Note

Heba Fattoria di Magliano 2003
Morellino di Scansano DOC
W³ochy
Sangiovese
Cena: 40
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 13877
www

cerretalto (2012-08-19)
Kupione w markecie we W³oszech w pocz±tkach zainteresowania winami i zagubione po przyje¼dzie. Teraz znalezione w jakim¶ pudle ze starociami w k±cie w piwnicy. Czyli prawdopodobnie co roku przechodzi³o cykl temperaturowy od 10 do 25 stopni. Do tego ciep³y rocznik 2003. I co? Mia³o pój¶æ do sosu zamiast Giacosa Dolcetto 2005, które okaza³o siê za stare, ale zosta³o wypite z wiêksz± radoch± ni¿ Fonsalette 2000 - 3 razy dro¿sze, od s³ynnego producenta i przechowywane w kulturalnych warunkach. ¯adnej octowato¶ci, rozpoznawalna Toskania w nosie, smaczne, z do¶æ solidn± materi± jak na tê cenê, lekkie br±zowienie, ale w¿yciu bym nie wpad³ na to, ¿e ma 9 lat :). Dam wiêc 4/5 i mocne 6 :)

Róznie siê ró¿ne wina starzej±, ale niektóre dobrze siê starzej± ;-). @baga¿nik

cerretalto (2012-08-19)
Jedyne wino tego producenta jakie pi³em, ze zdziwieniem znalaz³em, ¿e na sw jest jakie¶ inne, ale bia³e :).
wino13877#43363

cerretalto (2012-08-19)
Prawdopodobnie przechowywane przez wiêkszo¶æ czasu w pozycji pionowej, ale korek ca³kiem ca³kiem :). Sorry za tyle ¶miecia, ale naprawdê jestem nieco zaskoczony :)
wino13877#43364

star (2012-08-19)
Odmiana Sangiovese? Czy co¶ dorzucili?
wino13877#43370

star (2012-08-20)
Dopisa³em Sangiovese, ale chyba dodaj± 15% innych odmian dopuszczonych w apelacji, przynajmniej tak pisz±. Robi± te¿ Vermentino Pagliatura oraz Syrah, co mo¿e sugerowaæ czym poprawiaj± kolor;-) Oprócz winnicy mog± te¿ przyjmowaæ go¶ci jakie¶ lokum siê tam znajdzie.
wino13877#43389

cerretalto (2012-08-20)
@"Robi± te¿ Vermentino Pagliatura oraz Syrah, co mo¿e sugerowaæ czym poprawiaj± kolor;-)"

Nawet jak dodaj± Syrah, to daleko im do tradycji i wyczucia Isole e Olena :)

wino13877#43390

gp (2012-08-21)
To s± przyzwoite, nowoczesne wina. Heba obecnie jest "bezbeczkowa", choæ mo¿na siê pomyliæ bo materii du¿o. Robi± te¿ ró¿owe Illario:
wino13877#43417

gp (2012-08-21)
Syrah:
wino13877#43418

gp (2012-08-21)
Etykieta Heba taka sama od pocz±tku. Wina obecne w Polsce od 10 lat.

...i "Bestia" do kompletu:

wino13877#43419

star (2012-08-21)
Rozumiem, ¿e w Enotece Tre Bicchieri mo¿na je dostaæ? Bo jak szukam w polskim necie to trafi³em jedynie na ciekawy motoryzacyjno-winny w±tek:

co wy na taka filtracje??

daniel_wwy - 19-11-2007 o godz. 22:00

Mam pytanie i chcialem sie poradzic , a raczej zastanowic nad tym w szerszym gronie .

co wy na no zeby filtrowac wino juz oczywiscie w koncowym przebywania w balonie po pierwszym odciagu , filtrami do paliwa ?? np takimi do fiata 126p (malca) i polaczyc 4 naraz ze soba?? tak sie zastanawiam z ciekawosci co inni by o tym pomysleli


Dalej w tym w±tku oprócz wyzywania od lam pada nazwa Fattoria di Magliano w kontek¶cie nie filtrowania wina (czy tak jest tego nie wiem):


Bardzo prosze. Moze jeszcze tylko wyjasnie, ze ja nie jestem zwolennikiem filtrowania wina. Moge nawet napisac: chwala tym, ktorzy wina nie filtruja bo robia wielkie wina.

Jesli chodzi o to, kto nie filtruje wina w Italii to przede wszystkim dwoch moich wielkich faworytow: Josko Gravner z Friuli Venezia Giulia (wina biale) oraz Alessandro Dettori z Sardynii (wina czerwone). Rowniez dosc znany producent z Toscani Fattoria San Giusto a Rentennano (m.in. Chianti), na Sycylii Frank Cornelissen (wina niedostepne dla zwyklego smiertelnika), takze niektore wina z Fattoria di Magliano (Toscania) oraz Fatascia (Sycylia, slynne wino Rosso del Presidente). Tyle mi przychodzi do glowy w tej chwili.

Informacja o braku filtrowania moze byc w pewnym sensie wyznacznikiem (dobrej) jakosc. Niefiltrowanie wina staje sie wrecz "modne" podobnie jak uprawy biodynamiczne, wiec informacje taka zamieszcza sie przewaznie na etykiecie i oczywiscie ma to rowniez wplyw na cene. Wina duzych spoldzielni, czyli te ogolnie dostepne, sa praktycznie wszystkie filtrowane. Trafnie to ujeto na wikipedii wiec moze maly cytat:

"W przypadku win masowych, szczególnie bia³ych, filtracjê przeprowadza siê kilkakrotnie, aby uzyskaæ maksymalnie klarowne i trwa³e wina, ale bez g³êbszego smaku. W przypadku niektórych win dla koneserów nie stosuje siê filtrowania w ogóle..."

wino13877#43420

gp (2012-08-21)
Nie, nie... nie w E3B. By³o (jest?) w innym miejscu. Kupowa³em nawet.
wino13877#43423


Wina Fattoria di Magliano:
Pagliatura 2006 Maremma Toscana..
Heba 2003 Morellino di Scansan..