Grzegorz Nowakowski, Winnice Jaworek

Archived on Tue, 02/23/2010 - 23:48.

02/23/2010 - 20:56 mm: czesc

02/23/2010 - 20:58 ducale: hello

02/23/2010 - 20:59 mm: hej

02/23/2010 - 20:59 sstar: Witam serdecznie Grzegorza Nowakowskiego z Winnicy Jaworek oraz Wszystkich na Niego tu czatujących oraz przypominam, że zapis z czatu zostanie zarchiwizowany i udostępniony na Sstarwines.pl.

02/23/2010 - 20:59 ducale: co tam w kieliszku?

02/23/2010 - 20:59 mm: riesling

02/23/2010 - 20:59 sstar: Cóż tam słychać o tej porze roku w Winnicy?

02/23/2010 - 20:59 panowca: witajcie na razie sami znajomi :)

02/23/2010 - 20:59 ducale: :) Jaworek?

02/23/2010 - 21:00 mm: niestety nie, klaus keller hubacker 2006

02/23/2010 - 21:00 sstar: My Rieslinga Jaworka piliśmy wczoraj, do golonki z indyka palce lizać :-)

02/23/2010 - 21:00 panowca: w kieliszku rose 2009 uprzejmie doniesione przez Sabinę

02/23/2010 - 21:00 panowca: w winnicy - na winnicy kończymy zimowe cięcie

02/23/2010 - 21:01 ducale: od razu zapytam dlaczego Riesling Jaworek byl tak kontrowersyjny w tym roku , inaczej niz poprzednio

02/23/2010 - 21:01 ducale: w ub. roku ..

02/23/2010 - 21:02 panowca: kiepski rok problem z dojrzewaniem i eksperyment

02/23/2010 - 21:02 sstar: Znaczy czemu nie zdecydowaliście się szaptalizować?

02/23/2010 - 21:02 sstar: Jaki eksperyment?

02/23/2010 - 21:02 ducale: eksperyment ? na czym polegał?

02/23/2010 - 21:03 panowca: eksperyment z rezygnacją z odkwaszania - nie chcielismy ukrywać kwasowości poprzez wzbogacanie ale szaptalizowany był

02/23/2010 - 21:03 mm: co macie w tej chwili w sprzedazy? co polecasz? probowalem ostatnio ciemnego burgunda i nie bylem zachwycony, ale wino poprawne

02/23/2010 - 21:04 panowca: nie było warunków do wymrożenia - nie mielismy chłodni a nie chcielismy stosowac chemii

02/23/2010 - 21:04 panowca: od czwartku sprzedajemy Cabernet/Merlot 2008

02/23/2010 - 21:05 sstar: W jakiej proporcji odmiany? Gdzie to wino będzie dostępne?

02/23/2010 - 21:05 ducale: jakie udzialy %?

02/23/2010 - 21:05 panowca: oprócz tego dostępny jest Riesling 2008 i wspomniany "Ciemny Burgund" 2008

02/23/2010 - 21:05 panowca: Merlot 60%

02/23/2010 - 21:05 sstar: Pytanie od anonimowego użytkownika Sstarwines: Czy mógłby Pan podać dokładny skład Ciemnego Burgunda 2008?

02/23/2010 - 21:05 monty: Ledwo wszedłem i już merlot

02/23/2010 - 21:05 panowca: 30% CS

02/23/2010 - 21:05 ducale: to chybaMerlot /cabs :)

02/23/2010 - 21:05 monty: cześć :-)

02/23/2010 - 21:06 panowca: reszta Cabernet Dorsa, Cortis i Mitos

02/23/2010 - 21:06 sstar: A beczkę ta bordówka widziała? Jeśli tak to jaką i jak długo?

02/23/2010 - 21:06 panowca: Lepiej brzmi

02/23/2010 - 21:07 panowca: cześć monty

02/23/2010 - 21:07 monty: jak tam władza? ;-)

02/23/2010 - 21:07 panowca: beczkę widziała od środka 12 miesięcy dąb amerykański używana

02/23/2010 - 21:07 mm: skad ta nazwa "ciemny burgund"?

02/23/2010 - 21:08 sstar: i przypomnę pytanie o skład ciemnego burgunda?

02/23/2010 - 21:08 panowca: odpowiem po kolei skład Ciemnego Burgunda

02/23/2010 - 21:08 panowca: Regent, Zweigelt, Roesler, Dornfelder, odrobine P.Noir, Acolon, Dakapo

02/23/2010 - 21:09 sstar: Dakapo? Cortis? Mitos? Co to są za odmiany? Do pozostałych zdołaliśmy się już przyzwyczaić ;-)

02/23/2010 - 21:10 panowca: nazwa ciemny burgund jest tradycyjna dla nas - od 2005 roku robimy mocniejsze i bogate cuvee na bazie odmian o intensymnej barwie

02/23/2010 - 21:10 panowca: Dakapo - ciekawa nowa odmiana o czerwonym miąższu

02/23/2010 - 21:11 mm: czujecie sie lepiej w bialych, czy czerwonych?

02/23/2010 - 21:11 panowca: Cabernet Cortis, Carol, Carbon, Mitos to nowe krzyżówki o zwiększonej odpornosci na bazie CS

02/23/2010 - 21:11 sstar: A gdzie powstały?

02/23/2010 - 21:11 panowca: zdecydowanie lepiej czujemy sie w białych i mam nadzieję że rocznik 2009 to udowodni

02/23/2010 - 21:12 ducale: jakies nowosci w 2009 z bialych?

02/23/2010 - 21:12 sstar: A kto będzie nadzorował rocznik 2009? Piotr Stopczyński?

02/23/2010 - 21:12 mm: jakie odmiany biale uprawiacie?

02/23/2010 - 21:12 panowca: nie wiem czy takie szczegóły wszystkich interesuja ale np. Cortis powstał w instytucie we Freiburgu

02/23/2010 - 21:12 panowca: Mitos w Weinsbergu

02/23/2010 - 21:12 ducale: Piotr Stopczynski chyba juz niepracuje ..

02/23/2010 - 21:13 sstar: Carbon w karbonie ;-)

02/23/2010 - 21:13 panowca: Całkiem inny Riesling zrobiony w stylu naszych rieslingów 2003-2007

02/23/2010 - 21:13 panowca: Traminer - pierwsze nasze doświadczenie z tą odmiana

02/23/2010 - 21:14 mm: kiedy ries 2009 bedzie w sprzedazy?

02/23/2010 - 21:14 panowca: Pinot Gris tradycyjnie bez zmian nasz stary dobry czarny koń

02/23/2010 - 21:14 sstar: Fajny pomysł z Traminerem, a czemu nie Muscat?

02/23/2010 - 21:14 sstar: Chyba szary ;-)

02/23/2010 - 21:14 panowca: Muscat nam wymarza - (Blanc) a Ottonela dopiero nasadziliśmy

02/23/2010 - 21:15 sstar: A jakieś wina słodkie i musujące? Wszyscy zapewne czekają na "polskiego szampana".

02/23/2010 - 21:16 panowca: rocznik 2009 w konsultacji z PS przygotowuje SAbina Połońska a przy roczniku 2010 będzie ją wspierał Tomek Łukawiecki - świeżo po szkole w Niemczech

02/23/2010 - 21:16 panowca: riesling 2009 trafi do sprzedazy najwczesniej w kwietniu 2010

02/23/2010 - 21:16 sstar: Sabina pracuje już dość długo u Was, pamiętasz może od kiedy zaczęła?

02/23/2010 - 21:18 panowca: Typowo słodkie - na razie nie - najwięcej słodyczy będzie miał Traminer - około 18 g/l czyli wg polskich norm półsłodkie ale może sie sjeszcze zmienić po kupaż u i filtracji

02/23/2010 - 21:18 panowca: Sabina zaczęła w 2004 roku

02/23/2010 - 21:18 sstar: A musujące?

02/23/2010 - 21:18 ducale: szczerze, dlaczego nie macie winorosli takich jakie wskazuje "szkoła" RMysliwca ?

02/23/2010 - 21:19 mikpaw: czy wiadomo po ile jest/będzie Cabernet/Merlot 2008? I czy już w sprzedaży od zeszłego czwartku czy od najbliższego czwartku będzie?

02/23/2010 - 21:19 panowca: nie poszlismy tą drogą - tak zdecydował szef przy zakłądaniu winnicy konsultował sie z winiarzami z niemieckim doświadczeniem - nie znał tych odmian

02/23/2010 - 21:20 panowca: my sprzedaajemy go w cenie 38 zł ale to jest cena loco Miękinia

02/23/2010 - 21:21 mikpaw: tam mam zamiar kupić :)

02/23/2010 - 21:21 panowca: CM już jest dostepny od czwartku

02/23/2010 - 21:21 panowca: zapraszam

02/23/2010 - 21:21 monty: Cab Wam do tej pory świetnie wychodził; jak oceniasz jego przyszłosć u Was?

02/23/2010 - 21:21 sstar: A w jakich sklepach się pojawi? Restauracjach, hotelach?

02/23/2010 - 21:22 panowca: tradycyjnie u naszych stałych odbiorców - nie wiem czy moge wymieniać punkty zreszta troszeczkę ich jest

02/23/2010 - 21:23 panowca: mysle że dopóki starczy nam sił bedziemy walczyć o przetrwanie CS jednak nie będzie to łatwe i raczje większe nadzieje pokładamy w galerii nowych Cabernetów o których pisałem - zwłaszcza Cortisa

02/23/2010 - 21:24 sstar: Do tej pory Wasze wina można było spotkać w Warszawie w Vinaresie na Bednarskiej, w Łodzi w Dobrewino na Wólczańskiej, we Wrocławiu w Winach i Specjałach na Krupniczej i w Krakowie w Wina na Krowoderskiej... gdzieś jeszcze?

02/23/2010 - 21:25 ducale: ja widzialem w Marrocie na Okęciu Feniksa i Rieslinga :)

02/23/2010 - 21:25 panowca: LIsta jest długa - restauracje i hotele - trochę tego jest

02/23/2010 - 21:25 ducale: Marriot

02/23/2010 - 21:25 sstar: A jest gdzieś dostępna w sieci? Np. na Waszej stronie?

02/23/2010 - 21:25 sstar: Ta lista znaczy :-)

02/23/2010 - 21:26 monty: Sądzę, że warto walczyć. Nie tak dawno (chyba przełom paź-lis) piłem Waszego CS z 2005 i było naprawdę nieźle. Walczcie.

02/23/2010 - 21:26 panowca: na takie pytania zadawane emailem zazwyczaj odpowiadam indywidualnie - klient okresla lokalizację i kierujemy go tam gdzie jest najbliżej

02/23/2010 - 21:27 panowca: z ciekawostek dodam np Środę Wilkopolską, Rzeszów i Białystok i KArpacz

02/23/2010 - 21:27 panowca: Bedziemy walczyć bo dla nas sprawa jest prestizowa

02/23/2010 - 21:28 sstar: 2005 to chyba był wyjątkowy rocznik, obok 2003, nie?

02/23/2010 - 21:28 panowca: TAk wyjątkowy jak 2003 nie był żaden inny, 2004 i 2005 były porównywalnie dobre

02/23/2010 - 21:29 panowca: ale 2006 i 2007 to był koszmar

02/23/2010 - 21:29 sstar: A 2008 i jak zapowiada się 2009?

02/23/2010 - 21:29 monty: We mnie macie sprzymierzeńca :-)

02/23/2010 - 21:30 panowca: 2009 będzie na pewno lepszy jesli chodzi o parametry jednak wypadło nam parę odmian i w 2009 roku zaproponujemy 5 i pół rodzajów wina

02/23/2010 - 21:30 sstar: Pół? A będzie jakieś musujące? Oprócz Feniksa ;-)

02/23/2010 - 21:31 panowca: mamy jeszcze parę butelek CS 2005 - po dobrym natlenieniu jeszcze daje oznaki życia

02/23/2010 - 21:31 sstar: Dziś piliśmy po raz kolejny Feniksa do tradycyjnej polskiej pizzy był przepyszny :-)

02/23/2010 - 21:32 panowca: Musujące - to osobny temat - tym projektem będzię zajmował się u nas właśnie wspomniany Tomek

02/23/2010 - 21:32 panowca: gratulecje - sam bym się go jeszcze napił ale w magazynie wieje wiatr

02/23/2010 - 21:32 ducale: kuźwa Sstar co to jest tradycyjna polska pizza? tak samo jak tradycyjne polskie tiramisu?

02/23/2010 - 21:33 panowca: z grzybami i karpiem?

02/23/2010 - 21:33 monty: Duca, pizza Riga, jak u Mamy ;-))

02/23/2010 - 21:33 sstar: Żart Ducale :-)

02/23/2010 - 21:33 panowca: się wzruszyłem jak za starych dobrych lat na forum Wino

02/23/2010 - 21:34 sstar: Pytanie z boku: Pojawiają się opinie, że Ciemny Burgund 2008 jest winem za młodym, inni twierdzą, że już jest optymalny czas na jego picie. Jaka jest Pańska opinia?

02/23/2010 - 21:34 ducale: z racji czestych kontaktow z Niemcami , jakis wzór ,ulubiony producent z tamtąd?

02/23/2010 - 21:35 panowca: zdecydowanie jesat już gotowy dojrzewanie nie zmieni już wiele

02/23/2010 - 21:35 panowca: Buerlklin Wolff i inni mistrzowie rieslinga z PAlatynatu

02/23/2010 - 21:36 panowca: Wolf

02/23/2010 - 21:36 sstar: Hensela próbowałeś?

02/23/2010 - 21:36 doroti: witam...wina jeszcze nie próbowałam (trudno dostępne), ale gratuluje śmiałego przedsiewziecia :) i trzymam kciuki oczywiście

02/23/2010 - 21:36 panowca: nie

02/23/2010 - 21:37 sstar: Tropem Knipsera nie pójdziecie?

02/23/2010 - 21:37 monty: Buerlklin Wolf i wielu innych to biodynamika

02/23/2010 - 21:37 panowca: jeśli jest problem z dostępnościa zawsze mozna napisac do nas - pomogę

02/23/2010 - 21:37 monty: przymierki jakieś? :-)

02/23/2010 - 21:38 panowca: MAmy wprawdzie próby z Syrah ale do stylu Knipsera brakuje u nas słońca

02/23/2010 - 21:38 sstar: A ile macie hektarów? Ile docelowo? Jakieś nowe winnice? Inwestycje?

02/23/2010 - 21:38 doroti: czy poza Polskę wysyłka również możliwa? Mam sporo znajomych we Francji, którzy zainteresowani są polskim winem...hmmm....chcieliby posmakować :)

02/23/2010 - 21:39 panowca: wydaje mi się ze w naszym klimacie biodynamika pozostanie tylko marzeniem ale może się myle obym się mylił za parę lat

02/23/2010 - 21:39 panowca: wiem o nieudanych próbach z biodynamika na przełęczy Dukielskiej gdzie warunki teoretycznie były idealne

02/23/2010 - 21:39 monty: takąż żywię nadzieję

02/23/2010 - 21:39 sstar: W Pańskiej Górze się przymierzają...

02/23/2010 - 21:40 panowca: W tej chwili obsadzonych 22,85ha

02/23/2010 - 21:40 sstar: Przełęcz Dukielska? Gdzie to jest?

02/23/2010 - 21:40 wesoly: ostatnio usłyszałem opinię, że biodynamika nie jest na nasz klimat

02/23/2010 - 21:40 panowca: Są plany - przejścia na druga stronę odry al ena razie nie moge zdrzadzić szczegółów - bo kiedy zrobiłem to ostatnio cena wzrosła

02/23/2010 - 21:41 monty: @wesoły: od kogóż to usłyszałesś?

02/23/2010 - 21:41 panowca: na południowym wschodzie POlski

02/23/2010 - 21:41 sstar: Jakieś eskperymenty z miodami pitnymi, dosładzaniem win?

02/23/2010 - 21:42 panowca: Beskid Niski

02/23/2010 - 21:42 wesoly: monty, od zawodowego enologa

02/23/2010 - 21:42 monty: tratata. Od kogo?

02/23/2010 - 21:42 panowca: dosładzanie win absolutnie wykluczamy jednak eksperymentujemy z miodami pitnymi na bazie soku winogronowego

02/23/2010 - 21:43 sstar: A oprócz beczek amerykańskich jakieś inne też używacie?

02/23/2010 - 21:43 wesoly: monty, jest relacja ze spotkania na kurdesz.com

02/23/2010 - 21:43 sstar: Pytanie z boku: Czy etykiety win nadal będą obrazami profesora Józefowskiego, czy zgodnie z pewną tradycją "zamorską", co roku inny twórca?

02/23/2010 - 21:44 panowca: tak używamy bteż beczek z dębu francuskiego - używane były do Pinot Noir, Ch ardonnay

02/23/2010 - 21:44 monty: wesoły: która relacja? Chyba nie ostatnia?

02/23/2010 - 21:44 ducale: drogie sa takie uzywane beczki?

02/23/2010 - 21:44 sstar: A Chardonnay 2008 jest w sprzedaży? Dużo butelek?

02/23/2010 - 21:45 doroti: sstar to fajne pytanie, w kontekscie niedawno pitego vin de merde z paskudna mucha na etykiecie, tez mialam zapytac o "pomysl" na promowanie wina

02/23/2010 - 21:45 panowca: w tym roku etykiety będa przprojektowane jednak nadal będziemy na nich prezentowac prace prof. Józefowskiego

02/23/2010 - 21:46 panowca: do P.Noir i Chardonnay używalismy akurat nowych a używane kosztują róznie 50-100 euro zalęzy od stopnia żużycia, rodzaju itd

02/23/2010 - 21:46 doroti: moze ciekawie by bylo bazowac na pewnych stereotypach dotyczacych polskiego wina

02/23/2010 - 21:47 panowca: CHardonnay 2008 skończyło się w grudniu tuż przed świętami sprzedalismy ostatnie butelki

02/23/2010 - 21:47 monty: Wesoły, kończąc, bo tu Panowca dziś rządzi, moja wiedza w tym temacie i rozmowy z nie tyle zawodowymi enologami, co mistrzami świata w tej dziedzinie, pokazują, że jest nieco inaczej

02/23/2010 - 21:48 sstar: Czy w obrębie miękińskiej winnicy są jakieś lepsze parcele?

02/23/2010 - 21:48 wesoly: monty, może są miejsca w PL gdzie biodynamika jest możliwa, przy niektórych odmianach, ale t temat ciężki

02/23/2010 - 21:48 panowca: jeśli moge ubrać temat biodynamiki w nawiasy - sa kolejne eksperymenty i oby się komuś powiodło - my musielismy zrezygnowac z ekologii

02/23/2010 - 21:48 wesoly: klimat PL ma za dużo wilgoci, za dużo opadów itp

02/23/2010 - 21:49 panowca: tak zdecydowanie najlepsza jest parcela nr V tzw.ZAbór - najbardziej piaszczysta

02/23/2010 - 21:49 sstar: A inne jakie są?

02/23/2010 - 21:49 panowca: mniej piaszczyste

02/23/2010 - 21:49 panowca: i bardziej gliniaste

02/23/2010 - 21:49 sstar: A bardziej...?

02/23/2010 - 21:49 panowca: od I do V

02/23/2010 - 21:50 snsk: czym jest obsadzona ta V?

02/23/2010 - 21:51 panowca: Pinot Gris, Zweigelt, Roesler, nowe CAbernety Dorsa i Dornfelder i małe podparcele Pinot Noir i eksperymentalnie GAmay

02/23/2010 - 21:52 ducale: gamay?

02/23/2010 - 21:52 monty: Gamay, własnie. Jak idzie?

02/23/2010 - 21:52 panowca: walczymy...

02/23/2010 - 21:52 panowca: on tez walczy

02/23/2010 - 21:52 monty: super

02/23/2010 - 21:52 panowca: trochę nas zawodzi w tej walce jeszcze nie owocował

02/23/2010 - 21:53 doroti: Gamay? mogę zapytać dlaczego taki wybór?

02/23/2010 - 21:53 doroti: (z ciekawości bo nie przepadam.... )

02/23/2010 - 21:53 panowca: eksperyment - francuski doradca

02/23/2010 - 21:53 monty: dlaczego nie przepadasz?

02/23/2010 - 21:54 ducale: moze nie pila nigdy pysznego Morgon..

02/23/2010 - 21:54 monty: :-)

02/23/2010 - 21:54 doroti: w beaujolais robią wina z gamay, próbowałam kilku....zupełnie nie mój klimat

02/23/2010 - 21:54 doroti: ale Panowie, o gustach się nie dyskutuje,

02/23/2010 - 21:54 monty: tak myślałem

02/23/2010 - 21:55 monty: jak najbardziej się dyskutuje

02/23/2010 - 21:55 panowca: ducale odpowiedział chiało by się zrobic coś na kształ dobrego apelacejnego Beaujolais ale klimat weryfikuje nasze oczekiwania - na razie przynajmniej

02/23/2010 - 21:55 doroti: hehe, ale domyślałam się, że to francuskie wpływy muszą być

02/23/2010 - 21:56 monty: Grzegorz, a jak tam urzędnicy? Jak zawsze sympatyczni?

02/23/2010 - 21:56 doroti: kuchnie mają w Beaujolais dobrą, ale ich wina szczególnie mnie nie zachwyciły....takie bez wyrazu.....skoro już o gustach

02/23/2010 - 21:56 panowca: polecali nam tannat ale akurat zacząłem prace i wstrzymałem to zamówienie

02/23/2010 - 21:56 panowca: francuzi w sensie

02/23/2010 - 21:56 ducale: btw pilem niedawno jakies fajne Chirobloues, gamay moze byc ciekawy jednak

02/23/2010 - 21:57 panowca: Urzędnicy sa kochani wszystko jest ok nic złego nie powiem więcej Wysoki Sądzie

02/23/2010 - 21:57 monty: A co piłaś? Bo Beaujolais to dość spory region? To tak jakbym powiedział nie lubię Burgundii, bo tam chardonay mają, kuchnia dobra ale wina bez wyrazu

02/23/2010 - 21:57 monty: Panowca, ja tylko tak zapytałem ;-)

02/23/2010 - 21:58 panowca: prawde mówiąc kiedy się przejdzie przez wszysko przez rok winiarski - łatwiej się poruszać i wszystko nie jest już takie straszne

02/23/2010 - 21:58 ducale: urzednicy podobno gorsi niz krukki tak twierdzil kiedys Panowca:)

02/23/2010 - 21:59 panowca: i wilcy tak twierdziłem ale zostałem zresocjalizowany

02/23/2010 - 21:59 monty: Duca, daj spokój

02/23/2010 - 21:59 monty: :-)

02/23/2010 - 21:59 ducale: myslij ze czytają tego czata?

02/23/2010 - 21:59 ducale: myslisz

02/23/2010 - 21:59 doroti: monty spokojnie :) nie spisywałam dokładnie nazw, to było przy kolacji.....

02/23/2010 - 22:00 doroti: z gamay chyba ciężko zrobić dobre wino

02/23/2010 - 22:00 doroti: ale znawcą nie jestem ;)

02/23/2010 - 22:00 panowca: wbrew pozorom trzymaja ręke na pulsie - kiedyś jeden przyniósł mi wydruk z forum Wino

02/23/2010 - 22:00 monty: czyli wypiłaś dwa-trzy wina z regionu i twierdzisz, że to dramat

02/23/2010 - 22:00 ducale: serio????????

02/23/2010 - 22:01 doroti: nie, piłam 2-3 wina zrobione z gamay i to nie było to co tygryski lubią najbardziej

02/23/2010 - 22:01 panowca: oczywiście było zartobliwie ale palcem groził

02/23/2010 - 22:01 monty: o tym mówię

02/23/2010 - 22:03 panowca: Beaujolais jest moim zdaniem niedocenianym regionem i niestety w POlsce zbyt drogim

02/23/2010 - 22:03 ducale: jak uwazasztaki biznes winiarski w Polsce ma racje bytu od strony ekonomicznej ?

02/23/2010 - 22:03 ducale: czy to raczej wciaz hobby a kasa na sadzonkach

02/23/2010 - 22:03 panowca: jesli będzi esię opierał tylko na uprawie winorośli i produkcji wina to nie - chyba jednak nie

02/23/2010 - 22:04 monty: Ja bożole kocham podobnie jak santorini

02/23/2010 - 22:04 panowca: trzeba go obudowac usługami i innymi produktami

02/23/2010 - 22:04 panowca: takie jest moje zdanie

02/23/2010 - 22:04 ducale: ale z czego to wynika ? koszty stale wysokie ?

02/23/2010 - 22:05 monty: jepowstają tam jeden z największych win swiata, ale przez takie opinie jak Doroti - wybacz - osób, które spróbowały raz czy dwa i autorytatywnie sie w temacie wypowiadają krąży opinia, że jest "słabo"... Smutek epoki...

02/23/2010 - 22:06 panowca: bardzo niska wydajnośc - dodatkowo ograniczana aby uzyskac jakośc. NA dziesieć lat trzy bez zbiorów.

02/23/2010 - 22:06 mm: monty, cos sie uwzial na kobiete?? ze Tobie smakuje, to nie znaczy jeszcze, ze dobre, mysle, ze jest wiele miejsc gdzie wina sa lepsze

02/23/2010 - 22:07 monty: nie uwziąłem się na kobietę tylko na stereotyp

02/23/2010 - 22:07 panowca: jest to inwestycja na lata bez żadnej gwarancji powodzenia - zależna w 100% od kaprysów pogody

02/23/2010 - 22:07 ducale: no to kicha jednym slowem, a jak oceniasz rynek polskiego zbytu ?

02/23/2010 - 22:08 gp: stereotym jest taki jaki producenci wypracowali i tyle, a wina wszędzie bywają znakomite, tylko co z tego?

02/23/2010 - 22:08 panowca: ciągłe inwestycje - własnie wymieniamy słupki użyte w 2001 i 2002 roku a już czekaja następne

02/23/2010 - 22:08 gp: *stereotyp

02/23/2010 - 22:09 panowca: pytaliscie o białe z 2009 będa jeszcze dwa czerwone i jedno rose

02/23/2010 - 22:09 wesoly: na jakie słupki wymieniacie?

02/23/2010 - 22:09 gp: Ty, Mnont powielasz stereotyp win z Nowego Świata a praktycznie pijesz same zlewki stamtąd

02/23/2010 - 22:09 panowca: sosnę wymieniamy na dąb

02/23/2010 - 22:09 ducale: @gp w beaujolais to wypracowali sobie slaby niestety przez pryzmat BN

02/23/2010 - 22:09 wesoly: nie lepiej w środek stalowe?

02/23/2010 - 22:09 monty: ja nic nie pijam - niemal - z Nowego Świata, bo szkoda mojego czasu

02/23/2010 - 22:10 gp: *Monty... zmiana klawiatury i tak się dzieje przy bezwzrokowym prawie... ;)

02/23/2010 - 22:10 panowca: zgadza się - widziałem Julienasna którym unikali okreslenia bozo

02/23/2010 - 22:10 wesoly: u siebie zdecydowałem na krańcowy robinia, środek profil stalowy

02/23/2010 - 22:10 monty: fuj, z windy piszesz? :-)

02/23/2010 - 22:10 panowca: pewnie lepiej ale cztery - pięć razy drożej na tym areale nie uniesiemy takich kosztów w tym i następnym roku

02/23/2010 - 22:11 gp: i każdy kto nie pije Beaujolais ma dokładnie takie samo prawo mówi to co Ty

02/23/2010 - 22:11 wesoly: rozumie, akację zastosowałem też ze względów finansowych, krańcowy taniej 3-4 razy od stalowego

02/23/2010 - 22:11 monty: szczególnie ktoś, kto wypił trzy wina...

02/23/2010 - 22:11 gp: nie, ale w tym kompie nie świeci klawiatura :P

02/23/2010 - 22:12 panowca: stalowe zastosujemy na mini winniczce na wjeżdzie do firmy tam gdzi emamy eksperymentalne odmiany nasadzone w zeszłym roku

02/23/2010 - 22:12 monty: szkoda mojego czasu w tym sensie, że piję wina od ponad dwudziestu lat i nic mnie w NŚ nie zachwyciło do tego stopnia, że z drżeniem czekam na nas†epny rocznik

02/23/2010 - 22:12 gp: nie szczególnie zmienia to moje zdanie o stereotypach: Ty nie marnujesz czasu na NŚ, ktoś na NŚ a inny na Słowenię

02/23/2010 - 22:12 panowca: Johaniter, Gutedel, Prior, Ortega, Solaris,

02/23/2010 - 22:13 monty: więc po prostu skupiam się na Europie

02/23/2010 - 22:13 ducale: Grzegorz a wy handlujecie sadzonkami ?

02/23/2010 - 22:13 mikpaw: Tylko 2 czerwone - to które wypadną?

02/23/2010 - 22:13 panowca: tak sprzedajemy też sadzonki

02/23/2010 - 22:13 panowca: W 2009 roku z czerwonych zaprezentujemy Pinot Noir i Regenta - rose Pinot Noir

02/23/2010 - 22:14 panowca: oprócz tych dwóch czerwonych rose Pinot Noir

02/23/2010 - 22:15 mikpaw: nie będzie Ciemnego Burgunda? najwięcej serduszek miał w WE starszy rocznik ze wszystkich Waszych win - idziecie wbrew przewodnikom winiarskim?

02/23/2010 - 22:15 panowca: jak tam biathlonistki moja Weronika Nowakowska?

02/23/2010 - 22:15 ducale: :)

02/23/2010 - 22:15 mikpaw: Nowakowska odrabia

02/23/2010 - 22:15 gp: a ile roczników spędziłeś w Argentynie, u małych producentów? Tak można się bawić w dyskusjach a obraz apelacji i czasem kraju całego tworzy oferta w sklepie, a ta z Beaujolais jest na świecie taka jaka jest i nie dziw się że ludzie nie dostali obłędu takiego jak Ty i w wnioski wyciągają z tego co mogą kupić... popatrz na AA i zobacz jaka przepaść

02/23/2010 - 22:16 ducale: interesujesz sie sportem?

02/23/2010 - 22:16 mikpaw: ale po dwóch pierwszych było 17 miejsce :(

02/23/2010 - 22:16 panowca: był problem z nazwą - trafiły sie restauracje, które odrzuciły go ze względu na nazwę - zresztą po co ma procesy z Francuzami?

02/23/2010 - 22:16 sstar: Jeszcze jedno pytanie z boku: Riesling 2008 ma różne skrajne recenzje. Niestety nie piłem poprzednich roczników, ale podobno były inne. Czy rocznik 2008 był wyjątkiem-eksperymentem, czy też jest to zmiana koncepcji dla Rieslingów z Winnicy Jaworek?

02/23/2010 - 22:16 panowca: nam

02/23/2010 - 22:16 mikpaw: procesy? serio?

02/23/2010 - 22:17 ducale: jak przyjałeś informacje prasową ze matka Bryana Adamsa kibicuje polskiemu Orłowi z Wisły:)

02/23/2010 - 22:18 gp: procesy możliwe, Burgundia ma taki overstock, że mogą nawet do Strasburga pozwać a może do Hagi? O ludobójstwo!

02/23/2010 - 22:18 panowca: był jednorazowym eksperymentem wracamy do starego stylu, który był dla nas charakterystyczny

02/23/2010 - 22:18 monty: wolę zamiast w Argetynie spędzić czas w Jurze / taki wybór / nie mam czasu jeździć do Argentyny, ale wypiłem sporo tamtejszych win i moją opinię opieram na tym właśnie doświadczeniu, a nie na "trzech winach" i modzie pt." jestem znawca nie pojam bożole"

02/23/2010 - 22:18 panowca: żona mi każe się interesowac

02/23/2010 - 22:18 panowca: byłem zszokowany

02/23/2010 - 22:18 gp: odwrotnie Monty: jesteś out of date.

02/23/2010 - 22:19 sstar: Jakie przewidujesz ceny za kolejny rocznik? Wyższe?

02/23/2010 - 22:19 gp: teraz znawca nie pija NŚ i zachwyca się Jurą i Beaujolais, taka jest prawda jak sie ma trochę kontaktu z ludźmi co piją wino a nie piszą bzdety na forum

02/23/2010 - 22:19 monty: uwielbiam być out of date

02/23/2010 - 22:19 mikpaw: Czy biatlonistka to jakaś rodzina (jeśli można zapytać)?

02/23/2010 - 22:20 panowca: wielu osobom odpowiada taka kwasowość ale masz rację było to najbardziej kontrowersyjne wino z rocznika 2008

02/23/2010 - 22:20 monty: pij więc NŚ i się nim zachwycaj / ja zostanę przy swoim

02/23/2010 - 22:20 sstar: To pewno a propos Rieslinga. A gdzie kupujecie korki? Mieliście jakieś kłopoty z TCA/TBA?

02/23/2010 - 22:20 panowca: na pewno nie wyższe (ceny) przy mniejszej ilości partii większa ilośc wprowadzana jednorazowo na rynek obniża koszty

02/23/2010 - 22:21 gp: no tyle, że prezentujesz fałszywy obraz, tylko tyle, choć gratuluję opisu tej pięknej katastrofy bioeko u Sstara ;)

02/23/2010 - 22:21 panowca: na rzie mieliśmy dwie jednoskowe reklamace - korki - - Cork Suply - POrtugalia i na tańsze wina JAnosa Czechy - wszystkie naturalne

02/23/2010 - 22:22 mikpaw: A ile litrów własnego wina wypija Pan rocznie? :)

02/23/2010 - 22:22 sstar: Którego z win powstało najwięcej butelek? Ile? A którego najmniej?

02/23/2010 - 22:22 sstar: Pytanie są (nie)powiązane ;-)

02/23/2010 - 22:23 gp: ej! Mont, ja nie piję NŚ bo mnie nie kręci, ale nic z tego nie wynika dla stereotypu ;)

02/23/2010 - 22:23 panowca: Nowakowscy z Dusznik Zdroju to jedna wilka rodzina:) a tak powąznie to nie ale też pochodzi z Dusznik Zdroju tak jak ja

02/23/2010 - 22:23 monty: to było hasłowe / jak "it's Miller time"

02/23/2010 - 22:23 ducale: ale Body dzis odpadł :(

02/23/2010 - 22:24 panowca: W roczniku 2008 najwięcej było rislinga a najmniej Pinot Noir rose

02/23/2010 - 22:24 monty: za dużo bronka :-)

02/23/2010 - 22:24 panowca: w roczniku 2009 najwięcej będzie Traminera i Rieslinga a najmniej Pinot Noir Rose

02/23/2010 - 22:24 monty: Grzegorz, a jak tam Acolon?

02/23/2010 - 22:25 sstar: A ile butelek Rieslinga? W przyszłym roku też tyle?

02/23/2010 - 22:25 panowca: Acolon przemarzł w lutym 2009 i niestety... dał śladowa ilośc owoców

02/23/2010 - 22:26 panowca: w 2008 było 2300 a w roku 2009 będzie 2500 butelek

02/23/2010 - 22:26 sstar: Jakieś nowe projekty?

02/23/2010 - 22:27 monty: a jaki macei odbiór (w sensie podoba się czy nie) Acolona?

02/23/2010 - 22:28 panowca: 1.Musujące 2.Miody. 3.Destylat z miodu 4. Restauracja i hotel 5. Nowe lokalizacje i na koniec owiany jeszcze tajemnica projekt zagrniczny o którym nie moge na razie jeszcze zbyt wiele powiedzieć gdyż rozmowy trwają

02/23/2010 - 22:28 sstar: Spa?

02/23/2010 - 22:28 mkonwicki: Musujace? Z jakich szczepow? (przepraszam jesli pytanie juz bylo)

02/23/2010 - 22:28 ducale: winne Spa

02/23/2010 - 22:28 panowca: bardzo róznie ale raczej był dobrze przyjęty - dość powiedziec że juz jest wyprzedany

02/23/2010 - 22:29 panowca: Musujące raczej z Rieslinga, Elblinga i Phoenixa

02/23/2010 - 22:30 panowca: ze Spa polecam Spacery po winnicy a tak powąznie teżjest taki projekt ale raczej upadł na razie torfy u nas niskie ;)

02/23/2010 - 22:30 ducale: @monty b.ladny wpis o Las Lomas z NS, piles to serio ..

02/23/2010 - 22:30 mm: Ile lacznie wyprodukowaliscie butelek w 2008?

02/23/2010 - 22:30 mikpaw: Szkoda że ze strony www winnicy zniknęły ceny. Czy to "presja" np. restauracji żeby "ukryć" różnice cenowe?

02/23/2010 - 22:30 sstar: Pewno spacer z winnicy na Ślężę ;-)

02/23/2010 - 22:32 panowca: w 2008 roku w sumie wyprodukowalismy 9500 butelek

02/23/2010 - 22:32 monty: duca, nie zadawaj trudnych pytań ;-)

02/23/2010 - 22:32 panowca: zgadza się presja była silna

02/23/2010 - 22:32 ducale: w kocu 105 zeta wiec zapytalem :)

02/23/2010 - 22:33 monty: na imprezie u znjaomych było

02/23/2010 - 22:33 ducale: koncu ,cos ma z klawiaturą

02/23/2010 - 22:33 monty: ktoś przyniósł

02/23/2010 - 22:33 monty: dramat

02/23/2010 - 22:33 sstar: A w 2009 ile może być flaszek?

02/23/2010 - 22:33 panowca: około 12 tys

02/23/2010 - 22:33 ducale: Grzegorz 9500 but jak sie to ma do innych producentów w Polsce,wiesz moze?

02/23/2010 - 22:33 panowca: taki rok

02/23/2010 - 22:33 sstar: Drożej?

02/23/2010 - 22:34 sstar: Będzie...

02/23/2010 - 22:35 panowca: nie mam pojęcia wiem że inni zwłaszcza Ci którzy pracuja na odmianach mieszańcowych mają wysoka wydajność z hektara

02/23/2010 - 22:35 panowca: drożej nie będzie

02/23/2010 - 22:35 ducale: wysoka tj?

02/23/2010 - 22:35 panowca: jak sie uda zbić na butelkach korkach i zwłaszcza etykietach będzie taniej

02/23/2010 - 22:36 panowca: dla nas powyżej 5 ton z ha to dużo

02/23/2010 - 22:36 panowca: my zbieramy 1,5 do 3 ton z ha

02/23/2010 - 22:36 sstar: A jak prowadzona jest winorośl? Gęstość nasadzeń?

02/23/2010 - 22:37 panowca: Głownie jednoramienny Guyot, częsciowo lira - gęstosć nasadzeń ok 4000 na ha

02/23/2010 - 22:37 panowca: ale eksperymentujemy z innym prowadzeniem na kilku rzędach

02/23/2010 - 22:38 sstar: Tu fotka z winnicy gdzie Traminer rośnie (chyba?) i artykuł Wojtka Bosaka, który zresztą będzie u nas za tydzień: http://winologia.blog.pl/archiwum/index.php?nid=14753702

02/23/2010 - 22:39 panowca: po lewej regent po prawej riesling traminer jest na innej parceli

02/23/2010 - 22:39 panowca: a w srodku Adam Kiszka z małzonka w towarzystwie SAbiny

02/23/2010 - 22:39 sstar: Jak poznajesz?

02/23/2010 - 22:39 sstar: Nie pytam o Sabinę ;-)

02/23/2010 - 22:40 panowca: no wiem co tam rosnie topografia winnicy to podstawa rzedy nie sa opisane tylko oznaczone szyfrem

02/23/2010 - 22:41 panowca: zdjęcie jest zrobione z wieży obserwacyjnej na szapki, na której zamontowanan jest stacja pogodowa

02/23/2010 - 22:41 sstar: A tu co rośnie: http://www.sstarwines.pl/wino1195

02/23/2010 - 22:41 panowca: szpaki

02/23/2010 - 22:41 sstar: Zdjęcie Karola z Kanady, który Was odwiedził...

02/23/2010 - 22:41 gp: Monty: piłeś Puro Rose od Movia? Biodynamika w czystej postaci?

02/23/2010 - 22:41 panowca: trawa

02/23/2010 - 22:42 panowca: Fruehburgunder na prawo od bramy wjazdowej

02/23/2010 - 22:42 panowca: na lewo przepraszam

02/23/2010 - 22:42 sstar: GP i Monty, może później sobie pogadacie? Będzie jeszcze okazja na czat po czacie ;-)

02/23/2010 - 22:42 panowca: najgorsza parcela

02/23/2010 - 22:42 monty: tak / tak jest p. L

02/23/2010 - 22:42 panowca: zastoisko mrozowe

02/23/2010 - 22:43 gp: a przepraszm, ale szpaki były na tapecie... :)

02/23/2010 - 22:43 sstar: A ile macie do rzeki? Zmienia coś w mikroklimacie?

02/23/2010 - 22:44 panowca: rzeka też ale w większym stopniu zatopiny las i rezerwat przyrody ZAbór - do rzeki mamy ok 5 km

02/23/2010 - 22:44 panowca: zatopiony

02/23/2010 - 22:45 sstar: Próbowałeś może win Państwa Płochockich, ew. jakichś innych polskich? Jak wrażenia?

02/23/2010 - 22:46 panowca: Wina Płochockich cenię i zapamietełem je najlepiej z win prezentowanych na ostatnim KOnwencie WIniarzy POlskich,

02/23/2010 - 22:46 panowca: Prawdziwi ludzie prawdziwe wino

02/23/2010 - 22:47 sstar: A jakbyś je porównał stylistycznie (nie jakościowo) do Waszych?

02/23/2010 - 22:47 panowca: całkiem inne odmiany całkiem inny styl

02/23/2010 - 22:47 sstar: Jakąś przystępną metaforą może? ;-)

02/23/2010 - 22:48 panowca: ale z odmian które do niedawna źle mi się kojarzyły wydobyli głębię

02/23/2010 - 22:48 ducale: kiedys w 101win.pl bylo Herbowe,znasz?

02/23/2010 - 22:48 panowca: metafora

02/23/2010 - 22:48 ducale: nie widze pewnie wszystko sprzedali

02/23/2010 - 22:48 wesoly: chyba wycofali....

02/23/2010 - 22:48 ducale: kto wycofał ?

02/23/2010 - 22:49 wesoly: producent?

02/23/2010 - 22:49 panowca:

02/23/2010 - 22:49 wesoly: wino było w Makro i zniknęło

02/23/2010 - 22:49 ducale: sprzedało sie pewnie a nie wycofali

02/23/2010 - 22:49 ducale: tak jak w 101win

02/23/2010 - 22:49 panowca: piłem Solaris

02/23/2010 - 22:50 panowca: osobiście mnie nie zachwycił i na tym może porzestańmy

02/23/2010 - 22:50 wesoly: ponoć solaris był w lepszej wersji, ja trafiłem na gorszą....

02/23/2010 - 22:50 sstar: A wina z Pańskiej Góry próbowałeś?

02/23/2010 - 22:51 ducale: w wersji reserve pewnie:)

02/23/2010 - 22:52 panowca: tak PAn Włodarczyk prezentował się obok nas na gali MAgazynu Wino i ratował mnie swoimi winami zwłaszcza ciekawym jubileuszowym XXX

02/23/2010 - 22:53 sstar: A może jeszcze jedna opinia o winie polskim o ile je próbowałeś. Rondo z mikrowinnicy Villa Nova 0,11ha, podobno (wg WE) świetne. W sprzedaży (jeszcze?) nie ma, ale jakby to podobno będzie arcytrudne do zdobycia i wg WE cyt. "ma szansę stać się polską Barca Velha, pierwszym w naszej hiostorii winem spekulacyjnym". Pytanie: winne sf czy realna w perspetwie kilku lat możliwość?

02/23/2010 - 22:53 panowca: NIe próbowałem - trudno mi cos na ten temat powiedzieć

02/23/2010 - 22:54 panowca: na razie spotykam się ze spekulacją naszym winem...

02/23/2010 - 22:54 sstar: Napisałeś, że Pan Włodarczyk ratował Cię swoimi winami... o co chodzi?

02/23/2010 - 22:55 panowca: Satł obok na stoisku i czestował swoimi winami co w dusznej sali bardzo mi pomogło - nasze były przyciężkawe na te okoliczność

02/23/2010 - 22:55 panowca: Stał

02/23/2010 - 22:55 sstar: A propos spekulacji Waszym winem, jaką najwyższą cenę i za jakie odnotowałeś na rynku? Niepotrzebnie wypiłem wczoraj Rieslinga, a dziś Feniksa ;-)

02/23/2010 - 22:56 sstar: Mogłem poczekać i pospekulować ;-)

02/23/2010 - 22:57 panowca: We Wrocławiu ktoś zapłącił 99 zł za Rieslinga zanim trafił do nas - były tez inne ceny w okolicach setki ale raczej w restauracjach

02/23/2010 - 22:57 sstar: Weźmiecie udział w najbliższym Konwencie?

02/23/2010 - 22:57 panowca: TAk jak wzięlismy udział w ostatnim

02/23/2010 - 22:57 sstar: A planujecie jakieś microcuvee?

02/23/2010 - 22:59 panowca: Procedura wprowadzenia każdej partii jest tak kłopotliwa, że raczej nie ale nie wykluczone zę zaeksperymentujemy z Syrah lub z przetrzymanym na mrozie Rieslingiem kto wie na razie jest to zbyt złożone i takie wina można robic jedynie do szuflady

02/23/2010 - 22:59 sstar: A czemu nie chcecie brać udziału w Konwentach?

02/23/2010 - 23:00 panowca: Przeciez wzięlismy udział w ostatnim

02/23/2010 - 23:01 sstar: Się pogubiłem. Pamiętam, że kiedyś nie wzięliście udziału i Wojtek Bońkowski Wam to wypomniał. O to pytałem.

02/23/2010 - 23:01 panowca: Kiedyś nie wzięlismy a w ostatnim wzięlismy wszystko ma swój czas

02/23/2010 - 23:03 sstar: i teraz już regularnie będziecie występować...

02/23/2010 - 23:03 sstar: A wiesz może kto jeszcze planuje debiut na naszym rynku?

02/23/2010 - 23:04 sstar: Najlepsze polskie siedlisko?

02/23/2010 - 23:04 panowca: działamy już w mechanizmach rynkowych - powoli pojawi asię konkurencja - wiem o paru projektach - zresztą do punktów gdzie sprzedawane sa nasze wina trafiają już propozycje z innych winnic

02/23/2010 - 23:06 panowca: dla nas najlepsze jest nasze;) oczywiście pisze się o różnych odkryciach w róznych regionach kraju ale myśle że jeszcze wszyscy zbyt mało wiemy o wszsystkich winnicach w karju niektóre projekty są jeszcze trzymane w tajemnicy

02/23/2010 - 23:08 panowca: WOjtek Bosak mówił mi ostatnio ze PAńska Góra - inni uważją zę Winnica pod Lubuskim Słońcem zdania sa podzielone

02/23/2010 - 23:09 ducale: a kotlina Kłodzka?

02/23/2010 - 23:09 panowca: Ziemia Kłodzka!!! pliz

02/23/2010 - 23:09 ducale: ruda ziemia

02/23/2010 - 23:09 panowca: kotlina jest skrótem mysłaowym i czescią geograficzną Ziemi Kłodzkiej nazywanej też Hrabstwem Kłodzkim

02/23/2010 - 23:11 panowca: sa tam ciekawe siedliska ale trzeba pamiętac że mamy tam do czynienia z niebiezpiecznie wysoko lokowanymi nasadzeniami

02/23/2010 - 23:12 panowca: raczej jej cześć północna w okolicach Barda - można tam znaleźć ciekawe ale niestety niewielkie parcele

02/23/2010 - 23:13 panowca: znam projekt w okolicach MIędzygórza który rokrocznie kończy się grappą

02/23/2010 - 23:13 mikpaw: Stary Wielisław?

02/23/2010 - 23:13 panowca: tam jest dużo krótszy okres wegetacyjny i zdecydowanie większe zagrożenie przemarzaniem

02/23/2010 - 23:14 mikpaw: pytam o opinię (a nie o grappę)

02/23/2010 - 23:15 sstar: Znasz może importera Sapori z Kudowy Zdroju?

02/23/2010 - 23:15 panowca: Satry Wielisław to zdaje się leszek Gawroński - Aurora, i inne odmiany wytrzymałe ale o ile pamietam pokazął ostatnio na KOanwencie Dornfeldera albo Zweigelat - nie pamietam dobrze - ale miło że ktoś tam eksperymentuje z viniferą

02/23/2010 - 23:15 panowca: nie nie znam

02/23/2010 - 23:16 sstar: A jakie z odmian spoza Vitis Vinifery najbardziej Cię przekonują?

02/23/2010 - 23:18 panowca: Zaczniemy teraz dyskusję co jest viniferą o co nie Seyval,Aurora, i Rondo które jest chyba nawet viniferą

02/23/2010 - 23:18 panowca: Bianca chyba też jest zarejestrowana jako vinifera

02/23/2010 - 23:21 panowca: Nie mam zbyt wiele doswiadczenia z "nieviniferami"

02/23/2010 - 23:22 monty: Rondo jest lekko trącone, ale w sumie VV

02/23/2010 - 23:24 wesoly: jest jeszcze winnica Rakowice, ostatni piłem ich Cabernet S. i było niezłe

02/23/2010 - 23:24 gp: hm, raczej transgeniczne VV, jedynie Acolon nie trącany, ale co tma

02/23/2010 - 23:24 monty: Rondo to St laurent i saperavi jakieś tam

02/23/2010 - 23:24 panowca: To potwierdza tylko moją tezę - może dla niektórych kontroweryjną - że "czyste"mieszańce nieskażone viniferą sa trudnym materiałem na bezpieczne wina

02/23/2010 - 23:25 monty: a Acolon jest czyścuitenki

02/23/2010 - 23:25 monty: BF i Dornfelder

02/23/2010 - 23:25 panowca: RAkowice - okolice Dzierżoniowa - Dolny Śląsk

02/23/2010 - 23:25 sstar: http://en.wikipedia.org/wiki/Rondo_%28grape%29

02/23/2010 - 23:26 sstar: Niby Vitis Amurensis o ile można wierzyć Wiki ;-)

02/23/2010 - 23:26 panowca: Acolon jest wdzięczną odmianą do uprawy i produkcji wina - oczywiście o ile nie przemarznie

02/23/2010 - 23:27 sstar: A jak radzicie sobie z mrozami?

02/23/2010 - 23:28 panowca: ma dobre przyrosty, łątwo go wyprowadzić, niezła wydajność

02/23/2010 - 23:28 panowca: z zimowymi czy z wiosennymi?

02/23/2010 - 23:29 wesoly: po dwóch ostatnich zimach myślę o zmianie prowadzenia wnorośli

02/23/2010 - 23:29 wesoly: w Kandzie stouje ie Guytoa z łozą mrozową, to może być rozwiązanie na nasz klimat

02/23/2010 - 23:29 monty: na jaki?

02/23/2010 - 23:29 wesoly: jw

02/23/2010 - 23:29 monty: ok

02/23/2010 - 23:29 gp: wiki nie można wierzyć, niestety po paru edycjach poznałem online kilku wikipedystów...

02/23/2010 - 23:30 panowca: chcesz przysypywać łoze?

02/23/2010 - 23:30 wesoly: tak, będzie osobna "mrozowa"

02/23/2010 - 23:30 wesoly: jak wszystko ruszy to ciach i od nowa....

02/23/2010 - 23:31 panowca: łoza mrozowa w Guyocie? - tak podpowiadali nam ten sposób Saksończycy - cześciowo go wypróbujemy w tym roku

02/23/2010 - 23:31 wesoly: roboty więcej, ale zawsze jest pewnośc że 40-50% zbioru będzie nawet przy -35*C

02/23/2010 - 23:31 panowca: pracochłonne ale na pewno bardziej skuteczne

02/23/2010 - 23:32 wesoly: coś mniej więcej jak narysowałem tutaj: http://winnicawegrow.pl/foto/temp/guyo_loza_mrozowa/

02/23/2010 - 23:32 wesoly: wiadomo, roboty duzo, do tego estetyka też cierpi...

02/23/2010 - 23:33 panowca: estetyka ważna rzecz kiedy przyjmuje się gości na winnicy

02/23/2010 - 23:34 monty: zawsze możesz powiedzieć, że to naturalny system od XVi wieku w POlsce

02/23/2010 - 23:34 monty: ;-)

02/23/2010 - 23:34 wesoly: można stosować tylko na odmianach najbardziej wrażliwych

02/23/2010 - 23:35 wesoly: metoda daje zawsze pewnośc, że będzie zbiór

02/23/2010 - 23:38 panowca: kończymy?

02/23/2010 - 23:38 wesoly: nikt się nie odzywa....

02/23/2010 - 23:39 panowca: chodzę spać z kurami a jutro ciężki dzień - prezentacja we Wrocławiu...

02/23/2010 - 23:39 wesoly: o! gdzie!

02/23/2010 - 23:39 wesoly: jest szansa na wejście?

02/23/2010 - 23:39 mikpaw: jakieś zaproszenia? ;)

02/23/2010 - 23:40 panowca: W Winach i Specjałach ale obawiam się zę to zamknięta impreza organizowna przez właściela sklaepu - nie chciałbym zmieniać mu wizji kameralnego spotkania

02/23/2010 - 23:41 wesoly: szkoda, zawsz ena chwile można by zajrzeć...

02/23/2010 - 23:41 sstar: Dziękuję Ci Grzesiu za udział w czacie i Wszystkim czatownikom oraz zapraszam za tydzień na czat z udziałem Wojciecha Bosaka z Polskiego Instytutu Winorośli i Wina http://www.instytutwina.pl oraz autora blogu http://winologia.blog.pl

02/23/2010 - 23:41 mikpaw: tak, tam dostać się ciężko ;)

02/23/2010 - 23:41 panowca: niestety ale kiedy będziemy organizowac premierę roczników 2009 z zrobimy to u nas w wykańczanej sali degustacji

02/23/2010 - 23:42 panowca: jak miło

02/23/2010 - 23:42 panowca: skorzystam z tego kanału żeby powiadomić o tym winomanów

02/23/2010 - 23:42 sstar: Jasne :)

02/23/2010 - 23:42 panowca: bardzo dziękuję

02/23/2010 - 23:43 sstar: To my dziękujemy :)

02/23/2010 - 23:43 panowca: wszystkim za rozmowe i w razie pytań prosze pisac na biuro@winnicejaworek.pl

02/23/2010 - 23:43 wesoly: do usłyszenia!

02/23/2010 - 23:43 sstar: Zapraszam na olimpijski czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/115

02/23/2010 - 23:44 sstar: Ostatnie pytanie? Gdzie mieszkacie?

02/23/2010 - 23:44 sstar: Daleko masz do winnicy?

02/23/2010 - 23:44 panowca: W Miękini aktualnie

02/23/2010 - 23:44 sstar: :)

02/23/2010 - 23:45 panowca: 500m

02/23/2010 - 23:45 sstar: Fajnie :)

02/23/2010 - 23:45 wesoly: mieszkac blisko winnicy to podstawa

02/23/2010 - 23:45 panowca: Nie narzekam

02/23/2010 - 23:46 sstar: Jeszcze raz dziękuję za przyjęcie zaproszenia na czat! I do usłyszenia, mam nadzieję, że w Miękinii!

02/23/2010 - 23:46 panowca: Na wisnę będziemy przygotowani na przyjmowanie gości w Sali Degustacji

02/23/2010 - 23:47 sstar: Wtedy też postaram się przyjechać :)

02/23/2010 - 23:47 sstar: MikPaw może się przyłączy...

02/23/2010 - 23:47 sstar: Zamykamy ten pokój. Zapraszam do innego: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/115

02/23/2010 - 23:48 sstar: Fin.