Note

Sfursat Nino Negri 2000
Valtellina DOC
Wochy
Chiavennasca (Nebbiolo)
Cena: 70
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 14300
www

cerretalto (2013-01-20)
Mylaem, e bdzie nieywe, ale nie byo tak le - w miar poprawne, dobre usta, leciutki, ale naprawd leciutki kapuniaczek, ktry wystpowa rwnie w okolicach 2006 a ktrego nie spotkaem jeszcze w 5 stelle. No i wyrane cechy suszonych owocw. Kupione kiedy, w pewnym kantorku, ktry zmieni si z czasem w wiksz dziaalno. 3.7/5, tutejsze prawie 6.

Na marginesie: Sawek Chrzczonowicz uzupeni swj dosy "niemiay" artyku o wadach. Brakuje mi tylko informacji o tym co gwnie powoduje efekty zgagopodobne, ale sam si potrafi domyli, e to jednak ocet lub pochodne :). By moe ocet czy brett dodaj winu jakie zoonoci, ale coraz bardziej lubi wina czyste. Z brettem tak mam, e w niektrych (w niektrych!) winach nie przeszkadza specjalnie, ale to jest coraz rzadsze wic sdz, e niedugo bdzie mi przeszkadza zawsze. Ocet czy brett to niestety wada, by moe wynikajca z braku higieny. By moe - bo ocet chyba tak dobrze konserwuje, e czasem chyba mgby by uyty celowo :).

star (2013-01-20)
A nie alkohol? Serio pytam. Te w ktrych jest wyszy, ew. szybciej dziaa. Ew. gaz, czy jego resztki?
wino14300#46453

cerretalto (2013-01-20)
Pytasz o zgag? Nie badaem, ale raczej to nie alkohol - efekty zgagopodobne (pieczenie w przeyku itp) pojawiaj mi si tylko przy niektrych winach. I z nich przewanie wyazi z czasem co octowatego.
wino14300#46455

star (2013-01-21)
Problem sygnalizowa te Sawek Chrzczonowicz i Starlet. Sawek nawet dzieli wina na te co nie piek w przeyku, czy odku i te pozostae, dobre. Biae mog piec w przeyk? Bo z tego co pamitam, to Starlet duo rzadziej, a moe i wcale nie narzekaa na ten problem w przypadku biaych, zwykle mniej alkoholowych;-)
wino14300#46457

cerretalto (2013-01-21)
Nigdy alkohol nie powodowa u mnie takich efektw typu pieczenie w przeyku od razu po kieliszku czy dwch. Oczywicie jak si wypije duo wicej, to po paru-parunastu godzinach jakie inhibitory pompy protonowej mog by czasem przydatne :). Ale chyba wszystko jedno czy byy to 2 butelki 12% czy 1.5 butelki 16% :).

Nie wiem czy biae mog pali czy nie - nie przypominam sobie takiego, ale niektrych boli gowa nastpnego dnia po niewielkich ilociach niektrych. Czyli pewnie jak chemi niektrzy dodaj. Zwaszcza jeli transport dugi.

Te czerwone, ktre mnie zapieky to rzadko drosze, cho takie te si zdarzaj, zwaszcza starsze - w kocu ocet winny z czego tam pochodzi. Oczywicie jest sporo oryginaw, ktrzy ceni VA czy inne eufemizmy, ale gdyby ludzie lubili ocet czy hermol w winie, to sami by sobie dodawali. Miso solimy wg wasnego gustu, no chyba e kucharz by zakochany :).

wino14300#46471

star (2013-01-21)
Ad rem o zerach i jedynkach oraz o lotnej kwasowoci w winach Movii i Musarze, na WI (pralinka) gos Sawka woajcego na puszczy: Z t lotn kwasowoci, to uye niestety skrtu mylowego, ktry stosuje wielu fanw biodynamiki, czy tak zwanych metod naturalnych, a majcych oswoi czytelnika z ewidentn wad wina jak jest lotna kwasowo. To przypomn, e lotna kwasowo to po prostu ocet, w towarzystwie innych kwasw o krtszych (jak kwas mrwkowy), bd duszych (jak masowy) acuchach, powstajcych w wyniku zainfekowania wina podczas winifikacji bakteriami kwasu octowego. Swiadczy to po prostu o braku higieny, a nie wyrafinowanych biodynamicznych metodach. I nie pachnie to niestety ywic sosnow tylko octem, zjeczaym masem i bardzo czsto octanem etylu, powstajcym w wyniku reakcji kwasu octowego z alkoholem. Osobiscie lubi wina bio i biodynamiczne, jestem fanem wielu winiarzy, ktorych znam i ceni, stosujcych takie metody, natomiast jestem przeciwny przypisywaniu wad wina, celowym zamierzeniom winiarzy. Oksydacja, czyli utlenienie, rzeczywicie moe da te dodatkowe, ekscytujace, bogate nuty winom, ale wlanie przy braku higieny, czsto koczy sie nadmiern lotn kwasowoci czyli octem. Fani VA maj swoj racj, e mimo niej, niektrym udaje si nieze wina zrobi, ale wg mnie to mimo, a nie dziki i wspominanie o niej jako o nierozcznym elemencie wielkiego wina raczej wzrusza;-)
wino14300#46472

star (2013-01-21)
Czekamy z utsknieniem na najnowszy numer Magazynu Wino, w ktrym dowiemy si nieco wicej o VA, czyli Volotile Acidity, z polska o lotnej kwasowoci. Monty argumentuje w przytoczonym powyej wtku za lotn. Trudno mi sobie wyobrazi Musara bez lotnej, bo to dodaje mu w pewien sposb szyku i gbi. Podobnie jest z winami Dettoriego czy Robinota. Z lotn kwasowoci jest wg mnie jak z lotn asekuracj, zdarza si, ale lepiej jej unika;-)

Na winie Dettoriego nie pozna si Rurale (pralinka) jak wida;-) Gigantyczna kontrowersja. Mnie przerasta. Wida nie mam tak otwartego umysu, jak mi si dotd wydawao:) Albo ono takie jest, albo piem co co jest kompletnie popsute. Po prostu roso w ustach. Masa jakiego kleju, lakieru, no i ten przeraajcy alkohol. Walczyem z nim tydzie. Wietrzyem, chodziem, przeczytaem krymina Tokarczuk:) I nic. Kupione na lotnisku w Cagliari. W Polsce ma Salute za 125 z. Dla upartych poszukiwaczy dziwactw. Dla mnie raczej nie... Manifest brzmi tak. Non filtrato, non chiarificato, non barricato. Krzycz i wznosz barykady. Ludzie z Badde Nigolosu.
wino14300#46473

star (2013-01-21)
O Robinocie wspomina Kuba Janicki (pralinka) wpyw Josepha di Blasi, nie powiem, e zgubny;-) A Musar kontrowersje budzi i na SW (pralinka) jak wida w zapralinkowanym odnoniku.
wino14300#46474


Wina Nino Negri:
Wino na grilla, Fracia, Superi..
Sassella 2005 Valtellina Superi..
Sfursat 2004 Sforzato di Valtel..
Sfursat 2002 Sforzato di Valte..
Sfursat 2000 Valtellina Chiave..