Polskie wino śniegiem pachnące

Jakie jest polskie wino? Podczas gawędy Grzegorza Nowakowskiego zapowiadającej degustację win z Miękinii z Winnic Jaworek we wrocławskim sklepie Wina i Specjały 24 lutego 2010r., dowiedzieliśmy się o nie tylko o realiach pracy w winnicy i piwnicy...

jaworekszyjka.JPG

...ale i przeróżnych ciekawostkach:
a) o przepisach dotyczących nawet czcionek na etykietach z napisem wino
b) o trudach wypełniania formularzy biznesowych
c) o możliwości używania wiórów dębowych przy produkcji win
d) o wieży do obserwacji ptaków, głównych szkodników
e) o wydłubywaniu biedronek, też szkodliwych zresztą

jaworekbutelka.JPG

Później pojawiły się wina z 2008:

jaworekall.jpg

Chardonnay (już bezcenne)
Ma poszerzyć gamę produkowanych win. Już wyprzedane. Wino popisowe. W pierwszej chwili jednak puste w zapachu,
później pojawiają się delikatne nuty tulipana. Słomkowe w smaku, lekko gazowane, choć gaz szybko ucieka. Białe kwiaty bzu,
lekko miodowe! Śniegowe w smaku, jak widelec srebrny, choć później ten niuans znika. Winorośl podobno trudna w uprawie.
Wino fermentowane w beczkach dębowych. Bardzo ciekawie podobno dojrzewa! Trudno do niego dobrać potrawę, może tłusta ryba? Łatwe do zdominowania.

Riesling (41PLN, 37PLN po rabacie)
Niedojrzałe! Jak jabłko, bardzo twarde. Gruszka i śliwka. Ostre. Totalny brak słodyczy! Bardzo, ale to bardzo kwasowe. Bardzo ubogie w zapachu. Ponoć mineralne, choć ja tego nie czuję! Wino ekstremalne. Winorośl bardzo trudna w zbiorach, bardzo szybko po przymrozkach opada. Wino wymraża się aby odtrącić kamień winny (kwasowy).

Acalon (46PLN, 41PLN po rabacie)
W zapachu buraczki ze śmietaną, trochę botwinka (zupa), chłodnik. Migdały.

Ciemny Burgund (48PLN, 44PLN po rabacie)
Czarna porzeczka w zapachu. Bardzo sympatyczny.

jaworekburgund.JPG

Cabernet Merlot (45PLN, 40PLN po rabacie)
Dość lekkie i kwaśne. Podobno niedojrzały Merlot i dlatego nie dominuje. Są w nim cztery szczepy Caberneta, bez wiórów, za to trochę beczki.

Miód pitny (bez ceny)
Wynalazek. Woda zastąpiona sokiem z winogron. Miód się podgrzewa do ok. 60 stopni Celsjusza i miesza z winem. W tym użyto miodu gryczanego i Merlota.

Możliwość 10 procentowego rabatu przy zakupie tu i teraz, a raczej wtedy i tam, we wrocławskim sklepie Wina i Specjały, w zimowy dzień, 24 lutego 2010r. kiedy to odbyła się ta degustacja.