Note

Club des Sommeliers Joseph Duvernay 1998
Saint Emilion AOC
Francja
Merlot
Cena: 30
Alk: 12,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 61
www

sstar&let (2002-04-01)
zapach adny, ale nietway, agodne, butelkowane nad Rodanem

star (2013-03-14)
Gwiazdka dla Atelier Amaro, Michelina, pierwsza (pralinka) w Polsce. Butchery & Wine z wyrnieniem Bib Gourmand, czyli dobra jako za cen.

Z Warszawy: Amber Room: 4 symbole sztucw, Pod Gigantami: 4 symbole sztucw, Atelier Amaro: Gwiazdka oraz 3 symbole sztucw, Belvedere: 3 symbole sztucw, Michel Moran - Bistro de Paris: 3 symbole sztucw, Platter by Karol Okrasa: 3 symbole sztucw, San Lorenzo: 3 symbole sztucw, Rana: 3 symbole sztucw, AleGloria: 3 symbole sztucw, Tamka 43: 3 symbole sztucw, Concept: 2 symbole sztucw, Dom Polski: 2 symbole sztucw, Concept 13 (doczya w tym roku): 2 symbole sztucw, La Rotisserie: 2 symbole sztucw, Rozbrat 20: 2 symbole sztucw, U Fukiera: 2 symbole sztucw, Butchery and Wine: 1 symbol sztucw, Bib Gourmand, Boathouse: 1 symbol sztucw, Qchnia Artystyczna: 1 symbol sztucw, Merliniego 5 (doczya w tym roku): 1 symbol sztucw, U Kucharzy: 1 symbol sztucw.

Z Krakowa (19 restauracji; w ubiegym roku byo 20): Trzy Rybki: 3 symbole sztucw, Copernicus: 3 symbole sztucw, Wentzl: 3 symbole sztucw, Studio Qulinarne: 2 symbole sztucw, Ssiedzi: 2 symbole sztucw, Szara Kazimierz: 2 symbole sztucw, Ancora: 2 symbole sztucw, Unicus: 2 symbole sztucw, Resto Illuminati: 2 symbole sztucw, Szara: 2 symbole sztucw, Pod Baranem: 2 symbole sztucw, Jarema: 2 symbole sztucw, Trufla: 1 symbol sztucw, La Campana: 1 symbol sztucw, Farina: 1 symbol sztucw, Wesele: 1 symbol sztucw, Mid Malina: 1 symbol sztucw, Kawaleria: 1 symbol sztucw, Del Papa: 1 symbol sztucw.
wino61#47192

star (2013-01-08)
Tomek Kurzeja ma swoj rubryk (pralinka) ale jak wida jeszcze nie zrobili z niego bloggera i rzeczywicie pki co go nie wida pord bloggerw-magazynierw.
wino61#46263

star (2013-01-08)
Bya na Fejsie zajawka. On dla nas pisze;-)
wino61#46262

deo (2013-01-08)
Jak Ty to znalaze? Mnie (bez linka) si nie pokazuje. Pewnie jakiego bana mam albo co :-)
wino61#46261

star (2013-01-08)
U Modesta Amaro. Ona taczy dla mnie! Tomasz Kurzeja presents (pralinka) "Oczy bociana". PS. Foto Winnica Srebrna Gra ©Mirek Jaxa Kwiatkowski
wino61#46257

star (2012-11-19)
Z Fejsa. Wojciech Modest Amaro przygotuje dzisiejsz kolacj dla Prezydentw Francji i Polski. Kolacja bdzie mariaem polskich i francuskich smakw Mistrza , ktry jako jedyny Polak otrzyma wyrnienie Wschodzcej Gwiazdki w prestiowym przewodniku Michelina. Ciekawe co podadz? O wina nie zapytam nawet;-) Ostatnio przechodzilimy obok Atelier i niestety z ulicy nie wpuszczaj. Nakrywaj raz na dzie, przy okazji przecigajc terminy, 10 dni trzeba czeka. Pusty lokal stoi, ale napicie ronie;-) Poszlimy do Amber Roomu, skd wyszed Modest Amaro, gdzie zamiast moleku (kropla wody i oliwy, jakie gazki podobno?) tradycyjniej podaj do stou.
wino61#45400

star (2012-09-20)
W temacie z fejsa:
Wojciech Modest Amaro
‎.... Z NADMIARU PRACY PRAWIE ZAPOMNIELIMY , E ATELIER MA 1 URODZINY !!! A TRUDNO UWIERZY, E TYLE SI JU WYDARZYO I POLSKA GASTRONOMIA RONIE W SI!!! DZIKUJ CAEMU TEAMOWI ATELIER I WSZYSTKIM KLIENTOM ZA ZAAKCEPTOWANIE NASZEJ OBECNOCI ...;-) MODEST

wino61#43950

star (2012-09-19)
Wojtek pisze jak Gombrowicz. Mczyzna winien zabi nieutulone z alu chopi tak prawi Gombrowicz, a Wojtek do modych chopcw podajcych wino w restauracjach pije;-) W kontekcie sommelierskich transferw: Do Warszawy z sopockiego Sheratonu przenis si dwukrotny wicemistrz Polski sommelierw Pawe Biacki. Obj posad w Atelier Amaro. Znajc kulinarne ambicje tego miejsca, mona si spodziewa karty win wielkiego formatu. Dotychczasowa rozwijaa si gwnie w pionie (mam na myli ceny). Wrd innowacji Biackiego s na razie karta udostpniana na iPadzie zamiast na papierze oraz uoona nie krajami i rocznikami, a typami smakw. Bdzie wic nowoczenie i cokolwiek anglosasko. No i ile ma by tych ipadw aby dla kadego gastronauty starczyo i eby nie marudzili.

Nastpnie z oparw krakowskiej piwnicznoci i absurdu wydoby si na stoliczny lajfstajl Micha Jancik sommelier znany z TVN-owskiej produkcji instruujcy jak w miesic zosta sommelierem (pamitacie ck Wdk?): Do stolicy z Krakowa przyby take Micha Jancik, ongi sommelierski mistrz Polski a ostatnio parajcy si gwnie winn pedagogik. Zajmie si winami w otwartej od 2 tygodni restauracji Sowa i Przyjaciele. PS. Nomen omen niestety odmwi udziau w naszym czacie:-(
wino61#43947

star (2012-09-04)
Do dania w formie opisu, nad czym WB czy TPB ubolewa, ale logistyczne to byo jedyne wyjcie. Konkurencja to art - TKM prbowa i poleg cho si jako specjalnie do tego przygotowywa. Dobrze, e maj wzi udzia w mistrzostwach ale Europy Wschodniej, czy rodkowej tu przynajmniej s jakie szanse -cho Wgrzy? No nie wiem. A do tej jagnieciny to chyba jednak Primitivo a nie Bairrada!Co sdzicie?
wino61#43637

cerretalto (2012-09-04)
@"Ja bym po prostu wola, eby ten konkurs by dostosowany do naszej mizerii, a nie udawa, e w winnej Europie jestemy"

Kady by chcia, ale nie dla psa kiebasa. Gdyby dobierali wina do schabowego, bigosu, zasmaki czy nawet sandacza, rakw lub dziczyzny, to nie mieliby wikszych szans w konkursach zagranicznych. Zwaszcza nalepkologicznych. Poza tym musz dba o mare a wiadomo, e chtniej si przepaca wina przy wykwintnych daniach. Zwaszcza bordo. A e taki rozrzut przy doborze win, to mnie wcale nie dziwi - nieodaowany Daniel Rogov do homara obojtniejakiego (gotowanego, na parze, z grilla, w sosie mietanowym) poleca:

White Burgundy, oaked Chardonnay, Sauvignon Blanc or, if you are in a daring mood, red Zinfandel or even Brunello di Montalcino

Zastanawia mnie jednak ta oszczdno informacji na temat szczegw organoleptyczno-gastronomicznych wydarzenia. No i czy oni dobierali do nazwy dania lub przepisu czy raczej do tego co sami sprbowali.

wino61#43636

star (2012-09-04)
Odnotowa naley udzia WB w imprezie, ale jedynie na widowni. SarWine.pl polecam, choby przez przypadkow zbieno nazw:-) Znam czowieka, wiem, e temperatura ani drgnie! No i do Jurkowi trzeba by zaleci jak lekcj dykcji, bo szyczy niemiosiernie, a przecie on te szomelier;-)
wino61#43634

star (2012-09-04)
Ja bym po prostu wola, eby ten konkurs by dostosowany do naszej mizerii, a nie udawa, e w winnej Europie jestemy, a przecie koczy. Aby pytali czy wino jest biae czy czerwone i podawali im biaego Merlota;-) A nie pytaj o trudne, abstrakcyjne rzeczy, a potem nacigaj odpowiedzi, e w sumie poudniowa Frankonia zwana bywa Prowansj (@Deo: wino6097#784 ;-)

Teksty Pawa Biackiego na WI, ktrego Cerretalto wywoa z lasu (patrz foto) sommelierw, a ktry drugie miejsce zdoby. Cytat z WI: Sommelier, do wina zachcia mnie aforystyczna proza Emila Ciorana. Jako e nie mogem jej czyta we francuskim oryginale, postanowiem zrobi co, by zbliy si do paryskiego modus vivendi proletariackiego nihilisty ? pi wino i pogra si w rozpaczy, rozbijajc od czasu do czasu butelki na co adniejszych krawnikach i wzniecajc okresowo klasowe awantury. Z ulubionym autorem dziel upodobanie do nocnych wdrwek po dyskusyjnych dzielnicach oraz wina trudne i intrygujce wedle zasady Ciorana ?raczej bl ni wyzwolenie!?.

Jurek Kruk z 4sensesTV:

wino61#43633

cerretalto (2012-09-04)
Star, nie bd drobiazgowy :). Przecie sommelier powinien umie znale byki w kartach (niekoniecznie swoich) i szybko i sprawiedliwie polewa a nie rozpoznawa wina z jakich oryginalnych regionw. Ja to bym takie odpowiedzi zapisa raczej na plus, bo przecie Blaufrankisch ley niedaleko Lagreina a nawet Chianti Classico, przynajmniej w porwnaniu z Bordeaux czy Nowym wiatem. Kasa, misiu, kasa :). Cho chopak, ktry wygra robi bardzo dobre wraenie, a ten z drugiego miejsca cakiem ciekawie pisze :).
wino61#43626

star (2012-09-04)
Z blogu Magazynu Wino od Tomka Prange dowiadujemy si, e w sumie chodzio o wikszy luz poczony z aptekarskimi umiejtnociami (patrz fotka TPB;-) Info o odmianach do zgaduj-zgaduli: Finalici s ju tak perfekcyjni w konkurencjach technicznych i naprawd dobrze radz sobie z degustacj (precyzyjnie opisali oba wina, cho do logicznie wzili arbois za sherry, a Morica za wino woskie – lagreina lub chianti classico), e jako sedziemu, ale przede wszystkim obserwatorowi najwiksz frajd sprawio suchanie rekomendacji win do menu. Zero nudy – w wyborach pojawiy si soweskie chardonnay, wgierskie furminty, kanadyjskie ice wine’y, cabernet sauvignon ze Stellenbosch, riesling z Waszyngtonu… adnej sztampy i duo oryginalnoci. Z tym sherry to ja rozumiem, ale blaufrankisch skojarzony z chianti? Ju bliej mu do lagreina chyba? Podobnie jak z tymi zestawieniami kulinarnymi do jagniciny: gdzie Bairrada, a gdzie Primitivo? Rozstrza taki, e hej! Za trudne te pytania.
wino61#43621


Wina Joseph Duvernay:
Club des Sommeliers 1999 Saint Em..
Club des Sommeliers 1998 Saint Em..
Club des Sommeliers 1997 Saint Em..