Note

Le Grand Vin Osoyoos Larose 2007
Okanagan Valley VQA
Kanada
Merlot 70%
Cabernet Sauvignon 21%
Cabernet Franc 4%
Petit Verdot 3%
Malbec 2%
Cena: 100
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 11987
www

star (2011-07-16)
Jak to mio jak ju po przylocie podejm czowieka dobrym winem. Larose znacie, z Gruaud Larose: www.gruaud-larose.com z Bordeaux. Jak kto nie zna niech lepiej pjdzie do lekarza: thewinedoctor No wic artyci (skrzypek pod dachem, koncertowa nawet bdzie) pij bordoszczaka z British Columbia, a artystki (menaderki, co z Santa Barbara dopiero co przyjechay) Pinot Gris z Mission Hill, te dobre. A bordoszczak? No dobry. Na merlocie. Ziemisty, powcigliwy, ale dugi, cho nie ctkowany, ani krty. Pachnie troch jak graves, a troch tym co beczka zaoferuje, ale francuska, bez amerykaskiej hucpy. Chciaem da szstk, ale chyba na siedem zasuguje, e si podepr Sucklingiem, co da 92/100 (wiem, wiem - it sucks;-), wejdcie na ich stron nieza jest, tam te opinia WS, no to SW musi by podobna. Siedem za entuzjazm, zaraz w gry ruszam, Mount Rundle czeka, w samolocie film o Eigerze - Wall of Death, a po drodze Dead Men's Flat zamiast Walking jak w Zielonej Mli. PS. Wyceniam je na stwk, cho drosze moe by. @Banff Centre

starsar (2015-03-30)
Co dla DeoBloxa (pralinka) z PudelekX.pl.
wino11987#52358

deo (2012-09-09)
@Od dobrze zrobie, do sugestii enomasay
czyli: od dobrze zrobie do zrobili Ci dobrze :-)))))

wino11987#43755

ducale (2012-09-09)
@sstar zbyt dugo Ci znam - wiem e tak nie jest, co nie oznacza i jak wida wielu moe Ciebie o to podejrzewa, std otwarte pytanie na ktre chyba ju odpowiadae wczeniej. Jednak sowo "enomasa" wejdzie na stae do polskiego winnego jzyka, tak to ju jest :)))
wino11987#43754

star (2012-09-09)
Pojawiy si komentarze TKM i Ducale na DeoBloxie, w cytowanym wtku, wic skomentuj moe. A propos wulgaryzmw na SW, to sprawdziem i sowo pisane czsto z bdem, w notkach na SW, a jest ich ju wicej ni dziesi tysicy i to penych, komentarzami utuczonych, a nie potencjalnych, cho naszych, czyli ich, wystpuje 12 razy, ale jedynie jako skadowa cz sowa cechujc(y/a/e), sami zobaczcie. Drugie, rwno czsto wystpujce jako wulgaryzm sowo, tylko raz si pojawio na SW i to w formie cytatu z Joe, stare, dobre czasy:-) Zreszt jak wie Deo, nigdy nie uwaaem, e wulgaryzmy czy goe baby stanowi problem DeoBloxu, a raczej inwektywy i epitety, czemu i na SW dawaem wyraz, gdy takowe si pojawiay w komentarzach. Co do zapytania Ducale, czy notki i teksty pisz dla Atlantiki jako barter za darmowy wyjazd i kurs hydrosommelierstwa (jak rwno polewa w czasie raftingu;-), odpowiadam, e Manuel Maioral nigdy nic nie wymaga, nie sdz nawet aby o notkach czy tekstach wiedzia. Pisz spontanicznie, jak fermentacja ulubionych win Alice Feiring, jak po kadej darmowej czy nie degustacji na ktr ja czy inny uytkownik jest zaproszony. Wiadomo, e kontekst nieco inny ni flaszka za wasn wydan kas i spoycie w domowym zaciszu. Dodam jeszcze, e wina prbowane podczas degustacji Vinho Verde w wikszoci nie s w ofercie Atlantiki. To tak nawiasem mwic. Natomiast Soalheiro czy Niepoort, ktre teraz s na tapecie s i owszem. Kilka czwrek ju tym winom z Atlantiki zreszt daem, cho przyznaj, e poniewa np. dwaj ostatnio wymienieni producenci s dobrzy to i sabizny nie serwuj, a co wicej wina, ktre prbowalimy byy wstpnie przeselekcjonowane. Oczywicie wczasy, za cik degustacyjn robot i spisywanie wrae to niezy deal. Jak pisaem znajomo, zayo nawet z Manuelem Maioralem, od momentu gdy Andrzej Daszkiewicz przyjmowa go i mnie z 10 lat temu w Toruniu oraz szacunek jakim ceni Manuela, uatwi mi decyzj. Pewny byem, e mog potem napisa cokolwiek co uznam za stosowne, bez adnych naciskw z jego strony. Odbir uytkownikw SW tego faktu z tego co wiem jest do zrnicowany. Od dobrze zrobie, do sugestii enomasay:-)
wino11987#43752

star (2012-09-08)
Uderz w st, a DeoBlox si odezwie;-) Lektura dla onierzy i twardoskrych, eby nie byo, e nie uprzedzaem, bo chopaki czasem inwektyw czy misem jednak rzuc. Ja wiem kto to mwi: oda kobieta zachodzi w ci z onatym mczyzn. Decyduje si ... Decyduje si samotnie wychowywa dziecko. Bezinteresown pomoc suy jej sympatyczny takswkarz... Dodam od siebie kontynuacj: Niezwyke spojrzenie na swiat oczami maego dziecka....
wino11987#43727

deo (2012-09-07)
Kupili par flaszek, zajrzeli na kilka degustacji. Ba! Byli raz w Portugalii z importerem i ju wiedz wszystko naj-naj-naj
Wiedziaem, e Ci bda t Portugali wypomina :-)

wino11987#43712

star (2012-09-07)
No to drugi cytat z myli TKM z WI do kompletu (wczeniej mylaem, e pudelkowy jest tylko DeoBlox, jak go ochrzcia Ewa Wieleyska, ale jak wida si myliem - idziemy z DeoBloxem eb, w eb):

Drogi @Marku, absolutnie nie obraam si na Twoje pytanie, jak si zastanawiae na jednym z dwch "pudelkowo-superekspresowych" portali/blogw niby o winie. Wrcz przeciwnie - bardzo si ciesz! Wszak nim i kolejnymi wpisami, cay czas potwierdzasz moje sowa. Dzikuj!
Retorycznie zapytam Ciebie i Twoich pobratymcw z tamtego rodowiska:
kim jestecie, jakie macie podstawy i dowiadczenia w tym, co tak zaciekle krytykujecie? I jak Wam si odnosi do opinii ludzi z Wine Spectator, ktrzy latami pracowali na swoje dowiadczenie i opini czytelnikw? Nijak! Nie macie ku temu adnych podstaw merytorycznych, oprcz wine-searchera i googla. Zaiste, kompletne kompendia wiedzy o sprawach, w ktrych stawiacie werdykty absolutne. A oni maja zaufanie wikszej liczby ludzi na caym wiecie, ni owe portale/blogi razem klikni rocznie. Bordeaux? To tylko jeden, cho wany, z regionw winiarskich. Skd pomys, e on jest jedynym/gwnym wyznacznikiem czegokolwiek w tej sprawie? To pokazuje Wasze kompletne niezrozumienie istoty. I nic w tym dziwnego. Krytykujcie sobie co chcecie, a nadal pozostaniecie przedstawicielami brany It, turystyki, czy mediw, niby interesujcymi si winem. Niby, bo najbardziej interesuje Was konieczne posiadanie racji i prawa krytykowania wszystkiego i wszystkich. I to czsto posugujc si nie swoimi mylami i sowami, li tylko znalezionymi gdzie w sieci.
Zorganizowaem nie jeden zagraniczny wyjazd grupowy, sam bardzo czsto podruj, mam dostp do najnowszego oprogramowania dziki wsppracujcym Firmom, obsugujcym od strony oprogramowania potne korporacje, bywaem te w radiu, choby nawet dzi nagrywajc kolejn audycj. I wiem doskonale, e nie daje mi to adnej kompletnej wiedzy na temat dziaania bran, z ktrych si we trzech wywodzicie. I nie zamierzam podejmowa polemiki na temat zasad ich dziaania. To powinna by Wasza domena. Teraz tylko jedno pytanie: ktry z Was pracowa jako sommelier, prowadzi prestiow restauracj/hotel, lub importuje wino z Bordeaux na skal pozwalajc na wspprace z HoReCa? aden. I kropka.

wino11987#43710

dzidek (2012-09-07)
Naczelny sommelier rzecze:

W jednym z najpopularniejszych blogw „o winie” w kraju, krytykowane jest wszystko i wszyscy, a wino jest tylko pretekstem by zaczyna w kko to, co potrafi najlepiej, czyli obrzucanie botem. Takie nasze piekieko. Ludzie tam piszcy maj na celu tylko udowadnianie jacy s mdrzy. A w rzeczywistoci to sfrustrowani, nudzcy si najwyraniej, maostkowi malkontenci. W dodatku opierajcy swj przekaz take na wulgaryzmach i prostackich epitetach. Kupili par flaszek, zajrzeli na kilka degustacji. Ba! Byli raz w Portugalii z importerem i ju wiedz wszystko naj-naj-naj. Krluje w tym towarzystwo wrocawsko-dzkie zwizane z bran IT, cho i warszawskie te. Mam wraenie, e w sieci tematem rzdzi wanie brana IT. Bo wiedz jak dobrze si pozycjonowa i mie z tego profit dla siebie. Materialny, li tylko ambicjonalny – nie wane…

Calosc tu: http://winoioliwa.com/2563/rozmowy-dookola-kielicha-z-winem-vol-01/

Wracam do ksiazek, co do tego akurat ma racje. Reszta bez komentarza.

wino11987#43702

marek (2012-09-06)
Tym bardziej e nei mamy do czynienia z byle restauracjami ale z garstk restauracji majcych najlepsze karty win w Polsce (zdaniem WS) i sommelierw na etacie. To do czego oni tam s? Od tego eby wciga do listy sabe roczniki, do ktrych mona przywali 200% mary? eby nie wyszo za drogo bo cena zakupu jest niska? Naprawd niewiele z tego tumaczenia rozumiem jesli chodzi o te najlepsze restauracje w Polsce. Wybr w zwykych restauracjach czy pizzeriach to zupenie inna sprawa, tam rzeczywiscie gwne kryterium wyboru to moe by cena i bezproblemowa dostpno danego wina w kolejnych rocznikach u importera.
wino11987#43692

star (2012-09-06)
Angole pono te pij marki i co wicej francuskie wina tam niele si maj: Pouilly-Fume, jako alternatywa dla kiwi SB, Shiraz z Australii, Bordeaux rzecz jasna. Producenta ju niekoniecznie rozrni jednego od drugiego. Wcale nie s jako szczeglnie bardziej od nas rozgarnici, ale liznli temat, nieco gbiej. A biae Bordeaux, szczeglnie dojrzae to jedno, obok biaych burgundw z najbardziej zaskakujcych i kompletnych win wiata. Dziwi mnie, e sommelierzy nie chc edukowa aspirujcych.
wino11987#43690

cerretalto (2012-09-06)
Nie jestem jakim mionikiem Bordeaux, ale biae Bordeaux potrafi zachwyci - w jednej z bardzo dobrych restauracji warszawskich widziaem jak ludzie z rezerw podeszli do "biaego na kieliszki", ale po sprbowaniu mieli rozpromienione oczy i miny :). S sommelierzy w Warszawie, ktrzy potrafi ksztatowa i wyczuwa gust ludzi :). Kiedy co podobnego zdarzyo mi si tam z St Emilion, te na kieliszki.

Win z Italii czy Hiszpanii jest raczej mao przy tych z Bordeaux w tych "wiatowych" kartach :).

Co do ksztatowania cen to oczywicie decyduje rynek czyli ile klient jest gotw zapaci :). Ale polecam to co poniej i zwracam uwag na przywizywanie wagi do przekonywania klientw do swoich zasad i wyborw zamiast toczenia piany, opieprzania i wyzywania od ignorantw.

wypowied szefa - oczywicie gdzie tam takiej skromnej restauracji z Walii do rozmiaru, poziomu wiatowoci, blichtru i celebry tych wspominanych w dyskusjach, ale cotam Michelin o nich wie :)

Selling price inc VAT = Purchase price ex VAT x 2.5 + £3 czyli przekadajc na "w przyblieniu na nasze" wino kupione przez restauratora za 123z brutto (w detalu kosztowaoby ono pewnie okoo 180z) jest sprzedawane w restauracji za okoo 265z brutto. W Anglii jest wysoka akcyza wic tasze wina wychodz droej ni u nas.

For instance, I reckon an average of 1.5 bottles per case corked in wines from Burgundy. I seldom if ever am able to reclaim this cost from the merchant.

I lista win, ponad 400 nalepek:
biae
czerwone

Oczywicie mona dyskutowa, ale facet poda jakie zasady, ktrymi si kieruje (podobne widziaem kiedy w jednej z dobrych restauracji San Francisco). No ale Angole pij pewnie wicej wina w restauracjach i tworz sensowne oferty i to od dawna :).

wino11987#43688

star (2012-09-06)
TKM zwrci uwag na dwa wane aspekty.

1. Pijemy to co na wakacjach, czyli lubimy t melodi, ktr ju kiedy syszelimy. Znaczy: Italia e bella!

2. Biae bordeaux niesprzedawalne. Powd jak wyej. Kto sysza o biaym Bordeaux, biae to jest Yeti!

PS. Wydawa si moe, e te Petrusy te raczej stoj sobie dzielnie i si pr꿱, a nu jaki desperat si trafi. To taki wystrj wntrz raczej. Cho nie twierdz, e kto sobie ich nie zayczy, a wtedy im droej, tym lepiej.

wino11987#43686

marek (2012-09-05)
Ja tam sienie obraam co najwyej utwierdzam si w swoich pogldach ;-) Moze rzeczywicie nie rozumiem czego co sprawia e wino kosztujce 350 euro w detalu we Francji w polskiej restauracji jest za ponad 5 tys. A przecie polscy importerzy obsugujcy restauracje kupuj taniej u swoich dostawcw (negocjantw lub hurtownikw). No rzeczywiscie tego mechanizmu nic a nic nie rozumiem. Tym bardziej e jak twierdzi p. TKM karty win funkcjonuj zadowalajco.
wino11987#43681

cerretalto (2012-09-05)
To nie jest dyskusja tylko o nalepkach czy rocznikach :). Sposb traktowania konsumentw i ich opinii jest jakim wanym wyznacznikiem rozwoju i cywilizacji. Wic jeli konsumenci chc by powanie traktowani, to nie powinni si zbyt chtnie godzi na ze lub nawet nietypowe zachowania. Nawet jak si nie chodzi do drogich knajp, to przecie ludzie tam zatrudnieni s jakimi wzorcami dla modszych czy tych z taszych knajp. A to e niektrzy z pracownikw zatrzymali si w ktrej z poprzednich epok - bo przecie rozpoznawalno tego co dobre w winach poprawia si w narodzie powoli - to nie znaczy, ze mog ple bez sensu i obraa innych.
wino11987#43680


Wina Osoyoos Larose:
Le Grand Vin 2007 Okanagan Val..