Note

Smaragd, Kellerberg Domaene Wachau 2008
Wachau QW
Austria
Gruner Veltliner
Cena: 70
Alk: 13,50%
Kolor: b
Ocena: 7
Nr 14303
www

star (2013-01-23)
Jest przyzwoicie, ale po Winie Roku 2010 wicej oczekiwaem. Wow factor nie pojawi si, a cena niemiecka przyzwoita fakt, cho pewnoci co do niej nie mam. Wino jest "pikantne", pojawia si sporo jakich przypraw, owocw, bardzo pachnce. Ze smakiem nieco gorzej, bo jako kwasu brakuje. Wszystko tak niby na powanie, goryczkowo, ale bez gbi i siy i jako tak bez wyrazu troch. Cho trzeba przyzna, e to dobrze zrobione, komercyjnie skazane na sukces wino, take dziki nucie sodyczy, co obok tej goryczki si pojawia. Ocena 6-7, zalenie od dnia. Zaznaczam jednak, e to bardzo smaczne wino jest. Mimo pewnych zastrzee. Z pewnoci jednak nie wielkie. Kiedy je prbowaem, gdy jeszcze star nazw byo firmowane, czyli Freie Weingaertner Wachau, w trudnym dla Wachau, a na pewno nietypowym, sonecznym roczniku 2003 i musz przyzna, e wtedy byem nawet lekko zniesmaczony. Jednak GruVe wol w wersji wieo-owocowej, buchajcej owocem, skpanej w kwasie. Moe lepiej je si pio kiedy, nie teraz. Za pno? W kocu to nie Riesling.

Ocena krytyki to 92-94 P.Falstaff i dane: 14.00 % alkoholu (13,50 % na kontretykiecie!) i 5.50 g/l cukier resztkowy. Verkostnotiz: festes Strohgelb mit Goldreflexen; in der Nase offen und ausdrucksvoll; Heu, Maroni, gelber Apfel und Wrze; gut Tiefe und Komplexitt; markante Sure lsst Wein trotzdem rassig und elegant erscheinen; sehr finessebetont mit gutem Abgang Vinifizierung: Mitte November geerntet, nach der Grung in Edelstahltanks bei khlen Temperatur en wurde der Wein nach anfnglicher Lagerung im Stahltank auch einige Wochen im groen Holzfass ausgebaut". Ka pi do 2012, wic chyba si spniem;-) @WeinFinger

star (2013-01-25)
W sumie Twoja notka mi pasuje:-) Oprcz cytrusowej kwasowoci, ktrej zabrako. A poniewa Marwin te o kwasie wspomina i Moser te, wic moe i co z t moj flaszk poszo nie tak. Moe?
wino14303#46535

roha (2013-01-25)
"Jeli trzydzieci razy napiszesz, e ta butelka bya zepsuta, to ona od tego nie stanie si zepsuta."

O ile mnie wzrok nie myli, to nie ja napisaem e to wino ma gorycz. Sprawdziem jeszcze raz i autorem tego stwierdzenia jest Sstar.

"Odnosz si do wczeniej sprbowanych GruVe, w wersji Smaragd lub nie, czy te innych win biaych."

Te wszytkie wina ktre wymieniasz byy te tak gorzkie?

"Z chci kiedy sprbuj raz jeszcze to wino, co i Tobie polecam."

Ja wanie otworzyem wczoraj dziewit butelk tego wina pod wpywem tego co napisae. Nie mogem uwierzy e w taki sposb mogo wino si zmieni przez ostatnie 4 czy 5 miesicy od czasu kiedy piem porzedni butelk. Nie zmienio si. Wyjtkowo dobrze opis Mosera nadal do niego pasuje. Wyrana, cytrusowa kwasowo, w ustach mocno wytrawne, dajce wraenie mineralnoci (z powodu niskiej zawrtoci cukru). Usta kontrastuj z nosem ktry jest intensywnie owocowy (jakie egzotyczne owoce gwnie). W ustach oczekuje si po tym zapachu czego agodniejszego, delikatniejszego, mniej surowego.

"Skd wiadomo, e dwa lata nic nie zmieniy w tym winie?"

Ano std, e w przeciwiestwie do Ciebie wiele osb oceniajcych wina nie robi tego po sprbowaniu jednej butelki.

"A to nie byo pierwsze wino jakie sprbowaem w yciu."

To wanie jest w tym wszytkim najbardziej zadziwiajce.

"Mimo, e jak przyznaem to jest dobre wino, poprawnie zrobione, ale nie wielkie i tyle."

Nie wiem co znaczy "wielkie wino" i nie trafiem na tak opini o tym winie. Ty widocznie gdzie przeczytae co o jego "wielkoci" i oczekiwae czego takiego. Mam do zblion opini o tym winie: To jest bardzo dobre wino o wietnej rwnowadze, duej jak na Veltlinera kwasowoci i zaskakujcej w tym wieku wieoci.

"Gdybym uwaa, e co w nim jest nie tak, e pojawia si podejrzenie jakiej wady, z pewnoci bym to napisa."

Nadal nie mog zrozumie skd miaby o tym wiedzie skoro nie pie adnej innej butelki tego wina.

wino14303#46534

star (2013-01-25)
Jeli trzydzieci razy napiszesz, e ta butelka bya zepsuta, to ona od tego nie stanie si zepsuta. Chyba, e uwaasz inaczej? Odnosz si do wczeniej sprbowanych GruVe, w wersji Smaragd lub nie, czy te innych win biaych. Z chci kiedy sprbuj raz jeszcze to wino, co i Tobie polecam. Moe i Troll zmieniby zdanie jakby je teraz sprbowa? Skd wiadomo, e dwa lata nic nie zmieniy w tym winie? A to nie byo pierwsze wino jakie sprbowaem w yciu. Oczywicie ja mog si myli, Ty zapewne nie.

Dla mnie zamiast "wow", byo "oops". Mimo, e jak przyznaem to jest dobre wino, poprawnie zrobione, ale nie wielkie i tyle. Gdybym uwaa, e co w nim jest nie tak, e pojawia si podejrzenie jakiej wady, z pewnoci bym to napisa.
wino14303#46532

roha (2013-01-25)
"Ja nie uznaem tej flaszki za wadliw. Starlet take nie."

Pisae e pie jedn butelk tego wina przecie. Jakim sposobem doszede zatem do wniosku e ta jedna butelka nie bya zepsuta? Do czego porwnywae to wino? Czy Starlet pia jakie inne butelki tego wina, e przywoujesz jako argument za poprawnoci tej zepsutej w sposb oczywisty butelki?

"Co wicej Falstaff wyej jednak ceni Smaragd Knolla, dajc mu ocen 95-97 co mona chyba uzna za wielko, a ocena 92-94 dla Smaragda z Wachau to ocena jedynie bardzo dobra"

Nie znalazem nigdzie w Falstaff takiego objanienia punktacji. Jaki odnonik moe?

"Troll uzna, e to wielkie wino, najlepsze w 2010."

Brzydko manipulujesz. W notce Trolla jest napisane:

"Piem wiele win lepszych od tych na fotce, ale te dwa wygrywaj bezapelacyjnie jeli wemie si pod uwag "wow factor" i cen."

Sowa nie ma o tym e to jest "wielkie wino". Wrcz przeciwnie.

wino14303#46531

star (2013-01-25)
Nie ja zaczem punktowa i odwoywa si do autorytetw. Napisaem o swoim dowiadczeniu z konkretn butelk, w konkretnym czasie. Ponownie zacytuj Romana, eby to przypomnie. Ciekawi mnie te ile autor wypi butelek tego wina o ktrym pisze "Z pewnoci jednak nie wielkie", zapewne chcc by niezwykle oryginalny i zaprzeczy bardzo wysokim ocenom wikszoci mainstreamowych krytykw. Co do odwoania do ocen z CT, stwierdziem jedynie, e nie pojawia si tam efekt "wow", ani przy opisie, ani przy punktacji tego wina. Co do mojej oceny, to raz jeszcze powtrz, e wg mnie to nie bya zepsuta butelka. Dziwi mnie stanowczo w Twojej ocenie, mimo, e nie prbowae tej butelki, a ja oceniem j na 7, zaznaczajc lekk wtpliwo co do wielkoci tej flaszki, ktra zostaa przez Trolla wybrana winem roku 2010 wzmocniona wykrzyknikiem "wow". A jak tam z malo czy beczk w przypadku tego szmaragda? Czy znasz moe jakie odnoniki do danych technicznych, ktre Roman wyciga z rkawa, a moe z kapelusza, jak jakie krliki, nie podajc adnych odniesie. Dodam jeszcze jeden ciekawy odnonik (pralinka) a propos Gruner Veltlinera tym razem z Decantera, gdzie pisz o rnorodnoci stylu. Wg mnie Knolla od Wachau rni ogrom, u Knolla miaem wraenie spjnej caoci i gbi, a u winogrodnikw z Wachau jednak nie wszystko si razem spajao i na nic nie zdadz si tu analizy kwasu, cukru, czy ekstraktu ktrego nie znamy? Dodam, e Smaragda z Domaene Wachau raz prbowaem nieco cieplejszego ze ledziem (wtedy sodycz rzecz jasna bardziej odczuwalna i miako razia), a raz bardziej schodzonego solo i z jak smaon ryb (wtedy goryczka bardziej razia i sodycz mniej bya odczuwalna). Do pizzy te:-) Mona teraz sobie pofolgowa wyrywajc z kontekstu, e sodkie byo, bo sonego ledzia Sstar zajada;-)
wino14303#46530

roha (2013-01-25)
Przy okazji proba:

Jak ju podejmujesz jakie polemiki i uywasz argumentw "spoecznoci" z Cellartracker, to moe bd uczciwy przynajmiej. Nie kady zagldnie na Cellartracker i moe da si nabra na zabiegi jakie najwyraniej lubisz stosowa. Ot piszc: "Co wicej opinia spoecznoci Cellar Tracker te nie wynosi Smaragda Kellerberg pod niebiosa" mijasz si brzydko z prawd. "Spoeczno" w tym wypadku to dwie osoby. Jedna ktra ocenia to wino na 90 punktw, ocen wysz daa tylko siedmiu Veltlinerom z 90 rnych jakie prbowaa. Druga wrd swoich win nie ma tego wina jako notki, za cae dowiadczenie w Veltlinerach to wedug jej profilu jest sze butelek.

Na uytek manipulacji jakie maj uwiarygodni twoje opinie tworzone na podstawie picia zepsutej butelki wina, zapomniae doda e "spoeczno" Cellartrackera niestety ocienia Veltliner Smaragd Vinothekfllung 2008 Knolla niej ni Kellerberga 2008. Co z tego e oceniaa jedna osoba, ktra wrd wypitych wina ma tylko jedn notk o innym Veltlinerze, przecie wane eby umiejtnie onglowa punkcikami i "cytatami".

wino14303#46529

star (2013-01-25)
Moser pisze o przyszoci Smaragda Knolla z 2008 w 2009 roku. Warto o tym pamita. Tanzer ocenia bardzo pozytywnie take w 2009, piszc o wielu zaletach wina ju w tamtym momencie. Pisze, co prawda, e piby go od 2013 roku do 2023. Poniewa krytycy piszc o tych winach ju w modoci pokazuj ich klas i wiele przyjemnoci z picia wic moe lepiej nie ryzykowac i pi je za modu? Moe jaki kontrprzykad? Smaragd, ktry nie jest pijalny za modu, a dajcy wiele przyjemnoci w dojrzaym wieku? Bo moe opcja picia modych szmaragdw z GruVe nie jest znowu tak z opcj?
wino14303#46528

star (2013-01-25)
Ja nie uznaem tej flaszki za wadliw. Starlet take nie. Prbowaem je dwukrotnie, w dwch rnych sytuacjach. Co wicej na DeoBloxie Roman te mimo wszystko uwaa, e nie trafiem na wadliw butelk, e zacytuj. Z opisu raczej trudno wywnioskowa e butelka bya wadliwa, cho gdyby opis pochodzi od innego autora wadliwo bya by ewidentna: gorycz w winie jest powan wad, zwykle powodowan przez degradacj glicerolu przez niektre bakterie (take bakterie kwasu mlekowego) i stosunkowo czsto pojawia si w winach o relatywnie niskim siarkowaniu ktre do dugo dojrzewaj w butelce (warunki przechowywania mog mie wpyw). Tego typu wada wina znaczco i ujemnie wpywa na odbir kwasowoci wina i co za tym idzie uwypukla w smaku nawet niski poziom cukru resztkowego. To jest zupenie elementarna wiedza jak wypada posiada jeli chce si wina ocenia inaczej ni tylko "smakowaa/nie smakowaa mi ta jedna butelka" a nie snucie opowieci o tym czy wino jest "wielkie" lub nie. "Krytyk" Sstar odnajduje jednak gorycz w zdecydowanej wikszoci win jakie opisuje, wic raczej nie o t wad tu chodzi.

Co wicej Falstaff wyej jednak ceni Smaragd Knolla, dajc mu ocen 95-97 co mona chyba uzna za wielko, a ocena 92-94 dla Smaragda z Wachau to ocena jedynie bardzo dobra. Troll uzna, e to wielkie wino, najlepsze w 2010. Wida nie prbowa VinothekFuellung Knolla w tym roku:-)
wino14303#46527

roha (2013-01-25)
"Czy s jakie inne opinie o wielkoci tego Kellerberga"

Falstaff jest tutaj chyba najlepszym autorytetem i opisuje Kallerberga w nastpujcy sposb:

Mittleres Grngelb, derzeit noch leicht trb. In der Nase exotische Frchte, zart rotbeerig, ein Hauch von Mandarinen, Grapefruitzesten. Am Gaumen elegant, kraftvoll, mineralisch, von einer finessenreichen Sure getragen, nhert sich dem Riesling bereits etwas an, zitronig und rassig, gut anhaltendes Finale, hat vielversprechende Zukunft.

Z opisu jasno wynika e pie zepsute wino. Recenzja zwraca uwag na wysok kwasowo i charakterystyczne dla tego rocznika podobiestwo do Rieslinga. 92-94 punkty (94 to przeiwdywana punktacja dla dojrzaego wina) to ocena bardzo wysoka.

Opis Knolla o ktrym mowa:

Mitteres Gelbgrn. In der Nase einladendes wrziges Bukett, nach Tabak, reifer Apfel, Nuancen von Bltenhonig, Gewrzanklnge, facettenreiches Bukett. Am Gaumen saftig und reif, gelbe Tropenfruchtanklnge, perfekt eingebundene Surestruktur, salzige Wrze im Nachhall, wirkt bereits trinkanimierend und leichtfig, noch etwas unentwickelt, tolle Lnge, hat groe Zukunft.

Zwracaj uwag nuty miodowe, tyto, duo elementw soczysto-owocowych i przyprawowych. Mocniejsza struktura potwierdza wyszy poziom cukru i niszy kwasu.

"Czy s jakie inne opinie o przewadze nad VF Knolla, oprcz tych Trolla?"

Szukaem jakiejkolwiek opinii (nie tylko Trolla) gdzie kto twierdzi e ten Kellerberg ma przewag nad tym Knollem i nic takiego nigdzie nie znalazem. Czy moesz zacytowa tak opini? Niekoniecznie Trolla.

Na deoblox wytknito Ci e na podstawie zepsutej ewidentnie butelki oceniasz wino i do tego teraz pornujesz je z winem ktre zepsute nie byo. Rwnie tam nikt nie stwierdzi nic na temat wyszoci ktrego z win nad drugim, tylko na takim przykadzie unaoczni dziwne praktyki jakie stosujesz w opisach win. Kto mgby pomyle przecie e ten Kellerberg smakuje tak jak opisujesz. Mam ten komfort, e oba wina znam i piem kilkakrotnie. Cakowicie zgadzam si w ich wypadku z opisem Falstaff i faktycznie Kellerberg jest winem bardziej kwasowym i wekslujcym do Rieslinga, za Knoll jest po prostu sodszy i przez to bogatszy w ustach.

Przy okazji warto zwrci uwag e Peter Moser oceniajcy wina dla Falstaff ma spore dowiadczenie z tego typu Smaragdami i w obu wypadkach, podobnie jak Gruner, uwaa e oba wina maj potencja dojrzewania w butelce, o czym pisze w opisie i potwierdza przewidywan wysz punktacj. W wypadku Knolla wprost pisze: "noch etwas unentwickelt" oraz "hat groe Zukunft". Jeli wic sam uwaasz Falstaff jako wiarygodne rdo informacji o winach austriackich, to moe majc do chyba mae dowiadczenie w tej materii, nie wprowadzaj czytelnikw w bd i na podstawie kilku win (w tym jednym na 100% zepsutym) nie twierd e Veltinery Smaragdy naley pi za modu.

wino14303#46525

star (2013-01-25)
Atlantyk kontra Panonia.
wino14303#46524

star (2013-01-25)
Winnica Kellerberg w obiektywie angielskiego bloggera z Cambridge (pralinka)
wino14303#46523

star (2013-01-25)
A walk in the Wachau. And the landscape is simply stunning! A UNESCO World Heritage Site, here the Danube has carved its way through the mineral rich gneiss of striped granite, quartz, felspar, and mica, resulting in a construction of walled terraces, angular and proud, like a regiment of weathered soldiers watching over the villages and the comings and goings of the river. Standing in one of the signature vineyards, the Kellerberg, the village of Drnstein lies below... (pralinka)
wino14303#46521

star (2013-01-25)
Dobrze, e napisae Marwin. Ja akurat wierz w wielogos nie w monogos, dziku temu obraz tego wina jest bardziej kompletny. Nie roszcz sobie pretensji do roli superkrytyka, cho niektrzy przyprawiaj mi tak gb. Od razu podaem odnonik do notki Trolla, ktry jak rozumiem wypi wicej butelek tego wina, cho nie wiem, czy nie w modoci, wina nie Trolla.

Przechodzc wic do dugowiecznoci Smaragda w wersji GruVe, to na razie nie mamy zbyt wielu pozytywnych przykadw na dojrzewanie i zyskiwanie z czasem na jakoci, wbrew tekstowi Grunera na DeoBloxie. Co do Rieslinga w wersji Smaragd nie mam wtpliwoci. Co do Grunera pojawio sie wiele przykadw jak Jamek, Knoll, Kartauserhof czy ten tytuowy z Wachau ktre w modoci day mnstwo przyjemnoci i wielokrotnie paday sowa hedonizm. Czy warto wic czeka? Na mlekow degradacj? Cho Roman przyznaje, e to nie w tym przypadku raczej i tym razem si z nim zgodz. Co do wina Marwina to dla odmiany redukcja i odczucia zgoa odmienne od tych Trolla, mimo e prbowali je w podobnym czasie. Nic nie jest takie proste, mj may;-)

Co do ocen krytykw, tych prawdziwych, to nie ja ich gos przywoaem jako pierwszy, ale uczciwo nakazaaby stwierdzi, e Falstaff ocenia jednak 2008, a Gault Millau dodaem gratis, rzeczywicie z innego 2010 rocznika, aby pokaza, e Knoll w rnych opiniach i rocznikach bije Domaene Wachau, w przypadku tych dwch wspomnianych win, podobnie jak to zostao stwierdzone na SW. Co wicej opinia spoecznoci Cellar Tracker te nie wynosi Smaragda Kellerberg pod niebiosa, a stwierdza, e to dobre, 90-punktowe wino jest. Czy s jakie inne opinie o wielkoci tego Kellerberga (czy przewadze nad VF Knolla) oprcz tych Trolla?
wino14303#46519

marwin (2013-01-24)
Zastanawiaem si, czy pisa o tym veltlinerze, bo star oceni to wino wysoko, a wtedy gdy ja je piem - stycze 2010, maksymalnie dabym 5+. Oczywicie potencja w tym winie by, ale jak jego rozwj potoczy si dalej, nie miaem pojcia. Wtedy gdy piem wino byo jakie cinite, a dominowa gwnie kwas. Ale zarwno nos jak i usta podpowiaday, e za "chwil" eksploduje z niego nieodkryte bogactwo.
Star da 7, znaczy podejrzenia si sprawdziy.

wino14303#46514


Wina Domaene Wachau:
Smaragd 2017 Wachau Gruner Vel..
Federspiel, Terrassen 2016 Wac..
Federspiel, Terrassen 2015 Wac..
Federspiel, Terrassen 2012 Wac..
Federspiel, Terrassen 2012 Wac..
Weissenkirchen 2010 Wachau Gru..
Smaragd, Terassen 2008 Wachau G..
Federspiel, Burggarten 2008 Wac..
Federspiel, Terrassen 2008 Wac..
Achleiten 2008 Wachau Gruner V..
Smaragd, Kellerberg 2008 Wacha..
Federspiel, Donaugarten 2007 Wa..