Rafał Wesołowski, Winnice Wzgórza Trzebnickie

Archived on Tue, 05/04/2010 - 22:18.

05/04/2010 - 19:53 wesoly: Witam!

05/04/2010 - 19:53 sstar: Witam Serdecznie

05/04/2010 - 19:53 sstar: Przypomnę, że zapis z czatu zostanie udostępniony na Sstarwines.pl

05/04/2010 - 19:54 sstar: Jak się zaczęła Twoja przygoda z winem?

05/04/2010 - 19:54 wesoly: ok

05/04/2010 - 19:54 wesoly: początek lat 90-tych, wina owocowe

05/04/2010 - 19:54 sstar: Pamiętasz pierwsze?

05/04/2010 - 19:55 sstar: Jakąś wiodącą markę;)

05/04/2010 - 19:55 wesoly: tak, wino z owoców dzikiej róży, Rosa Canina

05/04/2010 - 19:55 sstar: A wina importowane?

05/04/2010 - 19:55 wesoly: wina z dzikiej róży były moją specjalnością

05/04/2010 - 19:56 wesoly: wina gronowe pojawiły się wraz z rozwojem zainteresowań

05/04/2010 - 19:56 wesoly: jednak bardziej od samego trunku interesował mnie proces jego wytworzenia

05/04/2010 - 19:57 sstar: Zrywałem kiedyś dziką różę, strasznie bolesne było jak się człek przewrócił.

05/04/2010 - 19:57 sstar: Na nasypach kolejowych rosła. Babcia część przeznaczała na wino, część podsuszała.

05/04/2010 - 19:57 wesoly: oj, zrywałem dziesiątki razy, rączki zawsze poranione

05/04/2010 - 19:58 sstar: Może to jakiś pomysł? Myślałeś o winach z podsuszanych gron?

05/04/2010 - 19:58 sstar: Cześć Monty!

05/04/2010 - 19:58 wesoly: najlepsze wino wychodziło z suszonej róży, w piwnicy leżakuje jeszcze sporo win z owoców róży

05/04/2010 - 19:58 wesoly: spotkałem się w Polsce z pomysłem win słomkowych z Traminera

05/04/2010 - 19:59 monty: cześć, ładnie to tak zaczynać przed czasem? :-)

05/04/2010 - 19:59 sstar: Babcia chyba też tak robiła... ale część zjadaliśmy :)

05/04/2010 - 19:59 monty: Tylko ile takie słomkowe z tramiera musiałoby kosztować w detalu?

05/04/2010 - 19:59 sstar: Sorry :) To się nie powtórzy!

05/04/2010 - 19:59 wesoly: aktualnie nie planuje takich operacji u siebie choć nie wykluczam

05/04/2010 - 19:59 guest-1: hough

05/04/2010 - 19:59 sstar: No to by było spekulacyjne wino kultowe:)

05/04/2010 - 19:59 sstar: Hough!

05/04/2010 - 20:00 guest-1: jest 19.59, do diaska

05/04/2010 - 20:00 monty: toż własnie ich zrugałem, Wodzu

05/04/2010 - 20:00 sstar: Zaloguj się Guest jeśli możesz :)

05/04/2010 - 20:00 celeste: mogę :)

05/04/2010 - 20:00 sstar: Cześć Celeste!

05/04/2010 - 20:01 sstar: No to powiedz Wesoły, gdzie można w necie poczytać o Twojej winnicy i winach! Jakieś pralinki na dobry początek.

05/04/2010 - 20:02 celeste: i powiedz, kiedy będzie Cię można zgarnąć z półki w sklepie

05/04/2010 - 20:02 celeste: tzn Twoje wina

05/04/2010 - 20:02 wesoly: niestety jeszcze nie ma uruchomionego serwisu

05/04/2010 - 20:02 wesoly: a poczytać można na sstarwines :)

05/04/2010 - 20:03 sstar: Wiki daje piękną mapke okolic: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzg%C3%B3rza_Trzebnickie

05/04/2010 - 20:03 wesoly: opis win jest również na kurdesz.com i winnicepolskie.pl

05/04/2010 - 20:03 wesoly: okolica jest przepiękna

05/04/2010 - 20:03 wesoly: a wina mam nadzieje że jak najszybciej

05/04/2010 - 20:03 sstar: No dobra: http://www.vinisfera.pl/wina,408,242,0,0,F,news.html

05/04/2010 - 20:04 celeste: a co to znaczy "jak najszybciej"? bo u mnie to np znaczy za tydzień

05/04/2010 - 20:04 celeste: :)

05/04/2010 - 20:04 sstar: A rocznik 2009 pojawi się już w sprzedaży? Czy 2010?

05/04/2010 - 20:04 wesoly: na przełomie czerwca i lipca będzie można już wstępnie oszacować plon i rozważyć decyzję rejestracji winnicy

05/04/2010 - 20:05 wesoly: rocznik 2009 jedynie jako promocja, nie można go już wprowadzić do sprzedaży

05/04/2010 - 20:05 celeste: czyli dopiero tegoroczne wina?

05/04/2010 - 20:05 wesoly: tak

05/04/2010 - 20:05 celeste: szkoda

05/04/2010 - 20:05 sstar: Twój Regent zajął drugie miejsce: http://www.winnicepolskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=74 jakbyś go opisał dla laika?

05/04/2010 - 20:05 wesoly: niestey, takie sa procedury

05/04/2010 - 20:07 wesoly: barwa ciemnokrwista, aromat owoców leśnych, jeżyna, czarna jagoda, odrobina wiśni

05/04/2010 - 20:07 sstar: Komisja Dziennikarska przyznała czwarte miejsce.

05/04/2010 - 20:07 sstar: Jakie inne wina czerwone planujesz wypuścić w 2010 roku?

05/04/2010 - 20:08 wesoly: w tej chwili nie moge jeszcze potwierdzić, ale z pewnością będzie Rondo, Regent, może Pinot Noir, Cabernet Sauvignon

05/04/2010 - 20:08 sstar: Czemu nie inne Cabernety? Te odporniejsze?

05/04/2010 - 20:08 sstar: Dorzucę jeszcze pralinkę z Kurdesz: http://www.kurdesz.com/kurdesz_forum/viewtopic.php?t=449&sid=7f5ae4cf86a23ca000792a4ee740e563

05/04/2010 - 20:09 wesoly: PN i CS jednak wymagają dłuższego dojrzewania i wina z rocznika 2010 trafia do sprzedaży najszybciej pod koniec 2011

05/04/2010 - 20:09 sstar: Jak porównałbyś obrazowo Rondo z Regentem.

05/04/2010 - 20:09 wesoly: inne cabernety dają wino w stylu Cabernet S. Niestety tylko w stylu

05/04/2010 - 20:10 sstar: A czego im brakuje?

05/04/2010 - 20:10 wesoly: dla mnie Regent jest winem łatwo rozpoznawalnym, jego profil jest zawsze podobny

05/04/2010 - 20:10 sstar: Lubisz ryzyko?

05/04/2010 - 20:10 sstar: A Rondo?

05/04/2010 - 20:11 celeste: wracając do formalności - rozumiem, że dopiero 1 sierpnia będzie na bank wiadomo czy wino będzie w oficjalnym obiegu, dostępne za walutę?

05/04/2010 - 20:11 wesoly: Rondo bardziej odzwierciedla miejsce w którym jest uprawiane

05/04/2010 - 20:12 celeste: bo chyba do sierpnia się zgłasza takie rzeczy, jesli dobrze pamietam

05/04/2010 - 20:12 wesoly: Rondo również daje większe możliwości winifikacji

05/04/2010 - 20:12 wesoly: do 15 sierpnia jesli dobrze pamiętam

05/04/2010 - 20:13 celeste: aca, sądziłam że do początku miesiąca, ale nie upieram się

05/04/2010 - 20:13 celeste: :)

05/04/2010 - 20:13 mm: dzin dybry

05/04/2010 - 20:13 wesoly: wracając do Ronda, często pojawiają się w nim nuty przyprawkowe, zielonego pieprzu, papryki

05/04/2010 - 20:13 sstar: Witam MM:)

05/04/2010 - 20:13 sstar: Można Rondo porównać do Cabernet Franc?

05/04/2010 - 20:14 sstar: Czy to kwestia niedojrzałości gron?

05/04/2010 - 20:14 wesoly: niekoniecznie, rondo dojrzewa szybko

05/04/2010 - 20:14 sstar: Charakterystyczna dla naszego i loarskiego klimatu?

05/04/2010 - 20:14 sstar: Co rozumiesz przez dojrzewa? Cukier?

05/04/2010 - 20:15 wesoly: dojrzewa fizjologicznie

05/04/2010 - 20:15 wesoly: cukier, kwasowość, pH

05/04/2010 - 20:16 wesoly: jest to odmiana która dobrze wychodzi w chłodnym klimacie, jak wiele innych np Pinot Noir

05/04/2010 - 20:16 sstar: Ciągle słuchamy o fenologicznej dojrzałości gron...

05/04/2010 - 20:17 sstar: Pinot Noir chyba jednak bywa kapryśną odmianą?

05/04/2010 - 20:17 monty: fenolicznej

05/04/2010 - 20:17 sstar: Dzięki:)

05/04/2010 - 20:17 wesoly: Pinot jest trudna odmianą, jednak ja lubię wyzwania

05/04/2010 - 20:18 wesoly: cieżko się go uprawia, a winifikacja również nie należy do prostych

05/04/2010 - 20:19 sstar: Czemu? Jakie kłopoty pojawiają się przy winifikacji Pinota?

05/04/2010 - 20:20 sstar: Znalazłem stronę www: http://winnicawegrow.pl/

05/04/2010 - 20:20 sstar: Nie chwaliłeś się;)

05/04/2010 - 20:21 wesoly: wino w trakcie dojrzewania "faluje" tj ma okresy kiedy jest rewelacyjne, w inny dzień smakuje jak woda z kwaskiem

05/04/2010 - 20:21 wesoly: nie jest to odmiana dla niecierpliwych

05/04/2010 - 20:21 sstar: A jakie klony Pinota masz zasadzone?

05/04/2010 - 20:21 wesoly: jest jeszcze http://www.wzgorzatrzebnickie.pl/

05/04/2010 - 20:22 wesoly: tam będzie umieszczony docelowy serwis

05/04/2010 - 20:22 wesoly: juz sprawdzam, aktualnie jest 6 klonów jesli dobrze pamiętam

05/04/2010 - 20:23 wesoly: 113, 155, 777, 667,

05/04/2010 - 20:24 wesoly: GM20-13

05/04/2010 - 20:24 sstar: Który najlepszy? Ten ostatni niebezpieczny ma numer;)

05/04/2010 - 20:24 sstar: Czemu akurat takie?

05/04/2010 - 20:25 wesoly: dobór klonów bazował na radach specjalistów, najlepsze wina wychodzą właśnie z mieszanki, nie z jednego klonu

05/04/2010 - 20:25 sstar: Jakich specjalistów? Polskich, zagranicznych?

05/04/2010 - 20:26 wesoly: każdy wnosi coś od siebie i otrzymujemy złożona strukturę wina...

05/04/2010 - 20:26 wesoly: zagranicznych

05/04/2010 - 20:26 sstar: A wiesz co daje każdy z nich? Da się to rozbić na atomy?

05/04/2010 - 20:27 wesoly: trzeba by było sprawdzić profil poszczególnych klonów, w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć

05/04/2010 - 20:27 sstar: A znasz jakąś stronę www dotyczącą klonów Pinota?

05/04/2010 - 20:27 sstar: Jakiego najlepszego Pinota próbowałeś? Polskiego i zagranicznego?

05/04/2010 - 20:28 sstar: Witam Guesta numer 2, zapraszam do zalogowania:)

05/04/2010 - 20:28 monty: http://www.winegrowers.info/varieties/Clones/Pinot%20noir%20French%20clones.htm

05/04/2010 - 20:28 guest-2: cześć

05/04/2010 - 20:28 wesoly: można sprawdzić na stronie szkółki z której pochodzą sadzonki http://www.traubenshow.de/

05/04/2010 - 20:29 sstar: Dzięki!

05/04/2010 - 20:29 wesoly: dzięki :)

05/04/2010 - 20:29 guest-2: dzięki:)

05/04/2010 - 20:30 celeste: ja zmykam na pół godziny, bajkę będę opowiadać

05/04/2010 - 20:30 monty: półgodzinna bajka?! akurat :-)

05/04/2010 - 20:30 celeste: w razie gdyby już nikogo nie było: pa!

05/04/2010 - 20:30 sstar: Będziemy :)

05/04/2010 - 20:30 wesoly: cześć PN mam na podkładce przyspieszającej dojrzewanie 161-49

05/04/2010 - 20:30 guest-2: wesoły - pytanie pewnie już było, ale kiedy Gewurz w sprzedaży, gdzie i po ile (jeśli to nie tajemnica)

05/04/2010 - 20:30 sstar: Opowiedz bajkę o złym Pinocie ;)

05/04/2010 - 20:31 guest-2: celeste pewno poszła na Gwiezdne Wojny - właśnie się zaczynają ;)

05/04/2010 - 20:31 mm: dlaczego o zlym??? o dobrym!

05/04/2010 - 20:31 wesoly: Gewurz jeśli trafi to dopiero z tego rocznego zbioru

05/04/2010 - 20:31 sstar: O dobrym Merlocie :)

05/04/2010 - 20:31 guest-2: o zeszłoroczny? pyszny był!

05/04/2010 - 20:32 sstar: Pytanie o najlepszego Pinota jakiego próbowałeś pozostaje aktualne...

05/04/2010 - 20:32 wesoly: nadal jest

05/04/2010 - 20:32 sstar: I jest, i nie ma.

05/04/2010 - 20:32 mikpaw: no właśnie - jest -> tylko w mojej szufladzie go nie znalazłem i muszę włoskie pić...

05/04/2010 - 20:33 wesoly: niestety wprowadzenie alkoholu do obrotu nie jest takie proste

05/04/2010 - 20:34 mikpaw: rozumiem - to trzeba powtórzyć urodziny jakieś we wro ;)

05/04/2010 - 20:34 sstar: Skąd pomysł na bezkompromisową (biorąc pod uwagę polskie gusta!) winifikację do utraty tchu i cukru? O najlepszego Pinota też będę dopytywał.

05/04/2010 - 20:35 wesoly: niestety nie prowadzę zapisek z degustacji, ale jedne z najlepszych Pinotów jakie miałem okazję pic to te zakupione na lokalnych targach winiarskich w Januay Clan

05/04/2010 - 20:35 wesoly: te ze spotkania były również rewelacyjne! ;)

05/04/2010 - 20:35 sstar: Hej MikPaw :) Witamy także Guesta numer 3 i zapraszamy do zalogowania :)

05/04/2010 - 20:36 wesoly: targi winiarskie oczywiście :)

05/04/2010 - 20:36 sstar: Gdzie to jest? Januay Clan.

05/04/2010 - 20:36 wesoly: pomysł z odfermentowaniem do zera?

05/04/2010 - 20:36 monty: z dywizem powinno być

05/04/2010 - 20:36 sstar: Tak. Fermentacja do zera.

05/04/2010 - 20:37 guest-1: dzień dobry

05/04/2010 - 20:37 sstar: Wydaje się to być pomysł pod prąd... polski konsument może nie zrozumieć.

05/04/2010 - 20:37 wesoly: koleżanka enolog mówi że wino które nie odfermentowało to wino które sie popsuło

05/04/2010 - 20:37 sstar: Zind Humbrecht i inni twierdzi inaczej ;)

05/04/2010 - 20:38 wesoly: to nie będa wina dla wszytskich

05/04/2010 - 20:38 guest-1: Zind to żaden autorytet, jakiś biodynamiczny pomyleniec

05/04/2010 - 20:38 sstar: Wierzysz koleżance enolożce? A gdzie zdrowy rozsądek i znajomość polskiego rynku?

05/04/2010 - 20:38 celeste: a dla kogo? (wiem, miałam opowiadać bajakę...)

05/04/2010 - 20:38 monty: jelsi już to Olivier nie Zind

05/04/2010 - 20:39 wesoly: mysle że znajdą się osoby, którym takie wino podpasuje

05/04/2010 - 20:39 sstar: Tak, tak... Olivier od Zinda :)

05/04/2010 - 20:39 wesoly: oczywiście rozważam pozostawienie części cukru np w Geurtzu

05/04/2010 - 20:39 sstar: A jakie inne białe odmiany planujesz?

05/04/2010 - 20:40 wesoly: a dla lubiących słodkie będzie lodowe :)

05/04/2010 - 20:40 sstar: Witam Guesta 4 i zapraszam do zalogowania :)

05/04/2010 - 20:40 wesoly: aktualnie mam 4 białe

05/04/2010 - 20:40 sstar: Z czego to lodowe planujesz robić?

05/04/2010 - 20:40 wesoly: Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer i Pinot Gris

05/04/2010 - 20:40 guest-1: ja właśnie jestem zalogowany, jako guest-004

05/04/2010 - 20:41 celeste: ha, a czemu we Wrocławiu nie było chardonnay? chyba że było i przegapiłam

05/04/2010 - 20:41 wesoly: lodowe z Pinot Noir i Riesling

05/04/2010 - 20:41 sstar: Jedno? Czy dwa?

05/04/2010 - 20:41 wesoly: Chardonnay jest w mieszance szampańskiej z Pinot Noir w wersji Rose :)

05/04/2010 - 20:42 wesoly: raczej odmianowe

05/04/2010 - 20:42 celeste: pamiętam natomiast p gris i gewurza, trudno je zapomnieć

05/04/2010 - 20:42 sstar: To będzie szampańskie?

05/04/2010 - 20:42 mikpaw: wrocław w ogóle trudno zapomnieć ;)

05/04/2010 - 20:42 wesoly: Rose jest równie dobre, jak nie lepsze :)

05/04/2010 - 20:42 celeste: 2mikpaw: prawda!

05/04/2010 - 20:43 wesoly: nie, na razie "spokojne" rose

05/04/2010 - 20:43 wesoly: choć musujące są również w planach

05/04/2010 - 20:43 sstar: Ciekawe czy w szampańskim też obchodziłbyś się bez dosage?

05/04/2010 - 20:45 wesoly: na razie trzeba poczekać na owoc, to w naszym klimacie jest najtrudniejsze

05/04/2010 - 20:46 sstar: A ziemia? Co sądzisz o terroir w naszych warunkach?

05/04/2010 - 20:46 wesoly: z dobrego owocu dobre wino łatwo zrobić, ze złego nie bardzo

05/04/2010 - 20:46 sstar: Selekcja gron?

05/04/2010 - 20:47 wesoly: w PL dziwnie podchodzi się do winnicy. Sporo osób ma ziemie i tam zakłada, niewielu szuka najlepszych lokalizacji do uprawy

05/04/2010 - 20:48 wesoly: mam nadzieje, że lokalizacja którą znalazłem będzie wyjątkowa

05/04/2010 - 20:48 celeste: co zdecydowało o wyborze lokalizacji?

05/04/2010 - 20:48 sstar: A jakie wg Ciebie potencjalnie są najlepsze lokalizacje? Mówią, że Pańska Góra na stoku...

05/04/2010 - 20:49 wesoly: po pierwsze tylko i wyłacznie stok, o tym nie ma co nawet dyskutować

05/04/2010 - 20:49 monty: wspanieła i być może najlepsze terroir to okolice Zamku w Tęczynie

05/04/2010 - 20:50 wesoly: dalej trzeba szukać w cieplejszych rejonach kraju, choć zdarzają się specyficzne mikroklimaty

05/04/2010 - 20:50 sstar: Czy na tym zamku straszy?

05/04/2010 - 20:50 monty: jednka rolnicy nie chcą sprzedać ziemi, bo "winorośl yciągnie im cała wodę z ziemi i nie będzie czego ze studni brać"

05/04/2010 - 20:50 celeste: na każdym straszy

05/04/2010 - 20:50 mikpaw: a Tatry - w Argentynie podobno na takich wysokościach robią wino?

05/04/2010 - 20:50 sstar: A w którą stronę ma być ten stok nachylony?

05/04/2010 - 20:51 wesoly: SW, S

05/04/2010 - 20:51 celeste: wesoły, a masz jakiś pomysł na to, by polskie wino uczynić popularnym? jaki, jeśli tak?

05/04/2010 - 20:51 sstar: Klimat w Mendozie jakby inny i ukształtowanie terenu!

05/04/2010 - 20:51 wesoly: choć na mojej "małej" winnicy mam również NW

05/04/2010 - 20:51 mikpaw: szczegóły

05/04/2010 - 20:51 sstar: No właśnie jakie etykiety? Jakie opakowanie?

05/04/2010 - 20:52 wesoly: nie ma szans na popularne Polskie Wino

05/04/2010 - 20:52 celeste: dlaczego?

05/04/2010 - 20:52 mikpaw: jest oscypek, jest wino - marketing gotowy...?

05/04/2010 - 20:52 celeste: ja jestem np innego zdania :)

05/04/2010 - 20:52 wesoly: etykiety się tworzą, dwóch grafików się tym zajmuje

05/04/2010 - 20:52 sstar: No właśnie jakie swoje wino poleciłbyś do oscypka?

05/04/2010 - 20:52 sstar: Jakie do flaków? A jakie do śledzia? Bigosu?

05/04/2010 - 20:53 wesoly: jaka ilość polskiego wina weszła na rynek?

05/04/2010 - 20:53 wesoly: do oscypka to Rondo

05/04/2010 - 20:53 wesoly: po lekkiej obróbce ma aromat dymny :0

05/04/2010 - 20:54 sstar: Ale jaki to kierunek etykiet? Moderna? Wysoki zamek? Artystyczne?

05/04/2010 - 20:55 wesoly: polskie wino nigdy nie będzie miało wpływu na rynek, będzie jedynie ciekawostką dla wąskiej grupy

05/04/2010 - 20:55 celeste: i dlaczego wysoki zamek?

05/04/2010 - 20:55 celeste: :)

05/04/2010 - 20:55 mikpaw:

05/04/2010 - 20:55 wesoly: raczej artysyczno-modernistyczne

05/04/2010 - 20:55 wesoly: nawiązujące do kocich gór :)

05/04/2010 - 20:55 sstar: Jak u Jaworka?

05/04/2010 - 20:56 wesoly: nie, całkowicie w drugą stronę

05/04/2010 - 20:56 sstar: Czemu kocich gór? Sauvignona chyba nie planujesz?

05/04/2010 - 20:56 wesoly: ale zamku nie będzie :P

05/04/2010 - 20:56 wesoly: Wzgórza Trzebnickie to Kocie Góry

05/04/2010 - 20:56 celeste: i dobrze :)

05/04/2010 - 20:56 celeste: żadnych zamków :)

05/04/2010 - 20:56 sstar: Wrzuć na Sstarwines jakiś projekt ;)

05/04/2010 - 20:57 sstar: Czemu Kocie Góry?

05/04/2010 - 20:57 wesoly: spokojnie, projekt musi być dobrany do wina....

05/04/2010 - 20:57 wesoly: wzgórza wyglądają jak kocie łby...

05/04/2010 - 20:57 celeste: nie, prjekt musi być dobrany do konsumenta, wesoły

05/04/2010 - 20:57 wesoly: oczywiście, a konsument będzie specjalny :)

05/04/2010 - 20:58 celeste: etykieta nie sprawi, ze wino zyska na charakterze, za to zdecyduje o tym, czy butelka zachęci kogoś do wyskakiwania z kasy :)

05/04/2010 - 20:58 wesoly: celeste, zgłoszę projekt do konsultacji

05/04/2010 - 20:58 sstar: A na kontrach kto będzie się produkował?

05/04/2010 - 20:58 celeste: no wlasnie, nie powiedziales o tym konsumencie....

05/04/2010 - 20:58 mikpaw: tak sstara na przykład ;)

05/04/2010 - 20:59 sstar: Jakieś mariaże kulinarne, dane techniczne, czy poezja śpiewana?

05/04/2010 - 20:59 celeste: dobra, tym razem serio zmykam bajać, poczytam jak wrócę. Wesoły, zgłaszaj, pewnie! Pa!

05/04/2010 - 21:00 sstar: Opowiedz bajkę o Kocich Łbach :)

05/04/2010 - 21:00 wesoly: tak, z jednej strony będą to ludzie, którzy kupią raz z ciekawości, z drugiej osoby świadome, które kupią z ciekawości i zostaną za styl i jakość

05/04/2010 - 21:01 wesoly: Polskie Wino nie może konkurować z nowym światem, musi być inne, ale wysokiej jakośći

05/04/2010 - 21:02 sstar: Co słychać w winnicy? Byłeś dzisiaj?

05/04/2010 - 21:02 wesoly: dzisiaj byłem w Krakowie

05/04/2010 - 21:02 wesoly: a na winnicy wiosna, paki ostro ruszają i jestem pozytywnie nastawiony mimo ostrych mrozów ubiegłej zimy

05/04/2010 - 21:02 sstar: I jak?

05/04/2010 - 21:03 sstar: Chyba wiosny?

05/04/2010 - 21:03 sstar: A jaki typ uprawy stosujesz? Jaka gęstość nasadzeń?

05/04/2010 - 21:04 wesoly: rzędy 200cm, sadzonki 91cm

05/04/2010 - 21:04 wesoly: forma pojedynczy Guyot

05/04/2010 - 21:05 mikpaw: Wesoly, a nie obawiasz się trochę, że ten rok dla win polskich był rokiem nowości i ulgi - i w przyszłości będzie trudniej?

05/04/2010 - 21:05 mikpaw: Chodzi mi głównie o relację cena/jakość?

05/04/2010 - 21:05 guest-1: a co z łozami zimowymi?

05/04/2010 - 21:06 wesoly: dlaczego? dobre wino sam o się obroni, niestety wprowadza się na siłę coś co nie powinno trafić do sprzedaży

05/04/2010 - 21:06 wesoly: łozy mrozowe przewidywane są na częsci winnicy na VV

05/04/2010 - 21:07 wesoly: polskie wino nie może kosztować 15zł, trzeba by wtedy dokładać do winnicy

05/04/2010 - 21:08 mikpaw: z całym szacuniem dla Jaworka i Płochockich - to jednak te wina jak dla mnie miały troszkę zbyt wysoka cenę

05/04/2010 - 21:08 wesoly: oczywiście cena musi być proporcjonalna do jakości, choć nigdy nie będzie konkurować z winami marketowymi

05/04/2010 - 21:08 mikpaw: Herobowego - może na szczęście - nie próbowałem

05/04/2010 - 21:08 wesoly: :)

05/04/2010 - 21:09 sstar: Która część winnicy ma największe nachylenie stoku? Czym jest obsadzona?

05/04/2010 - 21:10 mikpaw: może to problem także sprzedawców - bo kupując bezpośrednio w Miękini ceny były już akceptowalne - marża około 30% to chyba przesada zwłaszcza gdy się próbuje promować polskie wina

05/04/2010 - 21:10 mikpaw: ale to nie wina winiarzy

05/04/2010 - 21:11 wesoly: najlepsze parcele obsadozne są Cabernet S, Chardonnay, Rieslingiem i Pinot Gris, jest też Syrah

05/04/2010 - 21:11 sstar: Dlaczego promować, a nie zarabiać?

05/04/2010 - 21:11 sstar: Ups... Syrah w naszym klimacie?

05/04/2010 - 21:12 mikpaw: nie wiem - może dlatego że chyba nigdy w życiu nic nie sprzedawałem ;)

05/04/2010 - 21:12 wesoly: jedynie 125 sztuk, równie późny jak CS, który rok temu przyzwoicie dojrzał

05/04/2010 - 21:13 sstar: Czemu stawiasz na Vitis Viniferę? Co sądzisz o Szkole Myśliwca?

05/04/2010 - 21:14 guest-1: w Miekini tez jest Syrah, taka moda

05/04/2010 - 21:15 wesoly: moja winnica znajduje się w cit lepszym rejonie niż podkarpacie. VV na Wzgórzach Trzebnickich były uprawiane już w 1200 roku

05/04/2010 - 21:15 wesoly: przed wojną również z powodzeniem uprawiono VV

05/04/2010 - 21:15 mikpaw: podobno klimat zmienił się przez te "kilka" lat ;)

05/04/2010 - 21:16 wesoly: na plus :)

05/04/2010 - 21:17 mikpaw: Czy jest eksperymentować z czerwonymi odmianami skoro białe sprawdzają się tak dobrze?

05/04/2010 - 21:17 mikpaw: Czy jest sens ... (miało być)

05/04/2010 - 21:17 wesoly: częściej piję czerwone, choć białego tez nie omijam

05/04/2010 - 21:18 wesoly: odmiany które są uprawiane nadają się do tego klimatu, największym problemem mogą być nieprzewidywalne zimy

05/04/2010 - 21:18 mikpaw: A z komercyjnego punktu widzenia?

05/04/2010 - 21:19 wesoly: z komercyjnego to lepiej nie zakładać winnicy :)

05/04/2010 - 21:19 mikpaw: mnie niestety jeszcze żadne polskie czerwone wino nie przekonało a białych kilka (początkujący punkt widzenia)

05/04/2010 - 21:19 mikpaw: aha :)

05/04/2010 - 21:20 wesoly: zapraszam na rondo, regent i za jakiś czas na CS, moge również dostarczyć PN

05/04/2010 - 21:21 mikpaw: musimy się w końcu umówić na "zwiedzanie" winnicy :) ale to już mailowo - offline ;)

05/04/2010 - 21:21 sstar: Gdzie zamierzasz sprzedawać swoje wina? Restauracje, sklepy, a może markety?

05/04/2010 - 21:21 wesoly: sklepy specjalistyczne i restauracje

05/04/2010 - 21:22 wesoly: zapraszam na winnicę!

05/04/2010 - 21:22 sstar: czemu nie markety?

05/04/2010 - 21:22 wesoly: nie ten klient

05/04/2010 - 21:22 sstar: A Epi, Alma?

05/04/2010 - 21:23 mikpaw: daj spokój sstar - szkoda by było wina chyba

05/04/2010 - 21:23 wesoly: ilość wina będzie tak niewielka że rozejdzie się w punktach gdzie większość klientów jest "świadoma"

05/04/2010 - 21:24 mikpaw: w tych sklapach jest zwykle zero tzw "doradztwa"

05/04/2010 - 21:25 wesoly: niestety, a Polskie Wino jest produktem specyficznym

05/04/2010 - 21:26 mikpaw: ostatnio natknąłem się na wina Jaworka w "niespodziewanej" knajpce

05/04/2010 - 21:26 monty: w sklepach "specjalistycznych" też trudno o doradztwo, czyż nie ? :-)

05/04/2010 - 21:27 mikpaw: i klienci to kupują - kilka butelek poszło do różnych osób podczas mojej bytności - siedziałem "przy ladzie: i widziałem ;)

05/04/2010 - 21:27 mikpaw: w WiS-ie na Nowotki we Wro jak się poprosi o radę to można dostać niezły wykład więc nie narzekam

05/04/2010 - 21:28 mikpaw: innych "sklepów specjalistycznych" we Wrocławiu chyba nie ma

05/04/2010 - 21:28 mikpaw: są importerzy ale to troszkę coś innego

05/04/2010 - 21:29 mikpaw: inna sprawa że w tej restauracji wino Jaworka było praktycznie w cenie "sklepowej"

05/04/2010 - 21:29 mikpaw: można powiedzieć "taniocha" ;)

05/04/2010 - 21:29 sstar: A jak zamierzasz konkurować z uznanymi już markami? Jaworkiem np? Czy młodymi, gniewnymi np. Mierzęcinem? Co odróżnia wina z Trzebnickich Wzgórz od innych?

05/04/2010 - 21:30 wesoly: o konkurencji ciężko mówić, każdy musi znaleźć klienta

05/04/2010 - 21:31 wesoly: myślę że oferta win z Winnic Wzgórz Trzebnickich zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanego :)

05/04/2010 - 21:31 sstar: Ilość restauracj w dolnośląskim jest ograniczona...

05/04/2010 - 21:31 wesoly: a dlaczego tylko Dolny Śląsk?

05/04/2010 - 21:32 wesoly: a ilość wina będzie bardzo ograniczona

05/04/2010 - 21:34 sstar: Transport to dodatkowy koszt. Na pomorzu chyba nie będziesz działał?

05/04/2010 - 21:35 wesoly: jak klient zechce

05/04/2010 - 21:35 sstar: Zamierzasz reklamować się w mediach?

05/04/2010 - 21:36 wesoly: jedynie degustacje, konkursy, internet

05/04/2010 - 21:36 wesoly: na razie trzeba mieć co reklamować

05/04/2010 - 21:37 sstar: Planujesz nowe nasadzenia? Ekspansja na nowe tereny? Ile wina trzeba by sprzedawać w cenie powiedzmy 40PLN aby to się finansowo zamknęło?

05/04/2010 - 21:39 wesoly: na razie zatrzymuje się na tym co jest, aktualnie jest 15 tys krzewów, jeszcze jest miejsce na 1000

05/04/2010 - 21:39 mikpaw: Rurale ostatnio linkował sklep z winami z UK w którym Polish Wine reprezentował Belweder... czy wierzysz, że jest szansa na zmianę tego wizerunku w niedalekiej przyszłości?

05/04/2010 - 21:40 wesoly: na rynek nie może trafiać wino kiepskiej jakości, może być specyficzne, ale nie z wadami

05/04/2010 - 21:41 sstar: Co sądzisz o uprawie ekologicznej, organicznej, biodynamicznej?

05/04/2010 - 21:41 wesoly: powierzchnia winnicy jaka jest wymaga już ogromnego wkładu pracy

05/04/2010 - 21:42 wesoly: w polskich warunkach nie jest możliwa uprawa ekologiczna. Bodynamiczna jedynie na odpornych mieszańcach

05/04/2010 - 21:42 monty: A to dlaczego?

05/04/2010 - 21:43 wesoly: za dużo wilgoci

05/04/2010 - 21:43 monty: no i?

05/04/2010 - 21:43 wesoly: rozwój chorób grzybowych

05/04/2010 - 21:43 monty: proszę Cię...

05/04/2010 - 21:44 mikpaw: ale czy biodynamika coś zmieni w odbiorze win przez klientów w kraju takim jak Polska?

05/04/2010 - 21:44 wesoly: to jest moje zdanie, każdy może uprawiać wg swoich własnych zasad

05/04/2010 - 21:44 monty: masz jakieś doświadczenia w tym zakresie czy opierasz się na zdaniu zaprzyjaźnionej enolozki?

05/04/2010 - 21:45 mikpaw: czy to nie grozi wręcz zniechęceniem - prostego nieświadomego klienta?

05/04/2010 - 21:45 wesoly: opieram się na doświadczeniu z innych winnic, własnym i opinii fachowców

05/04/2010 - 21:46 celeste: @mikpaw: jak coś ma oznaczenie eko- bio-, to jest trendy aktualnie :)

05/04/2010 - 21:46 guest-1: ja się opieram na zdaniu zaprzyjaźnionego winiarza. Biodynamika to hokus-pokus, otrzymanie zdrowych owoców tą metodą jest możliwe tylko w niektórych siedliskach i przy ekstra pogodzie

05/04/2010 - 21:46 guest-1: w PL raczej może się to udać tylko wyjątkowo

05/04/2010 - 21:46 wesoly: ochrona będzie świadoma, mogę to zagwarantować

05/04/2010 - 21:46 monty: ja też się opieram na zdaniu zaprzyjaźnionego winiarza

05/04/2010 - 21:47 sstar: ja nie mam zaprzyjaźnionego winiarza :(

05/04/2010 - 21:47 monty: może to i lepiej

05/04/2010 - 21:47 mikpaw: trendy - ok - ale czy wśród ludzi którzy piją wino - podkreślam piją - nie wgłębiając się w to - i zaznaczam że tp głos z głębokiej prowincji

05/04/2010 - 21:48 monty: guest-004, a jakiż to pryzjeciel Ci podpowiedziął ?

05/04/2010 - 21:49 monty: ten sam, k†óry uznał Humbrechta za szarlatana?

05/04/2010 - 21:49 celeste: ludziom którzy piją wino mógłbyś je sprzedawać bez dizajnerskiej etykiety: po prostu umieszczalbys informacje o winie, bez lewitacji i biodynamiki; nie byłby potrzebny cały pijar;

05/04/2010 - 21:49 celeste: nawet na przyklejonej tasma kartce w kratkę

05/04/2010 - 21:50 celeste: :)

05/04/2010 - 21:50 monty: na przyklejonej tasma kartce w kratkę to jest najczystszy dizjan :-)

05/04/2010 - 21:50 mikpaw: ostatnio piliśmy wino z etykietą zawartą na plastrze i wypisaną mazakiem i było bardzo dobre :)

05/04/2010 - 21:50 celeste: no tak, to może białej , zwykłej? :)

05/04/2010 - 21:50 wesoly: wie, ale etykieta musi być przynajmniej estetyczna

05/04/2010 - 21:50 kilis: czesc Wesoły, czesc wszystkim

05/04/2010 - 21:51 celeste: @mikpaw: pamiętam, niezłe było :D

05/04/2010 - 21:52 mikpaw: no właśni:) - gdyby bylo biodynamiczne nie zmieniłoby to mojego odbioru - było niezłe a może i lepiej ;)

05/04/2010 - 21:52 sstar: Hej Killis!

05/04/2010 - 21:52 wesoly: mikpaw, sprawdź lokalizacje winnic bodynamicznych

05/04/2010 - 21:53 mikpaw: wiem wiem - najfajniej by było gdyby taka winnica z Polski zrobiła zwykłego Rieslinga i bio - np - byłoby co porównywać

05/04/2010 - 21:54 mikpaw: a tak to jest "literatura" raczej ;)

05/04/2010 - 21:54 wesoly: jest to moż liwe

05/04/2010 - 21:54 sstar: Rafał interesujesz się piłką nożną? Jesteś fanem Liverpoolu?

05/04/2010 - 21:54 wesoly: tylko po co?

05/04/2010 - 21:54 wesoly: nie :)

05/04/2010 - 21:54 monty: no własnie, po co byc fanem Liverpoolu?

05/04/2010 - 21:55 sstar: Mówią, że Rafa Benitez jest na wylocie ;)

05/04/2010 - 21:55 mikpaw: dla eksperymentu - może na UJ zrobią - oni powinni chyba z założenia eksperymentować?

05/04/2010 - 21:55 sstar: Wszyscy nie mogą kibicować Manchesterowi ;)

05/04/2010 - 21:55 wesoly: Małopolska jest dość wilgotnym rejonem

05/04/2010 - 21:55 monty: ja się zastanawiam nad sensem bycia kibicem czegokolwiek

05/04/2010 - 21:55 monty: nie tylko na UJ

05/04/2010 - 21:55 mikpaw: @ sstar: a właśnie że mogą i powinni ;)

05/04/2010 - 21:56 celeste: onty, nie ma sensu byc kibicem czegokolwiek :)

05/04/2010 - 21:56 sstar: Np. polskich win?

05/04/2010 - 21:56 sstar: Ja tam im kibicuję:)

05/04/2010 - 21:56 mikpaw: ależ trzeba być kibicem

05/04/2010 - 21:56 celeste: ja nie, dzisiaj dorosłam :) żadnego kibicowania, tylko przyglądanie się :)

05/04/2010 - 21:56 mikpaw: np. zdrowego rozsądku i dobrego humoru :)

05/04/2010 - 21:57 sstar: Rozważna, a romantyczna?

05/04/2010 - 21:57 celeste: wesoły, a może by tak silniejsze lobby winiarskie? takie, co by sprawilo, ze ustawa winiarska nie bedzie copy-paste ustawy o obrocie wódą?

05/04/2010 - 21:58 sstar: Wracając do win? Nie chciałbyś Wesoły robić win dla sławnych ludzi? Pojawialiby się na etykietach... wino dla Małysza, np? Jakie byś przeznaczył?

05/04/2010 - 21:59 wesoly: trza najpierw zacząć, wyroić sobie renomę, a nie zaczynać od innej strony

05/04/2010 - 21:59 sstar: Ale jak trafić do nieco szerszego odbiorcy?

05/04/2010 - 22:00 wesoly: za mała ilość na szerszego dobiorcę

05/04/2010 - 22:00 celeste: wesoły, amoże podkreślać unikalne, bo polskie, pochodzenie wina?

05/04/2010 - 22:00 celeste: dla przeciętnego konsumenta (i nie tylko) polskie wino to wciąż novum

05/04/2010 - 22:01 celeste: tzn polskie wino gronowe :)

05/04/2010 - 22:01 sstar: A co sądzisz od odkwaszaniu win? I innych praktykach? Takich co zwiększają koncentrację np?

05/04/2010 - 22:01 wesoly: no, ba! wina z Wzgórz Trzebnickich w 1206 roku pijała Księżna Jadwiga

05/04/2010 - 22:01 sstar: Będzie na etykiecie? Księżna Jadwiga?

05/04/2010 - 22:02 celeste: no prosze, toć to tradycja jest! Jadwiga - zacne imię dla wina

05/04/2010 - 22:02 wesoly: odkwaszanie może być w niektórych latach koniecznie, podobnie jak szaptalizacja

05/04/2010 - 22:02 wesoly: nie będzie

05/04/2010 - 22:02 sstar: A fermentację jabłkowo mlekową planujesz dla jakichś win?

05/04/2010 - 22:02 wesoly: może jakas wzmianka na kontr

05/04/2010 - 22:02 sstar: Dojrzewanie w beczkacha? Jakich?

05/04/2010 - 22:03 wesoly: FJM dla PN

05/04/2010 - 22:03 sstar: Czemu akurat dla Pinota?

05/04/2010 - 22:03 wesoly: na razie jednak eksperymenty z czpisem

05/04/2010 - 22:03 wesoly: bo Pinot bez FJM nie jest P inotem

05/04/2010 - 22:04 sstar: I jak widzisz te czipsowe eksperymenty?

05/04/2010 - 22:04 wesoly: na razie próby na małych ilościach

05/04/2010 - 22:08 wesoly: przepraszam, mam chwilowe problemy z łącznością

05/04/2010 - 22:08 mikpaw: Jadwiga - Święta - może wino mszalne?

05/04/2010 - 22:09 mikpaw: byłoby chyba zbycie - Barbi tak robi z białym

05/04/2010 - 22:12 wesoly: czy jeszcze jakieś pytania techniczne?

05/04/2010 - 22:13 sstar: Jak technicznie robi się wino?

05/04/2010 - 22:14 wesoly: technika + doś wiadczenie :)

05/04/2010 - 22:14 sstar: :)

05/04/2010 - 22:15 sstar: Myślę, że jeśli nie ma więcej pytań możemy zakończyć oficjalną część. Przypomnę, że za tydzień gościć będziemy M. Kapczyńskiego z Vinisfery.

05/04/2010 - 22:16 wesoly: dziękuje za pytania :)

05/04/2010 - 22:17 sstar: Dzięki za przybycie i udział :)

05/04/2010 - 22:17 celeste: dzieki, wesoly!

05/04/2010 - 22:17 sstar: Zapraszam na czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/160

05/04/2010 - 22:17 sstar: Powodzenia i czekamy na rocznik 2010!

05/04/2010 - 22:17 mikpaw: dzięki Wesoły

05/04/2010 - 22:18 sstar: FIN!