Note

Fontalloro Fattoria di Felsina 2006
Toscana IGT
W³ochy
Sangiovese
Cena: 127
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 12429
www

star (2011-10-04)
OTT, czyli Over The Top. Ekstrakt przyzwoity, ale trochê spieczone wina z tego rocznika. Ciemny kolor. Sporo drewna i ekstraktu, ale kiedy siê u³o¿y? Mêcz±ce nieco, choæ przecie¿ d³ugie, ale nijakie. Suchy garbik, to znaczy brakuje soczysto¶ci w koñcówce. S³abo z dekantacj±. Nie wierzê w ten rocznik zwyczajnie, wady co prawda nie namierzy³e, ale zwekslowali ostatnio w modernê ponoæ w Feslinie. @Vinoteka13, Likus

star (2012-04-19)
Z rocznikiem 2004 k³opot mia³, choæ inny, raczej dojrza³o¶æ nadmierna, czy przejrza³o¶æ Wine Doctor: Fattoria di Fèlsina Fontalloro Toscana IGT 2004: This is also 100% Sangiovese, the major difference here being the soils, as some fruit comes from clay terroirs outside the Chianti Classico zone which is of course dominated by galestro and albarese. There is certainly evidence of evolution here, in keeping with the wine's seven years. There are some notes of mature, autumnal, stewed black olives, along with some soft, rather gentle, rather rounded-off fruit. The same style comes through on the palate, bringing a rather diffuse impression. It has a rather gentle style. There are some attractive elements here but overall this lacks weight and definition. From a tasting of Fèlsina and Fonterutoli wines. 14.5/20 (July 2011) Wygl±da na to, ¿e butelki nierówne. Ró¿nie mo¿na trafiæ. Wczoraj za¶ 2000 ¶wietny! wino1691#40251 Ca³ej nie wypi³em, dzi¶ zaraz idê na zakupy po wo³owinê:-) No i po nowy filtr;-)
wino12429#40266

star (2011-12-03)
Zacytujê jak w klasyku u Mas³owskiej, a u nas (nich) w Ameryce: I've not had the 2006, but I've heard from others that it's starting to shut down as well. Na tym Forum, o 2004: 2004 Fattoria di Fèlsina Berardenga Fontalloro - Italy, Tuscany, Toscana IGT (9/25/2010). I'm having a hard time "getting" this wine. It has it moments but overall it seems a tad heavy and plodding. Not jammy but not as fresh and elegant as I'd like or expect. Tar notes, spice, and dark fruit with some basalmic notes. I don't see this improving in a way I'd like. z Cellar Trackera. I jeszcze: Apart from the fact that it was a leaf-day yesterday, I'm not at all surprised that this wine won't come out and play. If there ever were a Chianti for which the "young or old, but not in between" adagio applies, Felsina Rancia is the one. Once they close down from their early babyfat phase, they usually require serious cellar time before re-emerging. In the intermediate phase they seem dull and capricious with drying structure, which can't be cured by extended exposure to oxygen. Believe me: I've tried. Co mo¿e t³umaczyæ moje k³opoty? Jak widaæ na poni¿szym obrazku i w notkach, wó³ a¿ tak znowu nie pomóg³. Jak z Pauillac, mo¿e i niektóre Chianti maj± s³abszy po¶redni okres, tak zwany czas kiedy wina siê zamykaj± i ¿aden korkoci±g nie pomo¿e;-) To do¶æ ciekawa (robocza) hipoteza (która nie przysz³a do g³owy jako¶ nikomu tutaj), a druga jest taka (powi±zana), ¿e flaszki nierówno dojrzewaj±. Ci±gle te¿ z jak±¶ wad± mog³em siê spotkaæ, ale po tym co przeczyta³em i po tym jak spróbowa³em ¶wietnego 2008, co do którego nie mia³em ¿adnych w±tpliwo¶ci to obstawia³bym jednak, ¿e tutto chiuso.
wino12429#36584

star (2011-10-08)
A po chwili...
wino12429#34603

star (2011-10-08)
Temiemu i GP na pewno foto siê spodoba. Naturalizm i czysto¶æ formy;-)
wino12429#34600

dzidek (2011-10-07)
A tu bardziej znane miejsce: http://maps.google.com
wino12429#34588

dzidek (2011-10-07)
A propos Felsiny - nie bylem, ogladam z zewnatrz.

Jezdzacym palcem po mapie polecam Google StreetView: http://maps.google.com

wino12429#34587

star (2011-10-05)
Wydaje mi siê, ¿e tego typu winom: Felsina, czy Capanna dobrze robi dekantacja i towarzystwo (dobre;-) jedzenia. Same, solo ma³o spektakularne i z pewno¶ci± nie hedonistyczne, raczej wprost przeciwnie - masochistyczne do¶æ. Trzeba sporo do¶wiadczenia, ¿eby je dobrze w degustacji (w ciemno) oceniæ. No w³a¶nie a jak w Decnanterze Felsina wypada? A jednak dobrze: Classy, showing great typicity and good fruit. Elegant, ripe palate of floral, cedary black berry fruit with violet notes.
wino12429#34503

star (2011-10-05)
GP, mo¿esz rozwin±æ: Dopiero teraz zauwa¿y³em ¿e co¶ z t± ¿o³±dkow± gorzk± jest chyba na rzeczy a i znamienne ¿e opini± MdCC o Felsinie podpiera³e¶ siê w dyskusji. bo nie zdon¿am. A co do wo³owinym, to oprócz polêdwicy (nie prêgi) wo³owej co siê nada na szybko?
wino12429#34502

gp (2011-10-05)
Capanna to mo¿e byæ do¶æ dobry trop. Przeczytaj sobie to co pisali inni i Ty tutaj o zapachu i smaku tego wina. Alkohol zbli¿ony, odmiana ta sama i w sumie to parê(na¶cie) kilometrów od siebie. Jak mia³o 5 lat, by³o niezbyt zachêcaj±ce. Podobnie jak to. Dopiero teraz zauwa¿y³em ¿e co¶ z t± ¿o³±dkow± gorzk± jest chyba na rzeczy a i znamienne ¿e opini± MdCC o Felsinie podpiera³e¶ siê w dyskusji.
wino12429#34500

star (2011-10-05)
GP mia³ racjê. Przynajmniej co do tego, ¿e z wo³owin± (³opatka chyba, Pani w miêsnym co¶ o szynce mówi³a), zrobionej na szybko (pieprz kolorowy i sól bia³a do smaku;-) dobrze ta Felsina wchodzi (przypomina mi siê Capanna, te¿ tak do jedzenia odpowiednia). W±chaæ nie trzeba, popijaæ pyszne miêsko i tyle. Solo du¿o s³abiej wypada. A tak to g³adko wchodzi;-) Kontekstowo wiêc siedem. Fotkê (wo³owiny) oczywi¶cie kiedy¶ wrzucê;-)
wino12429#34497

star (2011-10-05)
Spróbowa³em je ponownie, po dekantacji. Jest lepiej, a raczej inaczej. Z miêsem... wieprzowym:-) Choæ nie tylko. Wiêcej kwasu, mniej garbnika. Do¶æ cienkie (zaskakuj±co). Przyprawowe, kto¶ ga³kê muszkatu³ow± wspomina³, aromaty. Mo¿e nawet miêta, jodyna. Alkohol niestety teraz bardziej atakuje, choæ ch³odno. Usta nawet fajne, kwasowe, trochê alkoholowe. Pali w ¿o³±dek;-) Z czasem trochê klejem pachnie. Jodowo-przyprawowe. Dobra kwasowo¶æ, ale drapie i pali. Brak równowagi. Stylistycznie to trochê jak Capanna, dobre do jedzenia raczej. Z tych wieprzowin to najlepiej ze zrazami (pieprzne), karczek i miks z ry¿em (tanie na mielone), s³abiej. Dzi¶ z wo³owin±, bo zosta³o:-) Na deser dialog miêdzy mniej do¶wiadczonymi winopijcami, których poczêstowa³em tym winem:
Marssin:
Przydymione, bardzo mi siê podoba. Wodniste w pierwszej chwili a potem takie konkretne.
Calineczka:
Ale co to znaczy konkretne? Jak konkretne to trzeba nazwaæ, bo tak to nie jest konkretne. Pachnie jak kie³basa wêdzona, bardzo dobrze mi siê kojarzy.
Marssin:
Ty chyba mówisz o swoim dziegieciowym szamponie?
Calineczka:
K³uje w prawo ucho, bo mam chore, jak pijê. £adnie pachnie, ale nie smakuje. Ja chyba wolê takie bardziej s³odkie, za ma³o cukru.
Marssin:
Ono chyba z 200z³ kosztuje.
Calineczka:
To wino za 200z³? Massakra! Nawet wo³owina mu nie pomo¿e.
Marssin:
To jest wieprzowina kochanie.
Calineczka:
Mo¿e dlatego.

wino12429#34495

cerretalto (2011-10-05)
@GP, rozumiem, to zdaje siê bardziej kwestia wyboru miejsc ni¿ win. W ma³ych miejscowo¶ciach ³atwiej o ogródek. Jak morze niedaleko, to przewa¿nie bia³e jest i tak naturalne ze wzglêdu na kuchniê, choæ jak zobaczê w karcie ciekawe czerwone, to czasem skuszê siê na odpowiednie danie - niestety to wychodzi przewa¿nie dro¿ej. W Montalcino, Chianti Classico i Piemoncie to jednak trudno skupiac siê na bia³ych :).

@Pyton: no to jest tak, ¿e idzie siê je¶æ ko³o 20-21, je siê bez specjalnego po¶piechu popijaj±c co¶tam co pasuje (a nawet do ciê¿kich miêsiw pasuje solidne Chianti Classico, niedroga Riserva czy Rosso di Montalcino) i potem u siebie czy kontemplacyjnie oczywi¶cie mo¿na spo¿yæ jeszcze co¶, cokolwiek co siê lubi :).

wino12429#34494

gp (2011-10-05)
@"Je¿eli jest tak, ¿e w Toskanii wol± ludzie piæ bia³e na tzw. codzieñ, a czerwone..."

W Toskanii, w interiorze, to chyba jednak lokalesi pij± wiêcej czerwonego. Lekkiego i kwa¶nego. Takie odnios³em wra¿enie.

wino12429#34492

pyton (2011-10-05)
Je¿eli jest tak, ¿e w Toskanii wol± ludzie piæ bia³e na tzw. codzieñ, a czerwone, szczególnie z tzw. wy¿szej pó³ki, to maj± sens tylko do jedzenia (bo inaczej nie smakuj± jak nale¿y), to dla nowicjusza/nuworysza/neofity powstaje pytanie: Jakie wina czerwone wytrawne z Toskanii mo¿na piæ jako tzw. "kontemplacyjne" ( a nie "k±tem pluj±ce"!). Kilka typów poproszê - @GP - dostêpnych w PL.
wino12429#34491


Wina Fattoria di Felsina:
Riserva 2013 Chianti Classico ..
2012 Chianti Classico Sangiov..
2011 Chianti Classico Sangiov..
Pepestrino 2010 Toscana Trebbi..
Berardenga 2010 Chianti Classi..
Rancia 2009 Chianti Classico S..
Pepestrino 2008 Toscana Trebbi..
Fontalloro 2008 Toscana Sangio..
Rancia 2008 Chianti Classico S..
Castello di Farnatella 2007 Chi..
Lucilla, Farnatella 2007 Toscan..
2007 Chianti Classico Sangiove..
Castello di Farnetella 2007 Ch..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
Castello di Farnatella 2007 Tos..
I Sistri 2007 Toscana Chardonna..
2006 Chianti Classico Sangiove..
Fontalloro 2006 Toscana Sangio..
Maestro Raro 2006 Toscana Cabe..
Rancia 2006 Chianti Classico Sa..
Lucilla, Farnatella 2005 Toscan..
I Sistri 2005 Toscana Chardonna..
Rancia 2005 Chianti Classico Sa..
Maestro Raro 2004 Toscana Cabe..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
2004 Vin Santo del Chianti Ma..
Castello di Farnatella 2004 Tos..
Fontalloro 2003 Toscana Sangio..
Rancia 2003 Chianti Classico S..
2003 Chianti Classico Sangiove..
Maestro Raro 2001 Toscana Cabe..
2001 Vin Santo del Chianti Ma..
Fontalloro 2001 Toscana Sangiov..
Rancia 2001 Chianti Classico Sa..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..
2000 Vin Santo del Chianti Ma..
Reserva 2000 Chianti Classico ..
Rancia 2000 Chianti Classico S..
I Sistri 2000 Toscana Chardonnay
Castello di Farnatella 2000 Chia..
2000 Chianti Classico Sangioves..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..
2000 Chianti Classico Sangiove..
I Sistri 2000 Toscana Chardonna..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
Lucilla, Farnatella 1999 Toscana..
Rancia 1999 Chianti Classico San..
Fontalloro 1999 Toscana Sangiove..
Maestro Raro 1999 Toscana Caber..
Maestro Raro 1998 Toscana Caber..
Fontalloro 1997 Toscana Sangiov..
Poggio Granoni, Castello di Far..
Rancia 1993 Chianti Classico S..
1993 Vin Santo del Chianti Treb..
Fontalloro 1990 Toscana Sangiov..
Rancia 1990 Toscana Sangiovese
1990 Vin Santo del Chianti Tre..
Vin Santo 1990 Toscana Malvasi..
Maestro Raro 1990 Toscana Cabe..