Note

Chitry Alice & Olivier de Moor 2008
Bourgogne AOC
Francja
Chardonnay
Cena: 60
Alk: 12,50%
Kolor: b
Ocena: 0
Nr 10625
www

rurale (2010-11-22)
Najciekawsze wino jakie udao mi si kupi w Paryu. Problem w tym, e nie miaem okazji go sprbowa. Wieczorem zaniosem je do pewnego mieszkania w 15 dzielnicy. Jego gospodarz butelk chtnie przyj, grzecznie si umiechn i tyle j widziaem (kolacja bya bardzo udana, piewaem:). A tam pewnie w rodku mnstwo zabawnych rzeczy si dzieje. Flaszka ma certyfikat Ecocert, nad dnem unosz si jakie paprochy, no i ka je pi niezbyt schodzone. Maks do 16 stopni. W Caves Auge doradzali do gotowanych owocw morza. Chocia potem troch si szalestwa tego wina przestraszyem i pomylaem, e moe i dobrze e go nie otworzyli:)

Pastwo Moor to raczej z chablis syn, no ale tak troch obok rwnie takie proste biae burgundy robi.

Tym, ktrzy jeszcze nie przygldali si paryskiemu niebu wizyt w Cave Augues polecam. Sklep dosownie pka w szwach od nadmiaru butelek. Mnstwo dziwacznych tytuw, dalekich od mainstream'u. Poza tym rocznikowe armaniaki sprzed wielu lat. Mj rocznik za ok. 160 euro. ony lepszy, o pi euro droszy:) Starzony w beczkach calvados sprzed 20, 30 lat. To musi by dobre. No i mona si szampana napi w deszczu. @Caves Auge

star (2012-09-27)
W kocu Marek Bieczyk na blogu napisa to o czym mwiem, co chciaem zacytowa, ale znikd nie byo pomocy i znale tego si nie dao. Wiadomo ju, e pojawio si to w numerze 54 (6/2012) Magazynu Wino, zanim Wojtek Bokowski dyskusj na Winicjatywie rozpocz, a brzmiao tak: Skoro o mineralnoci mowa, na liczn demistyfikacj trafiem u Belgw. Kiedy mwimy, a mwimy przecie czsto, e wino jest mineralne, zakadamy, e istnieje wi midzy mineralnoci gleby a winem: im wiksza zawarto mineraw w glebie, tym bardziej mineralne winne by aromaty. Ale przecie mineray nie pachn i maj co najwyej leciutkio sony smak, organoleptycznie – pisz autorzy – w winie nie s one uchwytne wrd zapachw owocw, garbnikw i alkoholu. Nie ma adnego bezporedniego zwizku midzy skadem gleby a zapachem wina. Jeli w glebie jest za duo mineraw, gron na krzewach robi si obfito i wydajno niebezpiecznie ronie, gdy to mineray s podstawowym wyywieniem winoroli. Przekonanie, e im bardziej gleba jest mineralna, tym bardziej zoone jest wino, mona midzy bajki woy. Wina zwane „mineralnymi” powstaj na kamienistych glebach, gdzie jest, odwrotnie, mao mineraw, a ju zwaszcza azotu, bardzo istotnego dla winoroli. Co moe sprawia problem w chwili fermenatcji, gdy drode potrzebuj wikszej jego iloci. Jeli nie ma azotu odpowiednio duo, drodze rozo aminokwasy zawierajce komponenty siarkowe (tumacz jak umiem), eby sobie uatwi dostp do azotu. To z kolei moe wywoa utworzenie si lotnych zwizkw siarkowych, ktre mog dawa wraenie “mineralnoci” wina. I tak dalej. Zdaje si, e ju nieraz o tym pisano, ale czuj si znowu zdemistyfikowany. Ale nie damy sobie, towarzysze winomani, tak atwo wyrwa zabaweczki z rk, co? Tekst zwa si Naftalina i warto go przeczyta choby dla zabawnego opisu redaktorw Magazynu Wino, mwi wam naftalina;-)
wino10625#44201

star (2012-08-16)
O mineralnoci gos jeszcze jeden. Tym razem na DeoBloxie Camigliano: Pity element lub pitka klepka. Jako zacht do lektury fragment:

Czyli na koniec rolnik zbiera mniej lub bardziej mineralne liwki, ogrki, pomidory czy winogrona zawierajce skadniki organiczne i nieorganiczne.

Potem zaczyna si mniej lub bardziej wiadome przetwarzanie tych produktw rolnych – liwek na powida, ogrkw na kiszone, pomidorw na keczup (a fe), winogron na wino. Co tam fermentuje, co tam dodaj, co mieszaj, trzymaj jaki czas w beczkach lub nie.

I w kocu jaka grupka degustatorw od czasu do czasu rozstrzsa termin mineralno.

wino10625#43321

gp (2012-08-14)
@"i udowodni jako miarodajnie, e jedno z drugiego nie moe nijak wynika? Albo, e moe?"

Kiedy to wanie wielokrotnie badano i wiadomo jest e nie ma moliwoci "przenikania" mineraw do owocw. Wynika to ze sposobu transportu w rolinach. WB neguje ca wiedz na ten temat. Robi to od dawna i to w sposb kuriozalny.

@Cerretalto

WB dyskutuje wycznie z gosami w swojej gowie.

wino10625#43245

peyotl (2012-08-14)
A gdzie to Pan siedzi, e Czerwone wida? W schronisku na Kondratowej? Jakie foto by si przydao, ckni si za Taterkami, hej... PS. Polecam na lekk wycieczk Dolink Lejow - skromna, acz urocza. O sklepie z wienm zapodaem info, moe nie spnione, w wtku tym: http://www.sstarwines.pl/wino13772



wino10625#43241

dzidek (2012-08-14)
Mineralnosc to przerost formy nad trescia. Klasyczne i szersze terroir daje jakies pole manewru do weryfikacji bajek z materia. Ino cos zabraklo ostatnio chetnych do wspolnego porownywania sasiednich parceli...

(gapiac sie na Czerwone Wierchy, czytajac ksiazki o Burgundii i z braku laku saczac sliwowice - usmiechy :-))

wino10625#43238

peyotl (2012-08-13)
Moe czego nie doczytaem w tym jake ciekawym wtku, ale pytanie pojawia si takie. Czy nie mona by zbada skadu chemicznego, atom po atomie, jakiej tam gleby - piaskowca dajmy na to, oraz np. moreli - i udowodni jako miarodajnie, e jedno z drugiego nie moe nijak wynika? Albo, e moe?
wino10625#43235

cerretalto (2012-08-13)
Nie pjd ladami GP cho si z nim zgadzam, przynajmniej w tej sprawie :). Z tym co napisa Star te si zgadzam, przynajmniej miejscami :). Wojtek wyolbrzymia wypowiedzi innych, nastpnie wybiera wygodn dla siebie cz i polemizuje z ni lub SWOIM wyobraeniem o niej. A na koniec wyzywa wszystkich od zabobonistw, zamiast zacz od siebie ;).

Wydawao mi si, e caa ta dyskusja o mineralnoci dotyczy dwch spraw - 1) tego co si dzieje w rolinie, winogronach i winifikacji i 2) umownoci wrae niektrych krytykw i znawcw. Na pierwszej si w ogle nie znam, ale ciekawie przybliy co nieco Sawek Chrzczonowicz. A co do drugiej, to Wojtek chyba naprawd nie czyta opinii innych, przynajmniej ze zrozumieniem. By moe zakada, e to co sam sdzi jest absolutnie pewne i jego sownik nie wymaga adych uzupenie, poprawek czy wytumacze :).

By moe chodzi o to by portal na W prezentowa jak wygodn dla jakiej grupy wersj, ktr mona adnie opakowa i sprzeda z nadziej, e ten kupujcy nie znajdzie tego co inni sdz o zawartoci merytorycznej :). Wskazuje na to chyba bardzo dua niech do linkowania do innych sajtw i bardzo ostrone cytowanie innych, nawet linkowanej przez W blogosfery, ktrej jaka cz bywa przecie ciekawa. Noale blogosfer i komentarze mona przecie atwo i selektywnie powycina w jakiej nowszej wersji serwisu - nawet jest moda na takie wkrty :).

I jeszcze:

"Oczywicie „mineralno” jest terminem umownym – podobnie jak owoc, beczka, ciao i struktura, czyli wszystkie terminy uywane do opisu wina. Wino generalnie pachnie i smakuje winem, ale eby powiedzie o nim co wicej ni „smakuje mi”, trzeba je dookreli wanie za pomoc umownych porwna.
[...]
Wane, e pojcie mineralnoci odsania jak istotn cech wina, e dociera do sedna sprawy. Sedna, z ktrym negacjonici mineralnoci si mijaj, bo nie maj lepszej propozycji na nazwanie tego, co w winie nie jest owocem.

Jaki gbszy sens ma takie "dookrelanie za pomoc umownych porwna" poza zapamitaniem czego na wasne potrzeby czy wymianie informacji z kim z kim nadajemy na do podobnych falach? Przecie kady chyba nieco inaczej rozumie te wszystkie umowne okrelenia wymylane tak kreatywnie przez degustatorw :). Ale nawet jeli jest to jaki sownik, to czy z takich opisw potrafi kto zsyntetyzowa wraenia porwnywalne z wypiciem kieliszka? I poza tym czy sednem jest opisywanie czego umownym i niezbornym jzykiem degustatorw czy popularyzowanie i picie wina?

wino10625#43233

gp (2012-08-13)
Jezu, Jezu, [nieczytelne]

Jak udowodni e Ziemia nie jest paska? Przecie jest paska, a tylko jacy zwolennicy "naukowoci" twierdz e to kula. Idioci. Patrz przez okno i widz pasko... nie mieszkam w grach.

wino10625#43232

star (2012-08-13)
Mineralna enada, e posu si sowami samego Wojtka, bo jak inaczej okreli ten tekst Nie ma wolnoci bez mineralnoci?


Po pierwsze, to e od wiekw nie potrafiono skojarzy pochodnych siarki z odpowiednimi aromatami, wynikajcymi by moe z ubogoci terroir i mylnie kierowano si na trop tego co widzialne, czyli prostych cho faszywych skojarze zapachu z podoem, to na Zeusa jak grom z jasnego nieba!


Po drugie odpowiednio 1:1, czy 0,1:1 wszystko jedno. Naley jednak rozrnia przyczyn i skutek. Proste.

Po trzecie. To co nie jest owocem jest siar, a nie mineralnoci. Mona nazwa prosto i dosadnie. Mechanizm chyba wytumaczony by w cytowanym artykule.

Po czwarte, to e dobrzy degustatorzy jak Jancis Robinson, Stuart Pigott czy Oz Clarke, potrafi rozpozna terroir oznacza raczej jak to pisa Deo, e potrafi rozpozna cay zesp czynnikw dajcy takie, a nie inne wino. Winifikacja, pooenie winnicy, zbir, w kocu nieszczsne podoe wpywaj na to zapewne.

Po pite: Ciesz si, gdy si dowiaduj, e zapach „krzesiwa” obecny w niektrych winach to w rzeczywistoci merkaptan benzylu wynikajcy z niedoboru azotu w bogatej w krzemie glebie. De facto udowadnia to, e zapachy wina w bezporedni sposb zale od mineralnego skadu gleby. Nie od tego co gleba zawiera, a to czego jej brakuje;-)

Po szste: Natomiast nic wsplnego z naukow rzetelnoci nie maj bojowe stwierdzenie, e to „niemoliwe”, by mineray przedostaway si z gleby do wina. Nikt nic takiego nie twierdzi. Twierdzono, e te mineray nie to co degustatorzy czuj.

Jak kto jest bardziej odporny niech z Wojtkiem dyskutuje. Dla mnie tyle wysikw Deo, GP, Ggrega, czy moich, aby przybliy Wojtkowi zrozumienie czym jest jego "wraenie mineralnoci" po tym tekcie poszo jakby na marne. Ech! No bo jak rozumie tekst: Zarzucaj degustatorom ignorancj wychodzc z zaoenia, e to, czego nauka nie potrafi udowodni, po prostu nie istnieje. Lecz takie podejcie to nie jest aden „wiatopogld naukowy”, tylko zabobon. Tym bardziej, e w tym przypadku nauka chyba do sporo potrafi wyjani, pech chce, e nie tak jak ongi mylano i nie tak jak by chcieli degustatorzy czy winiarze, ktrym atwiej jest poruszy ska ni kiedy byo poruszy Ziemi z jej posad.

Na koniec pozostawanie w zakltym, kamiennym krgu WI, zgodnie z zasad pralinkujemy tylko siebie. A przecie pojawi si tekst na SW i linkowaem go nawet na WI, a ostatnio pojawi si tekst na DB, no i te go tu linkowaem. Moe Wojtek nie czyta DB, to mona by mu wybaczy, ale to, e nie czyta WI?
wino10625#43229

star (2012-08-13)
Z przytoczonych przez Grunera fragmentw wyaniaj si rne postaci mineralnoci: mikka skalna, sona, misista, przyjemna, soczysta, tworzca rdze, mocna w trzecim yku, gboka, chodna, eskpresyjna i terroirystyczna. A "jeli kto w mineralno nie wierzy, niech sprbuje nascetty od Elvio Cogno" - EW! Wykiem.
wino10625#43226

star (2012-08-13)
O mineralnoci na Deo Bloxie. Deo wykona dobr robot u podstaw i przeora kilka magazynw w poszukiwaniu mineralnych kawakw czego owocem, bo przecie nie mineraem, sta si tekst 'Hala odlotw'. Cytuje samych wielkich. EW i WB m.in. Wine-Economics.org wydaje si nieprzebranym rdem bon motw, jak np. sowa Richarda Quanta: Nie wiem, jak ostre mineray rni si od mineraw zwykych, ale nie codziennie przegryzam sobie kawa skalenia albo kwarcu. Wicej odnonikw na Deo Bloxie. Goa baba te tam jest, nurzajca si w nadmorskim terroir;-)
wino10625#43217

star (2012-08-07)
Wraca do mineralnoci Marek Bieczyk, ale przyznaje, e nawet Dubordieu pouczy go gdy zacz majaczy o mineralnych winach, e, krtko mwic, wszystko to siara!

Fajny komentarz niejakiego Pershinga: Naturaln konsekwencj byoby stwierdzenie, e dotyczy to wszystkich rolin, albo przynajmniej owocw. Tak wic czy spotka kto mineralny sok jabkowy, marchewkowy itp.? Albo mineralne pomidory? Konkurs mona by zrobi;-) Kto pierwszy?
wino10625#43053

deo (2012-08-04)
To z 2008 roku. Mariusz Kapczyski figuruje wrd redaktorw, wic kto wie? E.W. pisaa w tyme numerze o winach znad Mozeli i o tym, e wina naturalne jej nie smakuj i e to ciema :-)
wino10625#43021

star (2012-08-04)
A z ktrego to MW? Ostatniego? Ja obstawiam TPB.
wino10625#43016


Wina Alice & Olivier de Moo..:
Chitry 2008 Bourgogne Chardonn..