Note

Pera Manca Cartuxa 2008
Alentejo DOC
Portugalia
Arinto
Antao Vaz
Cena: 150
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 13735
www

star (2012-07-09)
Jak czowieka na czerwon Pere Mank nie sta, to co robi? Bierze bia! Moe inni si nie zorientuj, szczeglnie jak si potem fotk nieco podrasuje. Tym bardziej, e cena resto 35E, a wielu chtnych do zrzutki;-) Na lotnisku o ile TPB dobrze je wyhaczy za 42E w Lizbonie wic warto. No to zamwilimy do tych grillowanych, spalonych nieco kaamarnic, wic pocztkowo spalenizna z mocn beczk sobie nie radzia. Obozy byy dwa. Ja z Ew, e sabo. Znaczy, e mogo by by lepiej. Kapka dowodzi druyn pod sztandarami: "Brak Ojca". Doszukiwa si mineralnoci i takich tam, co w przypadku porwnywanego do Rieslinga Arinto nie jest bez sensu. Rzeczywicie czeka trzeba byo: z prostej wanilki (francuska beczka), w kwiatowe nuty weszo i... po chwili znowu wyszo, ale powrcio. Za aromatyk wic 7. Smakowo wicej wtpliwoci. Najpierw oprcz beczki i garbnika nic w nim z gbi nie znalazem, ale jak si zanurzyem... i wynurzyem to wino zagodniao, ale tym razem nieco miakie si stao. Kwasu nie ma, ycia nie ma. Taka wersja beczkowego szardoneja mi si skojarzya. Ocena smakowa z pogranicza 6. Nie wiem ktrego! Krtko mwic wino kontrowersyjne, wic dam szstk, umywajc rc, po tej sutej kolacji. Dzi Vinho Verde bdziemy degustowa. Dziki naszemu gospodarzowi Manuelowi Maioralowi z Atlantiki, ktremu ju z gry za ten jeden dzie serdecznie dzikuj! PS. Ocena dla tego wina, za lat kilka moe do 7 wzrosn! Z Porto targany wtpliwociami pozdrawia star;-) @Restauracja Campo Alegre, Porto

star (2021-07-24)
Inne iberico, ktre lepsze?
wino13735#531428

zmi (2012-07-14)
Panowie, to ja mam propozycj! U nas w sklepie, nie wiedzie czemu na wystawie stoj sobie 4 butelki (2 biae, 2 czerwone) bynajmniej nie najtasze ale te nie najdrosze -widocznie czym tam podpady, nie pamitam dlaczego poszy na straty.
Sklep co prawda klimatyzowany, ale na parapecie soce si rzeczy temperatur podbija.
I teraz - pod koniec lata proponuj komisyjnie ze dwie butelki otworzy i sprawdzi co si tym winom stao :) Jako e z sswines tylko jedna osoba zaglda do sklepu (nie wierz, e reszcie nie chce si przebija przez Centrum, objazdami wok budowy metra, pniej ju tylko most (dowolny), Modliska, Mechoffera i ju po kilku mio spdzonych godzinach jest si na miejscu... :D ) sugeruj j wyznaczy na sdziego. @Enoteca Nova


wino13735#42506

reuptake (2012-07-14)
tego dnia 32 to byo na zewntrz, wewntrz zauwaalnie cieplej. niestety, ostatnie pitra latem to koszmar.

ps. verde po 10 z daje rad

wino13735#42505

cerretalto (2012-07-13)
Star, to stawiam mia tez, e butelka przechowana przez duszy czas w wyszej temperaturze moe skapcanie lub nawet zamieni si w smrodek jak w niektrych biodynamach, z tym e ju na pewno si nie "wyczyci" po synnych 24 lub 48h ;-)

Dowody znajdziesz w piciu, ale jeli sam nie sprawdzisz, to pewnie nie uwierzysz :).

Parker kiedy porwna 2 butelki - jedn krtko przetrzyman na poddaszu (bo zapomnia o niej) z drug z piwnicy. I twierdzi, e rnice byy due.

wino13735#42502

star (2012-07-13)
Wyobraenie wyobraeniami, a dowiadczenie dowiadczeniem. Proof of the pudding is in the eating. Ciekawe jest jak to dziaa. W kocu moe to kolejna urban legend? No ale do ponoszenia ryzyka nikogo przymusi nie mona, najlepiej jakby tam po prostu na wszelki wypadek byo chodniej to rzecza jasna.
wino13735#42501

cerretalto (2012-07-13)
A co do baganika, to z winami tak przewoonymi nie miaem dotychczas problemu. Wcznie z winami przywiezionymi zaraz po wejciu do EU czyli latem 2004 i pitymi niedawno, zarwno tanimi (5 euro) jak i droszymi. Ale w upale (30+) w ogle nie trzymam w aucie a w cieple (<30) staram si trzyma tak krtko jak to moliwe i nigdy na socu. Wic mam jakie wyobraenie co si moe dzia w upay w sklepie w nowatorskim ksztacie baraku szklano-metalowego. Zwaszcza e kiedy par razy si naciem.
wino13735#42500

cerretalto (2012-07-13)
Star, jak dla mnie, to ludzie mog sobie kupowa woowin na tatar z pki na konserwy, ale problem jest w tym, e wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, e winom zbyt wysoka temperatura szkodzi nie powodujc skutkw jak ten tatar. No moe nie szkodzi a tak bardzo jeli dodano tablic konserwantw chemicznych :).

Jeli jest tak jak opisa Reuptake, to ja taki sklep omijabym szerokim ukiem, bo nie wiem czy 30-40 stopni zaszkodzio czy nie. Skoro waciciel uwaa, e moe dziaa niezgodnie z zasadami spotykanymi do powszechnie, to nie chc sprawdza za wasne pienidze wpyw temperatury na jego wina. Co innego gdy sklep jest murowany lub klimatyzowany i wida, e te lepsze wina s przechowywane w chodzie.

Nie rozumiem tych ktrzy promuj zasad typu "yj i daj y innym - co mnie to obchodzi, e inni si nabior", zwaszcza w tak prostych i podstawowych sprawach. A co do "w 40 cizko mi uwierzy", to trzeba wzi termometr i sprawdzi :). Zreszt to nie klient ma sprzedawcy udowadnia, e ma nieodpowiedni temperatur - mdry sprzedawca sam pokazuje, e ma odpowiedni - na przykad mona zoy wizyt w dobrym sklepie z cygarami :).

Wilgotno latem to nie jest w ogle problem - jest czsto powyej 50% a w chodniejszej piwniczce nawet 70%. Bez adnych nawilaczy, mokrych szmat itp. Po prostu bez aski. Co innego zim ;-).

wino13735#42499

star (2012-07-13)
Marek uchwyci sedno. Rzeczywicie o to mi chodzio. A co do rednio-wyszych temperatur, to w Margaux z tego co pamitam mieli ok. 20 stopni, ale przy wysokiej wilgotnoci. Chodzio mi raczej o to, e sama temperatura, sdz, e raczej w wysokoci 30 stopni, bo w 40 ciko mi uwierzy, na dni kilka, bo przecie znowu chodno mamy, win tak od razu raczej nie popsuje. Co innego przegrzanie ich do jakiego ekstremum, pamitam baganikowe przygody Cerretalto. Szczeglnie, gdy soce bezporednio na nie pada i jest to szampan.
wino13735#42491

reuptake (2012-07-13)
A propos warunkw, to chyba wiato bezporednio tam nie padao na pki, przynajmniej o tej porze, ale poniewa jest to przeszklony pawilon, to i tego nie wykluczam. Byo jak w szklarni i tyle: ostatnie pitro, dach si nagrza i efekt jest jaki jest. Pomylaem sobie, trudno, szarpn si na Soalheiro za siedem dych, ale jak zobaczyem, e od razu dostan grzaca, to zrezygnowaem.

PS. W Auchan s 4 etykiety verde w ok. 10 z ;) Zamierzam si z nimi zmierzy. Dawno nie piem wina za 9 z.

wino13735#42490

marek (2012-07-13)
@cerretalto
ja myl e sstarowi chodzio o to e przy wysokiej wilgotnoci i wyszej temperaturze korek nie wysycha tak jak przy wyszej temperaturze i suchym powietrzu. Wysza temperatura dajmy na to 25-29 stopni w obu przypadkach dziaa tak samo na wino ale wyschnity korek moe mie dodatkowe negatywne znaczenie w procesie dojrzewania/starzenia. Kwestia bezporedniego soca jest zupenie inn inszoci.

wino13735#42489

zmi (2012-07-13)
Czyli co? Niepotrzebnie marzn w 18 stopniach gdy na zewntrz 29?!?!?!? :)
wino13735#42488

cerretalto (2012-07-13)
@Star "Temperatura o ile rzeczywicie to tam zalegaj wina (nie maj tam piwnicy) to dugoterminowo samo zo, chyba, e willgotno dua."

To sobie przechowaj drosze butelki w klimacie tropikalnym i zobaczymy. Jak bdziesz rozpowszechnia tak "wiedz", to sklepy chtnie bd to pokazywa klientom tumaczc, e latem klima jest zupenie zbdna, bo przecie wilgotno "trzyma" na poziomie 50-60% a to wg portalu sstarwines.pl w zupenoci wystarcza.

I dodaj do tego soce - bo skoro to nie piwnica, to pewnie ma okna...

wino13735#42486

star (2012-07-13)
Nie zaapaem, e to Atlantika sprzedaje Leclercowi. Mylaem, e to jak z Biedr i Mielem, czyli rne kanay dla Vallado. Nie zrozumiaem. Teraz rozumiem. Sorry.
wino13735#42485

reuptake (2012-07-13)
@star: to teraz ja si gubi, czy nie rozumiesz, nie chcesz zrozumie, czy udajesz, e nie rozumiesz? :)

"A przebitka 25% wzgldem hipermarketw to i tak niezy wynik dla importera." - jeszcze raz: Atlantika sprzedaje to Leklerkowi. Leclerc ma potem wino za 33 z, a sklep firmowy Atlantiki za 41 z.

Co do przechowywania, to akurat zdecydowanie nie "te" verde i nie w 40 stopniach (podejrzewam, ze zim jest tam symetrycznie zimno).

wino13735#42484


Wina Cartuxa:
Pera Manca 2008 Alentejo Arint..