpentyny i komuś nawet świeczką zapachniało. Raczej mało owocowe klimaty, ale przynajniej coś się dzieje. Dużo beczki, ale podobno 27 miesięcy w niej dojrzewało. Sześć lat minęło od zbioru, jak jeden dzień;) Może kiedyś zmięknie? Słodkawe i pustawe momentami w smaku (wpada się czasem w taką dziurę powietrzną, znaczy smakową, że alegorią się posłużę), choć kwas się znajdzie i dużo garbnika jak najbardziej. Ocena sześć/siedem, ale jednak szóstkę zaznaczyłem, pod wpływem panelu pewno, który nieco się krzywił. Mi chyba jednak się podobało. Kiedyś złoty medal Magazynu Wino ustrzeliło, teraz jakby mniej entuzjastycznie odbierane. No ale zobaczymy, poczekamy na werdykt, którego przecież nawet nie znam. Do kolejnego wydania MW. Trzeba by na spokojnie się z tym winem zmierzyć, nie w degustacyjnym szale;)

Importerska notka (z tym niedźwiedziem to pojechali;): Czysty, 100% Refosk dojrzewający 24 miesiące w beczkach z nowego, francuskiego dębu. Tylko 5000 butelek. Wino niefiltrowane, piękny, mocny, ciemny rubinowy kolor Refosca nazywanego lokalnie "królem ciemności". W nosie wyczuwalny cały kosz owoców (czarna porzeczka, śliwka, jagoda, brzoskwinia), czekolada i prawdziwa kawa espresso. W ustach pełna harmonia między owocem i dojrzałymi taninami. Smak kawy i kakao zmieszanych z czarnym bzem i śliwką. To nie wino, lecz pokarm dla ducha. Zalecane potrawy: dziczyzna (jeleń, dzik, niedźwiedź), jagnięcina, szynka, boczek, kiełbasa; twarde sery, trufle, gorzka czekolada (kakao min. 70%). @Dionizos/panel MW