Note

Dettori Rosso Dettori 2009
Romangia IGT
Wochy
Cannonau
Cena: 165
Alk: 17,50%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 14357
www

cerretalto (2013-02-17)
Willycoyote - dzikuj! Pomoge mi odnale sens w tych winach naturalnych :). Twoja wiara w Dettori i komentarze, a zwaszcza e Cannonau naturalne nie trwa wiecej niz 3-4 lata spowodoway, e otworzyem t butelk wystarczajco wczenie by si przekona, e warto interesowa si winami naturalnymi!

Na pocztku reminiscencje Burgundii, ktre przechodz w Chateauneuf du Pape, moe nawet z pewnymi elementami Rivestaltes. Z pnocy na poudnie i do tego s spore lady mojej "likworowatoci" :). To wino ma swj "dodatkowy wymiar", nie da si go duo wypi, bo frakcje octowe niestety s i troszk pal w gardle i przeyku. Niektrzy moe zwal win na alkohol, moe bd mieli racj, ale ja takich sensacji nie mam po Porto Vintage, ktre ma 20% alkoholu i to na pewno niezbyt naturalnie uzyskanych :).

Dla mnie to w zasadzie koniec sugerowania si "cudownymi opowieciami" rnych "znawcw" win, w tym naturalnych, ktrym si wydaje, e co o nich wiedz na podstawie paru "degustacji" i postanowili rozgasza swoje ideologie. Wywaliem na to wino sporo kasy nie dziki nim, ale dziki Galloniemu, ktry da poprzednim rocznikom do wysokie oceny (2004/95 i 2005/96), cho by moe zapomnia doda, jak to zrobi Willycoyote, e takie wina lepiej pi do szybko, moe nawet tak szybko jak Chianti Classico :). No ale Dettori te o tym nie pisze - moe taka krtka trwao dotyczy tylko niektrych zbiornikw :). W co wtpi :).

Cz naszej krytyki uwaa, e Galloni ocenia wina Dettoriego wbrew zasadom Parkera tak jak tu:
60 - 69:
A below average wine containing noticeable deficiencies, such as excessive acidity and/or tannin, an absence of flavor, or possibly dirty aromas or flavors.
Czyli Dettori odpada w przedbiegach :-). Cudowne zasady skompromitowanej skali....
[...]
cho w sumie Dettori jest sexy, wic 69 punktw bdzie tu bardzo adekwatne...
,
Najwyraniej tacy sabo rozumiej, e butelki zmieniaj si w czasie i niektre lepiej pi zanim przejd w lakiery i hermole i zaczn pali w gardle jak ocet. Inna sprawa, e inne krytykuj bo pij za mode :).

Gdyby nie ta odrobiona octowatoci to dabym spokojnie tutejsze 8, a tak to tylko 7 i moje 4.4. @Magia del Vino

cerretalto (2013-02-17)
Tak dobra ocena, mimo e korek by nieco wybity jak na obrazku (zrobionym po paru godzinach). Cho poziom wina w szyjce by bardzo dobry.
wino14357#46844

cerretalto (2013-02-17)
Star, nie powikszaj fotek po lewej stronie, chyba e chcesz mie wszdzie zbyt wielkie fotki. W ogle to unowoczenienie z fotkami zamiast z linkami na dole jest dla mnie kompletnie bez sensu. Kolejne "ozdobniki". Dla badaczy pisma tyek z prawidow nazw, ktr nie bardzo wiem jak tu wprowadzi.
wino14357#46845

star (2013-02-17)
Rekordowy alkohol w winach nie wzmacnianych osigna Helen Turley w jej Zinfandelu - pono 18,50% wg danych podanych mi kiedy przez Andrzeja Daszkiewicza, ktry sw przygod, a moe i karier, z winem zaczyna wanie w USA.

Przy okazji w temacie Jancis Robinson i Helen Turley oraz dirty and underripe Pinot (pralinka) pewno z Marcassin, gdzie Helen Turley wraz z mem robi wina. Ale najlepszy jest disclaimer:-) A disclaimer is in order. I have never, to my recollection, tasted a Marcassin wine. They don’t send me samples; they don’t need me, and I don’t need them. I have probably tasted wines on which Helen Turley has consulted, but I have no real impression of them and I cannot name one off the top of my head. I do not particularly care for her brother’s zinfandels. I have never met Turley or Wetlaufer. I have no dog in this fight, just bemusement. Cao (pralinka) warta lektury!


wino14357#46846

wein-r (2013-02-17)
@Cerretalto. W nastpnej kolejnoci polubisz Chateau Musar... :-)
wino14357#46851

cerretalto (2013-02-17)
@wein-r - by moe, by moe :). Kiedy GP tu pisa o bdach winifikacyjnych, niedawno Sawek napisa o frakcjach octowych i wreszcie Willycoyote da konkretne dobre rady co do tych win naturalnych. A reszta mionikw takich win pewnie jest wci w stanie zachwytw nad wod z wazonu, hermolem i frakcjami octowymi? :)

Niestety to sport dla bogatych, moje wyobraenie na dzi jest takie:
- duy wpyw natury (nieudane roczniki, duy alkohol)
- chyba wiksza wraliwo na bakterie (brett? ocet?)
- kady zbiornik moe da co innego
- kada butelka moe by inna (info z nalepki)
- prawdopodobnie do wraliwe na transport i przechowanie

Ale szacun, e niektrzy prbuj. I nie dziwi mnie, e w staroytnoci gdy chyba te produkowano naturalnie konserwowano chyba ywic lub smo :)

Ju Ci tu chyba kiedy dedykowaem fajn ciekawostk :). Pozdrawiam popijajc resztki butelki wczorajszej - trzyma si bardzo dobrze, moe nawet odrobin lepsze, bo agodniejsze i bardziej "sfokusowane" ni wczoraj :).

W zaczeniu bonus - wino Mastroberardino wyprodukowane w okolicach Pompejw. Nie skusiem si. Moe niestety :).

wino14357#46852

peyotl (2013-02-18)
WEIN-R - on yje ! hfaa komukolwiek!
wino14357#46855

star (2013-02-18)
Musary by moe bywaj nierwne, ale czsto jednak ich zalety rwnowa wady, a biorc pod uwag, e ta lotna kwasowo, gdy w nie nadmiarze niesie aromat, to jednak moe i pomaga ona czasem.

Co ciekawe Monty kiedy wspomina o Magmie Franka Cornelissena i o tym, e trzeba je pi szybko, prawie na raz, po otwarciu, tak szybko gasa, jak to magma;-)
wino14357#46859

monty (2013-02-18)
@sstar: "Co ciekawe Monty kiedy wspomina o Magmie Franka Cornelissena i o tym, e trzeba je pi szybko, prawie na raz, po otwarciu, tak szybko gasa, jak to magma;-)".

Warto by konsekwentnym cytujc. Powiedziaem to o pierwszym roczniku Magmy.

wino14357#46864

star (2013-02-18)
Konsekwetny to ja jestem, tylko pami mam sab. Ale fakt, tak wanie mwie. Kolejne roczniki nie miay tego problemu?
wino14357#46865

cerretalto (2013-02-19)
Trzeciego dnia wci trzyma fason. Drogie, ale fajne wino. W ogle nie czuj tego 17.5%, ale pewnie jestem nietypowy :)
wino14357#46866

cerretalto (2013-02-21)
Pitego dnia nadal sympatyczne. Oczywicie pomijajc t octowato, ale wci dla mnie akceptowaln w przypadku maego kieliszka. Dla wikszego mogoby by jednak gorzej :). Co sugeruje mi, e dla takich win by moe bardziej liczy si butelka/zbiornik ni wiek. Mocne wino, nie tylko w sensie alkoholu. Warto sprbowa, pewnie korzystniej w mniej "alkoholowym" wydaniu.
wino14357#46879


Wina Dettori:
Dettori Rosso 2009 Romangia Ca..
Chimbanta 2006 Sardegna Monica
Tenores Rosso 2006 Sardegna 10..