Burgundia z Aleksandrą Dauphin z Domaine Vincent

Archived on Mon, 11/08/2010 - 21:56.

11/08/2010 - 20:01 lodium: czesc sstar

11/08/2010 - 20:02 sstar: Witam serdecznie i zapraszam do czatu :) Na początek dla wszystkich obowiązkowa lektura tekstu Aleksandry Dauphin: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/293

11/08/2010 - 20:02 sstar: Jakie wina poleciłabyś polskiemu konsumentowi?

11/08/2010 - 20:04 lodium: sredniemu polskiem konsumentowi polecilabym najpierw te z dolnej polki, czyli proste apelacje jak chardonnay badz pinot noir

11/08/2010 - 20:04 sstar: Oczywiście pochodzące z burgundii. Jakie roczniki, jakich producentów?

11/08/2010 - 20:04 wesoly: witam

11/08/2010 - 20:04 sstar: Witam Wesołego :)

11/08/2010 - 20:05 lodium: dla tych "malych" win rocznik nie gra takiego znaczenia, ale ominelabym 2004 i 2006

11/08/2010 - 20:05 sstar: Czemu? Co to za roczniki?

11/08/2010 - 20:06 lodium: producentow jest tylu, ze trudno powiedziec , a w polsce i tak czesto ci sami

11/08/2010 - 20:07 lodium: w 2004 i 2006 roku pogoda nie sprzyjala uprawie winorosli, krotko mowiac 2004 to woda

11/08/2010 - 20:07 sstar: A abstrahując od polskich realiów, jakiego producenta, oprócz Domaine Vincent byś poleciła?

11/08/2010 - 20:07 lodium: domaine vincent polecilabym tylko i wylacznie tym, ktorzy pija wino po 10-20 latach!, a nie wino mlode

11/08/2010 - 20:08 lodium: w polsce jest chyba sporo win boisset?

11/08/2010 - 20:09 sstar: Na pewno jest w Niemczech:) http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=6303

11/08/2010 - 20:09 sstar: A w Polsce?

11/08/2010 - 20:09 lodium: podaj mi nazwiska, co mozna znalezc w polsce, to odpowiem

11/08/2010 - 20:10 sstar: Montille zrobił pyszne wino w dwutysięcznym piątym roku, proste Bourgogne, a Wam jak się udał ten rocznik? To nie a propos Polski.

11/08/2010 - 20:12 wesoly: a jak zapowiada sie rocznik 2010?

11/08/2010 - 20:13 lodium: 2005 rocznik to sporo slonca i wina czerwone sa dobre, choc o ile pamietam, byl wtedy problem z rownowaga kwasowa! wiec roczej pilabym je mlode

11/08/2010 - 20:14 lodium: nie pracowalam jeszcze z vincentem w tym czasie, wiec nie moge powiedziec

11/08/2010 - 20:14 sstar: A w Polsce, królują duzi: Rodet, Drouhin, Bouchard, Jadot, a także Merme Tapenot, Frederic Magnien, Domaine Leroy, Lupe Cholet, Martenot, Vincent Dancer. Tu pełniejsza lista: http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&grape=Pinot%20Noir&country=Francja

11/08/2010 - 20:15 lodium: lubie dancera, jego wina; tak przy pkazji jego zona to polka!

11/08/2010 - 20:16 lodium: lubie anne gros

11/08/2010 - 20:16 sstar: Akurat z Dancerem się pomyliłem, w Polsce jego win nie ma. Ale ładne robi fotki na swojej stronie.

11/08/2010 - 20:16 sstar: Anne Gros niestety też przywieźliśmy. A Sylvie Esmonin czy Domaine de la Vougeraie?

11/08/2010 - 20:17 lodium: a szkoda, bo reszta to wielcy negocjanci

11/08/2010 - 20:17 sstar: Jakie techniki różnią produkcję Bordeaux i Bourgogne? Czytam tekst Marka Bieńczyka: http://blogi.magazynwino.pl/bienczyk/2010/10/24/witaj-swiecie/

11/08/2010 - 20:18 lodium: nie nie znam vougerais, moj kat to cote de beaune

11/08/2010 - 20:19 lodium: nie mam zielonego pojecia o technice bordowskiej... u nas jest ona prosta

11/08/2010 - 20:19 sstar: Cytuję: "... świętej praktyki ostatnich lat (w Burgundii wprowadzonej przez słynnego Henri Jayera): przetrzymania gron zaraz po zbiorze w niskiej temperaturze i opóźnienia tym samym startu fermentacji." Co sądzisz o rezygnacji z tej praktyki?

11/08/2010 - 20:20 sstar: To powiedz jak robicie wino? Pokrótce?

11/08/2010 - 20:21 lodium: my nie zrezygnowalismy z tej praktyki, caly czas opozniamy fermentacje;

11/08/2010 - 20:21 wesoly: ja też chętnie posłucham

11/08/2010 - 20:23 lodium: ok, troche to potrwa

11/08/2010 - 20:26 sstar: Rozumiem, że pigeage ("rozbijania kożucha metalową żerdzią w trakcie fermentacji-maceracji" cyt. Marka) stosujecie?

11/08/2010 - 20:26 sstar: Może na raty puszczaj tekst?

11/08/2010 - 20:27 lodium: biale: zbieramy uwazajac, zeby pestki i skora byly dojrzale, ida do prasy pneumatycznej, sok przelewany jest do kadzi inox+ so2. po 24godz. przelewany jest do beczek

11/08/2010 - 20:28 wesoly: czy białe klarujecie przed fermentacja bez innych dodatków typu zole krzemionkowe?

11/08/2010 - 20:28 lodium: beczek1/3 nowych, 300litrowych i w nich ma miejsce fermentacja

11/08/2010 - 20:29 wesoly: na własnych drozdzach czy szczepicie okreslonym szczepem?

11/08/2010 - 20:29 lodium: dodajemy drozdze, ale nie ja tym sie zajmuje, wiec nie wiem jakie

11/08/2010 - 20:31 sstar: Ile tego SO2 dajecie? Zdarzyło Wam się odczuwalnie przesiarkować wina? A może beczki? W niemieckich Rieslingach to często się zdarza. A w burgundach wg Marka niedostatecznie siarkowanie bywało przyczyną oksydacji.

11/08/2010 - 20:31 lodium: co do czerwonych stosujemy pigeage delikatny: rano i wieczorem, bardzo uwazajac na kontakt z powietrzem

11/08/2010 - 20:33 lodium: nigdy nam nie zdazylo sie danie za duzo so2, w rieslingach zawsze jest duzo SO2, gdyz one nie robia fermentacji malo-laktycznej, jest ona stopowana wlasnie przez so2

11/08/2010 - 20:33 wesoly: jak długo trwa fermentacja w miazdze przy czerwonych?

11/08/2010 - 20:33 sstar: A jak z klarowaniem?

11/08/2010 - 20:33 lodium: dlatego, mimo tego, ze w smaku sa dobre, zawsze mamy problem z bolem glowy

11/08/2010 - 20:34 lodium: nie klarujemy wina i filtrujemy bardzo bardzo delikatnie

11/08/2010 - 20:36 sstar: Uważasz, że ból głowy wywołany jest So2?

11/08/2010 - 20:36 lodium: zalezy ile sie wypije...

11/08/2010 - 20:37 lodium: jezeli po dwoch kieliszkach to odpowiedz jest prosta, a po dwoch butelkach...

11/08/2010 - 20:37 sstar: A fermentacja w miazdze czerwonych ile trwa? Pytał Wesoły.

11/08/2010 - 20:38 lodium: co to jest w miazdze?

11/08/2010 - 20:39 wesoly: maceracja z fermetacja ze skorkami i pestkami

11/08/2010 - 20:40 sstar: Witam ZbyszkaNS :)

11/08/2010 - 20:40 lodium: my szanujemy winogrona, staramy sie, zeby gronka byly w calosci, co daje nam delikatniejsze taniny i dodajemy ok.1/4 rafli, maceracja na zimno, mniej 15°C ok.6-7 dni

11/08/2010 - 20:40 sstar: Mout to chyba miazga :)

11/08/2010 - 20:41 sstar: Brzeczka inna nazwa?

11/08/2010 - 20:41 lodium: mout to sok splywajacy z pr

11/08/2010 - 20:41 lodium: z prasy

11/08/2010 - 20:41 zbyszekns: Witam wszystkich, pozwólcie, ze na początek trochę poczytam, bo moje doświadczenie winiarskie jest bliskie "zeru"

11/08/2010 - 20:42 sstar: Jak macie takie delikatne podejście, to czemu wina nie nadają się do picia wcześniej? Przecież współczesny klient nie będzie czekał.

11/08/2010 - 20:43 zbyszekns: co to jest "rafia"?

11/08/2010 - 20:43 lodium: fakt. wspolczesny klient chce pic wino szybko. ja tez do nich naleze, wiec wina z naszej domainy, jak chce pic to otwieram 24 godz. wczesniej!

11/08/2010 - 20:43 sstar: No to marc, a nie mout :) Ta miazga czy brzeczka.

11/08/2010 - 20:44 sstar: Pojawiają się opinie, że wina odgazowujemy, a nie napowietrzamy, co Ty na to?

11/08/2010 - 20:44 lodium: rafle, to resztka po kisci winogron, jak one sa oberwane...czy to zrozumiale?

11/08/2010 - 20:44 sstar: Po polsku jak to będzie Wesoły?

11/08/2010 - 20:44 lodium: marc to to co zostaje po wycisnieciu soku

11/08/2010 - 20:45 lodium: i robi sie z niego alkohol

11/08/2010 - 20:45 zbyszekns: czyli szupułki?

11/08/2010 - 20:45 zbyszekns: szypułki?

11/08/2010 - 20:46 lodium: odgazowujemy... to nie swiadczy dobrze o winie, jezeli jest w nim gaz, chyba, ze to bardzo mlode wino

11/08/2010 - 20:46 lodium: niestey, nie znam nazewnictwa& polskiego

11/08/2010 - 20:47 wesoly: po rozgnieceniu i oddzieleniu szypułek jest miazdga

11/08/2010 - 20:47 sstar: A kiedy kończycie zbiory winogron?

11/08/2010 - 20:47 wesoly: białempo odciśnieciu to moszcz

11/08/2010 - 20:47 lodium: ok, zrozumialam miazga!

11/08/2010 - 20:47 lodium: moszcz to mout!

11/08/2010 - 20:48 lodium: po dodatku alkoholu robi sie z niego ratafie! probowaliscie?

11/08/2010 - 20:48 zbyszekns: co robicie z marc po wyciśnięciu soku?

11/08/2010 - 20:49 lodium: musimy oddac do dystylarni, nie mamy prawa robic samogonu!

11/08/2010 - 20:49 wesoly: :)

11/08/2010 - 20:49 sstar: Coś jak rakija, czy też grappa. A to co zostaje to chyba wytłoczyny, po polsku lepiej mi idzie ;)

11/08/2010 - 20:49 lodium: pytaliscie sie tez o 2010 rok: nie bedzie to dobry rok

11/08/2010 - 20:50 wesoly: dlaczego u was nie bedzie to dobry rok?

11/08/2010 - 20:50 sstar: Czemu? W Polsce był dramat. Przymrozki, powodzie, choroby, szpaki..

11/08/2010 - 20:50 lodium: bardzo zimno, duzo deszczu, malo slonca i tydzien przed zbiorami: grad!

11/08/2010 - 20:51 lodium: zima byla sroga, mroz zniszczyl co nieco , cale szczescie, nie u nas

11/08/2010 - 20:51 lodium: ptaki nie sa naszym problemem

11/08/2010 - 20:51 zbyszekns: jakie gatunki (rodzaje) winorośli uprawiacie?

11/08/2010 - 20:52 lodium: moze dlatego, ze ich coraz mniej: ze wzgledu na pestycydy

11/08/2010 - 20:52 lodium: pinot noir i chardonnay

11/08/2010 - 20:52 zbyszekns: dlaczego ptaki nie są Waszym problemem? jak sobie z nimi radzicie?

11/08/2010 - 20:52 lodium: nie ma ptakow!

11/08/2010 - 20:52 wesoly: to całkiem fajne odmiany do uprawy w Polsce

11/08/2010 - 20:53 sstar: Żartujesz? Pinot Noir?

11/08/2010 - 20:53 lodium: tak, tez tak mysle, gdyz one raczej dobrze znosza klimat nieza cieply

11/08/2010 - 20:53 sstar: Ale podobno to wrażliwa odmiana winogron?

11/08/2010 - 20:53 wesoly: wiesz, mam blisko 5 tys PN :)

11/08/2010 - 20:53 lodium: po tegorocznych mrozach chardonnay ucierpialo wiecej nizPN

11/08/2010 - 20:53 sstar: No ale ile wina zrobiłeś z niego w 2010?

11/08/2010 - 20:54 sstar: W Burgudnii Lodium?

11/08/2010 - 20:54 zbyszekns: PN ma późny okres dojrzewania - więc gdzie je uprawiasz?

11/08/2010 - 20:54 wesoly: chyba to zalezy od klonu, niemieckie mają mniejsza odpornośc na mroz niż Chardonnay

11/08/2010 - 20:54 lodium: PN jest wrazliwe na botrytis, ale nie na zimno

11/08/2010 - 20:55 wesoly: PN póżny okres dojrzewnia? zartujesz?

11/08/2010 - 20:55 lodium: moze?

11/08/2010 - 20:55 zbyszekns: 21-30 X, to nie póżny?

11/08/2010 - 20:56 lodium: my znieralismy ok. 15 wrzesnia

11/08/2010 - 20:56 wesoly: dla mnie pozny to polowa listopada, 10-15 zbieram Rondo i Regenta, tydzien dwa później PN

11/08/2010 - 20:56 sstar: A na choroby Pinot nie jest wrażliwy?

11/08/2010 - 20:56 zbyszekns: lodium - jakie są Twoje rady na gatunki w Polsce?

11/08/2010 - 20:57 lodium: nie ma wtedy przymrozkow w pl?

11/08/2010 - 20:57 sstar: Witam Damzawino :)

11/08/2010 - 20:57 wesoly: przymrozki sa, ale przy dobrej lokalizacji splywa zimne dolem i wegetacja dalej trwa

11/08/2010 - 20:57 zbyszekns: w tym roku jest OK, ale bywa, ze pod koniec X jest już zimno, więc co z PN?

11/08/2010 - 20:58 wesoly: w 2008 wegetacje mialem do 23 listopada

11/08/2010 - 20:58 lodium: znam tylko i wylacznie PN i CH. tez podejrzewam, ze wpolsce bardzo istotne jest polozenie na zboczu

11/08/2010 - 20:58 wesoly: ten rok fatalny, trzeba szybko zapomniec

11/08/2010 - 20:58 zbyszekns: wesoły - gdzi e masz winnicę?

11/08/2010 - 20:58 wesoly: Dolny Slask, Wzgorza Trzebnickie

11/08/2010 - 20:59 zbyszekns: teren znacznie cieplejszy niż w pozostałej części Kraju

11/08/2010 - 20:59 sstar: A co sądzisz Lodium o terroir? Prawda czy mit? Przereklamowanie?

11/08/2010 - 20:59 zbyszekns: jak się nazywa winnica? chętnie czegoś nauczyłbym sie od Ciebie

11/08/2010 - 20:59 lodium: wesoly, czyli tak jak u nas: szybko zapomniec!

11/08/2010 - 21:00 sstar: Witamy Damzawino bardzo serdecznie :) Możesz też pytać, śmiało!

11/08/2010 - 21:00 wesoly: Winnice Wzgorz Trzebnickich - Winnica Wegrow i Winnica Jaksonowice

11/08/2010 - 21:01 lodium: wesoly, chyba to twoje zdjecia sa na picasie? zastanawialam sie dlaczego posadziles krzaczki w zdluz stoku?

11/08/2010 - 21:01 sstar: W Burgundii terroir to świętość, a przecież nie gwarantuje jakości.

11/08/2010 - 21:01 zbyszekns: lodium - gdzie można kupić Twoje wina?

11/08/2010 - 21:02 wesoly: moje fotki raczej tutaj: http://winnicawegrow.pl/

11/08/2010 - 21:02 lodium: terroir to swietosc i nie gwarantuje jakosci: to zalezy od stanu sanitarnego winogron, pogody i winifikatora!

11/08/2010 - 21:03 sstar: A co wolałabyś dobre terroir czy słabsze a dobrą winifikację?

11/08/2010 - 21:03 lodium: a nie, to byly fotki winnicy andrychow!

11/08/2010 - 21:03 wesoly: tak, winnica kolegi :)

11/08/2010 - 21:03 lodium: moje wina mozna kupic w meursault i santenay w burgundii!

11/08/2010 - 21:04 sstar: Jak się odnaleźć w gąszczu nazw? Czy Premier Cru cokolwiek gwarantuje?

11/08/2010 - 21:04 zbyszekns: wesoły - oglądałem - to nowe nasadzenia?

11/08/2010 - 21:04 wesoly: 2008, 2009 i 2010

11/08/2010 - 21:04 zbyszekns: a w Polsce?

11/08/2010 - 21:05 lodium: premier cru gwarantuje tylko pochodzenie z tego a nie innego miejsca, jak zwykle jeden winiarz zrobi super wino inny pikiete!

11/08/2010 - 21:05 gp: Co dasz za wino?

11/08/2010 - 21:05 zbyszekns: chętnie odwiedzę jeżeli pozwolisz i posłucham zdobytych doświadczeń

11/08/2010 - 21:06 sstar: A macie stronę www Lodium?

11/08/2010 - 21:06 lodium: w polsce jeszcze handel winem na tyle sie nie rozwinal, zeby mozna bylo dostac ciekawe, tanie wina, pochodzace od malych, dobrych winiarzy!

11/08/2010 - 21:06 sstar: Witam GP :)

11/08/2010 - 21:06 sstar: Mówisz Lodium o burgundach?

11/08/2010 - 21:06 lodium: niestety, nie mamy strony, moj szef, mowi, ze jemu nie potrzebna! i tak wszystko sprzedaje

11/08/2010 - 21:06 zbyszekns: lodium, mała winnica? jaki areał?

11/08/2010 - 21:08 lodium: tylko i wylacznie o burgundach, na innych sie absolutnie nie znam mamy ok. 8 ha, same premier cru

11/08/2010 - 21:08 gp: Szkoda że Adama Stankiewicza nie ma. On się zna na Burgumdach!

11/08/2010 - 21:08 sstar: A sprzedajacie głównie do gastronomii, czy sklepów?

11/08/2010 - 21:08 lodium: czyli ok. 100 000 krzaczkow

11/08/2010 - 21:08 gp: No pytam wprost...

11/08/2010 - 21:09 wesoly: o, to geste nasadzenie macie, jaki rozstaw?

11/08/2010 - 21:09 lodium: glownie do gastronomii, i to tej kilku gwiazdkowej, choc tam jest to jedno z tanszych win

11/08/2010 - 21:09 zbyszekns: 12500 na ha? strasznie dużo

11/08/2010 - 21:09 lodium: co 90-100 cm

11/08/2010 - 21:09 wesoly: a rzedy?

11/08/2010 - 21:09 lodium: 11000/ha

11/08/2010 - 21:10 lodium: rzedy czasem 300 m

11/08/2010 - 21:10 zbyszekns: a odstę p miedzy rzędami

11/08/2010 - 21:10 wesoly: ala ile rzad od rzedu :)

11/08/2010 - 21:10 gp: 12500 to rekord w Burgumdii!

11/08/2010 - 21:10 lodium: tezok 80-90cm, zeby gasienicowiec mogl przejechac

11/08/2010 - 21:10 zbyszekns: coś mi się tu matematyka nie zgadza

11/08/2010 - 21:11 lodium: nikt nie ma 12500, zabronione, nie dostalby apelacji

11/08/2010 - 21:11 wesoly: jaka jest wydajnoś PN z jednego krzewu przy takim gęstym nasadzeniu

11/08/2010 - 21:11 gp: Mi też. Ale to burgumdzka matematyka. My dorn nie znamy.

11/08/2010 - 21:12 lodium: z jednego krzewu mamy ok. 8 kisci, kazde po 150gr, policz

11/08/2010 - 21:12 lodium: czasem tylko 6

11/08/2010 - 21:12 sstar: Pisałaś o Marcu Roulot z Meursault, jakie inne Meursault jest godne uwagi?

11/08/2010 - 21:12 lodium: gdyz bardzo uwazamy na jakosc a nie ilosc

11/08/2010 - 21:13 zbyszekns: to 1,2 kg - tyle ile powinno być

11/08/2010 - 21:13 wesoly: to calkiem sporo, ja licze 1 - 1,5kg przy nasadzeniu 5500/ha

11/08/2010 - 21:13 zbyszekns: przy takim rozstawie rzędów, to 11.000 jest możliwe - u nas niestety nie

11/08/2010 - 21:14 lodium: w meursault coche-dury? ktory wlasnie mial sporo problemow z winem oksydowanym, ale robi dobre

11/08/2010 - 21:14 sstar: Jaka jest narówniejsza apelacja dla czerwonych w Cote de Beaune?

11/08/2010 - 21:14 lodium: de sousa robi bardzo dobre meursault, volnay i pomard, do pic

11/08/2010 - 21:14 lodium: od razu

11/08/2010 - 21:15 lodium: najrowniejsza?

11/08/2010 - 21:16 sstar: Znaczy wina prezentują dobrą średnią.

11/08/2010 - 21:17 lodium: dla 2009 roku bedzie to marange i santenay

11/08/2010 - 21:17 zbyszekns: wesoły - doczytałem, że byłeś na IV Konwencie - niestety nie dojechałem a na Enoexpo będziesz?

11/08/2010 - 21:17 sstar: http://www.lapassionduvin.com/phorum/read.php?9,276881 Wasze wina nawet w słabych rocznikach zostały nieźle ocenione na forum La Passion du Vin. Jak sobie radzicie w trudnych, ulewnych rocznikach?

11/08/2010 - 21:19 zbyszekns: lodium, utrzymujecie jakieś kontakty z winiarzami w Polsce?

11/08/2010 - 21:19 lodium: bredzimy w blocie i recznie usuwamy co trzeba, zeby szybciej schlo, mniej bylo chorob, wiecej slonka itd

11/08/2010 - 21:19 wesoly: zbyszekns: nie bede raczej

11/08/2010 - 21:19 lodium: zadnych, a szkoda, ja do niedawna nawet nie wiedzialam, ze w polsce jest tylu pasjonatow wina i ze uprawia sie winnice!

11/08/2010 - 21:20 zbyszekns: lodium, a jak z mechanizacją przy takim rozstawie rzędów

11/08/2010 - 21:20 sstar: A jakieś techniki winifikacyjne, zmieniacie w zależności od rocznika?

11/08/2010 - 21:20 zbyszekns: są i pewnie bę dzie ich niedługo jeszcze więcej

11/08/2010 - 21:21 lodium: obejrzyj moje zdjecia: zobaczysz naszego gasienicowca, reszta robot: reczna

11/08/2010 - 21:21 lodium: techniki winifikacyjne rozne i rozniste, w 2006 roku uzylismy osmozera!

11/08/2010 - 21:22 wesoly: o! co to somozera? czyżby jakas odwrócona osmoza do alko?

11/08/2010 - 21:23 lodium: tak wlasnie: osmoza odwrocona

11/08/2010 - 21:23 zbyszekns: jak to działa?

11/08/2010 - 21:23 lodium: maszyna jak z filmu sciance-fiction

11/08/2010 - 21:23 wesoly: za duzy % byl? ponoc we Francji to zabronione

11/08/2010 - 21:24 lodium: odziela wode z wina

11/08/2010 - 21:24 sstar: Wodę dopompowaliście?

11/08/2010 - 21:24 lodium: odpompowalismy

11/08/2010 - 21:24 sstar: Odpompowaliście znaczy?

11/08/2010 - 21:25 zbyszekns: a jaki cukier mieliście przed i po?

11/08/2010 - 21:25 lodium: dopompowanie zabronione, a ze 2006 tez rok wodnisty, trzeba bylo szukac lepszego stezenia i lepszej rownowagi

11/08/2010 - 21:25 sstar: A enoturystycznie jesteście zorientowani?

11/08/2010 - 21:25 lodium: niestety nie pamietam...bym musial popytac szefa

11/08/2010 - 21:25 lodium: enoturystycznie, tzn?

11/08/2010 - 21:26 zbyszekns: zdjęcia na jakiej stronie można zobaczyć?

11/08/2010 - 21:27 lodium: http://picasaweb.google.com/103667446995561683977

11/08/2010 - 21:27 sstar: http://www.sstarwines.pl/konkurs/node/293

11/08/2010 - 21:28 sstar: Ale tu mniej :)

11/08/2010 - 21:28 lodium: bedziecie kiedys przejazdem to oprowadze po okolicy

11/08/2010 - 21:28 zbyszekns: jakiś namiar?

11/08/2010 - 21:29 sstar: Czy można przyjechać do Was, po winnicy pochodzić, coś zjeść, przespać się? Winny okład sobie zrobić ;)

11/08/2010 - 21:30 zbyszekns: możesz coś więcej powiedzieć o winifikacji?

11/08/2010 - 21:31 sstar: A jakie Puligny Montrachet polecasz? Ostatnio próbowaliśmy: 1er Cru les Chalumeaux Jean Pascal 2007, pyszne:http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=10380

11/08/2010 - 21:31 lodium: nie, moi patroni nie zajmuja sie turystyka, ale kempingow, hoteli pokoi u winiarzy nie brakuje: region tu bardzo turystyczny

11/08/2010 - 21:31 zbyszekns: gdzie to dokładnie jest?

11/08/2010 - 21:32 zbyszekns: Wasza winnica - o nią pytam

11/08/2010 - 21:33 lodium: ja proponowalabym huberta lamy z st. aubin,boisset,, chavy,marc colin,

11/08/2010 - 21:34 sstar: Chavy?

11/08/2010 - 21:34 lodium: chateau de la cree, dancer,faiveley

11/08/2010 - 21:34 lodium: tak, Chavy, jest ich kilka rodzin

11/08/2010 - 21:35 sstar: A Bzikot?

11/08/2010 - 21:36 lodium: tez, polak z pochodzenia: na winobrania zawsze bral polakow

11/08/2010 - 21:36 sstar: Akurat jest w Polsce: http://www.wina.pl/Puligny_Montrachet_Domaine_Bzikot,produkt,897.html

11/08/2010 - 21:36 lodium: nawet jak to bylo zabronione

11/08/2010 - 21:37 lodium: cena przesadzona, my sprzedajemy te apelacje za 23 euro

11/08/2010 - 21:38 sstar: Polskie realia są inne. Jeszcze Boucharda: http://www.winnica.pl/images/gazetka%20gotowa2.pdf

11/08/2010 - 21:39 sstar: No i Drouhina: http://www.winowino.com/produkt,210,PULIGNY_MONTRACHET_AOC_PULIGNY_MONTRACHET.html?PHPSESSID=6bb1edc86c618604d1f738689d663f72

11/08/2010 - 21:40 lodium: chyba wam lepiej zrobic sobie wycieczke do francji, pozwiedzac i zakupic co trzeba na miejscu

11/08/2010 - 21:41 zbyszekns: ale nie dowiedziałem sie jeszcze, gdzie Was znaleźć we Francji

11/08/2010 - 21:41 lodium: ponad 200 zl! i to zwykle village

11/08/2010 - 21:41 sstar: No i Jadot: http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=10&ved=0CE4QFjAJ&url=http%3A%2F%2Fa.pl%2Falkohole%2Fwina%2Fbiale%2Fwytrawne%2Fpuligny-montrachet-louis-jadot-00-a-o-c-puligny-montrachet&rct=j&q=puligny%20montrachet&ei=yFHYTPeLFM3MswapuZXlCA&usg=AFQjCNE6d86sG0vV-iklU_QCZP162e12tQ&cad=rja

11/08/2010 - 21:41 lodium: burgundia: na poludnie od beaune: santenay

11/08/2010 - 21:42 sstar: A dokładniej?

11/08/2010 - 21:43 lodium: chcecie moj adres?

11/08/2010 - 21:43 sstar: Chyba tak :)

11/08/2010 - 21:43 zbyszekns: 41190?

11/08/2010 - 21:43 lodium: jak ktos chce sie wiecej dowiedziec niech pisze na lodium@gazeta.Pl

11/08/2010 - 21:44 lodium: 21 200

11/08/2010 - 21:44 sstar: A co sądzisz o Montrachet? Np. Jacques Prieur. Mieli w Dobrewino.pl.

11/08/2010 - 21:44 lodium: powinno byc dobre

11/08/2010 - 21:44 sstar: Tu jakieś odlotowe: http://www.evinite.pl/catalogsearch/result/index/?q=MONTRACHET&expedition_vin=1013&price=14%2C125

11/08/2010 - 21:45 lodium: odlotowe, montrachet nie jest tanie

11/08/2010 - 21:46 lodium: ceny sa okolo czasem 300 euro, a znam jednego, ktory sprzedaje za 35

11/08/2010 - 21:46 lodium: barolet w saint romain

11/08/2010 - 21:47 sstar: Dobre jest?

11/08/2010 - 21:47 zbyszekns: 18 km od Beaune? dobrze namierzyłem?

11/08/2010 - 21:48 lodium: tak, dobrze namierzyles

11/08/2010 - 21:48 lodium: wspaniale tereny turystyczne i nie tylko

11/08/2010 - 21:49 zbyszekns: dzięki, często jeżdżę do Hiszpanii, wiec niedaleko musiałbym zboczyć z drogi

11/08/2010 - 21:49 lodium: sstar: pijalne

11/08/2010 - 21:49 lodium: ale daleko mu do tych najlepszych

11/08/2010 - 21:50 lodium: chyba to raczej po drodze

11/08/2010 - 21:51 zbyszekns: mówicie o winach, o których nie mam najmniejszego pojęcia - szkoda, muszę chyba spróbować

11/08/2010 - 21:52 lodium: moi drodzy, bylo mi bardzo milo z wami porozmawiac, ale niestety musze zaczac wciskac dzieci do lozek! realia zycia

11/08/2010 - 21:52 sstar: Nie musisz, ale możesz. Burgundy to specyficzne wina. Jak się trafi w punkt, to może być pysznie.

11/08/2010 - 21:53 gp: To niezwykle interesujące.

11/08/2010 - 21:53 zbyszekns: mi też było miło porozmawiać, dzię ki za rozmowę

11/08/2010 - 21:53 sstar: Niestety częściej trafi się wjak kulą w płot.

11/08/2010 - 21:53 sstar: Dzięki Lodium za odwiedziny!

11/08/2010 - 21:54 wesoly: row niez milo bylo poczytac :)

11/08/2010 - 21:54 sstar: Zapraszam na czat: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/320 noc burgunda:)

11/08/2010 - 21:55 lodium: dziekuje wam bardzo za zainteresowanie i zawsze mozecie napisac na moj adres gazetowy; dobranoc

11/08/2010 - 21:55 sstar: Tradycyjnie, po czacie z gościem.

11/08/2010 - 21:55 sstar: Dobranoc.

11/08/2010 - 21:55 zbyszekns: dzięki i dobranoc

11/08/2010 - 21:55 sstar: FIN!