Chateau Rouge, sstarring: Daniel Zaborowski

Archived on Mon, 04/19/2010 - 22:31.

04/19/2010 - 20:01 dzabor: no, jestem, witam

04/19/2010 - 20:02 dzabor: napisz coś, żebym mógł sprawdzić czy mój net działą należycie

04/19/2010 - 20:03 sstar: Witam sserdecznie i przypomnę, że chat zostanie zarchiwizowany i udostępniony na Sstarwines.pl :) Działa :)

04/19/2010 - 20:03 sstar: Jak się zaczęła Twoja przygoda z winem?

04/19/2010 - 20:04 sstar: Witam Rioję :)

04/19/2010 - 20:04 dzabor: mhmmm, o początkach może pomilczę, bo były to jednak bełty:-)

04/19/2010 - 20:04 sstar: A pierwsze wino jakościowe, gronowe?

04/19/2010 - 20:04 dzabor: ale tak na serio, to zacząłem pić i delektować się prawdziwym winem na studiach we Francji

04/19/2010 - 20:05 dzabor: jz

04/19/2010 - 20:05 sstar: Co studiowałeś i gdzie?

04/19/2010 - 20:05 dzabor: zarządzanie w clermont frerrand

04/19/2010 - 20:05 sstar: Masyw Centralny. A co tam robią w okolicy?

04/19/2010 - 20:06 sstar: O wina pytam?

04/19/2010 - 20:06 dzabor: nic nadzwyczajnego, ale fantastyczne krajobrazy i doskonałe sery lokalne

04/19/2010 - 20:06 dzabor: win brak

04/19/2010 - 20:06 sstar: Pamiętasz szczególnie jakiś ser?

04/19/2010 - 20:06 dzabor: ale to jednak francja więc

04/19/2010 - 20:06 dzabor:

04/19/2010 - 20:06 dzabor: cantal

04/19/2010 - 20:07 dzabor: bleu d quvergne

04/19/2010 - 20:07 dzabor: auvergne

04/19/2010 - 20:07 dzabor: i ser z popiołem, nazwy nie pomnę

04/19/2010 - 20:08 sstar: Popiół z wulkanicznego terroir? ;)

04/19/2010 - 20:08 dzabor: hehe

04/19/2010 - 20:08 dzabor: właśnie

04/19/2010 - 20:08 sstar: To tam poznałeś swoich francuskich wspólników? Przedstawisz ich może?

04/19/2010 - 20:08 dzabor: ae co do win

04/19/2010 - 20:08 dzabor: to jednak to okolica doliny rodanu

04/19/2010 - 20:08 sstar: Okej wróćmy do win...

04/19/2010 - 20:08 dzabor: co mnie nadzwyczajnie naznaczyło do dziś

04/19/2010 - 20:09 sstar: Wolisz północny czy południowy Rodan?

04/19/2010 - 20:09 dzabor: szczerze mówiąc raczej gustuję w południowym

04/19/2010 - 20:10 sstar: Kojarzę, że macie Janasse bardzo dobrego producenta z Chateauneuf du Pape w ofercie, nieprawdaż?

04/19/2010 - 20:10 dzabor: może mniej wyrafinowany, ale co za ;oc, co za pełnia

04/19/2010 - 20:10 sstar: A nie przeszkadza Ci coraz wyższy alkohol w tych winach?

04/19/2010 - 20:10 dzabor: owszem, ;,in, najwyżej od lat oceniany chateauneuf

04/19/2010 - 20:11 dzabor: mhmmm, piję coraz chłodniejsze wina, to nie czuć tak bardzo

04/19/2010 - 20:11 sstar: A jaką najlepszą flaszkę szatonefa próbowałeś? No i opowiedz o wspólnikach...

04/19/2010 - 20:12 dzabor: ale faktycznie jest to pewien prblem, nie mogę wypić tyle ile bym chciał:-)

04/19/2010 - 20:13 mm: dobry wieczor

04/19/2010 - 20:13 dzabor: najlepsza to właśnie la janasse, ale rocznika nie pomnę, bodaj 97 qle nie dqm się zqstrzelić

04/19/2010 - 20:14 dzabor: wspólnicy: jeden spędził całą młodość w lyonie i on też jest zakochany w lokalnych trunkach, w szczególności gigondas z ;oulin de la gardette

04/19/2010 - 20:14 dzabor: drugi to paryżanin w klimatach raczej burgundzkich

04/19/2010 - 20:15 sstar: Hej MM :)

04/19/2010 - 20:15 dzabor: dobry wieczór nowoprzybyłym

04/19/2010 - 20:16 sstar: Sebastien to który? I jak ma na nazwisko :)

04/19/2010 - 20:16 dzabor: oho, spojrzałem na ekran i widzę że mi się czcionki przełączają od czasu do czasu:-)

04/19/2010 - 20:17 sstar: Czcionki jak czcionki, tak mają :)

04/19/2010 - 20:17 dzabor: Sebqstien Gerard - Lyon

04/19/2010 - 20:17 sstar: Sebastien lubi Beaujolais? Cru czy Nouveau?

04/19/2010 - 20:17 dzabor: chociaż urodzony w Alzacji, ale wtedy jeszcze nie pił

04/19/2010 - 20:17 dzabor: ouffff

04/19/2010 - 20:18 dzabor: nie lubimy beaujolais, przepraszam

04/19/2010 - 20:18 sstar: To stąd pomysł na wina Meyer Fonne? Dobry wybór :)

04/19/2010 - 20:19 dzabor: tak, Meyer Fonne to dostawca rodziny Sebastiena od 30 lat

04/19/2010 - 20:19 dzabor: to był logiczny wybór

04/19/2010 - 20:19 dzabor: sprawdzony konakt

04/19/2010 - 20:19 sstar: Co to znaczy dostawca? Mają restaurację?

04/19/2010 - 20:20 dzabor: nie...

04/19/2010 - 20:20 sstar: Czy dużo piją ;)

04/19/2010 - 20:20 dzabor: mają piwniczkę i duża rodzinę oraz wielu przyjaciół

04/19/2010 - 20:21 sstar: A które z win Meyer Fonne uważasz Ty i Sebastien za najlepsze? O które się pokłóciliście?

04/19/2010 - 20:21 dzabor: a że rodzina jest dosyć tradycyjna, to piją, piją, piją

04/19/2010 - 20:22 dzabor: trudny wybór... powiedziałbym, że Riesling Wineck Schlossberg Grand Cru, ew. Gewurztramniner Dorfburg Vieille Vigne

04/19/2010 - 20:23 sstar: Czemu?

04/19/2010 - 20:23 dzabor: Sebastien preferuje

04/19/2010 - 20:23 sstar: Za co je cenisz/cenicie?

04/19/2010 - 20:23 dzabor: Pinot Gris i Cremant

04/19/2010 - 20:25 dzabor: Równowaga, mineralność, w młodych winach fantastycznie wyraziste owoce i świeżość

04/19/2010 - 20:25 dzabor: i dużo ciałą

04/19/2010 - 20:25 dzabor: nawet w najprostszym pinot blanc

04/19/2010 - 20:26 rioja: witam wszystkich

04/19/2010 - 20:26 sstar: Co do Pinot Blanc to zgoda, zachwycił wszystkich, choć powtórki nie były aż tak udane... jak ono się zmienia w czasie?

04/19/2010 - 20:27 sstar: Hej Rioja... raz jeszcze :)

04/19/2010 - 20:27 rioja: siła wyzsza-pojawiam się i znikam:)

04/19/2010 - 20:27 dzabor: zwłaszcza pinot blanc vieille vigne... to wino do wypicia w ciągu 2-3 lqt ;qx

04/19/2010 - 20:28 dzabor: do leżenia polecam jednak riesligi i gewurze

04/19/2010 - 20:29 sstar: A do jakiego jedzenia? Jakieś konkretne danie?

04/19/2010 - 20:29 dzabor: do pinot blanc?

04/19/2010 - 20:29 dzabor: sałatki

04/19/2010 - 20:29 dzabor: kurczak

04/19/2010 - 20:30 dzabor: rybki qle tylko delikqtne grilowane

04/19/2010 - 20:30 sstar: A do gewurza?

04/19/2010 - 20:30 dzabor: ewentualnie doskonale pasuje doi sera

04/19/2010 - 20:30 dzabor:

04/19/2010 - 20:30 dzabor: co;te

04/19/2010 - 20:30 dzabor:

04/19/2010 - 20:31 dzabor: comte

04/19/2010 - 20:31 dzabor: natomiast do gewurza sery typu roquefort

04/19/2010 - 20:31 dzabor: czyli niebieskie, ostre

04/19/2010 - 20:31 dzabor: i dania egzotryczne

04/19/2010 - 20:31 dzabor: ale także desery na bazie owoców

04/19/2010 - 20:32 dzabor: lody i sorbety

04/19/2010 - 20:33 sstar: Powiedz coś o paryskim wspólniku... nazywa się...?

04/19/2010 - 20:33 dzabor: mniam, robię się godny od tego..

04/19/2010 - 20:33 sstar: Ja zjadłem. Głodny do czata nie siadam ;)

04/19/2010 - 20:35 sstar: Chyba nam gość specjalny wypadł :)

04/19/2010 - 20:35 sstar: Mówił, że ma kłopoty z siecią. Tak więc Panowie co w kieliszkach?

04/19/2010 - 20:36 rioja: u mnie nic, wciaż w robocie...

04/19/2010 - 20:36 sstar: :(

04/19/2010 - 20:37 sstar: A ostatnio coś próbowałeś ciekawego?

04/19/2010 - 20:39 sstar: Witamy ponownie :)

04/19/2010 - 20:39 dzabor: no; udqo si€

04/19/2010 - 20:39 rioja: z rzeczy wartych publikacji, zrobilismy sobie ze znajomymi degustaje przez przekrój wszystkich faustino

04/19/2010 - 20:39 sstar: Padło pytanie o paryskiego wspólnika? Kto zacz?

04/19/2010 - 20:39 rioja: VII, V, I

04/19/2010 - 20:39 dzabor: a więc drugi wspólnik to Thibaud de Metz

04/19/2010 - 20:40 rioja: i piątka najlepsza:)

04/19/2010 - 20:40 sstar: Skąd pochodzi?

04/19/2010 - 20:40 rioja: coś ten mój czat też działa z problemami...

04/19/2010 - 20:40 dzabor: z przeszłością w świecie finansów

04/19/2010 - 20:40 sstar: A powinna być I czy VII? A propos Riojy, zdziwiłbym się jakbyś jakieś inne wina próbował ;)

04/19/2010 - 20:40 sstar: Wyjść i wejść trza, winno się poprawić.

04/19/2010 - 20:40 dzabor: z Bretanii

04/19/2010 - 20:41 rioja: VII podstawowa

04/19/2010 - 20:41 rioja: I była 1998 ale słabsza od V - 2004

04/19/2010 - 20:41 sstar: Jak się poznaliście?

04/19/2010 - 20:41 sstar: 2004 to podobno bardzo dobry rocznik w Hiszpanii, a w Rodanie jaki?

04/19/2010 - 20:41 dzabor: z Sebastienem poznakliśmy się w czasach studenckich

04/19/2010 - 20:42 dzabor: jakieś 18 lat temu

04/19/2010 - 20:42 dzabor: a Thibaud był jego kolegą, więc....

04/19/2010 - 20:42 dzabor: 2004 jest fantastyczny

04/19/2010 - 20:43 dzabor: żałuję że nie odłożyłem sobie kilu butelek Gigongasa...

04/19/2010 - 20:43 rioja: zgadzam się :)

04/19/2010 - 20:44 dzabor: ale cóż, nie mam cierpliwości do zbierania, carpie diem

04/19/2010 - 20:44 mm: rodan ma dobra passe od 2003

04/19/2010 - 20:44 dzabor: a właściwie carpe vin

04/19/2010 - 20:44 sstar: A skąd pomysł i kiedy założyliście Chateau Rouge? Skąd nazwa? O DST Trading nie zapytam?

04/19/2010 - 20:45 dzabor: Chateau Rouge bo szukaliśmy nazwy przywodzącej na myśl wino

04/19/2010 - 20:45 dzabor: wino to chateau

04/19/2010 - 20:45 dzabor: rouge...

04/19/2010 - 20:45 dzabor: czerwone

04/19/2010 - 20:45 dzabor: a poza tym to nazwa stacji metra w paryżu gdzie mieszka Thibaud i wielu naszych przyjaciół

04/19/2010 - 20:46 sstar: Wymyśliliście nazwę przy winie? Pamiętasz kiedy to było?

04/19/2010 - 20:46 dzabor: hehe

04/19/2010 - 20:46 dzabor: wspomnienia

04/19/2010 - 20:46 dzabor: oczywiście przy winie

04/19/2010 - 20:46 dzabor: każdą decyzję podejmujemy przy winie

04/19/2010 - 20:46 dzabor: inaczej nie jest serio:-)

04/19/2010 - 20:47 dzabor: a kiedy... jesienią 2007

04/19/2010 - 20:47 sstar: A gdzie? W Paryżu? Ulubionej knajpce? Poleć jakieś miejsce w Paryżu, off the beaten track.

04/19/2010 - 20:48 dzabor: w camperze Sebastienaw ;oi; ogródku w Łodzi.... trochę to mniej romatyczne niestety

04/19/2010 - 20:50 sstar: A co z Paryża? Knajpa? Sklep z winem? Polecisz coś?

04/19/2010 - 20:50 dzabor: w Paryżu wszystko sie zmienia, w moich czasach studenckich najfajnie było w 3 arr.. potem na fali był 4, 17, 20...

04/19/2010 - 20:51 dzabor: teraz zakotwiczam zazwyczaj w okolicach Sacre coeur, 17 arond.

04/19/2010 - 20:52 dzabor: sklepów nie mam ulubionych, jednak we Francji, w takiej bliskości winnic grzechem byłoby nie robić zakupów u producenta. starego felixa, bruna czy innego fantastycznego rolnika winiarza

04/19/2010 - 20:53 sstar: Felixa? Bruna? O kim mowa?

04/19/2010 - 20:53 dzabor: chodzi o tę otoczkę, nigdzie wino tak nie smakuje jak w winnicy

04/19/2010 - 20:54 dzabor: Bruno Dessaunay-Bissey, Burgundia, Felix Meyer, czyli nasz ukochany alzatczyk ale to tylko przykłady

04/19/2010 - 20:55 dzabor: oni tak pięknie kochają swoje krzaczki, kadzie, beczki itd....

04/19/2010 - 20:55 sstar: Aby z miłości dobre wina robili... to ważne :)

04/19/2010 - 20:56 sstar: A w Łodzi? Ulubiona restauracja? Byliście może w tej rewitalizowanej przez TVN przy udziale Magdy Gessler?

04/19/2010 - 20:56 dzabor: no i przede wszystkim: TERROIR

04/19/2010 - 20:56 sstar: Co rozumiesz pod pojęciem terroir?

04/19/2010 - 20:57 dzabor: Nie, ulubiona restauracja to Locanda, czysto gastronomicznie fantastyczna jest Ecru, ale te cenki...

04/19/2010 - 20:57 sstar: A byłeś u Angelo? Jak wrażenie?

04/19/2010 - 20:58 dzabor: Terroir, haha.... Gleba, woda, kamienie,

04/19/2010 - 20:58 dzabor: Podobno dobry, ale ja chyba nie miałem szczęścia i wiecznie trafiałem na potrawy, które lepiej robię sam w domu:-_

04/19/2010 - 20:59 sstar: A co lepiej robisz niż Angelo?

04/19/2010 - 21:00 dzabor: Wszystkie makarony...

04/19/2010 - 21:00 dzabor: A to jednak podstawa kuchni włoskiej

04/19/2010 - 21:00 sstar: A który określiłbyś jako danie firmowe (własne)?

04/19/2010 - 21:01 dzabor: Lasagne

04/19/2010 - 21:01 dzabor: spaghetti carbonara

04/19/2010 - 21:01 sstar: Pokrótce co pakujesz do tej lazanii? Jak wolisz to opisz carbonarę? I jakie wino do tego?

04/19/2010 - 21:01 dzabor: a z deserów to raczej francja: tarty i ciasteczka mnaślane

04/19/2010 - 21:02 dzabor: lasagne: dla mnie musi być bogato...

04/19/2010 - 21:03 dzabor: szpinak, sos ponidorowy mięso mielone jajka

04/19/2010 - 21:03 dzabor: pomidory świeże i dużo sosu beszamelowego

04/19/2010 - 21:03 dzabor: no i clou:

04/19/2010 - 21:03 dzabor: ser, dużo parmezana

04/19/2010 - 21:04 dzabor: i oczywiście jak do każdego makaronu kupoa czosnku

04/19/2010 - 21:04 sstar: A gdzie francuski umiar, równowaga i finezja? ;)

04/19/2010 - 21:05 dzabor: a do picia niewrównany, świeżutki boucabeille, les terrasses

04/19/2010 - 21:05 dzabor: finezja jest na deser

04/19/2010 - 21:05 dzabor: hihi

04/19/2010 - 21:06 sstar: Jak w Monty Pythonie ;)

04/19/2010 - 21:06 sstar: A jakie jest ulubione wino Thibaud?

04/19/2010 - 21:07 sstar: Może pytanie do Riojy bo gość nam znika: Twoja ulubiona łódzka knajpa?

04/19/2010 - 21:08 sstar: A jakie jest ulubione wino Thibaud?

04/19/2010 - 21:08 dzabor: coś mnie wyrzuca...

04/19/2010 - 21:08 dzabor: Thibaud jest zwolennikiem burgundów

04/19/2010 - 21:09 sstar: Pewno dlatego, że pisałeś o włoskim żarciu ;)

04/19/2010 - 21:09 sstar: Próbował DRC?

04/19/2010 - 21:09 dzabor: Grads Echezeaux, Corton Charlemagne

04/19/2010 - 21:10 sstar: Grand Echezeaux od DRC?

04/19/2010 - 21:10 dzabor: od naszego starego Bruna

04/19/2010 - 21:10 dzabor: on naprawdę jest dobry

04/19/2010 - 21:11 dzabor: nawet jego Pinot Noir Vieille Vigne jest doskonały

04/19/2010 - 21:11 sstar: A ile kosztuje i jaki najlepszy rocznik próbowaliście?

04/19/2010 - 21:11 sstar: Piszę o Grand Echezeaux.

04/19/2010 - 21:12 sstar: Jak byś opisał go dla laika, bez winnej nowomowy/żargonu.

04/19/2010 - 21:12 dzabor: Ha. To jednak troszkę drogawe wino. No i nie ma za bardzo cen hurtowych.

04/19/2010 - 21:13 sstar: No a detal?

04/19/2010 - 21:14 dzabor: Mhmm. Zaczyna wię ponad 100 euro netto. to naprawdę drogie, nawet we Francji

04/19/2010 - 21:15 sstar: No i jak smakuje? Jaki rocznik próbowaliście?

04/19/2010 - 21:16 dzabor: W Polsce nie widziałem, a ja nie sprowadziłęm na razie, bo nie widzę kogo byłoby stać na taki wypas

04/19/2010 - 21:17 dzabor: rocznik bodajże 2001

04/19/2010 - 21:17 dzabor:

04/19/2010 - 21:18 dzabor: Zwierzęce nuty i intensyność w połączeniu z niezwykłą łagodnością

04/19/2010 - 21:18 sstar: I jak?

04/19/2010 - 21:18 dzabor: może to głupio brzmi, ale trudno mi lepiej to opisać

04/19/2010 - 21:18 sstar: Te zwierzęce nuty to od burgundzkiego terroir?

04/19/2010 - 21:20 dzabor: Tak, jednak pinot noir tylko w Burgundi osiąga taką klasę i bogactwo

04/19/2010 - 21:20 dzabor: poza burgundią jest szczepem raczej ubogim...

04/19/2010 - 21:21 dzabor: Podobnie ma się sprawa z Chardonnay

04/19/2010 - 21:21 sstar: A próbowałeś jakieś wielkie Pinoty z drugiej strony Atlantyku?

04/19/2010 - 21:22 dzabor: wszędzie poza burgundią to kwiatowe pijadełko, a w burgundii robi się z tego wielkie wina

04/19/2010 - 21:22 dzabor: no nie, niestety

04/19/2010 - 21:22 dzabor: nawet nie wiem gdzie takie znależć

04/19/2010 - 21:22 gp: tak, tak, tylko w Burgundii, głębia i klasa

04/19/2010 - 21:23 dzabor: możesz coś polecić

04/19/2010 - 21:23 sstar: Jak już jesteśmy przy cenach, to co zaproponujesz na dolnej półce? Macie wina za ok. 20/30PLN?

04/19/2010 - 21:23 gp: a chardonay to TYLKO z Burgumdii

04/19/2010 - 21:23 sstar: A co do pinotów to piłem jedynie poprawne, smaczne wina, z Kanady np.

04/19/2010 - 21:24 sstar: Ale np. Barthenau z Adygi dało radę przy Cortonie Jadota.

04/19/2010 - 21:24 dzabor: w tych granicach cenowych godne polecenia np. Chateau Pillebois Cotes de Castillon

04/19/2010 - 21:24 sstar: Więc wierzę, że może być różnie?

04/19/2010 - 21:25 sstar: Wolisz Merlot niż Cabernet Sauvignon. Prawy niż lewy brzeg?

04/19/2010 - 21:25 sstar: Witam GP :)

04/19/2010 - 21:25 sstar: Może jakieś pytanie?

04/19/2010 - 21:25 dzabor: Melot plus Cabernet franc

04/19/2010 - 21:26 sstar: A Loara? Jaką masz opinię o tych winach?

04/19/2010 - 21:26 sstar: Cabernet Franc robi różnicę w tym CdCastillon?

04/19/2010 - 21:27 dzabor: Sporo niezłych win w Loarze

04/19/2010 - 21:27 gp: o co tu pytać PN i chard TYLKO z Burgumdii!!!

04/19/2010 - 21:27 mm: przeglada Wasza oferte dotyczaca win z burgundii, nie znam tych producentow i win, ale co do rocznikow: macie tylko 2001, 2004, 2006, a akurat dobre to 2002, 2003 i 2005. Oczywiscie to bardzo duze uogolnienie, ale jakos tak dziwnie to wyglada

04/19/2010 - 21:27 gp: Tylko z Burgumdii

04/19/2010 - 21:28 dzabor: 2006 w burgudii był rewelacyjny

04/19/2010 - 21:28 dzabor: ale na razie duże wina są za młode żeby je pić

04/19/2010 - 21:29 dzabor: co do 2003 zgadzam się, był też bardzo dobry, ale już się sprzedał...

04/19/2010 - 21:30 mm: 2006 czerwony?? owszem lepszy niz 2001 i 2004, ale jednak dyuzo gorszy od tych, ktore wymienilem

04/19/2010 - 21:30 sstar: GP: Dzabor napisał, że próbował wielkie pinoty jedynie z Burgundii.

04/19/2010 - 21:30 sstar: Pytanie jest ogólniejsze. Czy nie jest tak, że do Polski trafiają jedynie słabsze roczniki?

04/19/2010 - 21:31 mm: nie chcialem byc niegrzeczny i pytac, czy aby nam tu czegos nie wciskaja :-)??

04/19/2010 - 21:31 mm: znaczy sie kitu

04/19/2010 - 21:33 dzabor: sorry, znowu wypadłem...

04/19/2010 - 21:35 dzabor: co do roczników, to jeśli chodzi o nas, czyli chateau rouge, to tych starszych roczników nie mogliśmy za bardzo wybierać, bo już najlepsze były wyprzxedane kiedy zaczynaliśmy

04/19/2010 - 21:36 sstar: Kupiłem kiedyś 2005 Bourgogne w ChRouge więc aż tak źle nie jest, choć to było podstawowe. A jak jest z cru, mniej dostaliście piątki niż innych roczników?

04/19/2010 - 21:36 sstar: Ile dostaliście piątego rocznika tego generic bourgogne w porównaniu z szóstką czy czwórką?

04/19/2010 - 21:36 dzabor: tak naprawdę to mieliśmy wybór dopiero od 2006

04/19/2010 - 21:37 mm: dosc pechowo, bo te roczniki biezace nie sa specjalnie rewelacyjne;... moze 2009, ale tego jeszcze nei ma w sprzedazy

04/19/2010 - 21:38 mm: chateau rouge to sklep internetowy, czy w realu?

04/19/2010 - 21:38 dzabor: Nie było jednak aż tak źle, tak czy inaczej to my decydujemy co bierzemy, jednak z roczników jeszcze nie sprzedanych...

04/19/2010 - 21:38 dzabor: real

04/19/2010 - 21:38 dzabor: tylko

04/19/2010 - 21:39 sstar: Często ludzie pytają o czerwone półsłodkie?

04/19/2010 - 21:39 dzabor: haha, klasyka gatunku

04/19/2010 - 21:40 sstar: Co wtedy im polecasz?

04/19/2010 - 21:40 dzabor: o przepraszam, jednak bardziej popularne są półwytrawne

04/19/2010 - 21:40 dzabor: no cóż, nie mam wyjścia, jak kogoś stać to Banyuls Rouge

04/19/2010 - 21:40 sstar: No właśnie i jak walczyć ze stereotypem, że francuskie są kwaśne i niedobre, a do tego drogie?

04/19/2010 - 21:41 dzabor: hahaha

04/19/2010 - 21:41 sstar: A coś pośredniego bo Banyuls trochę mało półwytrawny ;)

04/19/2010 - 21:41 dzabor: półsłodki..:-)

04/19/2010 - 21:41 dzabor: półwytrawny to les terrasses z rousillon

04/19/2010 - 21:42 dzabor: hehehe

04/19/2010 - 21:42 dzabor: i ewentualnie St chinian od clos bagatelle

04/19/2010 - 21:42 dzabor: cuvee ca;ille et juliette

04/19/2010 - 21:43 dzabor: to jakoś przechodzi ...

04/19/2010 - 21:43 mm: Pan prowadzi ten sklep, tzn sprzedaje, czy tylko jest udzialowcem??

04/19/2010 - 21:44 sstar: A propos udziałów: http://www.infoveriti.pl/firma/289599/dst-trading/lodz/brzezna/

04/19/2010 - 21:44 sstar: Zgadza się?

04/19/2010 - 21:44 dzabor: Udziałowcem, sprzedawcą i wszystkim co trzeba w konkretnej chwili

04/19/2010 - 21:45 sstar: Czy myślicie o dywersyfikacji? Znaczy o sprzedaży win spoza Francji?

04/19/2010 - 21:45 dzabor: tak, przy biernym oporze moich wspólników

04/19/2010 - 21:45 dzabor: hehe

04/19/2010 - 21:46 mm: sorry za zboczenie z tematu, czy to Pan kandydowal do parlamentu europejskiego?

04/19/2010 - 21:46 dzabor: ale powoli rozszerzamy ofertę na nowy świat i kraje europejskie

04/19/2010 - 21:46 dzabor: tak

04/19/2010 - 21:46 sstar: I jak poszło?

04/19/2010 - 21:47 sstar: A jakie kierunki poza Francją by Cię interesowały?

04/19/2010 - 21:47 sstar: Własny import?

04/19/2010 - 21:47 mm: gdyby poszlo dobrze, to chyba nie byloby sklepu

04/19/2010 - 21:48 dzabor: na razie współpracuję na zasadach wzajemności z Trezorem z kielc

04/19/2010 - 21:48 dzabor: fajne chłopaki

04/19/2010 - 21:48 dzabor: i dziewczyny

04/19/2010 - 21:49 sstar: Znamy jednego z tamtych stron, rzeczywiście fajny :)

04/19/2010 - 21:50 sstar: Scyzoryk z niego ;)

04/19/2010 - 21:50 dzabor: kierunki jakie od nich wziąłem, to RPA, Australia, Portugalia, Hiszpania..

04/19/2010 - 21:50 dzabor: i Włochy

04/19/2010 - 21:50 dzabor: i to chyba wszystko...

04/19/2010 - 21:51 sstar: A z Włoch co?

04/19/2010 - 21:51 dzabor: Argentyna

04/19/2010 - 21:51 dzabor: Klasyka: Chianti, Prosecco i Primitivo

04/19/2010 - 21:52 dzabor: i na razie starczy

04/19/2010 - 21:52 sstar: Brzmi nieźle. Czytujesz Magazyn Wino?

04/19/2010 - 21:52 dzabor: muszę popróbować teraz wszystkich win z tych krajów, to dokonam świadomego wyboru

04/19/2010 - 21:52 dzabor: nie

04/19/2010 - 21:53 sstar: Czemu?

04/19/2010 - 21:53 dzabor: przeprzaszam, czy jest tu jakiś redaktor/

04/19/2010 - 21:54 sstar: Nie ma.

04/19/2010 - 21:56 dzabor: no i znowu mnie wyrzuciło

04/19/2010 - 21:56 dzabor: tyle się napisałem na darmo

04/19/2010 - 21:57 gp: to spisek

04/19/2010 - 21:57 gp: reptilianie kontrolują internet

04/19/2010 - 21:57 dzabor: wracając do MW, dlaczego powinienen to czytywać

04/19/2010 - 21:57 sstar: To może krótko.

04/19/2010 - 21:58 sstar: Nie wiem czy powinieneś.

04/19/2010 - 21:58 sstar: Pytam czemu nie czytasz.

04/19/2010 - 21:58 guest-3: haj

04/19/2010 - 21:59 dzabor: Nie wpada mi jakoś w ręce. No i nie jestem przekonany do jego miarodajności

04/19/2010 - 21:59 sstar: Tzn...?

04/19/2010 - 21:59 mikpaw: w cenie MW można mieć 2 wina z biedronki

04/19/2010 - 21:59 dzabor: Może jak napiszą że jestem najlepszym importerem..: -)

04/19/2010 - 21:59 sstar: Haj Guest :)

04/19/2010 - 21:59 mikpaw: dobry wieczór

04/19/2010 - 22:00 sstar: Dobry Wieczór MikPaw. Trezor trafił do Łodzi :)

04/19/2010 - 22:00 dzabor: dobry wieczór

04/19/2010 - 22:00 mikpaw: przenieśli się?

04/19/2010 - 22:00 mikpaw: tzn nie mam po co dodomu jechać na ten weekend?

04/19/2010 - 22:01 dzabor: aha, kielce

04/19/2010 - 22:01 sstar: Współpraca z Chateau Rouge, tak więc w Kielcach też coś z ChRouge się kupi?

04/19/2010 - 22:01 dzabor: pozdrawiam

04/19/2010 - 22:01 sstar: No właśnie co wzsięli od Was?

04/19/2010 - 22:01 sstar: Ci z Trezora?

04/19/2010 - 22:02 dzabor: na razie tylko śladowe Bordeaux

04/19/2010 - 22:02 gp: pewnie coś z Burgumdii

04/19/2010 - 22:02 mikpaw: ja chciałem jechać po Beaujolais do Kielc

04/19/2010 - 22:02 mikpaw: podobno mają jakieś apelacje Cru całkiem niedrogo

04/19/2010 - 22:03 dzabor: ale jesteśmy umówieni na dalsze pozycje w najbliższym cz\asie, faktycznie również Burgundia

04/19/2010 - 22:03 sstar: Uprawiasz sport? Fascynujesz się Ligą Mistrzów? Jak obstawiasz wyniki w jutrzejszym i półjutrzejszym półfinale?

04/19/2010 - 22:03 dzabor: mikpaw, jesteś fanem beaujolais?

04/19/2010 - 22:04 mikpaw: jeszcze nie wiem ;)

04/19/2010 - 22:04 gp: to dobrze, bo Burgumdia to potenga, w końcu Vintrips rzondzi

04/19/2010 - 22:04 sstar: Nie ale są tacy co bardzo lubią cru Beaujolais, np Monty :)

04/19/2010 - 22:04 mikpaw: jestem fanem Bonda :) właśnie leci na tvp1

04/19/2010 - 22:04 dzabor: Uprawiam, piłka, narty squash

04/19/2010 - 22:05 sstar: A jak ma się Bond do Beaujolais? On chyba szampany i wódkę?

04/19/2010 - 22:05 guest-3: czy wina można przechowywać w pozycji stojącej?

04/19/2010 - 22:05 dzabor: i M artini

04/19/2010 - 22:06 dzabor: Nie, chyba że z plastikowym korkiem

04/19/2010 - 22:06 mm: a z nakretka metalowa?

04/19/2010 - 22:06 dzabor: ale te z plstkiem są i tak do picia szybko

04/19/2010 - 22:07 dzabor: no właśnie, to tak jak z plastikiem,

04/19/2010 - 22:07 gp: a bo dlaczego? z nakrętką są wieczne, w czym problem?

04/19/2010 - 22:07 guest-3: a w kartonach?

04/19/2010 - 22:07 mikpaw: gdyby mógł Bond na pewno piłby też Beaujolais Noveau - bo to kiedyś było na topie ;)

04/19/2010 - 22:08 dzabor: wieczne..?

04/19/2010 - 22:08 gp: tak

04/19/2010 - 22:08 sstar: Wieczny jest Bond ;)

04/19/2010 - 22:08 gp: korek to najgorsza zatyczka wina jaką zna świat

04/19/2010 - 22:08 sstar: Czy odnotowujecie reklamacje? Wina korkowe?

04/19/2010 - 22:08 guest-3: muszą!

04/19/2010 - 22:08 mikpaw: ostatnio widziałem w CW nowości z Australii po 600zł z zakrętkami

04/19/2010 - 22:08 gp: no może kolba kukurydzy i szmata gorsa

04/19/2010 - 22:09 guest-3: inaczej kajdankami do kaloryfera

04/19/2010 - 22:09 gp: ale korek to bzdura

04/19/2010 - 22:10 mikpaw: one pewno nie muszą być szybko wypite chyba

04/19/2010 - 22:10 dzabor: korek pozwala na oddychanie, wino zamknięte hermetycznie umiera, jest zdechłe

04/19/2010 - 22:10 gp: a skąd takie informacje?

04/19/2010 - 22:10 guest-3: właśnie też jestem zdumiony

04/19/2010 - 22:11 gp: bo to jakiś mit przecież

04/19/2010 - 22:11 sstar: No a wada korkowa? Hermetyczność winna konserwować.

04/19/2010 - 22:11 dzabor: z doświadczenia.... własnego...

04/19/2010 - 22:11 gp: to mit bez ani jednego dowodu empirycznego

04/19/2010 - 22:11 gp: buhahahahaha

04/19/2010 - 22:12 sstar: Pytałem o wina korkowe.

04/19/2010 - 22:12 gp: ile znasz win minimum 10cio letnich z których jedna butalka była z zakrętką a druga z korkiem?

04/19/2010 - 22:12 dzabor: Bywają. wymieniamy

04/19/2010 - 22:13 deo: 6

04/19/2010 - 22:13 guest-3: 7

04/19/2010 - 22:13 gp: 666

04/19/2010 - 22:13 deo: zaintrygowały mnie te doświadczenia z korkiem, może coś więcej?

04/19/2010 - 22:13 deo: 44

04/19/2010 - 22:13 dzabor: ale to dotyczy głownie Bordeaux. nie mam pojęcia dlaczego

04/19/2010 - 22:14 dzabor: gp, ile ty ich znasz?

04/19/2010 - 22:14 guest-3: deo lubisz się bawić korkami?

04/19/2010 - 22:14 gp: idiotyzm tych bajek o korku jest przerażający, powtarzają ludzie jakieś bajki wyczytane w książkach... pffff

04/19/2010 - 22:14 sstar: To chyba nie były doświadczenia, a własne doświadczenie... różnica niewielka a jednak

04/19/2010 - 22:14 deo: o te własne doświadczenia pytam właśnie

04/19/2010 - 22:15 dzabor: czy piliście kiedyś wino typu rivesaltes hors d age?

04/19/2010 - 22:15 sstar: Ja piłem.

04/19/2010 - 22:15 gp: nie znam żadnego wina które było gorsze pod zakrętką a wypiłem ich ocean, to mi wystarcza, ale skoro twierdzisz że jest inaczej to podaj przykłady, nie ja serwuję takie bajki

04/19/2010 - 22:15 guest-3: ja nie piłem

04/19/2010 - 22:16 dzabor: to dowód na to, że wino które oddycha szlachetnieje i żyje, cały czas ewoluuje

04/19/2010 - 22:16 sstar: Ale 10 letnich GP chyba nie piłeś?

04/19/2010 - 22:16 dzabor: nawet przez 40 lat

04/19/2010 - 22:16 guest-3: podobno wino w butelce nie potrzebuje żadnych substancji z zewnątrz żeby dojrzewać

04/19/2010 - 22:16 gp: a odwracanie argumentu w sposób "a ile ty znasz" to żałość, nie ja tweirdzę że korek pomaga w czymś a Ty, więc udowodnij

04/19/2010 - 22:16 deo: z tymi korkami to jest pieprzony mit, dlatego pytam o te dowody na ich wielkość

04/19/2010 - 22:16 gp: piłem, Star

04/19/2010 - 22:17 gp: i 13 letnie tez

04/19/2010 - 22:17 sstar: Jakie?

04/19/2010 - 22:17 gp: NZ i AUS

04/19/2010 - 22:17 sstar: I jak?

04/19/2010 - 22:17 guest-3: przecież mówił że dobre

04/19/2010 - 22:17 gp: Retreat na przykład

04/19/2010 - 22:18 guest-3: rawsons

04/19/2010 - 22:18 guest-3: ?

04/19/2010 - 22:18 sstar: A z korkiem też? jakaś różnica?

04/19/2010 - 22:18 gp: Riesling Retreat, znam też stare NZ Sauvignony z zakrętkami

04/19/2010 - 22:18 gp: są LEPSZE niż te same z kokiem

04/19/2010 - 22:19 mm: ale zeby cokolwiek powiedziec o korku/kapslu to trza chyba sprobowac dokladnie tego samego wina spod korka/kapsla, a to chyba niewykonalne, bo zdaje sie, ze jak robia korki to korki, a jak kapsle to kapsle

04/19/2010 - 22:19 sstar: A czerwone?

04/19/2010 - 22:19 rioja: powróciłem z zaświatów i odpowiadając na Twoje pytanie sstar...sprzed jakieś godziny, jestem urzeczony Locandą :) tak na co dzień

04/19/2010 - 22:19 sstar: :)

04/19/2010 - 22:19 sstar: Czy mamy jeszcze pytania do Daniela?

04/19/2010 - 22:20 rioja: jak powróci to ja mam ostatnie

04/19/2010 - 22:20 dzabor: proszę

04/19/2010 - 22:20 rioja: jak się mająplany otwarcia winebaru

04/19/2010 - 22:20 gp: po prostu klepanie tych bajek bez dowodów to powielanie mitów

04/19/2010 - 22:20 rioja: bo kiedyś były takie plany?

04/19/2010 - 22:20 deo: ja nie mam, bo i tak nie odpowiada

04/19/2010 - 22:20 sstar: Po czacie zapraszam do: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/147

04/19/2010 - 22:20 dzabor: tak

04/19/2010 - 22:20 guest-3: mm: trzeba spróbować starego wina spod zakrętki, jeżeli dojrzało ok., to znaczy że korek jest niepotrzebny

04/19/2010 - 22:20 rioja: w lokalu obok :)

04/19/2010 - 22:20 dzabor: były, na razie stand by

04/19/2010 - 22:21 mm: niekoniecznie

04/19/2010 - 22:21 mm: spod korka moze byloby lepsze?

04/19/2010 - 22:21 guest-3: może

04/19/2010 - 22:21 rioja: aha :)

04/19/2010 - 22:21 sstar: Przypomnij pytanie Deo.

04/19/2010 - 22:21 gp: ale jak niewykonalne MM?? ja na panelu o zamknięciach próbowałem ze 20 win od 3 do 13 lat w wersjach korek i zakrętka

04/19/2010 - 22:21 guest-3: ale korki, nawet najlepsze, mają nierówne parametry

04/19/2010 - 22:22 sstar: Białych czy czerwone też były?

04/19/2010 - 22:22 guest-3: deo już sam zapomniał :-)

04/19/2010 - 22:22 gp: i większość z zakrętką ma lepszą formę

04/19/2010 - 22:22 mm: no to ok, znaczy sie, ze probowales 13 win, ja zadnego, bo to raczej w normalnych warunkach trudne

04/19/2010 - 22:22 gp: pół na pół

04/19/2010 - 22:22 rioja: w sumie i tak części win można się napić w locandzie właśnie

04/19/2010 - 22:22 deo: pytanie było o dośwadczenia, na bazie których puszcza się w świat mito o wyższości korka nad wszelkimi innymi metodami zamykania butelek

04/19/2010 - 22:22 sstar: I jak czerwone?

04/19/2010 - 22:22 rioja: ale czekam z utęśknieniem :)

04/19/2010 - 22:22 sstar: Różnica w ewolucji?

04/19/2010 - 22:22 deo: i w jaki sposób można to zbadać samodzielnie i wypowiadać takie kategoryczne sądy, jak szanowny gość

04/19/2010 - 22:23 gp: no ale nie niemożliwe i jak mi wypisuje ktoś bajki o wyższości korka to mi się scyzoryk otwiera

04/19/2010 - 22:23 dzabor: wrócę do tamatu jak się troszkę ogarnę

04/19/2010 - 22:23 dzabor: i ednak bardziej centralnie

04/19/2010 - 22:23 mm: nie bronie korka, bo sie na tym nei znam, ale te Twoje 20, czy nawet 50 prob, to chyba jeszcze tez nie dowod

04/19/2010 - 22:23 guest-3: myślę że wina dojrzewające pod zakrętką są równiejsze niż spod korka

04/19/2010 - 22:23 gp: oczywiście

04/19/2010 - 22:23 dzabor: to o wine barze

04/19/2010 - 22:23 rioja: zważywszy na zawsze wesołą atmosferę :)

04/19/2010 - 22:23 gp: ja nie twierdze ze to dowód

04/19/2010 - 22:23 rioja: ja słucham uważnie ;)

04/19/2010 - 22:24 sstar: A będzie Wine Bar?

04/19/2010 - 22:24 dzabor: cocq colq jest jeszcze równiejsza

04/19/2010 - 22:24 rioja: z dyskusji o korkach wypadłem

04/19/2010 - 22:24 dzabor: a wódka najbardziej

04/19/2010 - 22:24 gp: ale ktoś tu snuł wizje wyższości korka nie mając żadnego argumentu poza "bo tak"

04/19/2010 - 22:24 rioja: no właśmoe przerabiamy ten wątek :)

04/19/2010 - 22:24 guest-3: to chyba dowody na wyższość zakrętek?

04/19/2010 - 22:25 dzabor: patrz rivesaltes trochę wyżej

04/19/2010 - 22:25 gp: ja nie rzucam twierdzeń tego typu bo jie mam dowodów i nie rozumiem jak można twierdzić coś takiego bez jakiegoś potwierdzenia empirycznego, to wszystko

04/19/2010 - 22:25 rioja: bo jednak wciąż brakuje nam wine barów... (kurczowo trzymam się wątku)

04/19/2010 - 22:25 rioja: :)

04/19/2010 - 22:26 rioja: lpdv odpada

04/19/2010 - 22:26 guest-3: cola to jest dobry przykład, po 5 latach pod korkiem pewnie niewiele by z niej zostało :-)

04/19/2010 - 22:26 rioja: dobre wino chwilowo zawieszone

04/19/2010 - 22:26 mm: przezarlaby korek i wyciekla :-)

04/19/2010 - 22:26 rioja: a kiedy pojawi się 101 win nie wiadomo

04/19/2010 - 22:27 gp: no i tylko w Burgumdii są dobre PN i Chard... zapewne zakorkowane.

04/19/2010 - 22:27 sstar: miało się pojawić opodal dobrewino, nie?

04/19/2010 - 22:27 guest-3: dobrewino iniedrogo

04/19/2010 - 22:27 rioja: lokal w trakcie wykańczania

04/19/2010 - 22:28 sstar: GP: dzabor pisał o wielkich pinotach które próbował, dodał, że z USa nie próbował

04/19/2010 - 22:28 sstar: Mmay jeszcze pytania?

04/19/2010 - 22:28 guest-3: magnum czy jeszcze większe?

04/19/2010 - 22:28 gp: nieprawda

04/19/2010 - 22:28 sstar: Zapraszam na czerwony zamek: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/147

04/19/2010 - 22:28 gp: napisał że dobre PN TYLKO z Burgumdii

04/19/2010 - 22:29 sstar: Kończymy.

04/19/2010 - 22:29 gp: a to kłamstwo

04/19/2010 - 22:29 guest-3: może był tam ze Stankiewiczem?

04/19/2010 - 22:29 sstar: Dzięki za czat :)

04/19/2010 - 22:29 gp: na Vintripsie

04/19/2010 - 22:29 rioja: dzięki i pozdro dla Daniela!

04/19/2010 - 22:29 guest-3: :-)

04/19/2010 - 22:29 rioja: :)

04/19/2010 - 22:30 dzabor: sorry, znowu mnie zywaliło, to chyba znak że czas opuścić miłe towarzystwoi

04/19/2010 - 22:30 sstar: Za tydzień pojawi się chyba Piotr Stopczyński.

04/19/2010 - 22:30 dzabor: pozdrawiam i zapraszam na lampeczkę

04/19/2010 - 22:30 guest-3: stopa himself?

04/19/2010 - 22:30 sstar: Dzięki za udział i do zobaczenia za tydzień!

04/19/2010 - 22:31 sstar: FIN!

04/19/2010 - 22:31 sstar: Zapraszam na czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/147