Note

Tenores Rosso Dettori 2006
Sardegna IGT
Wochy
100% Cannonau
Cena: 139
Alk: 16,00%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 14337
www

cerretalto (2013-02-08)
Ciekaw byem win Dettoriego po dyskusji o punktach. Nie moja to jednak bajka. Mgbym opisa podobnie jak Rurale opisa inne jego wino, z wyjtkiem tego, e nie podejrzewam 16% alkoholu o takie efekty. To raczej odrobina jakiego octu. Lekko drapie, ale efekty zgagopodobne spowoduje u mnie dopiero po paru kieliszkach. W nosie kulturalnie szlachetne odmiany kleju hermol - nawet brzmi elegancko jak kto to lubi. W ogle wyglda na starannie zrobione, ale wiadomo - kada butelka moe by inna :). Galloni da 92/2010-2026, ale ciekawe ktr i z ktrej beki dosta swoje wino ;).

Dooyem sporych stara - otwarte i prbowane wczoraj, dzi tylko kontynuacja a potrzymam jeszcze dzie-dwa, bo moe za mode, moe powinno si jeszcze powietrzy jak zalecaj ci od biodynamo.

Tu link do pewnego bloga, ktrego autor przywizuje wiksz wag do zdobywania informacji ni spora cz naszej blogosfery i jaka cz branowych krytykw (jak sami twierdz nie s dziennikarzami).

Dla oryginaw :). U mnie na razie 3.5/5, co midzy 5 a 6 tutaj. @Magia del Vino

cerretalto (2013-02-08)
"Krzycz i wznosz barykady" - no ale to te czasem bardzo skuteczna odmiana marketingu ;)
wino14337#46675

cerretalto (2013-02-09)
Dettori pite w towarzystwie:

Rocca di Montegrossi CC 2008 - dla mnie to jedno z najlepszych CC, w zalenoci od nastroju i butelki (cho bardzo podobne) notuje u mnie 4.1-4.3

Badia a Passignano CCR 2003 - o dziwo wci za mode, troch nie mj styl, ale to kawa porzdnego wina, lepsze i agodniejsze, moe nawet bardziej wyrwnane, nastpnego dnia, 4.4/5

wino14337#46676

willycoyote (2013-02-09)
Za tydzien bede u niego na Sardynii przez tydzien ale juz wiem od Waszych ocen, ze w Polsce nie ma w ogole szansy dla win naturalnych, bez niczego innego niz winogrona i troche siarki: chyba tu jest kraj tylko dla win przemyslowych. A kiedy wracam, nie bede pisal nic o nim: trzymam opinie tylko dla siebie, bo nie ma sensu szukac porozumienia z kims. Pijcie konwencjonalnie, wy szczesciarze...
wino14337#46693

cerretalto (2013-02-09)
@Willycoyote - jeste troch niesprawiedliwy :). Ja nie boj si "trudniejszych" win, np. Benanti czy Lapierre czy nawet takiego, ktre miao usta lepsze ni to Tenores pki co ma a w nosie woda wazonu :). Ja nie rozrniam tych wszystkich frakcji, ale rzu okiem na komentarz Sawka. Ta opinia bardzo mi pasuje :).

A trzeciego dnia to Tenores jest bardziej sodsze i troch si prostuje, ale frakcje "octowe" nadal s - mniej ich, ale cisze. W ustach nieze, ale licz, e si jeszcze wygadzi. Materia jest. Kwas te :). Jest troch blisze mojej 4 ni wczoraj. Mam jeszcze jakie 1/3 butelki wic jak kto bdzie chtny w poniedziaek sprawdzi, to przetrzymam.

To Tenores kupiem z ciekawoci (nie tylko to) i wcale nie chc wymienia, zwaszcza e to podobno naturalne, e wina naturalne bywaj rne :). Chciaem pozna to czym cz blogosfery si zachwyca. Na teraz mam 2 koncepcje co do tych zachwytw:

1) Trafiaj na inne butelki, zwaszcza e mogy by powody zwizane zarwno z rocznikiem jak i bakteriami co prawda dot. innego wina (rzu okiem na link do bloga, ktry zaczyem w notce - "Maybe he was concerned the onslaught of bacteria tainted a few of his vats.")

2) S wyczuleni na co innego ni ja. Ale to byoby le, bo te frakcje "octowe" w moim kieliszku bez trudu rozpoznali te inni. Moe odparuj, ale wtpi po dowiadczeniach jak np. z Musarem. Co ciekawe - wydaje mi si, e mionicy takich win chyba uznaj obecno tych frakcji "octowych" za co normalnego a nawet korzystnego.

Jak bdziesz u Dettoriego, to zapytaj prosz:

a) Czy Tenores 2006 powinno by pite teraz czy lepiej byo poczeka jeszcze kilka lat?

b) Czy takie frakcje "octowe" jak w mojej butelce to norma czy raczej wyjtek?

wino14337#46694

star (2013-02-09)
Dla mnie wane jest co dominuje. Czy oprcz jakich dewiacji pojawia si wystarczajco duo atutw. A take to, czy czasem nie jestemy uczuleni na jak wad czy odchylenie. Ja na przykad nie lubi sztucznego zapachu wanilki, poczonego z jakim mulcym brakiem wieoci, drani mnie to i ju. A s to uznane flaszki jak la Tour Carnet czy Quinta do Crasto. Bardziej mnie to razi ni lotna kwasowo vide Musar, czy niewielkie utlenienie jak w pewnym Santorini. Uwaam, e to do osobista waciwo, ale jakbym mia sprzedawa wina, jak np. Sawek Chrzczonowicz czy GP, to jednak nie chciabym adowa si w wina z brettem, lotn kwasowoci czy inne wybryki natury, nawet jakby zalety przesaniay wady.
wino14337#46695

star (2013-02-09)
Przykadem jest to (pralinka) moe nieco zbyt alkoholowe i moe odrobin zbyt "suszce" wino, a jednak majce sporo materii i ordobin kwasu, ratujce to wino przed porak. Std pozytywna w sumie ocena. Znam te inne podejcie. Wada. Stop. Zlew.
wino14337#46696

willycoyote (2013-02-09)
@cerretalto, moja notatka nie byla zla w stosunku do Ciebie lub do innych degustatorow w Polsce. Wiem doskonale, ze nawet w krajach winiarskich, gdzie wielcy fachowcy degustuja te wina i sa wielkimi fachowcami o winie, sa zawsze problemy z winami naturalnymi. Pisalem, ze widze ze nie ma szansy w Polsce dla tych win, poniewaz produkowac naturalne wina, wyrzekajc stosowania chemikaliw, to trudne zadanie, ktre moe pomieci niespodzianek, czasem ciekawe i czasem frustrujce. Czytalem tez ocene o Monica (3-ka). To n ie kwestia butelki: to kwestia caley partii produkowanej w pewnym roczniku. Jak wiem, Cannonau naturalne nie trwa wiecej niz 3-4 lata i biale Monica chyba mniej, ma byc pite prawie w pierwszym roku pojawiana sie na rynku. Nuta octu, kiedy widoczna, jest naprawde nie do przyjecia w kazdym winem.
Natomiast, moja notatka nie byla ironiczna: w Polsce rynek nie bedzie akceptowal takich win, dopoki ludzie nie beda mieli pewnej swiadomosci o ryzyko z tymi winami (za takie ceny...). Niczego nie maja oprocz winogron i troche siarki, kiedy to konieczna, sa produkowane tak jak 2 wieki temu, nawet nie wiem czy moga ponosic transport przez morze czy samolotem. Nie martw sie, w stosunku do gustu sredniego kipera, nawet fachowego kipera, wg mnie twoja ocena byla nawet sprawiedliwa (to samo moge myslec o ocenie Moniki. Lepiej, w Polsce, importowac wina przemyslowe i konwencjonalne jescze przez kilka lat i nie ryzykowac z tymi winami, ktore moga byc pite na miejscu.
Dlaczego zainterpretowales moja notatka jako troche niesprawiedliwa? Tonacja slow? Przepraszam. W poczatku jego dzialalnosci ja tez bylem bardzo surowym w stosunku Olka. Dzisiaj oceniam jego robote pozytywnie, natomiast nie zawsze uda mu sie robic przyjemne wino i czesto ja tez rzuczylbym do garnka na "brasato" wolowyna duszona w winie. Mozesz czytac i tlumaczyc przez Google ten watek (gdzie willycoyote jest zawsze obecny): (pralinka)

wino14337#46698

cerretalto (2013-02-09)
@Willycoyote - ja uwaam, e w Polsce jest sporo ludzi, ktrzy s bardziej "do przodu" ni w bardziej ustabilizowanych cywilizacjach :). Gdzie nie pojad, to od czasu do czasu sysz jzyk polski, i to nie tylko u pracujcych tam, ale take u turystw. A przecie kasy mamy mniej. Moe lubimy poznawa? :)

Dzikuj za Twoje zdanie. Wci jest bardzo duo do zrobienia na polskim rynku, ale jak tak popatrz sobie wstecz, to postpy ju s due. Coraz wicej ludzi jedzi, zapoznaje si ze stylem ycia, jedzeniem i winami. Wic coraz czciej s odporni na dziaanie rnych pozerw u nas. A ci czsto zabieraj normalnym ludziom ch do wina - ludzie po prostu czasem nie wiedz czy mocno nie przepacaj. I nie chodzi mi wcale o wina "tanie" itp. - cena jest bardzo wana nie tylko u nas. No i ta nierwnowaga - dyskonty vs. oryginalne a porodku mao. Czasem ludzie myl pozerw z prawdziwymi mionikami wina jak ci, ktrzy m.in. tu pisz. Nawet jak czasem maj kontrowersyjne opinie, to przynajmniej prbuj co pozna a nie tylko spopularyzowa samego siebie. Szkoda e tak mao pisz. Ale to dusza sprawa.

Na fotce - czerwone na lato od Paternoster pite na Sycylii we wrzeniu - jak si pozna Kampani, Basilicat czy Sycyli, to bdzie si chciao wraca :). Sardynia moe kiedy - pki co ycz Ci miego pobytu na Sardynii!

wino14337#46702


Wina Dettori:
Dettori Rosso 2009 Romangia Ca..
Chimbanta 2006 Sardegna Monica
Tenores Rosso 2006 Sardegna 10..