Winnice Jaworek z Sabiną Połońską

Archived on Tue, 10/12/2010 - 20:50.

10/12/2010 - 19:04 sstar: Witam Was!

10/12/2010 - 19:05 sabina: witam serdecznie, jestem

10/12/2010 - 19:05 sstar: Przede wszystkim Sabinę, która przyjęła nasze zaproszenie.

10/12/2010 - 19:05 wein-r: Siemanko!

10/12/2010 - 19:05 sabina: jestem trochę zestresowana

10/12/2010 - 19:05 sstar: Przypomnę, że zapis z czatu zostanie udostępniony na portalu SstarWines.

10/12/2010 - 19:05 rioja: witam Wszystkich:)

10/12/2010 - 19:06 sstar: Co się dzieje w winnicy? A co w piwnicy, znaczy co słychać w kadziach i beczkach;)

10/12/2010 - 19:06 rioja: a szczególnie Panią Sabinę, którą miałem przyjemność odwiedzić w winnicy w zeszły weekend:)

10/12/2010 - 19:06 sstar: Witam Wein/ra i Rioję!

10/12/2010 - 19:06 sabina: w kadziach i beczkach jeszcze czerwone dojrzewa

10/12/2010 - 19:06 sstar: A białe?

10/12/2010 - 19:07 sabina: jeszcze przyszłość chociaż nie daleka

10/12/2010 - 19:08 sstar: A co się z nimi teraz dzieje?

10/12/2010 - 19:08 sabina: z białymi czy czerwonymi?

10/12/2010 - 19:09 sstar: Z białymi, bo o czerwonych pisałaś. Mam na myśli ostatni rocznik 2010. Cóż to za rocznik?

10/12/2010 - 19:09 wein-r: I jak bardzo słaby?

10/12/2010 - 19:09 sabina: riesling, ilość nieduża ale jak zawsze nie zawodzi

10/12/2010 - 19:10 sabina: parametry bez polotu, ale jeszcze dajemy mu szansę

10/12/2010 - 19:10 sabina: póki słońce świeci

10/12/2010 - 19:10 sstar: Niski alkohol i cukier resztkowy, to zwrot w porównaniu z poprzednim rocznikiem.

10/12/2010 - 19:11 sstar: Piszę o 2009 :)

10/12/2010 - 19:11 sabina: niekoniecznie, ilość owoców na krzewie niewielka

10/12/2010 - 19:11 sabina: może nas zaskoczyć parametrami

10/12/2010 - 19:12 sstar: Czyli powinien być niezły? A kiedy zbiór?

10/12/2010 - 19:12 sabina: czekamy, pogoda warunkuje, ale nie długo

10/12/2010 - 19:12 sstar: Czy to nie ryzyko ciągle czekać?

10/12/2010 - 19:13 sstar: W poprzednich latach kiedy zbieraliście Rieslinga?

10/12/2010 - 19:13 sabina: ryzykujemy cały czas, czekamy do końca jak co roku, zbieramy po połowie paxdziernika a nawet pod koniec

10/12/2010 - 19:14 sstar: Późno, to chyba najpóźniej w Polsce? Kiedy zbierają koło Jasła?

10/12/2010 - 19:15 sabina: no tego niestety nie wiem, czy chodzi o rieslinga?

10/12/2010 - 19:15 sstar: Raczej nie:)

10/12/2010 - 19:15 sstar: Choć Płochoccy chyba i Rieslinga mają.

10/12/2010 - 19:16 sabina: riesling jest niestety bardzo późny, nawet w Niemczech jest późno zbierany

10/12/2010 - 19:16 sstar: A jak określiłabyś krótko a dosadnie ostatnie roczniki Rieslinga 2008 i 2009, czym się różnią?

10/12/2010 - 19:16 sabina: tego nie wiem

10/12/2010 - 19:17 sstar: Piotr Stopczyński pomagał przy roczniku 2008 (chyba?), za 2009 oprócz Ciebie, kto odpowiada?

10/12/2010 - 19:17 sabina: kwasowością, inna technika, wymrażanie,

10/12/2010 - 19:18 sstar: Wymrażanie? Jaka technika?

10/12/2010 - 19:19 sabina: 2008 to Piotr, 2009 starałam się jak mogłam z pomocą merytoryczną

10/12/2010 - 19:20 sabina: mróz i winiarnia na dziedzińcu

10/12/2010 - 19:20 sstar: Czyją pomocą? Jeśli to nie tajemnica :)

10/12/2010 - 19:20 sstar: Macie nową winiarnię?

10/12/2010 - 19:21 sstar: Czemu w 2009 nie przefermentowałaś więcej cukru w Rieslingu? 2008 przeraził kwasem konsumentów, czy to jedyny powód, czy też charakterystyka rocznika.

10/12/2010 - 19:21 sabina: winiarnia ta sama, zaprzyjażnieni winiarze, przede wszystkim J. watzl z Niemiec

10/12/2010 - 19:22 rioja: dla mnie Pinot Gris i Riesling z 2009 znacznie bardziej się podobały niż rocznik wcześniej:) \

10/12/2010 - 19:22 sabina: Powód, kwasowość została trochę zbita

10/12/2010 - 19:22 sstar: Czym różni się niemiecka filozofia robienia wina od amerykańskiej?

10/12/2010 - 19:23 sabina: ja niestety myślę w kategoriach naszego klimatu:)

10/12/2010 - 19:24 sstar: A rocznik 2009 był lepszy od 2008? Chodzi o winogrona.

10/12/2010 - 19:24 wein-r: Ktoś już mówił, że w Ameryce nie czują Rieslinga...

10/12/2010 - 19:24 wein-r: Za kwaśny i w ogówe chudy :)

10/12/2010 - 19:25 sstar: Jakie wina planujecie w 2010? Jakieś niespodzianki? Słodkie, musujące? PS> Ale czują rajzlinga ;)

10/12/2010 - 19:25 wein-r: W ogólw

10/12/2010 - 19:25 wein-r: OGÓLE!!! sorry

10/12/2010 - 19:25 sstar: Piłeś... nie pisz ;)

10/12/2010 - 19:25 sstar: Witam Celeste!

10/12/2010 - 19:25 celeste: nie piłeś, wypij

10/12/2010 - 19:25 celeste: bry

10/12/2010 - 19:25 sabina: lepszy rok jeśli chodzi o choroby grzybowe 2009

10/12/2010 - 19:26 sstar: A późniejszy zbiór?

10/12/2010 - 19:26 wein-r: Dobra. I tak muszę zaraz jechać ;).

10/12/2010 - 19:26 sabina: 2010 riesling i może pinot noir

10/12/2010 - 19:26 sstar: Tylko dwa???

10/12/2010 - 19:27 sstar: Aż tak przemarzły? A Pinot Gris? Zawsze się udawał.

10/12/2010 - 19:27 sabina: no niestety, ciężki rok, zima

10/12/2010 - 19:27 sabina: nie tym razem

10/12/2010 - 19:28 sstar: Czy to nie był rok dla mieszańców? Może trzeba by w odwodzie mieć choć jedną odmianę bardziej odporną na mrozy?

10/12/2010 - 19:28 sabina: wymarzł, ale to i tak ,,nasza' odmiana, liczymy na powtórkę jego sukcesu 2011

10/12/2010 - 19:28 sabina: w odwodzie jest riesling

10/12/2010 - 19:28 sstar: No i łozę mrozową ;)

10/12/2010 - 19:29 sabina: najlepiej sobie radzi

10/12/2010 - 19:29 sstar: Twardy jest ;)

10/12/2010 - 19:29 sstar: A Pinot Noir, co to za klon, skąd sadzonki?

10/12/2010 - 19:29 sabina: wszystko na to wskazuje że jest najbardziej odporny pod każdym względem

10/12/2010 - 19:30 sabina: klon 115, sadzonki z N iemiec

10/12/2010 - 19:31 sstar: A z jakiego regionu Niemiec?

10/12/2010 - 19:31 sabina: Palatynat

10/12/2010 - 19:31 sstar: Dużo beczki planujecie dla tego Pinota?

10/12/2010 - 19:32 sstar: http://www.winegrowers.info/varieties/Clones/Pinot%20noir%20German%20clones.htm

10/12/2010 - 19:32 sabina: tą decyzję podejmę po fermentacji

10/12/2010 - 19:32 sstar: Te 115 to dlatego aby był odoporny na botryris, znaczy pleśń?

10/12/2010 - 19:34 sabina: między innymi, taką podpowiedź co do klonu dostaliśmy od ,,przyjaciela" :)

10/12/2010 - 19:34 sstar: A czym to uzasadniał?

10/12/2010 - 19:34 sstar: A malo? Znaczy fermentacja jabłkowomlekowa?

10/12/2010 - 19:35 sstar: Pijasz jakieś inne wina niż własne? Zagraniczne? Jakieś ulubione? Ulubiona odmiana?

10/12/2010 - 19:36 sabina: niestety wiedza w tym czasie nie była aż tak konkretna, eksperyment i doświadczenie w zbliżonym klimacie

10/12/2010 - 19:36 sstar: Witamy Winnicę Wieczorków :)

10/12/2010 - 19:36 winnica.wieczorkow: Witam, trochę póżno dotarłem

10/12/2010 - 19:37 sstar: Ważne, że dotarłeś, pytaj śmiało :)

10/12/2010 - 19:37 sabina: ferm jabłkowa oczywiście zachodzi

10/12/2010 - 19:39 sstar: A Twoje ulubione wina?

10/12/2010 - 19:39 sabina: zachodzi w beczkach, bez niej bym nie dała rady

10/12/2010 - 19:40 sabina: riesling saumagen burklin wolf, niesamowita mineralność

10/12/2010 - 19:41 sstar: A jak rozumiesz mineralność?

10/12/2010 - 19:41 sabina: sentyment, tam pracowałam przy zbiorach

10/12/2010 - 19:42 sabina: wycofana kwasowość i owocowość, wino naznaczone parcelą

10/12/2010 - 19:42 sstar: Czemu nie dałabyś rady bez malo?

10/12/2010 - 19:42 sstar: http://www.ajevonline.org/cgi/content/abstract/48/2/187

10/12/2010 - 19:43 winnica.wieczorkow: Sabina, zakaczyliście już zbiory?

10/12/2010 - 19:43 sabina: Bez malo kwasowość może być dużym problemem, poza tym świetnie poprawia jakość naszych czerwonych

10/12/2010 - 19:44 sabina: jak juz pisałm jeszcze nie zaczęliśmy

10/12/2010 - 19:44 winnica.wieczorkow: przepraszam nie doczytałem

10/12/2010 - 19:44 wein-r: Jakie masz wykształcenie/doświadczenie? Praca z winem to spełnienie marzeń czy przypadek?

10/12/2010 - 19:45 sabina: chociaż szpaki dają się nam we znaki

10/12/2010 - 19:46 sabina: technologia żywności, najbliższy kierunek, trafiłam do miekini przypadkiem w 2004 szukając pracy w zawodzie fermentacja i mikrobiologia zywności

10/12/2010 - 19:47 sstar: A jak sobie radzicie ze szpakami?

10/12/2010 - 19:47 sabina: połknęłam bakcyla, niepowtarzalne zajęcie i ogromna satysfakcja z ostatecznego rezultatu

10/12/2010 - 19:47 winnica.wieczorkow: nie widzę całego czatu, może to pytanie już padła. Kiedy zaczynacie, jaki cukier i kwas macie teraz?

10/12/2010 - 19:48 wein-r: Strachy na szpaki!

10/12/2010 - 19:48 sabina: siatki, odstraszanie biosoniczne, armatki, płyty, race hukowe

10/12/2010 - 19:48 winnica.wieczorkow: na wasz obrszar polecam armatki gazowe

10/12/2010 - 19:49 wein-r: To masz fajnie ;)! Nie ze szpakami tylko w Miękini.

10/12/2010 - 19:49 sstar: A z jakiego wina jesteś najbardziej dumna?

10/12/2010 - 19:49 sabina: cukier 17, kwasowość 14, mówię o rieslingu, czkamy na mróz

10/12/2010 - 19:50 sstar: Dużo cukru, to już kabinett?

10/12/2010 - 19:51 sabina: duma z win:rulander 2004, riesling 2006, ciemny burgund 2004,

10/12/2010 - 19:51 sstar: Pokrótce o każdym, czemu?

10/12/2010 - 19:52 sabina: jeszcze nie kabinett, chociaż może nie długo

10/12/2010 - 19:54 sabina: 2004, świetny rok, wina trwałe, ciemny burgund oparty na dunkelfelderze, 2006 do dziś żywy z mocnym owocem, mimo niedoskonałości technicznych jak na razie nie zawodzi

10/12/2010 - 19:54 sstar: Grześ obiecywał na urodzinach SsWines we Wrocławiu w Marcu, że wina z rocznika 2009 będą tańsze niż 2008, a tu klops ;) To pytanie, obserwacja jednego z użytkowników SstarWines ;)

10/12/2010 - 19:55 sstar: Witam MikPaw!

10/12/2010 - 19:55 sabina: Cena jest pochodna bardzo małej ilości wina

10/12/2010 - 19:56 sstar: Akurat na Rieslinga z 2006 trafiliśmy na korkową flaszkę, mieliście jakieś reklamacje (niekoniecznie tego wina)?

10/12/2010 - 19:57 sstar: http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=3728

10/12/2010 - 19:57 sstar: Ups!

10/12/2010 - 19:57 sabina: to pech, nas jeszcze nie zawiódł, reklamacji nie było

10/12/2010 - 19:57 sstar: Nigdy nie trafiliście na korkową flaszkę?

10/12/2010 - 19:57 sabina: ale wiek robi swoje

10/12/2010 - 19:59 sabina: przez 4 lata może z 10 razy i to na wewnętrzych imprezach

10/12/2010 - 19:59 sstar: Ciemny burgund z 204 to pinot noir? http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=2772 Też jakoś nie najlepej trafiliśmy.

10/12/2010 - 20:00 sabina: ciemny burgund to pinot noir, dunkelfelder, saint laurent, cab. sauvignon

10/12/2010 - 20:00 sabina: i duzo beczki

10/12/2010 - 20:02 sstar: Pytam dlatego, że chyba w nowszych rocznikach butelkowaliście zarówno wino zwące się pinot noir jak i ciemny burgund, czy to nie niepotrzebne zamieszanie?

10/12/2010 - 20:02 sstar: burgund kojarzy się z pinotem

10/12/2010 - 20:03 mikpaw: Podobno w CB 2008 nie było PN http://www.sstarwines.pl/wino8529

10/12/2010 - 20:03 sabina: nie, pinot noir był czysty, ciemny burgund to kupaż i nasz pomysł na nazwę, taki żart

10/12/2010 - 20:03 sstar: A to już w 2004 było wino ciemny burgund?

10/12/2010 - 20:04 sabina: w 2008 zgadza się, cały szereg innych odmian

10/12/2010 - 20:04 sstar: ale mylący trochę, ludzie chcieliby zwiewnego pinocika, a dostają dornfeldera i caba :)

10/12/2010 - 20:04 sstar: ładnie tak z klientów się nabijać ;)

10/12/2010 - 20:04 sstar: i tak już z tymi winami i odmianami jest duże zamieszanie ;)

10/12/2010 - 20:04 sabina: na kontretykiecie wszystko wyjaśnione i w opisie

10/12/2010 - 20:05 mikpaw: a będzie jeszcze CB? Bo słyszeliśmy chyba na tych łamach ze coś z nazwą "bezprawnie" bylo i trzeba wycofac?

10/12/2010 - 20:05 sstar: Rulander zaś z 2004 kwiatowy nam się zdał: http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=2598 ale mi się podobał bardziej ten z 2004, a Sstarlet z 2005 jako subtelniejszy

10/12/2010 - 20:06 sabina: były obawy,ale w tym roku nie będzie tego problemu, robimy tylko pinot noir, jesli szpaki pozwolą

10/12/2010 - 20:07 mikpaw: a jakie czerwone beda z 2009?

10/12/2010 - 20:07 sabina: był łagodniejszy, nizszy alkohol, ale trwałość nie ta sama

10/12/2010 - 20:08 sstar: Tylko, że przynajmniej patrząc na pierwszy rzut, porównując roczniki 2008 (Feniks, Rose, Riesling, Pinot Gris) i 2009 (Rose, Riesling, Pinot Gris, Traminer): to więcej butelek zadeklarowaliście na rocznik 2009. Mówię o pierwszej wakacyjnej transzy. Chyba, że sklepy zrobiły taki narzut - bo w 2008 ceny były na waszej www a w 2009 już nie. Czemu nie? Mniej to będzie dopiero w 201. Aż strach pytać o ceny?

10/12/2010 - 20:08 sabina: regen i pinot noir najprawdopodoniej w dwóch wersjach jakościowych

10/12/2010 - 20:08 sstar: Jakaś lepsza parcela? Selekcja gron? Inne metody produkcji, beczka/bez beczki?

10/12/2010 - 20:08 sabina: w sumie w 2009 było wina mniej

10/12/2010 - 20:09 sabina: beczki nowe i uzywane

10/12/2010 - 20:10 sstar: A skąd bieżecie beczki? Ile kosztuje taka nowa?

10/12/2010 - 20:11 sstar: bierzecie!

10/12/2010 - 20:11 sabina: beczki kupujemy w Niemczech, nowa to koszt miedzy 300 a 600 euro, zalezy od rodzaju dębu, uzywane 70-150 euro

10/12/2010 - 20:12 sstar: a jaki może być dąb? allier, troncais, co jeszcze? slawoński, węgierski, polski może?

10/12/2010 - 20:12 sabina: używamy francuskiego i amerykańskiego

10/12/2010 - 20:14 sstar: Myślałem, że pinot noir jest dość wrażliwy, a chcecie z niego w takim roczniku zrobić wino?

10/12/2010 - 20:14 sstar: Dornfelder przemarzł, a Pinot nie? Dziwne.

10/12/2010 - 20:16 sstar: Niektóre Wasze wina nam się bardziej podobały niż te, które wymieniałem. Oto pełna lista: http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Jaworek&inc=lookup.php

10/12/2010 - 20:16 sabina: dornfelder jest na gorszej parceli, pinota zabezpieczaliśmy agrowłókniną, na nim się skupiamy

10/12/2010 - 20:17 sstar: A jaki areał winnic posiadacie? Ile jest pinota?

10/12/2010 - 20:17 sstar: Czasami słyszy się, że lokalizacja w Miękinii nie jest najlepsza, szukacie nowych działek, udało się coś dokupić?

10/12/2010 - 20:18 sabina: ilość krzewów PN znacznie przewyższa dornfeldera, z resztąś dornfeldera mamy o 2/3 mniej

10/12/2010 - 20:19 sabina: obecnie 24 ha, pinota mamy z nowymi nasadzeniami około 2 ha

10/12/2010 - 20:20 sstar: Aż mam ochotę Waszego Pinota spróbować, chyba mam nawet w piwczce, choć boję się, że się nabrałem i dałem sobie ciemnego burgunda wcisnąć, bo lubię burgundy ;)

10/12/2010 - 20:20 sabina: udało sie kupić 16 ha w Wińsku, świetna południowa ekspozycja, dużo żwiru i piasku

10/12/2010 - 20:20 sstar: A jak położony jest Wińsk, względem Miękinii?

10/12/2010 - 20:21 sstar: Co planujecie tam zasadzić, już zasadziliście może?

10/12/2010 - 20:21 sabina: http://maps.google.pl/maps?hl=pl&rlz=1T4SUNA_plPL304PL304&q=wi%C5%84sko&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

10/12/2010 - 20:22 sstar: Czy brak cen na www to nowa stategia, czy zaniedbanie? Kiedyś były podobno.

10/12/2010 - 20:22 sabina: przede wszystkim riesling i pinot noir, może regent, na razie szykujemy ziemię pod wiosenne nasdadzenia

10/12/2010 - 20:23 sabina: to nie jest moja działka

10/12/2010 - 20:23 sabina: ceny

10/12/2010 - 20:24 sstar: Wińsko jest dość daleko od Miękinii, będziecie transportować grona?

10/12/2010 - 20:25 sabina: jak najbardziej, kiedy praktykowałam u Pato to winogrona jechały do winiarni półtorej godziny

10/12/2010 - 20:26 sstar: Lubisz odmianę Baga? Jaka jest Twoja ulubiona odmiana?

10/12/2010 - 20:26 sabina: to jest tylko 30 km, a za rok będzie nowy most w brzegu

10/12/2010 - 20:28 sabina: butelkowałam bagę, ale nie jest to mój faworyt, najlepiej mi smakuje czerwone zweigelt, biały riesling

10/12/2010 - 20:29 sstar: A jaki najlepszy Zweigelt próbowałaś? Jaka jest charakterystyka Zweigelta, za co go lubisz?

10/12/2010 - 20:29 sstar: Też lubię Rieslinga, za Zweigeltem nie przepadam.

10/12/2010 - 20:30 sabina: Auer, Thermen Region

10/12/2010 - 20:30 sabina: http://www.weingutauer.at/

10/12/2010 - 20:31 sstar: Pamiętasz jakiś szczególny rocznik? Jak go zapamiętałaś?

10/12/2010 - 20:34 sabina: byłam tam w 2006, próowałam rocznik 2005, klimat, miejsce, muzyka, genialna atmosfera i świetne wino prosto z beczki no i polski winzer Piotr Florek, który nas świetnie przyjął

10/12/2010 - 20:34 sstar: A czym charakteryzuje się Zweigelt? Jak o nim myśleć?

10/12/2010 - 20:36 wein-r: A z butelki? Tak w domu, na spokojnie.

10/12/2010 - 20:37 sabina: konkretnie to wino cenię za zrównoważoną owocowość, delikatność, po prostu świene wino

10/12/2010 - 20:40 sstar: Czy fakt, że Wasze wina dostępne są tylko w małych sklepach: Vinares w Warszawie, Wina.pl w Krakowie, Wina i Specjały we Wrocławiu oraz Dobrewino.pl w Łodzi to przemyślana strategia? Czemu nie rozpoczniecie współpracy z jakimś dużym importerem, Centrum Wina np.?

10/12/2010 - 20:40 sabina: rocznik 2004 auer, 2007 holzer krems i 2008 silberberg styria

10/12/2010 - 20:41 sabina: zbyt małe ilości na współpracę z duzym dystrybutorem

10/12/2010 - 20:41 sstar: Byłaś na ostatnim Konwencie?

10/12/2010 - 20:42 sabina: niestety, czerwone wino 2009 wymagało opieki - filtracja

10/12/2010 - 20:42 sstar: A ktoś z Winnicy Jaworek był na tej imprezie?

10/12/2010 - 20:43 sabina: z winnic jaworek było tylko wino

10/12/2010 - 20:43 sstar: Jakie? Jak wypadło?

10/12/2010 - 20:44 sabina: traminer , riesling i pinot gris, z tego co czytałam najlepiej wypadło pinot gris

10/12/2010 - 20:44 sabina: nie ukrywam a propos czerwonego wina jutro od rana filtracja pinot noir

10/12/2010 - 20:45 sabina: 6 rano pobudka

10/12/2010 - 20:45 sstar: Jakiś konwent tu został opisany: http://www.instytutwina.pl/pdf/konwent.pdf

10/12/2010 - 20:45 sstar: Jasne:)

10/12/2010 - 20:45 sstar: Dziękujemy Ci za udział i życzymy powodzenia, czego życzy się winiarzom?

10/12/2010 - 20:46 sabina: to nie tegoroczny, teraz był konwent we wrześniu

10/12/2010 - 20:46 sabina: udanych plonów i duzo słońca

10/12/2010 - 20:47 sabina: dziękuję, pozdrawiam, dobrej nocy

10/12/2010 - 20:47 sstar: Tego też życzę!

10/12/2010 - 20:48 sstar: Dobrej nocy!

10/12/2010 - 20:48 sstar: Zapraszam też pozostałych na czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/287

10/12/2010 - 20:48 wein-r: I mało szpaków. Dobranoc!

10/12/2010 - 20:48 sstar: Konwent zaś jest tu: http://www.instytutwina.pl/konwent.html

10/12/2010 - 20:48 wein-r: (Szpaki to moje ulubione ptaki.)

10/12/2010 - 20:49 sstar: Opis u Wojtka na blogu (uwaga spam, chyba powinienem wyciąć;): http://blogi.magazynwino.pl/bonkowski/2010/09/umiarkowany-optymizm/

10/12/2010 - 20:50 sstar: FIN!