Note

10 lat, Grand Prix Magazyn Wino 2012
kwiecieñ/m..
Polska

Cena: 20
Alk: %
Kolor: g
Ocena: 0
Nr 14126
www

star (2012-11-24)
O dojrzewaniu i ewolucji mowa, jak u nieco dojrzalszego Adriena Mole'a czy dwa razy m³odszego SW;-) inna szata, inni ludzie - ¿aden Wojtek ju¿ tutaj nie mieszka, Ewy za to w modzie. Importerom oddano g³os i to by³ bardzo dobry pomys³. Przebrzmiewa umiarkowany optymizm, choæ widmo kryzysu unosi siê nad rynkiem. Dobre wybory w szampanach - Egly Ouriet, Gimmonet to ambitni mali, a Moet Chandon pokazuje, ¿e du¿y mo¿e wiêcej niekoniecznie kosztem jako¶ci. Podobnie jak Centrum Wina wyró¿nione w tym roku. Koniec mesjanizmu, zaczê³a siê faza ch³odnej obserwacji rynku? @Empik

star (2012-11-24)
Jak ju¿ przy Barolo i Barbaresco jeste¶my z WillyCoyotem (pralinka) to mo¿e warto zauwa¿yæ, ¿e w¶ród medalistów Magazynu Wino jest:

Chianti Classico Riserva Il Margone 2005 od Il Molino di Grace z Vini e Affini za 145z³, MM mia³ odwiedziæ Fontodi i skoñczy³ na Il Molino di Grace (pralinka) - nie ma lepszych Chianti?

Pinot Noir Little Beauty z Marlborough od Miel¿a za 122z³, u nas Sauvignon (pralinka) od Eveliny Fraser Rurale opisa³

Vigneto Monte Sant Urbano Amarone della Valpolicella Classico od Speri z 2005 za 299z³ od Miros³awa Pawliny, ju¿ zwyk³a Vapo (pralinka) przyjazna dla u¿ytkownika

a po Nebbiolo ani ¶ladu, Bordeaux te¿ nie ma na podium, ¿e o modnych hiszpañskich apelacjach nie wspomnê. Jakby mniej klasycznie w tym roku, choæ Amarone przecie¿ Classico;-)

wino14126#45508

star (2012-11-29)
O Grand Prix Magazynu Wino 2012 pisali¶my ju¿ (pralinka) w innym w±tku. Tym razem o burgundach i 2007 roczniku co¶ napiszê, bo mnie lektura dwóch notek do tego sk³oni³a. Zacznê od notek, anonimowych niestety.

Nuits-Saint-Georges 2007, David Duband
Importer Vinoteka 13; 175z³, dobre
Kolejne wino tego samego producenta z tego samego 2007 roku i kolejny raz, bardziej nawet ni¿ pozosta³e, ewoluowane. W nosie obok dojrza³êj kompotowej malny nuty roso³owe: zio³owo-miêsne. Barwa ju¿ schodz±ca, usta miêkkie, nieco zmêczone, s³odko-kwa¶ne; energii i ¶wie¿o¶ci dodaje pieprzno-muszkato³owy finisz. Dla mi³o¶ników starych burgundów.


Czy ta butelka nie by³a po prostu za stara? Piszê o butelce nie o winie, bo dziwne nieco aby 5 letni burgund zdycha³, choæ rocznik rzeczywi¶cie nie wybitny. Te¿ na SW oceniamy po jednej flaszce, ale tu jednak mamy do czynienia z opiniotwórczym magazynem. S³owo "muszkato³owy" kojarzy siê z "mato³em", a nie "muszkatem";-) Rosó³ te¿ inny jad³em, bez zió³ zwykle, ale mo¿e jestem dziwny. W ka¿dym razie nie jest to chyba mi³y zapach dla mi³o¶ników burgunda. Do tego zmêczenie dochodzi. Nie wiem czemu wiêc dobre, a nie kontrowersyjne jak kolejny opisywany burgund.

Polecaj± trzymaæ je co najmniej 5 lat, a z natury delikatne jest ponoæ:

Ce Nuits-Saint-Georges villages est issu de vieilles vignes de 50 ans travaillées en bio. Le sol argilo-calcaire donne des vins assez souples dans l’ensemble pour des Nuits. Les vins sont élevés 12 mois en fûts, dont 30% de neuf. Il est fruité avec des arômes de fruits noirs, il est aussi élégant et fin. Peut se boire avec bonheur maintenant mais aussi se garder au moins 5 ans.

Saint-Romain 2007, Domaine Taupenot-Merme, Import: Miel¿yñski, 102z³, kontrowersyjne. Domaine Taupenot-Merme okrzyczana niedawno wschodz±c± gwiazd± Burgundii, s³ynie z czystego owocowego stylu i sutej materii. W±chaj±c Saint-Romain 2007, ma siê jednak wra¿enie, ¿e pop³eniono tu jaki¶ b³±d. W nosie czuæ przede wszystkim naftê, usta natomiast s± zbyt kwasowe, ostre, kanciaste, ewidentnie niedojrza³e, zielone jak w³ókna selera naciowego. Byæ mo¿e zawa¿y³ tu trudny 2007 rocznik.

Czemu wiêc kontrowersyjne, jak z lektury notki ¿adne kontrowersje nie wynikaj±, a wino jest po prostu niedobre? Kontrowersje rozumiem, ¿e jeden degustuj±cy zachwyca siê, a inny potêpia wino w czambu³. Wina Taupenot-Merme na SW dosta³y raczej dobre oceny (pralinka) a pisa³em o nich tak¿e tutaj (pralinka) na drupalowej czê¶ci SW. Z rocznika 2007 próbowa³em za¶ kilka Gevrey Chambertin i nie mogê powiedzieæ aby wtedy (pralinka) dominowa³y wina niedojrza³e. Owszem wina nie zaskakiwa³y moc±, potencja³em czy g³êbi±, nie cechowa³y siê te¿ jak±¶ ultra-dojrza³o¶ci±. By³y przyjemne, lekkie, na dzi¶. Szybciej by³bym sk³onny doszukiwaæ siê b³êdu, ale mo¿e te¿ w ewolucji butelki, a niekoniecznie w winnicy czy piwnicy. No ale to ju¿ najlepiej bêdzie wiedzia³ Roman... ¦wiêty Roman.

Na CT tak o nim pisz± (pralinka) i daj± 86PP:
Medium dark red, see through, smell of smoke, red fruit, entry is quite acidic. There is a bit of raspberries, strawberries and sour cherries, light on mid palate follow by a medium finish, no noticeable tanning, popped and pour, very drinkable, classic, not real excitement but not bad with food, reminds me of a good Beaujolais. Worth the try but won't buy again.

Wnioski cisn± siê na usta same. Flaszki jakie siê trafi³y w MW by³y po prostu wadliwe, na co Willycoyote zwraca³ ju¿ uwagê, ¿e jako¶ z tym przechowywaniem i transportem to u nas s³abo jest.

wino14126#45583

willycoyote (2012-11-29)
Sstarze, moi koledzy na Wegrzech kupili 18 butelek bardzo znanego Pinot Noir 2007 u syna ¶p. mojego przyjaciela i zauwazilismy, ze 3 nie byly do picia. Pijalne jeszcze tak, natomiast wg mnie do niepryjecia. Pisalismy do niego, dzwonilem do jego ciocii, ktora jest wielkim sommelierem, wyslalem 1 otwarta a 1 zamkinieta (jedna niestety rozlewano do umywalki) i... zmieniono wszystkie butelki na nowe 2008 roku (wyslano 18 do nas ale chcieli kopie dowodu platnosci). Korek jednej otwartej, pomimo ze byl juz wykorkowany, sam recznie z powrotem korkowalem bez fatygi, czyli byl zbyt suchy lub nie wystarczajaco gesty. Natomiast nie smierdzial. Defekt korka to nie tylko odor korka. To wino nie mialo takiego odoru. Korki (wszystkie) pozwolil, w ciagu 5 lat, za duzo utleniania i w tym byl defekt. Nie tylko. Nie wymagano oddania reszty tych wadliwych butelek (15), czyli zauwazono, ze na prawde byly wadliwe. Kupione w listopadzie i transportowane dobrze do Polski, sam zwerifikowalem. Czyli na siecie wina moga sie zdarzyc takie rzeczy. Elio Altare mial 20.000 butelek Barolo zepsutych a otrzymal 8 milionow eur jako odszkodowania przez wielkiego znanego producenta niemieckiego korkow: za duzo TCA (lekarstwo przeciw grzybkom). Z tego zawsze wroce uwage na ten temat. Niestety, takich przypadkow jest dzisiaj wiecej, poniewaz kilka lat temu wielkie pozary zniszczyly lasy oliwek w Portugalii, produkcja korkow od razu 25% mniej, dzisiaj takze niektore wadliwe kory recyklinguja na korki nie jakosciowe. Lepiej stosowac zakretki metalowe tak jak w Austrii na bardzo jakosciowe Grunery i Rieslingi.
wino14126#45584

milivanili (2012-11-29)
Drogi Willy proszê sprawd¼ jak odby³ siê transport tych win, czy przypadkiem gdzie¶ na sta³y na parkingu w pe³nym s³oñcu. To czêsto siê zdarza przy z³ym transporcie i potem mog± byæ takie efekty. Mocno wysuszony korek jak wino sta³o na s³oñcu to bardzo mo¿liwe. Ja zawsze jak je¿d¿ê do winnic mam specjaln± plandekê, na zdrowie!
wino14126#45588

willycoyote (2012-11-29)
@ milivanili
Ze mna wina zostawione w samochodzie w parkingu na sloncu nigdy w zyciu! Wszystkie te Pinot Noir 2007 mialy wady z korka (mysle, ze to samo do calej partii korkowanej ta sama dostawa korkow a jeszcze lezacej w kantynie gotowej do sprzedazy...). Wiemy. Ciocia sommelierka zainterweniowala z tego powodu, aby nie zepsuc wyzerunek firmy zmarlego znanego umilowanego brata. Bardzo dobrze, ze ty tez wrociles uwage na ten temat. Parkingi pod sloncem w ciagu jednej godzyny gotuja wszystko, bo temperatura w samochodzie przekracza 40 stopni a latem 70. Wino nie znosi 25 przez godzine... szczegolnie musujace!

wino14126#45589

star (2012-11-29)
Veneto rulez! A gdzie Piemont? W lesie? Trzy wina czerwone wygrane w konkursie to wina z Veneto, zero z Piemontu. Czy to prawda o poziomie win we W³oszech, w tych dwóch regionach? Czy fakt, ¿e ³atwiej sch³odzone wina czerwone pokazuj± sw± ekspresjê, gdy mami± s³odycz±, a nie atakuj± naszych kubków smakowych kwasem i garbnikiem. W ka¿dym razie zwyciêzcy to:
Vigneto Monte Sant Urbano 2005 Amarone della Valpolicella Classico Speri, od M&P, czyli Miros³awa Pawliny, za (sic!) 299z³, ponoæ rasowe i czekoladowo-grzybowe zgarnê³o z³oto w kategorii no limits
Valpolicella Classico Superiore 2010 Fabiano, od Wina.pl (importera roku 2011), za 55z³, winiarnia niby spoza 12 najlepszych w Valpolicelli, soczyste i autentyczne jak pisz± od miêsa i pizzy (w Veneto?), srebrem zaszczycone w kategorii 51-100 (luka w kategorii 50-51z³;-)
Valpolicella Classico 2010 Degani od Adex Wina za 27z³, br±z za soczysto¶æ i g³adko¶æ, ¿ywo¶æ i nerw jak pisz±, dobrze jakby by³o w knajpce za rogiem
A mo¿e te wina lepiej wypadaj± solo, bez jedzenia, gdy piemonckie nobliwe Nebbiolo, prza¶na Barbera, czy soczyste Dolcetto lepiej do posi³ku pasuj±? No sam ju¿ nie wiem.

wino14126#45595

willycoyote (2012-11-30)
Sstarze, kto lubi wino wie, ze istnieja poszczegolne apelacje (we Wloszech 334 DOC a 73 DOCG), nie wiem dlaczego trzeba pisac o regionach. Regiony sa tak szerokie i ich tereny czy klimaty sa tak rozne, ze win nie mozna porownac wg "regionu", tylko wg typologii czy poziom ceny, czy wiek. Toscana i Piemont kazdy rok maja wiecej nagrody niz Veneto, ale po co to porownanie? Porownamy Francja i Hiszpania? Porownamy Europa i Ameryka? Nie ma sensu. To tylko statystyka, nie dla milosnikow wina. Oprocz tego, gust degustatorow jest wazne. Polacy sa blizej do Wenecji, do Austrii, do Niemiec jako osobisty gust. To widoczne jest kiedy pisza o winach. Marek Bienczyk lubi wina francuskie wiecej niz z Prioratu czy Barolo. Tomas Prange Barczynski kocha rieslingi wiecej niz inne biale. Nie pisze o innych, natomiast mozesz mi uwierzic, ze przecietny polski konsument w supermarketach kupi chetnie weneckie niz inne (tez z powodu ceny). Amarone nagrodzone jest w poziomie 8+ a te Valpolicella we swojm poziomie ceny warto kupic i pic, sa dobre wg relacji jakosc/cena. W innych apelacjach (nie regionach...) rzadko znalezc inne wina w stanie konkurowac z nimi na satysfacje gustu klienta polskiego. Gdzie indziej wg mnie sa takze lepsze, ale ja mam inny gust, lubie wina nie tak okragle, raczej ostrejsze. Jestescie w Polsce i macie nagrodzic wina, ktore wam pasuja lepiej, z szacunkiem do waszego gustu i dowaszego rynku a nie te, ktore uwaza sie super w innych krajach. Wg Amerykanow, najlepsze wina swiata sa wina kalifornijskie... ostatnio znane czasopismo o winach tak stwierdzilo. Ja sie wstydzilbym to pisac!
wino14126#45597

star (2012-11-30)
Masz racjê, ale jakby pój¶æ w tym kierunku o krok dalej to doszliby¶my do wniosku, ¿e w tym konkursie wygraæ powinny Zinfandele, Primitivo, a mo¿e nawet jedynie wina gruziñskie (o imigklykosie, czy mo³dawskich nie wspomnê), bo czêsto zawieraj± wiêcej cukru resztkowego ni¿ inne. A w bieli Mozela. A tak jednak siê nie sta³o. Natomiast masz racjê, ¿e te wybory lepiej pasuj± do gustu polskiego konsumenta.
wino14126#45598

willycoyote (2012-11-30)
Ja nic nie pisalem o slodycze czy o winach, ktore "czêsto zawieraj± wiêcej cukru resztkowego ni¿ inne. Wiem, ze Polacy lubia wina okraglejsze niz Wlosi, ktorzy "lubia wszystko to, co pyszczy w gardle" (slowa Marka Bienczyka). Rondo czerwone jest wytwarzane w stylu Pinot Noir austriackich, Aurora w stylu weneckich pinot blanc, czyli winiarze polscy wiedza doskonale ze ich terroir jest podobne do tych ziemi wiecej niz do apelacji piemonckich, toskanskich, sycyliskich. W przypadku nagrodzonych win tego roku, notatka: a Torres zeszlego roku to co? Czyli mysle, ze nie ma sensu zrobic statystyki wg regionow czy panstw, czy kontynentow. Ja tez bardzo lubie Ivan Dolac z plavac mali czy Kvanchkara z Gruzji a nie wiem czy w degustacjach w cieniu kiedys moge je nagrodzic...
Szczerze mowie: statystyki to matematika, to nie wino.
We Wloszech w zeszlym roku byla wielka afera bo porownano statystyki przewodnikow aby udowodnic, ze wino Es (Primitivo barikowe z rodziny Fino) byloby jedno z najlepszych dwoch czy trzech wloskich win. W tym roku Es fatygowalo byc w pierwszych 50 a to nie kwestia rocznika: kwestia statystyki! W tym kierunku mnie nie bedzie. Gdybys mial do wyboru Petrus lub Unico lub Sassicaia latem na Sardynii z jagniecina grillowana w ogrodzie? Jabym nie wolal zadnego, nawet za darmo: lepiej Cannonau rozowe ("selvatico") z butelki 2-litrowej od winiarza z pochodzenia Krasu (Istria) kolo lotniska Alghero-Fertilia, lekko schlodzone. Portfel tez sie zgodzilby...

wino14126#45599

marwin (2012-11-30)
@WillyCoyote Na studiach mój wyk³adowca od statystyki mówi³ nam - "powiedzcie mi jaki ma byæ wynik, a ja wam przygotujê odpowiednio dane statystyczne".
wino14126#45600

star (2013-01-19)
Fajny tekst w MW, wywiady z importerami, warto przeczytaæ (pralinka) jak widz± ewolucjê rynku wina w Polsce. Fot. Pawe³ Gabryelewicz.

wino14126#46444


Wina Magazyn Wino:
GPMW 2018
Na panelu... 2015
GPMW 2014
Pogoda dla bogaczy, Portugalia..
Wino na wakacje, w wakacje na ..
W szampañskim nastroju? 2012
Natura Pura 2012
No? 2012
Grand Prix Magazynu Wino 2012 ..
Mleko ludzkiej ¿yczliwo¶ci p³y..
10 lat, Grand Prix 2012
Stary okropny ¶wiat, nowy wspa..
Cinquecento 2011
Wakacje 2011
Liczi jak umami 2011
Feta na 27 win 2011
Nowa ró¿owa seria 2010
Toscana e bella 2010
Wiwat RPA! 2010
Wachau i Barolo 2010
Jest byczo 2010
Grand Prix 2010
Polak, Wêgier... 2009
Bio, eko i org. 2009
Pinotowo 2009
Grand Prix 2009
Kolano Andrzeja 2009
Bycze Skierniewice
Grand Prix Magazynu Wino 2013 ..