Note

Chateau Musar, Gaston Hochar 2000
Bekaa Valley
Liban
Cabernet Sauvignon
Cinsault
Carignan
Cena: 130
Alk: %
Kolor: cz
Ocena: 8
Nr 12967
www

star&kuba (2012-01-12)
Z KontrEtykiety zapo¿yczony (za zgod± autora - Kuby Janickiego) brakuj±cy rocznik Musara (by³ bia³y, teraz jest czerwony). Tak relacjonuje wra¿enie spotkania z Musarem (a ¿ywy st±d nie wyjdzie nikt) Kuba:
Legenda. Ale legendy, jak wiemy, lubi± zawodziæ. Moja historia ze s³ynnym libañskim Chateau Musar zaczê³a siê od szoku podczas pierwszej degustacji g³ównej etykiety, gdzie¶ w pocz±tkach moich zainteresowañ winnych – zupe³nie nie wiedzia³em wtedy o co chodzi. Nie twierdzê wcale, ¿e teraz ju¿ wiem, ale zachwytu nad Chateau Musar 2000 nie ukrywam. Tego wieczora zreszt± nikt nie ukrywa³. Nos otwieraj±cy siê surow± wo³owin±, lubczykiem i rukol±, przechodz±cy w skorupki ma³¿y, morsk± wodê, glony, a potem znowu¿ co¶ z lakierowanej skóry, podmok³ej ³±ki, ulêga³ek… W±chaæ mo¿na bez koñca, bo ca³e to bogactwo aromatów nie ma w sobie nic z przegiêcia, bizantyjskiej ostentacji. A usta… Tu wszystko jest na swoim miejscu, kompozycja doskona³a, wino jednocze¶nie do¶wiadczone wiekiem i nies³ychanie gibkie, mocne i delikatne. Ca³o¶æ wywiera wra¿enie tak nieodparte, ¿e a¿ siê chce przyzywaæ imienia Pana Boga swego na daremno, co te¿ zreszt± wielokrotnie czynili¶my.
Foto z NaturalWine.com. Ciekawe czy tam te¿ maj± gemischter satz, w koñcu wojna tam by³a, mog³o im trochê namieszaæ w winnicy. @Winoman

star (2015-01-02)
O czym wspomina³ Rurale w w±tku o Manincor, lekturê ca³ego wpisu (pralinka) gor±co polecam:

Dawanie autografów (albo proszenie o nie) staje siê równie oldskulowe jak wysy³anie widokówek z wakacji albo rysowanie laurek z okazji Dnia Babci. Te procesy s± niezale¿ne od nas. A propos dedykacji dla czytelników starwines z Serge’em Hocharem mi siê uda³o ale z hrabi± Goess-Enzebergiem z winnicy Manincor to ju¿ nie bardzo... (pralinka)
wino12967#51838

star (2015-01-02)
Wspomnieæ wiêc warto, czas kiedy pojawi³ siê Serge Hochar w Warszawie oraz relacjê Rurale (pralinka)

Nie zabra³em ze sob± sprzêtu, nie robi³em zdjêæ, nie wiedzia³em zatem jak siê uwiarygodniæ. Na szczê¶cie Serge Hochar nie mia³ nic przeciwko temu, ¿eby napisaæ kilka s³ów specjalnie dla spo³eczno¶ci starwines. Na zdjêciu karty degustacyjnej pewnie nic nie widaæ, ale musicie mi wierzyæ (nie macie innego wyj¶cia:), ¿e brzmi to tak: „To starwines members with the hope to welcome you to Lebanon for a vertical wine tasting at Chateau Musar. Serge Hochar 19/1/2010”

Sk±d te¿ zapocz±tkowana zosta³a na SW nowa winna tradycja (pralinka) zbierania autografów.
wino12967#51837

wein-r (2015-01-01)
Zmar³ Serge Hochar.
wino12967#51835

star (2012-11-29)
Ale poczytaæ by siê chcia³o, a pisaæ to nie;-) Rzeczywi¶cie tematyka Winnych Nowych Tradycji niez³a, np. o spo¿yciu wina w XIX wieku (pralinka) jedyne co budzi w±tpliwo¶ci to rosolisy, ale ju¿ wiem (pralinka) ¿e s± to: Wysokoprocentowe likiery o smakach : zio³owo-gorzkim, ró¿anym i kawowym. Rosolisy by³y znane w Europie ju¿ w XIV w. Jako pierwsi zaczêli je wyrabiaæ W³osi, najpierw alchemicy, a pó¼niej zakonnicy i likwory¶ci. Alechemikom zawdziêczaj± rosolisy swoj± nazwê, pochodz±c± od ³aciñskiego okre¶lenia "ros solis", czyli rosa s³oneczna. Nalewki te uwa¿ano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa.
wino12967#45581

cocor (2012-11-29)
Ekhm? Mój blog? A broñ mnie Panie Bo¿e przed takim marnotrawieniem czasu ;-)
Dziekowa³em za link do Winnych Tradycji, bo sam nie znalaz³bym na pewno.

wino12967#45580

star (2012-11-29)
Cocor, a przypomnisz mo¿e który Twój blog, o ile dobrze Ciê zrozumia³em. Bo w swojej inicjacyjnej notce wino6692#32955 moje pierwsze wino wspomina³e¶ jedynie Kac Vegas;-)
wino12967#45577

cocor (2012-11-28)
Winne Tradycje WinneTradycje.wordpress.com dla mnie nr 1. Lektura warta druku.
Dziêki Star za link.

wino12967#45572

star (2012-11-28)
Kontretykieta blogiem roku (pralinka) wg importerskiego Czasu Wina. Gratulacje!
WINIARSKIM BLOGIEM ROKU 2012 magazynu CZAS WINA
zosta³ blog: www.kontretykieta.com
Wyró¿nienia otrzymuj± blogi:
www.bliskotokaju.pl (drugi wynik)
www.winnetradycje.wordpress.com (trzeci wynik)

Startowa³ w nim tak¿e blog www.winopodlupa.pl, na który trafi³em szukaj±c info o Barbaresco Scanavino 2008 (pralinka) gdzie opisuj± je w tek¶cie (pralinka) Nie patrz na nazwê, patrz na smak. W jury konkursu zasiadali: Piotr Adamczewski, Marek Bieñczyk, Wojciech Gogoliñski, Pawe³ G±siorek i Micha³ Bardel. Oprócz Bieñczyka wszyscy pozostali to chyba pracownicy Domu Wina?

wino12967#45557

cerretalto (2012-01-23)
Musar 1997 dzieñ 8: du¿o ³agodniejsze, ma teraz trochê wiêcej zalet choæ wzi±¿ zgagowate i robi wra¿enie jakby d³ugowieczno¶æ polega³a na owocu zakonserwowanym w occie. Ale to wci±¿ wino, gdzie¶ miêdzy mocnym 4 a s³abym 6, w zale¿no¶ci od degustatora, ale siê nie m±drzê dalej. Niestety na nalepce i kontrnalepce nie znalaz³em ile dni wcze¶niej nale¿y otworzyæ przed spo¿yciem. Wci±¿ mam æwieræ butelki ale chêtnych wci±¿ nie widaæ :).
wino12967#37719

cerretalto (2012-01-19)
No wiesz, mam tak± okropn± cechê, ¿e nie bardzo wierzê w mity, zw³aszcza w te do¶æ m³ode i ma³o powszechne. Do tego wci±¿ zastanawiam siê po co piæ normalnie jak mo¿na oryginalnie, dlaczego w ogóle piæ je¶li mo¿na a¿ tyle wyw±chaæ. Powa¿nie podszed³em do tego Musara, bo mo¿e poprzednie butelki zbyt szybko zlekcewa¿y³em. A Deo i tak nie dorównam, choæ nie ukrywam, ¿e mnie czasem bardzo inspiruje :).
wino12967#37670

star (2012-01-19)
Jasne, ¿e beton:-) A z degustacj± zbli¿asz siê powoli do idea³u, jako rzecze Deo wino11432#27749 :

W zapachu typowy australijski eukaliptus i ¶wietnie wtopiona beczka. Wed³ug Dziewczyn - p³yn do demakija¿u, wed³ug Ch³opaków - p³yn do rozmra¿ania zwrotnic. Nieco suche taniny w koñcówce. Z homarem a'la Prince Vladimir ujawni³o pewn± goryczkê, do ostryg pasowa³o znacznie lepiej. Piêæ (albo cztery).
Na drugi dzieñ taniny nieco zmiêk³y, goryczka znik³a (homar te¿). Siedem.
Trzeciego dnia ujawni³y siê nuty s³odkie, typowo shirazowe, z ostrygami smakowa³o ju¿ trochê gorzej. Sze¶æ.
Czwartego dnia (rano) mia³o wyra¼nie ni¿sz± kwasowo¶æ, ale ca³o¶æ jakby siê polepszy³a. Cztery. Po po³udniu wesz³o w fazê zamkniêt±.
Pi±tego, szóstego i siódmego dnia - faza zamkniêta. S³aby aromat, gorzkie garbniki. Do piwniczki na 3 lata albo dekantowaæ 7 godzin. Piêæ.
Dzieñ Ósmy. Wino okaza³o siê korkowe. Do zlewu. 3.
Dziewi±tego dnia (jednak nie wyla³em!) z powrotem odzyska³o formê. Eukaliptus, oregano, pieprz, sól. Pewne sze¶æ.
Dziesi±tego dnia.... :-)


wino12967#37664

cerretalto (2012-01-19)
A z wikipedii, która niestety nie zaprzestala niezrozumia³ego dla wielu strajku, mo¿e metoda niezbyt szczê¶liwa: Concrete is a composite construction material composed primarily of aggregate, cement and water. Czyli beton ;-)
wino12967#37662

cerretalto (2012-01-19)
Musar 1997 dzien 5: lepsze ni¿ w dniu 3, wci±¿ charakterystyczne w nosie, jeszcze ³agodniejsze, co mo¿e byæ z³ym znakiem dla wielbicieli ¶mierdz±cych win. Nadal nieco octowate zarówno w nosie jak i w ustach, mo¿e tak konserwuj±, bo wci±¿ jest nadzwyczaj ¿ywotne i pomijajac ten ocet, wci±¿ ca³kiem niez³e w ustach. Oszczêdnie dawkujê w nadziei odkrycia wielkiego wina wiêc mam jeszcze 1/3 butelki - skoro nie ma chêtnych, to nastêpny test za parê dni a potem nie do zlewu, ale do marynowania lub jako s³aba wersja oceto balsamiko. Parafrazuj±c bardzo trafne s³owa Rurale dla innego wina: wina od Musara "bardzo podobaj± siê naszym gigantom winiarskiej my¶li krytycznej". Wiêc chyba to absolutnie ewidentne, ¿e trafia³em na jakie¶ nietypowo s³abe butelki i nie mam prawa mieæ racji co do samego producenta.
wino12967#37661

star (2012-01-18)
Jak jeste¶my przy cemencie to polecê Concrete Elbow (jak nie moga byæ kadzie, to mo¿e byæ przynajmniej ³okieæ;-) Steve'a Tignora, wszak Australian Open mamy.
wino12967#37647


Wina Chateau Musar, Gaston ..:
Musar Jeune 2008 Bekaa Valley ..
Cuvee Blanc 2004 Bekaa Valley ..
Hochar Pere et Fils 2004 Bekaa..
Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..
Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..
Hochar Pere et Fils 2003 Bekaa ..
2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..
2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..
Wino i kuchnia 2000 Bekaa Valle..
2000 Bekaa Valley Cabernet Sa..
Hochar Pere et Fils 1998 Bekaa V..
1998 Bekaa Valley Obaideh, Mes..
1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..
1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..
1997 Bekaa Valley Cabernet Sa..
1996 Bekaa Valley Cabernet Sau..
1993 Bekaa Valley Cabernet Sa..
1993 Bekaa Valley Cinsault, Car..
Musar Jeune Bekaa Valley