Basia i Marcin Płochoccy. Polskie wino. Winnica Płochockich.

Archived on Wed, 01/13/2010 - 00:06.

01/12/2010 - 20:57 wesoly: Witam z Dolnego Śląska!

01/12/2010 - 20:58 ducale: Sstar brutalnie nas wyrzuciles i wszyscy sobie poszli :)

01/12/2010 - 20:59 plochocki: witamy z piaseczna -basia i marcin

01/12/2010 - 20:59 sstar: Witam serdecznie Państwa Płochockich oraz Wszystkich, którzy zdecydowali się w ten zimowy wieczór pojawić na tym czacie.

01/12/2010 - 21:00 sstar: Zacznę może od pytania: Jak się wszysto zaczęło? Skąd pomysł na uprawę winorośli?

01/12/2010 - 21:00 ducale: Czy z Józefosławia daleko do Waszej winnicy?

01/12/2010 - 21:00 plochocki: co do myjni to nie mam ;)

01/12/2010 - 21:01 plochocki: ducale 320 i 180 km!

01/12/2010 - 21:02 ducale: a bo juz myslalem ze pod Piasecznem jest ..

01/12/2010 - 21:03 plochocki: sstar - poczatek to trochę przypadek - kilka krzaków przy domu i strona RM w necie, po kilku tyg. zakup ziemi pod jasłem

01/12/2010 - 21:04 ducale: korzystacie z sadzonek RM?

01/12/2010 - 21:04 wesoly: dlaczego nie kontynuacja winnicy na Podkarpaciu tylko nowa lokalizacja?

01/12/2010 - 21:04 plochocki: chciłoby się mieć winnicę za tzw. chałupą

01/12/2010 - 21:05 plochocki: sadzonki od RM, z węgier, z e-sadzonki, własne

01/12/2010 - 21:06 wesoly: winnicę za chałupą rozumiem, też podobny plan realizauje

01/12/2010 - 21:06 sstar: Jakie i gdzie obecnie są dostępne na rynku Wasze wina?

01/12/2010 - 21:06 plochocki: za daleko do jasła i nie najlepsza lokalizacja - pod sandomierzem obok winnicy sad morelowy i 2.15 jazdy

01/12/2010 - 21:06 ducale: jak oceniacie u Was rocznik 2009?ma byc gorszy ?

01/12/2010 - 21:07 plochocki: wina z daromina(sand) zapowiadają się nieźle - lepiej niż08

01/12/2010 - 21:08 wesoly: w jakim terminie odbywały sie zbiory?

01/12/2010 - 21:08 plochocki: w w-wie w 2 sklepach -vinares i korkociąg i 1 hotel -la regina

01/12/2010 - 21:09 plochocki: zbiory od 22ix do 25 x

01/12/2010 - 21:09 przemkeo: Witam A czy gdzieś poza W-wą, dostępne są Państwa wina ?

01/12/2010 - 21:10 guest-2: czy te 2 sklepy i hotel skupują od was wszystkie wina które przeznaczacie na zbyt? czy nie wszystkie?

01/12/2010 - 21:10 guest-5: ?

01/12/2010 - 21:11 guest-2: czy też macie problem ze zbytem ?*

01/12/2010 - 21:11 plochocki: vine spa głęboczek - na razie za mało butelek żeby oferować gdzieś dalej :(

01/12/2010 - 21:11 ducale: tzn ile wynosi produkcja ?

01/12/2010 - 21:12 plochocki: guest-344 nie wszystkie ale to dopiero kilka tyg

01/12/2010 - 21:12 sstar: A jakie wina obecnie są na rynku?

01/12/2010 - 21:12 plochocki: guest-344 jeszcze nie wiemy

01/12/2010 - 21:13 plochocki: sstar 3 2008 - biamus, seyval i sibera

01/12/2010 - 21:14 sstar: Czemu nie czerwone?

01/12/2010 - 21:14 guest-6: Jakie odmiany posadzicie na nowym stanowisku? Jakieś eksperymenty?

01/12/2010 - 21:14 plochocki: a w hotelach dodatkowo zweigelt

01/12/2010 - 21:14 plochocki: ducale ok 2000 but 2008

01/12/2010 - 21:15 guest-5: Czy Zweigelt jest najpóźniejszą odmianą jaką uprawiacie?

01/12/2010 - 21:16 plochocki: guest-6 w nast zbiorze traminer, cserszegi, regent - póżniej może pinot gris

01/12/2010 - 21:16 guest-5:

01/12/2010 - 21:16 sstar: Co sądzicie o winifikacji przy minimalnym użyciu siarki? Planują tak chyba w Pańskiej Górze.

01/12/2010 - 21:17 plochocki: guest-111 nie wiem czy jest najpóźniejszy - my na koniec zbieramy siberę i biancę

01/12/2010 - 21:17 ducale: Sstar: i pod Wawelem tez :)

01/12/2010 - 21:18 plochocki: sstar wg nas jeszcze za wcześnie na takie eksperymenty - używamy so2 ale rozważnie

01/12/2010 - 21:19 guest-5: 25 X zbieracie Siberę? A czemu to?

01/12/2010 - 21:20 plochocki: guest-111 wysoki kwas i naszym zdanie służy jej późny zbiór - ma odporne grona

01/12/2010 - 21:21 sstar: Co sądzcie o perspektywach w Polsce dla upraw odmian Vitis Vinifera?

01/12/2010 - 21:21 wein-r: Witam. Czy lubicie (pijecie) wino? W jakim kolorze głównie, odmiany, kraje, apelacje? Czy może coś z tego wyniknąć? Jakieś plany co do uprawy ulubionych?

01/12/2010 - 21:22 plochocki: sstar w dobrych lokalizacjach na pewno tak

01/12/2010 - 21:22 guest-2: A czy próbowaliście z takimi odmianami jak Rondo, Hibernal, Dornfelder? Jesli nie, to czy zamierzanie? Jeśli nie zamierzacie to dlaczego?

01/12/2010 - 21:24 przemkeo: dobre lokalizacje - który region wg Państwa jest najbardziej obiecujący w Polsce?

01/12/2010 - 21:24 plochocki: wein-r: co za pytanie! zimą na czerwono, latem na biało, bardziej europa, nie jesteśmy znawcami -raczej wyznawcami , może posadzimy lagreina

01/12/2010 - 21:24 guest-5: Czy stosujecie oprócz siarkowania jakieś inne metody zapobiegające utlenianiu wina podczas produkcji?

01/12/2010 - 21:25 sstar: Czemu akurat Lagreina? A nie Teroldego np. ;)

01/12/2010 - 21:26 plochocki: guest-344 rondo mamy, nawet z drobnymi sukcesami, hibernal w tym roku pierwszy zbiór z 400 krzewów, dorn - może posadzimy

01/12/2010 - 21:26 plochocki: guest-111 argon

01/12/2010 - 21:28 guest-5: A z CO2 próbowaliście?

01/12/2010 - 21:28 wesoly: argon przy białych czy również czerwonych?

01/12/2010 - 21:28 plochocki: sstar wg winiarzy z alte adige mógłby w naszym klimacie się udać - myśle ze lepiej uprawiać nawet mniej cenną odmianę ale dostosowaną do warunków mioejscowych

01/12/2010 - 21:29 sstar: Jakie są najlepsze lokalizacje/siedliska w Polsce, jakieś Grand Cru gdzieś może widzicie ;) ?

01/12/2010 - 21:29 wein-r: Z tymi kolorami to akurat u mnie jest odwrotnie :-)

01/12/2010 - 21:29 plochocki: co2 nie bo się rozpuszcza i trzeba dodawać, argon przy białych

01/12/2010 - 21:31 plochocki: sstar małopolska, dolny slask, podkarpacie, lubuskie, mpw i SANDOMIERSZCZYZNA!

01/12/2010 - 21:32 guest-2: jaka jest cena hurtowa waszych trunków? możecie zdradzić tajemnice? jeśli nie, to jaka jest cena w tych dwóch sklepach?

01/12/2010 - 21:32 sstar: Jaką literaturę dotyczącą uprawy winorośli Państwo polecają.

01/12/2010 - 21:32 guest-5: Czy jakość w Waszym przypadku to raczej lokalizacja czy technologia? Odbiegając tak znacznie jakością od innych win z regionu wydaje się że technologia.

01/12/2010 - 21:33 plochocki: guest-344 25-30

01/12/2010 - 21:34 ducale: 25-30 detal ???

01/12/2010 - 21:35 plochocki: sstar trudno krótko odp na twoje pytania - podstawy z publikacji RM, reszta w naszym przypadku to z netu , głownie materiały anglojęzyvczne

01/12/2010 - 21:36 plochocki: hurt netto

01/12/2010 - 21:36 guest-2: czy uważa Pan że okolice Przysuchy k/Radomia (40 km od przysuchy, można powiedzieć że rejony Pańskiej Sandomierszczyzny) nadają się do uprawy winorośli? Chciałbym tam stworzyć winniczkę na własne potrzeby póki co.

01/12/2010 - 21:38 guest-2: (40 km od Radomia) **

01/12/2010 - 21:38 plochocki: guest-344 są tam chyba niezłe górki - generalnie myślę że jak najbardziej- najwiecej zależy od konkretnej konfiguracji terenu, słyszałem że dobra lokalizacja jest wiecej warta niż 200-300 km w stronę równika:)

01/12/2010 - 21:39 guest-6: Jaki kierunek, rodzaj win Waszym zadniem przyniesie sukcec na naszym rynku: wina jakościowe wytrawne dla wybranych, czy racze wina połsłódkie dla przecietnego Kowalskiego, Wasze nowe wymienionych odmian w wiekszości to odmiany jasne czy taki będzie kierunek rozwoju?

01/12/2010 - 21:40 guest-2: hehe:) zgadza się są tam ładne góreczki, mam już upatrzony jeden 0,2 ha stok:)

01/12/2010 - 21:41 ducale: guest 6 co masz na mysli wytrawne jakościowe dla wybranych ??

01/12/2010 - 21:41 wesoly: moim zdaniem Polskie Wino Gronowe nie będzie winem dla każdego

01/12/2010 - 21:42 sstar: Planujecie produkować, eskperymentować z winami słodkimi, ew. z większą zawartością cukru resztkowego? Szaptalizujecie swoje wina? Co sądzicie o winach szaptalizowanych?

01/12/2010 - 21:42 plochocki: guest-6 na pewno nie 'reńskie', nie masówka, raczej dobre, 'prawdziwe' , może nieco rustykalne ale unikatowe, żywe z kwasowoscia dla naszej kuchni

01/12/2010 - 21:44 plochocki: sstar w tym roku pierwzsy raz robimy pwytr /psłodk - zobaczymy jakie ostatecznie wyjdzie - ale jako urozmaicenie degustacji a nie kierunek

01/12/2010 - 21:44 wesoly: a czy prowadzą Państwo doświadczenia z beczkami, ew. wiórkami dębowymi?

01/12/2010 - 21:44 sstar: Z jakiej odmiany?

01/12/2010 - 21:44 plochocki: czasem szapt ale tylko jak trzeba - w 2009 ŻADNEGO nie szapt

01/12/2010 - 21:45 wesoly: np to chyba były doskonałe wyniki, niestety na Dolnym Śląsku w 2009 roku owoce wymagały delikatnej szaptalizacji

01/12/2010 - 21:46 plochocki: wesoly tak -popełniłem siberę po MLF z chipsami -mała dawka -i nieżle wyszło - chyba bedę tak robił jedno z naszych win, na beczki za wcześnie

01/12/2010 - 21:47 sstar: Przypomnę pytanie guest-111: Czy jakość w Waszym przypadku to raczej lokalizacja czy technologia? Odbiegając tak znacznie jakością od innych win z regionu wydaje się że technologia.

01/12/2010 - 21:47 wesoly: też na małych partiach prpwadzę doświadczenia z czipsami, ale jedynie w przypadku VV, szczególnie tych, które tego wymagają

01/12/2010 - 21:47 guest-5: dzięki!

01/12/2010 - 21:48 plochocki: wesoly z winnicy pod sandom owszem, pod jasłem komplet plag egipskich

01/12/2010 - 21:48 wesoly: chyba sandomierska lokalizacja ciut lepsza od podkarpaci

01/12/2010 - 21:49 plochocki: guest-111 sorry , obsesja czystościowa i konsekwencja - nie ważne że 1 w nocy a rano do pracy - czynności w piwnicy trzeba dokończyć

01/12/2010 - 21:50 sstar: Komplet plag egipskich, t zn.?

01/12/2010 - 21:51 guest-5: Czy stosujecie jakieś nowinki technologiczne lub się do nich przymierzacie? Jakieś autorskie pomysły?

01/12/2010 - 21:51 plochocki: znam ludzi, którzy wydają mase kasy na sprzet, sadzonki , pracują ciężko a później np. nie zamkną zbiornika przed tlenem - jak sie powiedziało a to trzeba dojść do z - nie ma lekko

01/12/2010 - 21:53 plochocki: sandomierz na pewno lepszy od glinika , chociaz są na podkarp lokalizacje że przy minus 30 w terenie w konkretnej winnicy tylko minus 18!

01/12/2010 - 21:53 guest-6: Jak radzicie sobie z polskimi zimami, czy krzewy zimują na drutach, jak to wygląda z v.v(Tramin, Cserszegi fuszeres)?

01/12/2010 - 21:54 plochocki: sstar przymrozek, deszcz w kwitnienie, szpaki jesienią :(

01/12/2010 - 21:54 wesoly: niestety, silne mrozy to chyba będzie niestety największy problem polskich winnic

01/12/2010 - 21:54 sstar: mączniak?

01/12/2010 - 21:54 ducale: mączniak

01/12/2010 - 21:54 plochocki: sorry -nie nadążam

01/12/2010 - 21:55 sstar: Zwolnijmy!

01/12/2010 - 21:55 guest-5: Ile mamy czasu?

01/12/2010 - 21:55 guest-6: a czy gaje oliwkowe i pomarańczowe też ktoś w Polsce uprawia?

01/12/2010 - 21:56 plochocki: guest-111 może nie nowinki ale pomocne rozwiazania - zbiorniki na kółkach, prasa mechaniczna wrzecionowa - musze cos wymyślić na cięcie letnie

01/12/2010 - 21:57 wesoly: polecam sekator pneumatyczny z kompresorem WOM na traktorze

01/12/2010 - 21:58 wesoly: oczywiście na Cięcie zimowe :]

01/12/2010 - 21:58 guest-5: wesoły- sekator nie na lato!

01/12/2010 - 21:58 guest-5: no.

01/12/2010 - 21:58 plochocki: z maczniakiem walczymy - raczej skutevcznie, a kolega z rzeszowa( pozdrawiam) ma ogródku owocującą figę - namawia na założenie plantacji ;)

01/12/2010 - 22:00 guest-7: Z którym mączniakiem i w jaki sposób?

01/12/2010 - 22:00 guest-6: a co z oliwkami i cytrusami? Figi są mniej popularne w Polsce

01/12/2010 - 22:00 sstar: Co było najtrudniejsze, najzabawniejsze (czarn humor) w uzyskaniu prawa do sprzedaży pańskich win?

01/12/2010 - 22:01 plochocki: w lecie generalnie strasznie duzo roboty - pasierby, cięcie zielone i najważniejsza redukcja gron - na niektórych odmianach konieczna

01/12/2010 - 22:02 plochocki: vinifery sznur ukosny i kładzenie na ziemi i zasypywanie - jak dotychczas skuteczne acz pracochłonne - szczególnie dla kilkuset krzewów

01/12/2010 - 22:02 mkonwicki: Dopiero teraz wszedłem na chat, więc jeśli pytanie już było, to przepraszam: Planujecie jakieś wina musujące? Robiliście jakieś próby?

01/12/2010 - 22:03 wesoly: niestety sznur skośny odpada na winnicach gdzie jest kilka tyś krzewów...

01/12/2010 - 22:03 guest-2: Czy zmierza Pan w przyszłości (o ile już tak nie jest) uczynić winnicę głównym źródłem dochodu? Czy to w Polsce opłacalne zajęcie?

01/12/2010 - 22:04 plochocki: sstar sanepid nawet nie chciał przyjść do naszej piwnicy - wymagania jak dla np. mleczrni danona

01/12/2010 - 22:04 guest-5: W kilku słowach podstawowe etapy zdobycia pozwolenia na sprzedaż wina w Polsce? Bardzo proszę :)

01/12/2010 - 22:05 plochocki: mkonwicki nie próbowaliśmy a zrobiliśmy - ale trudno powiedzieć że wyszło :(

01/12/2010 - 22:06 sstar: z jakiej odmiany to musujace?

01/12/2010 - 22:06 plochocki: mamy nadzieję na zajęcie się tylko winnicą, myślimy że może się udać ale nie będą to kokosy

01/12/2010 - 22:07 mkonwicki: A co w tym musujacym nie wyszlo? Z jakich odmian? metoda charmata? czy w butelce bylo fermentowane 2 raz?

01/12/2010 - 22:07 wesoly: a przy jakim areale, ilości krzewów przewiduje pan możliwość utrzymania się z winnicy?

01/12/2010 - 22:08 plochocki: co do etapów - napisałem ostanio referat na ten temat - ponad 2000 słów - krótko raczej się nie da - moze na prv b.plochocka@wp.pl

01/12/2010 - 22:08 guest-5: o'k

01/12/2010 - 22:10 plochocki: musujące samo wyszło z MF - było fajne rose z cukrem resztkowym ale za ostrożnie z so2 i ferm w butelce - wyszło dość czysto ale z osadem i dużo mniej atrakcyjne niż wyjsciowe wino

01/12/2010 - 22:10 guest-7: Jak sobie radzicie z ochroną za pomocą dozwolonych ś.o.r ?

01/12/2010 - 22:11 plochocki: wesoly sądzę że przy modelu sprzedazowym degustacja przy winnicy i przyzwoitym poziomie jakosci to 3-4 ha

01/12/2010 - 22:12 plochocki: guest-10 ochrona przypuszczam tak jak wszyscy

01/12/2010 - 22:12 guest-5: :):)

01/12/2010 - 22:13 guest-5: Czarny ugór w międzyrzędziach czy zadarnienie i jak utrzymujecie glebe w rzędach?

01/12/2010 - 22:13 plochocki: oczywiście karencje przestrzegane co najmniej x 1,5

01/12/2010 - 22:13 sstar: Jaka jest docelowa wielkość produkcji? Czy pozostaniecie przy dwóch winnicach?

01/12/2010 - 22:13 wesoly: 3-4ha przy nasadzeniu 5k/ha da 20 000-60 000 butelek rocznie, oczywiście przy optymistycznych założeniach

01/12/2010 - 22:15 sstar: No właśnie jaka jest gęstość nasadzeń i wydajność?

01/12/2010 - 22:15 plochocki: guest-111 darń i ok 1 m ugór herb w rzedach

01/12/2010 - 22:16 guest-5: Jaki herbicyd?

01/12/2010 - 22:16 doroti: witam, z zadyszką....przepraszam, za spóźnienie :)

01/12/2010 - 22:17 sstar: :)

01/12/2010 - 22:17 plochocki: sstar skupiamy sie na darominie - i tak nie dajemy juz rady - jasło jakas współpraca z zaprzyjażnionymi winiarzami, 4000 krzewów na ha, wydajność 2-2,25 kg/krzew

01/12/2010 - 22:17 sstar: Państwa opinia o winach Myśliwca i Jaworka?

01/12/2010 - 22:18 plochocki: herbicyd podstawowy sadowniczy - takze chwastox

01/12/2010 - 22:18 plochocki: dzięki za wczoraj micki

01/12/2010 - 22:19 plochocki: niezłe spóźnienie - witamy!

01/12/2010 - 22:19 doroti: Przepraszam, moze pyatnie juz padlo, ale nie mialam czasu jeszcze przeczytac calosci archiwum dzisijeszej rozmowy. Mam takie pytanie, czy myslicie Panstwo o jakiejs miedzynarodowej promocji???

01/12/2010 - 22:21 plochocki: sstar generalnie nie wypowiadam się o dokonaniach innych - oby inni nie spadali poniżej poziomu wymienionych- byłoby super

01/12/2010 - 22:23 plochocki: doroti na razie działamy na obszarze 3 województw i 4 powiatów - chyba nam wystarczy. chociaż było zapytanie z francji :)

01/12/2010 - 22:24 doroti: dlatego pytam :) z Francji hehe

01/12/2010 - 22:24 sstar: Najbardziej perspektywiczne odmiany winogron?

01/12/2010 - 22:25 doroti: byłam ostatnio na konferencji poswieconej dziedzictwu zywieniowemu (brzmi to dziwnie po polksu ale chyab tak to sie tlumaczy) i wina polskie wywolalay niemale poruszenie, mysle, ze mozna smialo na to francuskie zapytanie odpowiedziec :)

01/12/2010 - 22:26 doroti: to francuskie zapytanie to bylo tylko zapytanie, czy jakas realna okazja zaistnienia na rynku? przepraszam za bycie wscibska , ale temat interesujacy

01/12/2010 - 22:26 guest-5: Czy planujecie u siebie Rieslinga?

01/12/2010 - 22:27 plochocki: doroti jeszcze naszym zdaniem nie ta jakość, i generalnie polskie wino może być atrakcją tutaj - za granicą raczej bez szans , chociażby ztyt kosztów wytworzenia

01/12/2010 - 22:27 wesoly: a jakie odmian z VV Państwo u siebie uprawiacie?

01/12/2010 - 22:27 doroti: ale w perspektywie?

01/12/2010 - 22:27 doroti: moze postawic na marketing

01/12/2010 - 22:28 doroti: BJN tez nie jest ambrozja a jednak sie sprzedaje....biorac pod uwage, jak popularna jest tu polska wodka...to wino moze tez by mialo szanse

01/12/2010 - 22:28 plochocki: zapytanie było od farncuzki polskiego pochocdzenia o nazwisku ......plochocki!

01/12/2010 - 22:28 guest-5: doroti- wino Płochockich nie zaspokaja jeszcze potrzeb krajowych! :)

01/12/2010 - 22:29 sstar: dobre nazwisko to podstawa ;)

01/12/2010 - 22:30 plochocki: wesoly zweigelt, regent traminer cszersegi, próbnie riesling

01/12/2010 - 22:31 guest-5: A jak się udał i jak się buduje wino z zeszłorocznego (2009) Hibernala?

01/12/2010 - 22:32 wesoly: jeśli można interesują mnie doświadczenia z Traminera, zauważyłem u siebie, że jest to jedna z ciekawszych VV

01/12/2010 - 22:34 doroti: ja zawsze mysle w kategoriach wizjonerstwa ;)

01/12/2010 - 22:34 plochocki: guest-111 dotychczas miałem tylko kilka krzewów hib pod jasłem - nie zebrałem nic w tym roku, mam ponad 400 w darominie i liczę na ciekawe efekty juz od przyszłego (2010) roku

01/12/2010 - 22:34 sstar: W Winach Europy w odniesieniu do małej produkcji jednej z winnic polskich pojawia się szansa na wino spekulacyjne, jak portugalskie Barca Velha. Czy w Polsce jest szansa na powstanie takiego wina?

01/12/2010 - 22:34 doroti: w sumia sama bym chetnie sprobowala wina....

01/12/2010 - 22:34 plochocki: wesoly traminer tez rozpocznie owocowanie w 2010

01/12/2010 - 22:35 guest-5: doroti- A, to proszę sobie polać! :)

01/12/2010 - 22:36 plochocki: sstar nie czytałem tego - co masz na myśli?

01/12/2010 - 22:36 wesoly: ok, z moich doświadczeń to jedynie kupa roboty przy usuwaniu pasierbów, oraz bardzo trzeba uważać ze spadającymi kwasami, dojrzewa na równi z rondem i regentem!

01/12/2010 - 22:38 guest-2: wesoły nie przemarza Ci zimą? przymrozki nie niszczą? z jakiego regionu jestes?

01/12/2010 - 22:38 guest-6: Jak Pan mógł nie czytać Win Europy? To dyskredytuje Pana jako smakosza win! Jestem oburzony!

01/12/2010 - 22:38 doroti: ja tylko marudze na brak mozliwosci zdegustowania wina dzisiejszych gosci (dlatego tak optuje za eksportem)

01/12/2010 - 22:38 plochocki: wesoly ważna uwaga, a u nas rosnie jak dotychczas b. umiarkowanie - może nie będzie źle z tymi pasierbami

01/12/2010 - 22:40 plochocki: guest-14: autorytaryzm jest dyskredytujący- napisałem że nie znam tego fragmentu - jak czegoś nie wiem to pytam i wiem - czy to źle?

01/12/2010 - 22:41 sstar: Rondo z mikrowinnicy Villa Nova 0,11ha, podobno (wg WE) świetne. W sprzedaży (jeszcze?) nie ma, ale jakby to podobno będzie arcytrudne do zdobycia i wg WE cyt. "ma szansę stać się polską Barca Velha, pierwszym w naszej hiostorii winem spekulacyjnym". Pytanie: winne sf czy realna w perspetwie kilku lat możliwość? A może Panstwo macie jakąś mikro...

01/12/2010 - 22:41 wesoly: mam Gewurztraminera. Dolny Śląsk, Wzgórza Trzebnickie, okazał się najbardziej mrozoodporną viniferą, lepszy nawet od Rieslinga, jednak przyrost pasierbów bardzo silny, trza klika razy w sezonie prześwietlać rzędy, do tego duża podatnośc na mącznik

01/12/2010 - 22:42 guest-5: Sibera u Państwa ma wysoki kwas. Z Rondem nie ma tego problemu? Czy konieczna jest chemiczna obróbka moszczu?

01/12/2010 - 22:43 wesoly: potwierdzam, rondo Jurka z Villa Nowa rewelacyjne, ale to inny temat

01/12/2010 - 22:43 plochocki: sstar spekulacja tylko na krótką metę- naszym zdaniem . wino musi być dostępne

01/12/2010 - 22:44 guest-6: Na jakich podkładkach uprawiacie krzewy?

01/12/2010 - 22:45 plochocki: guest-111 nigdy czerwonych nie odkwaszałem, MLF wystarcza. czasem , np w 2008 trzeba było kilka moszczy nieco odkwasić

01/12/2010 - 22:45 guest-2: i czy dla wszystkich odmian stosujecie podkładki?

01/12/2010 - 22:47 wesoly: też się dokładam do pytania o podkładki, i jeśli można proszę również podać typ gleby

01/12/2010 - 22:47 plochocki: guest-6 teleki 5c, so4, beorner, chyba k-1, własne korzenie

01/12/2010 - 22:48 guest-5: Czy uzyskanie wysokiej jakości będzie łatwe przy większych ilościach wina? Jakich zbiorników używacie?

01/12/2010 - 22:48 plochocki: koło jasła dość ciężka glina , daromin less na żwirach

01/12/2010 - 22:49 wesoly: a w darominie jakie podkładki się sprawdzają, pytam, bo równiez u siebie mam less na żwirach

01/12/2010 - 22:49 sstar: Która z odmian lepiej udaje sie w Jaśle?

01/12/2010 - 22:51 plochocki: guest-111 moim zdaniem do pewnego momentu idzie to w parze - większa ilość i lepsza technologia i kosztowa zasadność lepszego sprzętu- dojście do poziomu rafinerii raczej nam nie grozi

01/12/2010 - 22:53 plochocki: wesoły nie jestem w stanie odpowiedzieć - krzewy na podkładkach dopiero wejdą w owocowanie - mamy też b. ograniczone możliwosci dokonywania szczegółowych obserwacji z racji zamieszkania daleko od winnic

01/12/2010 - 22:54 plochocki: sstar do jasła dobra bianca, MF, Seyval

01/12/2010 - 22:56 guest-5: A co sądzisz o Seyvalu?

01/12/2010 - 22:57 guest-5: Czy stanie się tym w Polsce czym stał się w Anglii?

01/12/2010 - 22:57 plochocki: ogólnie mówiąć sidlisko na lessach jest żyzne ale dość suche, to dobrze , i ponadto przewiewne co b. pomaga w kwestii zdrowotności plantacji

01/12/2010 - 22:59 mkonwicki: Jaki jest wasz pogląd na biodynamikę i czy ewentualnie bylibyście skłonni ją wprowadzić u siebie? Czy to realne?

01/12/2010 - 22:59 plochocki: guest-111 jestem wielkim zwolennikiem tej odmiany- wiem że dla niektórych wszystko poza vv to chwasty ale dobrz dojrzały seyval z 22,5 nm cukru potrafi dać ciekawe wino

01/12/2010 - 23:00 wesoly: z moich obserwacji wynika, że nawet przy braku opadów przez 3 miesiące krzaki sobie dobrze radzą, jeśli chodzi o przewiewność, to u mnie "łeb urywa" a mimo to w tym roku był bardzo poważny problem z mączniakiem, jest to gleba która doskonale trzyma wilgotność prze zasklepienie wierzchniej warstwy, a korzenie w pierwszym roku sięgają 1500-200cm w głąb

01/12/2010 - 23:01 sstar: A jakie poziomy cukru odnotowaliscie w tym roku?

01/12/2010 - 23:01 wesoly: przepraszam 150-200cm

01/12/2010 - 23:01 plochocki: mkonwicki z całym szac dla tej filozofii w naszym klimacie - deszcze- raczej nie da rady- chyba że Pańska góra - absolutnie unikalne siedlisko

01/12/2010 - 23:02 wesoly: też uważam, że u nas niemożliwe, szczególnie w latach deszczowych jak rok 2009

01/12/2010 - 23:02 sstar: Na czym polega unikalnosć tego siedliska? Włąsnie oni chcą minimalizować użycie siarki w przyszłym, a może tym roku?

01/12/2010 - 23:03 plochocki: wesoly na lessie nie mogą sobie nie radzić :)

01/12/2010 - 23:04 wesoly: mam nadzieję, że less wywrze korzystny wpływ na wino, jak na razie jest b.dobrze

01/12/2010 - 23:06 plochocki: sstar właśnie do 22,5 kg/hl w 2 odmianach, unikalność PG to sama skała, doskonała ekspozycja- wszystko schnie natychmiast po deszczu

01/12/2010 - 23:06 plochocki: wesoly i niech tak pozostanie

01/12/2010 - 23:07 sstar: A czy jest jakieś inne porówywalne do PG siedlisko?

01/12/2010 - 23:07 guest-5: Nawożenie mineralne czy także nawozy organiczne stosujecie? Może dolistne?

01/12/2010 - 23:09 guest-5: PG=Pańska Gór a?

01/12/2010 - 23:09 plochocki: sstar pewnie tak, jest sporo stromych górek na podkarp z płd ekspozycją i 40 stopn celsjusza

01/12/2010 - 23:09 sstar: guest 111: tak! Pańska Góra!

01/12/2010 - 23:10 guest-5: tzn. moja?

01/12/2010 - 23:10 guest-5: :)

01/12/2010 - 23:10 guest-5: sorry!

01/12/2010 - 23:11 plochocki: guest-111 uzupełniające mineralne i skoszona trawa

01/12/2010 - 23:11 sstar: Kim są jeśli to nie tajemnica Państwo z zawodu? Czy Państwa wykształcenie, zawód pomaga w uprawie winorośli?

01/12/2010 - 23:11 plochocki: guest-111 miło, że tu jesteś

01/12/2010 - 23:12 guest-5: My, winiarze, wyczuwamy się na odległość!

01/12/2010 - 23:13 plochocki: sstar inż ochrony śr i inż rolnik po sggw, wcześniej oboje tech ogrodnicze, zawód wykonywany tez pomagą

01/12/2010 - 23:14 sstar: My leśniczy też ;)

01/12/2010 - 23:15 sstar: Siarkowanie. Czy zdarzyło się przesiarkować wina? Czym to się skończyło?

01/12/2010 - 23:15 plochocki: guest-111 mam nadzieję, że nie konfabulowałem zbytnio na temat PG

01/12/2010 - 23:16 guest-2: czy prowadzicie również szkółkę? sprzedajecie sadzonki?

01/12/2010 - 23:17 plochocki: sstar przesiarkowanie w pierwszym , dziwwiczym roczniku fermebntacja startowała przez tydzień - ta jedna lekcja nam wystarczyła

01/12/2010 - 23:17 wesoly: dla chyba na razie bez so2 się nie odbędzie, uważam że dla białych win bezpieczny poziom to 30-35mg, dla czerwonych 25mg/l, podstawa jest ciągła kontrola i uzupełnianie wg potrzeb

01/12/2010 - 23:18 guest-5: Nie, nie. To nie tak. Mam górę ale to nie sama skała a wręcz glina z piachem. PG to nie ja :(

01/12/2010 - 23:19 plochocki: guest-344 nie sprzedajemy, robilismy część sadzonek dla siebie

01/12/2010 - 23:20 guest-18: Witam, tu Bożena:) -kolejna winnica. chciałabym spytać jak Wam idzie sprzedaż wina- jak ją oceniacie i może coś o gehennie z przepisami aby wprowadzić produkt?

01/12/2010 - 23:20 plochocki: guest-111 najważniejsze że jest góra i winiarz!

01/12/2010 - 23:20 guest-2: sadzonki dla siebie tylko własnokorzenne czy na podkładkach również?

01/12/2010 - 23:20 guest-5: Czy sadzonki samoróbki mogą być zalegalizowane podczas kontroli winnicy?

01/12/2010 - 23:23 doroti: mile sie was slucha....jako teoretyk z przyjemnoscia czytam o praktyce,:)niestety musze was opuscic...do pracy jutro :( dobrej nocy wszystkim a Panstwu powodzenia w spelnianiu marzen !!!

01/12/2010 - 23:23 plochocki: guest-18 Bożena od super czerwonego wina? Sprzedaż idzie dobrze a jak odsprzedaż to jeszcze nie wiemy - genenny jako takiej nie było najgorszy sanepid

01/12/2010 - 23:24 plochocki: doroti dzięki dobranoc

01/12/2010 - 23:24 guest-5: doroti- A ja właśnie nalałem do kieliszka! Szkoda. Branoc!

01/12/2010 - 23:25 doroti: jedni musz spac zeby inni mogli wypic ;)

01/12/2010 - 23:26 plochocki: własnokorzenne a zlegalizacją to nie wolno sie przyznawać- teraz wszystkie juz kupuję z paszportami

01/12/2010 - 23:26 guest-5: "Napełniłem kieliszek" byłoby bardziej eleganckie..

01/12/2010 - 23:26 guest-5: :)

01/12/2010 - 23:27 plochocki: sstar a ty już poszedłeś spać?

01/12/2010 - 23:27 wesoly: otwiera kolejna flaszkę :D

01/12/2010 - 23:27 sstar: Sni mi się, że jestem na czacie ;)

01/12/2010 - 23:28 plochocki: bożena jesteś tam?

01/12/2010 - 23:28 wesoly: ja chyba sobie wielko-Polskiego Pinot Noir naleję...

01/12/2010 - 23:28 guest-18: Bożena: no i chat idzie jak zawsze w oczywistą strone:)

01/12/2010 - 23:28 sstar: Ale mam jeszcze kilka pytań, np.:

01/12/2010 - 23:28 sstar: Czemu na IV Konwent część winiarzy nie wysłała swoich win? Jak sądzisz?

01/12/2010 - 23:29 guest-5: Jakieś wystawy wina z Waszym udziałem będą w niedalekiej przyszłości?

01/12/2010 - 23:29 guest-18: B: jestem, ale chce iść spać- jutro oglądam fermetatory bo może zrobimy własną produkcje

01/12/2010 - 23:29 guest-2: nie wiem czy było już to pytanie.... ale jaka powierzchnia jest winnicy na sandomierszczyźnie i jaka powierzchnia jest w planach ?

01/12/2010 - 23:30 plochocki: guest-111 degust w vinares w w-wie w pn , dalej nie wiem

01/12/2010 - 23:31 plochocki: guest-344 sand teraz 2,2 ha przyszłość do 4 ha

01/12/2010 - 23:32 guest-2: pokaźnie :)

01/12/2010 - 23:33 guest-5: A na zaproszenie do Zielonej Góry to byście przyjechali ze swoimi winami ?

01/12/2010 - 23:33 guest-18: Bożena: Marcin pytałeś o mnie

01/12/2010 - 23:33 wein-r: Siedzę z otwartą gębą i też pomyslałem, że warto coś do niej wlać. Oczywiście białe bo zima w końcu! Pozdrawiam Wszystkich! Dobranoc i do zobaczenia.

01/12/2010 - 23:33 plochocki: guest-344 jest kilka zdjęć na winogrona.org aktual ?

01/12/2010 - 23:34 sstar: Dobranoc Wein!

01/12/2010 - 23:34 guest-5: Znaczy si, że zaglądacie na winogrona.org lub wino.org!?

01/12/2010 - 23:35 guest-2: zgadza się, są zdjęcia, ale tylko 5 .

01/12/2010 - 23:35 guest-6: Jak dużo czasu zajmuje Wam praca na winnicy i w piwnicy ? Ktoś pomaga?

01/12/2010 - 23:35 guest-5: Dobranoc wein-r.

01/12/2010 - 23:35 guest-7: Witaj Marcin, czy zamierzasz działać w zarządzie Winiarzy Podkarpacia? Paweł L.

01/12/2010 - 23:35 plochocki: guest-111 dopóki zarabiamy na winiarstwo poza winiarstwem to mamy skrajny deficyt czasu ale i jest to jedyna przeszkoda - poza ntynm to cghętnie

01/12/2010 - 23:36 guest-18: Bożena: niezły ten chat nie za zdroszcze każde pytanie z innej beczki:]

01/12/2010 - 23:36 guest-2: może Państwo się przyłączą do użytkowników winogrona.org, byłoby od kogo się uczyć i podpytywać ?

01/12/2010 - 23:36 sstar: Państwa hobby, oprócz winiarstwa, jeśli to nie tajemnica. Marek Bieńczyk np. lubi ping ponga ;)

01/12/2010 - 23:36 plochocki: bozena - pozdrawiamy i dobranoc

01/12/2010 - 23:37 guest-18: Bożena: pozdrawiam i również dobranoc oby rok 2010 był udanym rokiem winiarskim:]!

01/12/2010 - 23:37 guest-7: Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku

01/12/2010 - 23:38 guest-5: Pytam o korzystanie z rodzimych portali winiarskich bo większość ze znaczących postaci naszego winiarstwa odżegnuje się od tego. Nie wiem czemu?

01/12/2010 - 23:38 plochocki: guest-20 nie ciągnie mnie do zarzadu i trzeba czasem spać - nie mamy czasu podrapać się nie powiem gdzie

01/12/2010 - 23:39 wesoly: jest jeszcze kurdec

01/12/2010 - 23:39 wesoly: kurdesz.com

01/12/2010 - 23:39 wesoly: a niestety poziom dyskusji na niektórych portalach jest kiepski...

01/12/2010 - 23:40 plochocki: sstar hobby - wystarczy nam na razie tzw. hobby - winiarstwo miało nim być !

01/12/2010 - 23:40 sstar: A Konwent? To ważne wydarzenie?

01/12/2010 - 23:41 wesoly: niezłe hebby 4ha, 100 tyś na ha nakładu, + do tego niemały wydatek na utrzymanie , fajne hobby ;)

01/12/2010 - 23:43 plochocki: guest-344 forum - czasem zagladam , szukam wiedzy wszedzie , nie udzielam się bo.... w sezonie 2009 byliśmy dwa weekendy w domu - to chyba wystarczy dla zobrazowania naszej sytuacji

01/12/2010 - 23:44 guest-5: Hobby wymaga poświęceń!

01/12/2010 - 23:45 wesoly: niestety, gorzej jak się ma jeszcze dodatkowo inne...

01/12/2010 - 23:46 plochocki: sstar braliśmy udział w kazdym konwencie-tzreba poddawac się ocenie - chociaz najważniejsza ocena przed nami- przez konsumentów wyjmujących kasę na nasze wina

01/12/2010 - 23:46 sstar: Postanowienie noworoczne?

01/12/2010 - 23:47 guest-5: Czy wg. Was Konwent wymaga przeformułowania (tzn. degustacja w ciemno i takie tam)?

01/12/2010 - 23:48 plochocki: sstar nie zdążylismy nic postanowić

01/12/2010 - 23:52 plochocki: guest-111 dokładnie tak - z korzyścia dla rangi tego wydarzenia i winiarzy. którzy powinni starac się wciąż poprawiać swoje wina - uwierzyć ,że powinni to robić - my oczywiście też

01/12/2010 - 23:52 guest-5: Czego życzyć polskim winiarzom? Jeżeli śnieżnej zimy to proszę bardzo, już jest. Czego jeszcze?

01/12/2010 - 23:53 guest-2: jaki jest koszt stworzenia 2,2 ha winnicy? oraz jaki jest koszt obsługi bierzącej w czasie roku?

01/12/2010 - 23:54 guest-2: o ile to nie tajemnica handlowa:)

01/12/2010 - 23:54 sstar: Jaka jest rola i wkład Magazynu Wino w popularyzację uprawy oraz sprzedaży polskich win?

01/12/2010 - 23:54 guest-6: Pozdrawiam i powodzenia w nowym sezonie, Dobranoc.

01/12/2010 - 23:54 plochocki: dziękuję wszystkim za miłą konwersację tzreba wstać ok 5 rano,żeby udać sie na lekcję :( żeby móc czytać instrukcje w obcym języku- jakieś ostatnie pytania?

01/12/2010 - 23:55 guest-7: Gdzie można kupić Wasze wina obecnie?

01/12/2010 - 23:55 wesoly: ja życzę wytrwałości i zapraszam na Dolny Śląsk!

01/12/2010 - 23:56 guest-5: Dobranoc i do zobaczenia!

01/12/2010 - 23:57 wesoly: guest-344 1ha 100-200 tyś

01/12/2010 - 23:57 sstar: Dziękuję Państwu Płochockim za przyjęcie zaproszenia, a Wszystkim za udział w czacie. Przypomnę, że nastęnym gościem będzie Marek Bieńczyk, ale to w przyszłym tygodniu...

01/12/2010 - 23:58 guest-5: 3 godziny- czas to pojęcie względne!

01/12/2010 - 23:58 wesoly: choć nie wiem czy wystarczy ze sprzętem i winiarnią...

01/12/2010 - 23:58 plochocki: guest-111 pokory , wiecej uprzejmości na forach, a przede wszystkichm wiernych konsumentów- oni pozwolą nam sie rozwinąć

01/12/2010 - 23:58 guest-5: jasne!

01/12/2010 - 23:59 guest-5: Dobre wino gwarancją wiernych konsumentów!

01/13/2010 - 00:00 guest-2: Dziękuje za pouczającą rozmowę. Dziękuję Państwu Płochockim, oby wam sie udało popchnąć polskie winiarstwo do przodu :)

01/13/2010 - 00:00 sstar: Tymczasem zamykam ten pokój (w celu archiwizacji), ale zapraszam chętnych do dalszych nocnych rozmów o winie do pokoju: Poczekalnia http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/80

01/13/2010 - 00:01 plochocki: dziękuję wszystkim i sorry jeżeli nie odpowiedziałem na jakieś pytanie - przy następnej okazji Dobranoc wszystkim

01/13/2010 - 00:02 sstar: Jeszcze raz Wam dziękuję :)

01/13/2010 - 00:03 sstar: Przenosimy się płynnie, proszę się nie pchać: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/80

01/13/2010 - 00:04 sstar: Pokój ten zostanie za chwilę zamknięty...