Jerzy Kruk. Sommelier trudne słowo.

Archived on Tue, 02/02/2010 - 22:53.

02/02/2010 - 20:44 sstar: Zapraszam!

02/02/2010 - 20:58 mm: cos tu cicho

02/02/2010 - 20:59 sstar: Zaczynamy o 20-tej. Czekamy na gościa specjalnego :)

02/02/2010 - 20:59 celeste: ahoj

02/02/2010 - 21:00 sstar: W międzyczasie przypomnę, że zapis z czatu zostanie zarchiwizowany i udostępniony na Sstarwines.pl

02/02/2010 - 21:00 jkruk: Witajcie, jestem :)

02/02/2010 - 21:00 sstar: Możemy zaczynać :)

02/02/2010 - 21:01 sstar: Witam!

02/02/2010 - 21:01 sstar: Co jest najtrudniejsze w pracy sommeliera?

02/02/2010 - 21:01 jkruk: Prawdopodobnie nie oczaruje dzisiaj bystrością i refleksem - cały dzień za kólkiem

02/02/2010 - 21:02 jkruk: kontakt z ludźmi :)

02/02/2010 - 21:02 jkruk: no i znaleśc pracę

02/02/2010 - 21:02 sstar: :)

02/02/2010 - 21:02 sstar: Pana ulubione połączenie kulinarno-winne?

02/02/2010 - 21:03 jkruk: to może coś z ekstremalnych

02/02/2010 - 21:03 jkruk: czyli np amarone z bigosem

02/02/2010 - 21:03 sstar: Niezły bigos ;)

02/02/2010 - 21:03 jkruk: albo stara rioja z halibutem

02/02/2010 - 21:04 jkruk: halibut uwędzony w cygarze

02/02/2010 - 21:04 jkruk: :)

02/02/2010 - 21:04 jkruk: "ciężko" warsztatowo pracowałem nad tym połączeniem

02/02/2010 - 21:04 sstar: A co do śledzia?

02/02/2010 - 21:04 jkruk: wbrew klasycznym rekomendacjom standardowego białego trunku

02/02/2010 - 21:05 jkruk: gruner veltliner

02/02/2010 - 21:05 jkruk: albo szampan

02/02/2010 - 21:05 sstar: Ulubiony szampan?

02/02/2010 - 21:05 jkruk: pamiętam panel magazynu do potraw świątecznych wszyscy uczestnicy byli pod wrażeniem lansona

02/02/2010 - 21:06 wesoly: szampan pasuje do wszystkiego ;)

02/02/2010 - 21:06 sstar: A Pana ulubiony szampan?

02/02/2010 - 21:06 jkruk: bollinger, deutz

02/02/2010 - 21:06 sstar: Jakiś szampan do słodkiego deseru?

02/02/2010 - 21:07 jkruk: trudne...

02/02/2010 - 21:08 jkruk: na pewno nie lanson, zbyt duża kwasowość

02/02/2010 - 21:08 jkruk: a co teraz degustujecie?

02/02/2010 - 21:09 wesoly: skończyłem musującego Sylvanera i zabrałem się za Rondo :]

02/02/2010 - 21:09 sstar: Chinon z Centrum Wina, zna Pan może?

02/02/2010 - 21:09 monty: Sigalasa 2006

02/02/2010 - 21:09 jkruk: ja chwyciłem za Optimum 2006 AC Fronton

02/02/2010 - 21:10 jkruk: wstyd przyznać pierwszy raz pije wino ze szczepu negrette

02/02/2010 - 21:10 jkruk: chinon, chyba co ś nowego

02/02/2010 - 21:11 guest-1: Skąd posiada Pan dane, że szkolenie u Pana może dać restauratorowi 70% wzrostu sprzedaży wina?

02/02/2010 - 21:11 jkruk: Te techniki są oparte na dwu letnich badaniach marketingowych w stanach zjednoczonych

02/02/2010 - 21:12 jkruk: Sprawdzono jak techniki wpływają, ich połączenie daje taki wynik

02/02/2010 - 21:13 jkruk: Może inny rynek, ale te techniki działają zapewniaM

02/02/2010 - 21:13 guest-1: czyli wnioski są na podstawie rynku z USA i szkoleń prowadzonych przez osoby wykształcone w tej materii a nie kogoś kogo szkolił w prowadzeniu restauracji muzykolog i tłumacz?

02/02/2010 - 21:14 jkruk: czuje podtekst, ale mo że jaśniej

02/02/2010 - 21:14 monty: Ten muzykolog i tłumacz zjada na śniadnaie większosc tych wykształconych w materii

02/02/2010 - 21:14 monty: Hipoteza empiryczna

02/02/2010 - 21:14 guest-1: w prowadzeniu restauracji?

02/02/2010 - 21:14 jkruk: Zjada w wiedzy na pewno

02/02/2010 - 21:15 jkruk: o winie

02/02/2010 - 21:16 jkruk: podteksty są fajne, ale piszcie bezpośrednio

02/02/2010 - 21:16 guest-1: która restauracja osiągnęła 70% wzrostu na podstawie doradzania tych panów? Blue Cactus? Nowe Miasto?

02/02/2010 - 21:16 guest-1: Czy ta w klubie kręglowym?

02/02/2010 - 21:17 jkruk: Teraz już nie wiem o co chodzi, czy mowa o mnie

02/02/2010 - 21:17 sstar: Chinon jest stary, z 2004, ale jary ;)

02/02/2010 - 21:17 sstar: A to Negrette z jakiej apelacji?

02/02/2010 - 21:18 snsk: wlasnie, o co chodzi? o jakich panow??

02/02/2010 - 21:18 jkruk: fRONTON

02/02/2010 - 21:18 sstar: Dobre owocowe wina :)

02/02/2010 - 21:18 jkruk: Dobre ale dotarłem 19.50 i nie odetchneło

02/02/2010 - 21:19 monty: To nie jest to stuprocentowe negrette w takim razie

02/02/2010 - 21:19 sstar: Na kim wzoruje się Pan w pracy sommeliera? Mistrz?

02/02/2010 - 21:19 monty: skoro AOC fronton

02/02/2010 - 21:19 jkruk: Tak jest trochę syrah i cab

02/02/2010 - 21:19 sstar: Kto Pana najbardziej kulinarnie zawdziwił?

02/02/2010 - 21:20 jkruk: Mistrzem jest z pewnością Enrico Bernardo

02/02/2010 - 21:20 jkruk: Jako jedyny w finale poprawił wszytskie 10 błędów w karcie

02/02/2010 - 21:20 sstar: Przybliży Pan postać?

02/02/2010 - 21:21 jkruk: nikt tego wcze śniej nie dokonał

02/02/2010 - 21:21 sstar: Jakie to błędy? Można jakiś przykład?

02/02/2010 - 21:22 jkruk: Włoch, ale doświadczenie we Francji i Hiszpanii, Jakie ś rok temu otworzy ł własne miejsce i od razu 3 gwiazdki

02/02/2010 - 21:22 jkruk: Karta menu jest dobierana do win

02/02/2010 - 21:22 jkruk: go ście wybieraj ą tylko wina

02/02/2010 - 21:23 sstar: A gdzie to miejsce?

02/02/2010 - 21:23 guest-1: czy jest szansa dowiedzieć się, bez podtekstów, jaką to restauracją "zarządzał" w kwestii wina Pan Pióro i Pan Bońkowski od których nauczył się Pan zwiększać sprzedaż o 70%? Bo to Pan napisał w wywiadzie prasowym.

02/02/2010 - 21:23 jkruk: Błędy różne literówki

02/02/2010 - 21:23 jkruk: apelacje

02/02/2010 - 21:24 jkruk: rocznika nie było itd

02/02/2010 - 21:24 sstar: Guest, przytoczysz źródło wywiadu?

02/02/2010 - 21:24 guest-1: tak, Rynki Alkoholowe nr 11 2009

02/02/2010 - 21:24 sstar: Dzięki!

02/02/2010 - 21:25 jkruk: guest1/że oni, to z pewnością nie

02/02/2010 - 21:25 jkruk: Oni nauczyli mnie o winie i połączeniach

02/02/2010 - 21:25 jkruk: Sprzedaż i nauka o tym to moja dziedzina

02/02/2010 - 21:26 sstar: Pracował Pan w Centrum Wina i u Mielżyńskiego? Ich największe atuty?

02/02/2010 - 21:26 jkruk: Źródło badań sam znalazłem i weryfikowałem ich skuteczność

02/02/2010 - 21:27 guest-1: nie, napisano że zarządzali restauracją

02/02/2010 - 21:27 sstar: Czego nauczył się Pan w obydwu firmach?

02/02/2010 - 21:27 jkruk: u Mielżyńskiego Pan Robert, selekcja win

02/02/2010 - 21:27 guest-1: w jaki sposób Pan zweryfikował i gdzie?

02/02/2010 - 21:28 jkruk: Centrum wina to z pewnością jak nowa nazwa wskazuje dystrybucja

02/02/2010 - 21:28 jkruk: W miejscach w kt órych pracowałem

02/02/2010 - 21:28 jkruk: Ostatnio w Winebarze Centrum Wina

02/02/2010 - 21:28 sstar: Czym ma się wyróżniać wśród innych tego typu miejsc, których mamy już sporo, Pana nowe przedsięwzięcie?

02/02/2010 - 21:29 jkruk: Jeśli jedną z technik jest prowadzenie degustacji to trudno nie uwieżyć że to nie działa

02/02/2010 - 21:29 jkruk: Rekomendacja win do potraw działa także

02/02/2010 - 21:30 jkruk: Nowe jest własnym projetem, połączeniem sklepu, sali degustacyjnej i kuchni

02/02/2010 - 21:30 wesoly: a inne ulubione alkohole?

02/02/2010 - 21:31 sstar: Można będzie samemu gotować? ;)

02/02/2010 - 21:31 guest-1: degustacje w restauracji to rezygnacja z zajętych "normalnie" wszystkich stolików, wine bar to nie restauracja, więc ponownie pytam jak degustacje mają zwiększyć sprzedaż w restauracji?

02/02/2010 - 21:31 jkruk: Cieszę się, że mam potwierdzenie różnych znanych szefów kuychni, że b ędą mogli tam gotować

02/02/2010 - 21:31 jkruk: samemu też

02/02/2010 - 21:31 sstar: Czy opierać się będzie Pan na własnym imporcie, czy też na innych (jeśli tak to jakich?) importerach?

02/02/2010 - 21:32 sstar: Chodzi o wina!

02/02/2010 - 21:32 jkruk: Jeśli wszystkie stoliki zajęte, to trzeba sprawdzić czy wszyscy piją wina

02/02/2010 - 21:32 celeste: co innego, niz inni sklepikarze-restauratorzy, zaoferuje Pan gosciom? bo takich winebarow, sklepow, restauracji troche juz w Warszawie jest

02/02/2010 - 21:32 celeste: inna kuchnia?

02/02/2010 - 21:32 celeste: inne wina?

02/02/2010 - 21:33 jkruk: jeśli nie to degustacja tematyczna np 5 win według jakiegoś klucza pomoże 5 win za 25 zł\

02/02/2010 - 21:33 guest-1: i od tego sprawdzenia urośnie o 70%?

02/02/2010 - 21:33 jkruk: Tych szef ów, zaproponuję te ż różne scenariusze spotak ń \

02/02/2010 - 21:34 jkruk: Eventy dla firm, prezentacje kulinarne

02/02/2010 - 21:34 jkruk: Wkrótce stworzę galeri ę szefów na stronie i b edzie wiadomo o kogo chodzi

02/02/2010 - 21:35 jkruk: By ć blisko tych autorytetów to też atrakcja

02/02/2010 - 21:35 sstar: A jakie wina?

02/02/2010 - 21:35 sstar: Własny import?

02/02/2010 - 21:35 celeste: oczywiscie, ale autorytet raczej zmyslow nie nakarmi - a jakie wina?

02/02/2010 - 21:35 jkruk: guest 1 - Musimy się spotkać, bo w tej formule jestem na straconej pozycji

02/02/2010 - 21:36 jkruk: za wolno piszę

02/02/2010 - 21:36 sstar: Guest, zwolnij ;)

02/02/2010 - 21:36 guest-1: proszę napisać jak przebiega wzrost sprzedaży w Skarbnicy Wina i Nowym Mieście w Zamościu. to są chyba prowadzone przez Pana jako "flying sommelier" restauracje?

02/02/2010 - 21:36 jkruk: Wina to selekcja od róznych importerów,

02/02/2010 - 21:36 jkruk: Te wymienione to rozczaruje

02/02/2010 - 21:37 sstar: Wina greckie? Będą w karcie?

02/02/2010 - 21:37 jkruk: to projekty rodziny w Zamościu

02/02/2010 - 21:37 jkruk: Ale Skarbiec działa i dla wszystkich importerów sprzedaje wino najlepiej w całym lubelskim

02/02/2010 - 21:38 jkruk: Czyli działa

02/02/2010 - 21:38 sstar: W lubelskim chyba Monte di Vino też nieźle sobie radzi?

02/02/2010 - 21:38 jkruk: Tam były 3 dniowe szkolenia

02/02/2010 - 21:38 honey: Dobry wieczór, mam do Pana pytanie w jaki sposób w restauracjach obchodzi się wymóg otwierania wina godzinę przed wypiciem?

02/02/2010 - 21:39 guest-1: ale to są jedyne które oficjalnie reklamuje Pan jako autorskie na swojej stronie. ponieważ skupia się pan w reklamowaniu 4senses jako doradztwa zwiększającego profity, takie pytanie jest oczywiste.

02/02/2010 - 21:39 jkruk: i Karta bardzo przystępna dla klientów

02/02/2010 - 21:39 jkruk: Ja na swojej stronie nie informuje o tych miejscach

02/02/2010 - 21:39 sstar: Mowa o stronie: http://www.jerzykruk.pl

02/02/2010 - 21:40 sstar: Four Senses, skąd pomysł na nazwę?

02/02/2010 - 21:40 jkruk: nie informuje też o k¶egielni więc na pewno dobrze się znamy ale jeszcze nie wiem z kim mam przyjemno sc

02/02/2010 - 21:41 sstar: Guest może się przedstawisz? Nickiem ;)

02/02/2010 - 21:41 jkruk: honey na tą potrzebę niemal stworzono dekantacj ę

02/02/2010 - 21:41 jkruk: ab4 senses

02/02/2010 - 21:42 celeste: najwieksza sommelierska wtopa w karierze?

02/02/2010 - 21:42 jkruk: 4 senses

02/02/2010 - 21:42 guest-1: ależ kręgielnię teraz ma "sommelier" Daszkiewicz... pytania dotyczą konkretnych deklaracji dostępnych w prasie i internecie...

02/02/2010 - 21:42 jkruk: Przyznam nie pamiętam, to była burza mózgu z żoną i sprawdzanie wolnych domen

02/02/2010 - 21:43 honey: a co z winami, których nie powinno (podobno) się dekantować?

02/02/2010 - 21:43 sstar: Gotuje Pan w domu?

02/02/2010 - 21:43 jkruk: celeste było ich par ę

02/02/2010 - 21:44 guest-1: jeden z licznych "sommelierów", bo pytacie o źródła info: http://www.questoequello.pl/restauracja,wloska,karta,win.html

02/02/2010 - 21:45 sstar: Guest, poczekajmy na czat z Andrzejem Daszkiewiczem może?

02/02/2010 - 21:45 jkruk: między innymi Cava jako pomocnik kelnera pomylona z kawą (starndard), ale miałem jedną naprawdę mocną

02/02/2010 - 21:45 celeste: o, jaka?

02/02/2010 - 21:46 guest-1: ale to było pytanie skąd wiem od kręgielni, więc odpowiadam że od "sommelirea"

02/02/2010 - 21:46 jkruk: Tam pracowałem 8 lat temu, więc myślałem o mnie

02/02/2010 - 21:46 jkruk: wtedy nic o winie nie wiedziałem

02/02/2010 - 21:47 guest-1: a mimo tego wpisał Pan sobie to jako doświadczenie sommelierskie w reklamie na stronie roztocze?

02/02/2010 - 21:48 jkruk: Celste ta druga to nie Zdąże ją opisać w sposób komiczny ale w skrócie na żart klienta o j23 ja myślałem że chodzi o dro żdże modyfikowane które maj ą różne tego typu nazwy p70 c 31 idt

02/02/2010 - 21:49 sstar: Gotuje Pan w domu? Która z potraw zrobiła największe wrażenie na małżonce?

02/02/2010 - 21:50 jkruk: Guest 1 żadnej komunikacji o miejscach w których doradzałem nie robiłem, prawdopodobnie kto ś coś umieścił ale znowu nie wiem co nie na moją prośbłę

02/02/2010 - 21:50 celeste: ok,hipotetyczny scenariusz taki: mam knajpe, jedzenie sprzedaje sie wysmienicie, stoliki co wieczor pelne, a wino nie schodzi, choc cenowo w targecie i personel przeszkolony . Jakie pytanie zadaje mi Pan na poczatek? Co Pan proponuje?

02/02/2010 - 21:50 jkruk: Kaczka marynowana w cukrze i soli morskiel (jakby Gradvalax),

02/02/2010 - 21:51 jkruk: Wtedy był Lanson r óżowy i sylwester

02/02/2010 - 21:51 guest-1: nadal bardzo mi zależy na odpowiedzi na pytanie jakich to doświadczeń w "zarządzaniu" restauracją, i którą, doznał Pan od Pana Pióro i Bońkowskiego, co wymienia Pan w wywiadzie. To interesuje mnie, bo jako restaurator chciałbym jakoś zweryfikować to co Pan pisze zanim zapłacę za usługę doradzania, szkolenia i "flying sommeliera", jak to Pan elegancko ujmuje.

02/02/2010 - 21:52 jkruk: Celeste zapraszam do siebie porozmawiamy

02/02/2010 - 21:52 celeste: alez ja hipotetycznie, wcale nie mam i nie chce miec knajpy - pytam z ciekawosci :D

02/02/2010 - 21:54 sstar: Powrócę do pytania o wina greckie? Można je sprzedać w polskim sklepie czy restauracji? Pojawią się u Pana w 4Senses?

02/02/2010 - 21:55 jkruk: Chciałbym je mieć, ale co si ę pojawi ą na rynku to znikają

02/02/2010 - 21:55 guest-4: witam,czy jest zapotrzebowanie na rynku restaracyjnym na funkcje sommeliera?

02/02/2010 - 21:55 jkruk: Ja teraz po latach pracy dla importerów, poznaję teraz wszystkich i jeśli tylko s ą to będą i u mnie

02/02/2010 - 21:56 celeste: jak Pan mysli, czemu sommelierowi trudno o prace?

02/02/2010 - 21:56 jkruk: Wydaję mi się że coraz większe, restauratorzy zaczynają się przekonywać że warto go mieć

02/02/2010 - 21:56 sstar: Był Pan na Rodosie, na Mistrzostwach Sommelierów? Jak wrażenia? Jakaś anekdota może? Jak się mają od naszych krajowych organizowanych przez SSP?

02/02/2010 - 21:57 jkruk: ale to raczej rynek wymusza t ą osobę, a restauratorzy wzlekają

02/02/2010 - 21:57 guest-4: to dlaczego wszyscy sommelierzy pracuja u importerow win:)?

02/02/2010 - 21:57 jkruk: To jest właśnie problem

02/02/2010 - 21:58 guest-4: zna Pan kogos pracujacego stricte w restauracji ? ilu jeden? dwa?

02/02/2010 - 21:58 guest-4: dwóch?

02/02/2010 - 21:58 jkruk: Rynek jest najbarzdiej chłonny u importerów, sklepach specjalistycznych, w restauracjach trudno o sommeliera

02/02/2010 - 21:58 jkruk: góra 5

02/02/2010 - 21:59 guest-4: ok ,w takim razie po co to całe SSP .....przepraszam za szczerość

02/02/2010 - 21:59 jkruk: no może więcej

02/02/2010 - 22:00 guest-4: skoro 5 osob pracuje w zawodzie właściwym

02/02/2010 - 22:00 celeste: ok, ale to generalnie sie kupy nie trzyma: powiedzial Pan na poczatku, ze najtrudniej jest znalezc prace - i ja to w sumie rozumiem. Z drugiej strony w restauracjach brak sommelierow, bo sa w sklepach i u iporterow. W czym wiec problem? W placy?

02/02/2010 - 22:01 sstar: Restauracje nie są zainteresowane posiadaniem sommeliera, chyba o to chodzi?

02/02/2010 - 22:01 jkruk: Sommelier wpisany w liste zawodów, m ówi się więcej i potrzeba tych osób wzrośnie

02/02/2010 - 22:02 honey: Które restauracje w Warszawie mają Sommelierów?

02/02/2010 - 22:02 jkruk: Osobiście nie dotknął mnie problem braku pracy i mam wrażenie że kolegów także

02/02/2010 - 22:02 sstar: Wróćmy na Rodos, ew. inne międzynarodowe zawody sommelierskie. Jak wrażenia? Jakie różnice między naszym rodzimym konkursem?

02/02/2010 - 22:03 jkruk: Moja uwaga miała być żartem, zdarza że się wkręcamy w og ólne narzekania

02/02/2010 - 22:03 guest-4: mozna odpowiedziec na pytanie zadane przez honey?

02/02/2010 - 22:03 jkruk: Mistrzostwa były nie samowite i tych polskich nie da si ę porównać

02/02/2010 - 22:03 sstar: Czemu?

02/02/2010 - 22:03 jkruk: Le Regina

02/02/2010 - 22:04 sstar: Odpowiedz Guest 04 :)

02/02/2010 - 22:04 jkruk: Np, wymiar, rozgłos, prasa, zainteresowanie

02/02/2010 - 22:04 guest-4: La Regina to za drogo .....myslalem ze taniej będzie gdzies

02/02/2010 - 22:04 jkruk: Poczucie że się obcuje z najlepszymi w Świecie

02/02/2010 - 22:05 jkruk: Uczy pokory

02/02/2010 - 22:05 sstar: Oprócz pokory czego jeszcze Pan tam się nauczył?

02/02/2010 - 22:05 celeste: najwieksze sommelierskie marzenie?

02/02/2010 - 22:05 celeste: zawodowe, oczywiscie ;)

02/02/2010 - 22:05 jkruk: celeste, właśnie je spełniam

02/02/2010 - 22:06 guest-1: pisze Pan w wywiadzie coś innego, ale to jakby nie jest dziwne, bo próbuje Pan sprzedać usługę... mimo tego nie rozumie dlaczego unika Pan odpowiedzi na proste pytania dotyczące oferowanej usługi. Niestety widzę, że nie otrzymam żadnej odpowiedzi na temat głównej działalności jaką Pan oferuje, w związku z tym nie będę już przeszkadzał w rozmowach o Chinon i smakach. Szkoda, że nie ma sznasy na żadną merytoryczną rozmowę na temat podstawowej działalności 4senses...

02/02/2010 - 22:06 jkruk: sstar

02/02/2010 - 22:06 celeste: czat u sstara?

02/02/2010 - 22:06 celeste: :)

02/02/2010 - 22:06 jkruk: to też, ale lokal

02/02/2010 - 22:06 jkruk: sstar to dziwne połączenie ale pokory i dumy

02/02/2010 - 22:07 sstar: Na czym polega Pana zaangażowanie w SSP?

02/02/2010 - 22:09 jkruk: Ostatnio zaproponowałem spotkanie o kawie, które zorganizuje z różnymi dostawcami i baristami

02/02/2010 - 22:09 sstar: Przypomnę, że chodzi o Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

02/02/2010 - 22:09 jkruk: Sommielier winien mieć wiedzę o r óżnych u żywkach, czyli kawa, herbata , cygara, alkohole mocne itd

02/02/2010 - 22:10 guest-4: dzis byly nominacje w LA więc luz ne pytanie : ulubiony film?

02/02/2010 - 22:10 honey: guest-1, Pan Jerzy juz Ci proponował kontakt osobisty, jeśli usługa Ci nie będzie odpowiadała, to nie korzystaj - tak bym poradził

02/02/2010 - 22:10 jkruk: guest 1 przypomnij to pytanie bo nie nadążam

02/02/2010 - 22:10 sstar: Ulubiona piosenka, no i ulubione wino ;)

02/02/2010 - 22:10 celeste: jesli mialby Pan do smierci pic tylko biale lub czerwone, to biale czy czerwone?

02/02/2010 - 22:11 guest-4: ale najpierw film

02/02/2010 - 22:11 celeste: i dlaczego? :)

02/02/2010 - 22:11 jkruk: nie wiem co odpisać więc banalnie, bezdroża

02/02/2010 - 22:11 jkruk: czemu, chyba jasne

02/02/2010 - 22:12 sstar: pinota Pan lubi?

02/02/2010 - 22:12 sstar: a merlota?

02/02/2010 - 22:12 jkruk: Piosenka, ostanio Tom Waits i utwór nie wiem czy taki tytuł ale śpeiwa o "burgundy sky", powód ten sam jak film

02/02/2010 - 22:13 jkruk: Merlota dobrego pi łem w weekend

02/02/2010 - 22:13 sstar: Jakiego?

02/02/2010 - 22:13 jkruk: Chateau Moulin Pey Labrie AOC anon Fronsac

02/02/2010 - 22:13 jkruk: Canon

02/02/2010 - 22:14 jkruk: 2005

02/02/2010 - 22:14 honey: co Pan sądzi o Garym Vaynerchuku?

02/02/2010 - 22:14 jkruk: Mocny merlot, więc jak ktoś lubi dla miękkości to niech nie tyka

02/02/2010 - 22:15 jkruk: Gary jest mocny i mistrz e marketingu

02/02/2010 - 22:15 honey: a Gary merytorycznie?

02/02/2010 - 22:15 sstar: Myślał Pan aby się na Garym wzorować? W e-marketingu, rzecz jasna.

02/02/2010 - 22:16 jkruk: Swoboda, język, bezpośredniość to cechy przez które wielu go kupuje, ja też

02/02/2010 - 22:16 guest-1: honey: nie rozumiem waszego podniecenia. Kontakt osobisty kończy się ogólnikami o "cudownym" szkoleniu, brak w nim weryfikacji i jakiegokolwiek przykładu na skuteczność. Tymczasem pytanie na publicznym czacie jest inne i wymaga nieco większej uczciwości. Ale chyba jednak nie, bo mimo, że niby tu są pasjonaci wina, to milsze są pytania o ulubiony film niż o szeroko reklamowaną działaność Gościa. No ale taka Polska właścnie, gdzie lepiej się pogłaskać i pisać o ulubionym winie, niż napisać o tym co "sprzedaje" się w każdym medium dostępnym...

02/02/2010 - 22:17 jkruk: Język mówiony jest moją lepszą stroną, niż pisany, co wida ć, ale nie aż tak

02/02/2010 - 22:17 guest-1: a Gary to klasyczny viral, nie wiem kto kupuje taki sposób reklamy.

02/02/2010 - 22:17 sstar: Guest01, zadaj krótkie pytanie, bez odpowiedzi ;)

02/02/2010 - 22:17 celeste: Guest - 1: ja generalnie zgadzam sie z toba, jak jest pytanie to fajnie byloby uslyszec jakies konkrety, ale jezeli zaczales od podtekstow, to sie nie dziw, ze sa nerwy

02/02/2010 - 22:17 guest-1: zadałem już 3 razy. pozostało bez odpowiedzi

02/02/2010 - 22:18 celeste: przepraszam za ta dygresje, nie wiem jakie tu sa zasady, sstar ;)

02/02/2010 - 22:18 jkruk: guest 1 po pierwsze nie chcę się dzielić tymi technikami, bo moje usługi stracą część sensu

02/02/2010 - 22:18 guest-1: celeste: jakie podteksty? wywiad w którym sąkonkretne dane i wypowiedzi to chyba nie są "podteksty"?

02/02/2010 - 22:19 sstar: Może krócej, zapytaj Guest01? Jak nie dołączysz w nim odpowiedzi, będzie czytelniejsze :)

02/02/2010 - 22:19 honey: Czy czyta Pan sstarwines.pl?

02/02/2010 - 22:19 jkruk: Przekazując dowody skuteczno ści muszę przekazać badania, a wtedy gdzie moje swiadczenie

02/02/2010 - 22:20 jkruk: 2 nie jest to podstawowa usługa, a bie żąco poboczna, bo mam swoją działalność i lokal

02/02/2010 - 22:20 guest-1: Gary to żenada. A czy nie jest czasem tak, że te "techniki i usługi" to zwykle "robienie klienta w konia"?

02/02/2010 - 22:21 jkruk: W większości przypadków rozliczenia następują z wyników wzrostu między czasem bie żącym, a przyszłym po moim doradztwie. Czyli Brak ryzyka.

02/02/2010 - 22:21 celeste: guest 1: tak zrozumialam te wszystkie cudzyslowia, jesli nadinterpretowalam, to sory. co zlego, to nie ja. Osobiscie sama chcialabym znac chociaz pobieznie plan dzialania takiego doradcy.

02/02/2010 - 22:21 sstar: Celeste pytał(a) o wino: białe czy czerwone, jeśli jedno trzeba by wybrać.

02/02/2010 - 22:21 guest-4: czyli najlepiej robic szkolenia przed listopadem :)..

02/02/2010 - 22:21 guest-1: no ja nie pytam o "techniki" tylko o konkretne dane. jeśli są KONKRETNE restauracje które mają ten wzrost, to wystarczy nazwa, resztę zweryfikuję sam... no i skoro wymienia Pan jako nauczycieli "zarządzających" restauracją Pana Pióro i Bońkowskiego, to jaką tajemnicą jest która to? To nie pytania o takemne techniki, tylko z dowody na skuteczno ść. tego nie ma w wywiadzie ani reklamach.

02/02/2010 - 22:22 celeste: no pytalam o niale lub czerwone, ale zostalam pominieta w ferworze....

02/02/2010 - 22:23 jkruk: To jest odpowiednia karta, (przejrzystość, czytelność, komunikatory typu - SUPER RELACJA/CENA/JAKOŚĆ, wino dla konesera, mocna tanina idt

02/02/2010 - 22:24 jkruk: taka karta pozwala na sprzedaż przy gorszej formie obsługi\

02/02/2010 - 22:24 jkruk: 2 szkolenie personelu

02/02/2010 - 22:24 jkruk: 3. Dodatkowa rekomendacja 5 win

02/02/2010 - 22:24 jkruk: dziennie

02/02/2010 - 22:24 jkruk: 4 rekomendacja wina do potraw

02/02/2010 - 22:24 guest-7: witam

02/02/2010 - 22:25 jkruk: Białe przepraszam celeste

02/02/2010 - 22:25 jkruk: Riesling

02/02/2010 - 22:25 jkruk: Ale on ma wiele twarzy

02/02/2010 - 22:25 jkruk: witam

02/02/2010 - 22:25 sstar: Honey pytał: czy czyta Pan Sstarwines.pl ;)

02/02/2010 - 22:25 honey: tak jest

02/02/2010 - 22:26 jkruk: Jakoś tu trafiłem

02/02/2010 - 22:26 jkruk: :)

02/02/2010 - 22:26 jkruk: czytam, ale przepraszam za brak aktywności w opisach win

02/02/2010 - 22:26 sstar: A guest01 pytał chyba o restauracje w których Pan doradzał.

02/02/2010 - 22:26 jkruk: aktywności jakiejkolwiek

02/02/2010 - 22:27 honey: Czy zdarza się Panu zaoferować klientowi wino, którego sam Pan nie lubi?

02/02/2010 - 22:27 guest-4: a jakie inne polskie blogi o winie czytasz?

02/02/2010 - 22:27 jkruk: Zaoferować nie, mało tego jak sam weźmie to zaproponowałbym nieśmiało alternatywę

02/02/2010 - 22:28 jkruk: ale teraz mi to nie grozi, za złą nie chwyci:)

02/02/2010 - 22:28 sstar: Sstarwines to nie jest blog ;) A co do aktywności to zapytam a propos jakie było Pana pierwsze wino, dopiszemy do wątku: http://www.sstarwines.pl/Moje_pierwsze_wino

02/02/2010 - 22:29 sstar: Czy ma Pan piwniczkę ;)?

02/02/2010 - 22:29 sstar: Prywatną!

02/02/2010 - 22:29 jkruk: Te skarbiec wina był. W pustynni winnej na lubelszczyźnie to fajne źródełko

02/02/2010 - 22:30 sstar: Czy czytuje Pan winną/kulinarną prasę? Polską? Zagraniczną?

02/02/2010 - 22:30 jkruk: Pierwsze wino, to chyba sofia jako niepełnoletni, słabo pamiętam

02/02/2010 - 22:30 jkruk: nie przez ilość !

02/02/2010 - 22:31 honey: A jakie wina są Pana zdaniem najbardziej niedoceniane?

02/02/2010 - 22:31 jkruk: Małą ilość butelek, więc nie ma się czym chwalić

02/02/2010 - 22:31 sstar: Przypomnę, że w lubelskiej pustynii działa Monte di Vino, zna Pan ofertę tego importera?

02/02/2010 - 22:32 celeste: co chce pic polski konsument?

02/02/2010 - 22:32 sstar: Butelki do bieżącej konsumpcji, czy odkłada Pan jakieś białe kruki ;)

02/02/2010 - 22:32 jkruk: Monte di Vino, muszę się zainteresować

02/02/2010 - 22:33 sstar: To proste ;) http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Monte%20di%20Vino

02/02/2010 - 22:33 guest-1: Jak Pan skometuje takie twierdzenie: "Zainteresowanie usługami sommeliera jest bardzo małe" i "identyczna sytuacja to bark sommeliera w restauracji" wobec tego co Pan pisał przed chwilą o tym że sommelierzy nie mają problemu z znalezienie m pracy.

02/02/2010 - 22:34 jkruk: Wina nie doceniane to sądzę, że te greckie. Sam jestem dowodem, bo z degustacjami tych win jestem na bakier

02/02/2010 - 22:35 guest-1: Giorgio, oszczędź chłopaka, ledwo sobie radzi

02/02/2010 - 22:35 jkruk: Uważam, że sommelier szukając pracy z energią zawsze ją znajdzie. W restauracjach jest jedna z największych fluktuacji. Pracownicy codziennie zwalniani i codziennie zatrudniani.

02/02/2010 - 22:36 sstar: Ale być może znajdzie ją nieco poza zawodem, czy nie tak?

02/02/2010 - 22:36 deo: czerść

02/02/2010 - 22:36 deo: bez "r" :-)

02/02/2010 - 22:37 celeste: Ale czy nie jest tak, ze restauratorom trzeba udowodnic, ze sommelier sie oplaca?

02/02/2010 - 22:37 jkruk: Pamiętam, że 3 razy znajdowałem pracę z tzw "buta", czyli spacer z cv po restauracjach i prosząc o menedżera. Po doświadczeniu w 5 miejscach w 6 już rozmawiaMY z menedzerem w 10 dostajemy pracę

02/02/2010 - 22:37 jkruk: Tak zdobywałem pracę

02/02/2010 - 22:37 sstar: Pytałem o winną/kulinarną prasę? Czytuje Pan? Jakieś inspiracje, kontrowersje?

02/02/2010 - 22:38 guest-1: czyli te twierdzenia w wywiadzie to jednak nie jest rzeczywistość a jedynie marketing?

02/02/2010 - 22:38 jkruk: celeste trzeba!

02/02/2010 - 22:38 guest-4: celeste: jak bedzie dobrze sprzedawal wina to ucieknie do importera albo załozy własny biznes ,dlatego

02/02/2010 - 22:39 deo: nie wiem czy już o tym nie było: czy jest w Polsce popularne w restauracjach umożliwianie klientom przynoszenie własnego wina? Co Pan o tym sądzi?

02/02/2010 - 22:39 celeste: czyli restaurator musi dobrze placic, ja wiem, ale zeby dobrze placil, musi wiedziec za co

02/02/2010 - 22:40 sstar: Czy zna Pan takie restauracje o jakich mówi Deo?

02/02/2010 - 22:40 jkruk: deo, sądzę że w paru się to uda, ostanio sam zaprosiłem grono forumowiczów z własnymi butelkami

02/02/2010 - 22:41 deo: no ale mi nie chodzi o jednorazowe zaproszenia, tylko o regułę. W Anglii to jest coraz bardziej popularne i nawet coraz częścioej nie pobiera się korkowego. A jak u nas?

02/02/2010 - 22:42 sstar: Prasa? Po raz trzeci ;)

02/02/2010 - 22:42 guest-4: deo kiedys w Warszawie bylo tak chyba w cafe brama

02/02/2010 - 22:42 jkruk: MW przede wszystkim

02/02/2010 - 22:42 jkruk: Otaczam się książkami z amazona o po łączeniach kulinarno winnych

02/02/2010 - 22:43 sstar: A z zagranicznych pozycji prasowych? Jakieś kulinarne?

02/02/2010 - 22:43 jkruk: wsród nich Michel Roux Jr

02/02/2010 - 22:43 sstar: Poleci może Pan kilka książek?

02/02/2010 - 22:43 deo: Raoux, ten z okolic Bordeaux?

02/02/2010 - 22:44 jkruk: Mam wiele innych ale pozostaja w sklepie, a nazwisk nie pamiętam

02/02/2010 - 22:44 sstar: Co sądzi Pan o polskich winach? Czy będzie Pan miał jakieś w karcie?

02/02/2010 - 22:44 jkruk: "matching wine with food"

02/02/2010 - 22:46 jkruk: Ominął mnie każdy konwent PW, a innych okazji do ich degustacji za wiele nie ma

02/02/2010 - 22:46 sstar: Ale polskie wina będą u Pana? Czy może nie warto?

02/02/2010 - 22:47 jkruk: szanowni chyba powoli ko ńczymy, jestem wprost z podróży

02/02/2010 - 22:47 jkruk: Warto i będą z penością

02/02/2010 - 22:48 sstar: Dziękuję za udział!

02/02/2010 - 22:48 jkruk: guest 1 czy coś ominąłem

02/02/2010 - 22:48 guest-1: Zatem pora spać i pozdrowienia, mimo braku jakiejkolwiek odpowiedzi.

02/02/2010 - 22:49 guest-1: Podróż wycieńcza. Ja w podróż ruszam, to rozumiem

02/02/2010 - 22:49 sstar: Przypomnę, że za tydzień gościć będziemy autora portalu Winomania.pl Sławka Chrzczonowicza, dla którego wina francuskie nie mają tajemnic.

02/02/2010 - 22:49 jkruk: Nieusatysfakconowanych zapraszam na kawę i odpowiem

02/02/2010 - 22:49 guest-1: To gość od Vinariusa? Czy jak to teraz się zowie?

02/02/2010 - 22:49 deo: no to wpadnę jak będę w Warszawie :-)

02/02/2010 - 22:49 sstar: Zapraszam tymczasem na kontynuację w pokoju: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/100 I ty możesz zostać sommelierem ;)

02/02/2010 - 22:49 deo: był od vinariusa

02/02/2010 - 22:50 guest-1: ale już nie ma tego chyba?

02/02/2010 - 22:50 deo: teraz to nie wiem od czego jest

02/02/2010 - 22:50 sstar: Dziękuję raz jeszcze!

02/02/2010 - 22:50 deo: vinarius chyba jest ale bez śławka

02/02/2010 - 22:50 honey: Dziękujemy

02/02/2010 - 22:50 celeste: dzieki

02/02/2010 - 22:50 guest-1: odwrotnie chyba

02/02/2010 - 22:50 jkruk: Dzi ękuję

02/02/2010 - 22:50 deo: hehe

02/02/2010 - 22:50 deo: to na pewno

02/02/2010 - 22:50 guest-1: nie hehe

02/02/2010 - 22:50 guest-4: dzieki

02/02/2010 - 22:51 guest-1: tylko tak

02/02/2010 - 22:51 sstar: Zamykamy ten pokój, uwaga...

02/02/2010 - 22:51 deo: że nie ma firmy Vinarius? strona w necie jest

02/02/2010 - 22:52 guest-4: nie zdazylem zapytac czy zna Berlus coniego

02/02/2010 - 22:52 sstar: Jeszcze raz dziękuję zaproszonemu Gościowi oraz Wam wszystkim!

02/02/2010 - 22:52 guest-1: I Carli Bruni

02/02/2010 - 22:53 sstar: Dobranoc!