Note

Cydr Maj±tek S³awno
£ódzkie Region
Polska
Jab³ko jak jab³ko
Cena: 40
Alk: %
Kolor: m
Ocena: 4
Nr 10429
www

sstar (2010-10-25)
Masakra. W wady nie chce mi siê wnikaæ, ale naprawdê by³o niedobre. Nie chodzi o to, ¿e z jab³ek. Sztuczne kojarz±ce siê z hal± produkcyjn±, a nie ¿adn± manufatkur± w maj±tku. Szkoda. @Winnice ¦wiata, ¯wirki

star (2023-08-14)
Jak ju¿ przy szkockiej…
wino10429#532430

star (2014-08-21)
App! Cider z £odzi (pralinka) a Pawelec znany z Widzewa i Cin & Cin.
wino10429#50859

star (2014-08-05)
Cydr mo¿na bêdzie reklamowaæ? (pralinka) na legalu! PS. Foto z Ignacowa.
wino10429#50735

star (2013-08-30)
O cydrach pisz± kobiety na obcasach, a Deo wbija szpilki (pralinka)

Przyczyny gwa³townego wzrostu zainteresowania cydrem wyt³umaczy³ sensownie Wojtek Boñkowski na portalu na "W". Chodzi o to, ¿e zwyk³y sok z jab³ek kosztuje 5 z³otych za litr, a zepsuty nawet 40, wiêc kilku ³ebskich go¶ci wyznania ekonomicznego postanowi³o wcisn±æ ludziom kit, ze ten zepsuty sok trzeba piæ, bo jak nie pijesz, to jeste¶ kiep i prostak. Ja mam bardzo dobre wspomnienia z jednej z bretoñskich knajp przy Rue de Montparnasse, gdzie do gryczanego placka podawali orze¼wiaj±cy, mocno sch³odzony cydr w litrowych butelkach, który do okoliczno¶ci i do tego placka ¶wietnie pasowa³ i by³ w tamtych warunkach wrêcz doskona³y. Ale to by³ efekt czasu i miejsca, a nie tego, ¿e cydr jest w ogóle dobry i ¿e warto go piæ. Bo, poza wyj±tkowymi sytuacjami, nie warto.

wino10429#48470

denko (2011-09-09)
@Temi: Patience...'a sobie po³ó¿...Mogê tylko zdradziæ, ¿e, jak dobrze pójdzie, bêdziesz móg³ wybraæ pomiêdzy rzeczonym Supertoskanem w wersji merlo a kabe! A mo¿e nawet... los dos:)
wino10429#33475

temi (2011-09-09)
@denko Borgo Bello

Chyba rzeczywi¶cie legendarne, bo nie znam takiego sikacza. Niech zgadnê: w Toruniu robi± na wyt³oczynach z pierników a riservê na wyt³oczynach ze starych pierników?

wino10429#33471

denko (2011-09-09)
@Kuba: A z kolei dla mnie wyroczni± w sprawie whisk(e)y jest p. Jêdrula z "Rodziny zastêpczej". I chcia³bym o tym porozmawiaæ... Zreszt± jak widzê ("Jean-Claude'a Izzo, jak mia³ problem lub ¼le mu by³o na duszy. Rozumiem go¶cia.") mo¿e nie tylko ja bym siê chcia³ wynurzyæ:)

@Temi: "Kiedy¶ by³em krótko singlem maltowcem"... One to umiej±:)
Co do Supertoskana to proponujê opcjê a raczej warrant na legendarne Borgo Bello (fotk± s³u¿ê, gdy wrócê z podró¿e) tylko muszê poczekaæ do nowych ekskluzywnych zapisów en primeur. S³owo siê rzek³o, karta stó³, koby³ka u p³ota???

wino10429#33470

rurale (2011-09-09)
Dobry malt nie jest z³y:) Tylko z regu³y zajebi¶cie drogi.
wino10429#33467

cerretalto (2011-09-09)
@Taliskier: tak to bywa jak zainteresowanie maltami zakoñczy³o siê na bezc³owym Znojmo i nie doczeka³o siê odwiedzin na miejscu :)
wino10429#33466

kuba (2011-09-09)
Ja siê na whisky nie znam, wiêc siê nie bêdê wym±drza³ w temacie, ale do Ardbega i Lagavulina s³abo¶æ mam okrutn± - tego ostatniego popija³ zreszt± bohater marsylskich krymina³ów Jean-Claude'a Izzo, jak mia³ problem lub ¼le mu by³o na duszy. Rozumiem go¶cia.
wino10429#33465

temi (2011-09-09)
Cholera, nie wiedzia³em, ¿e winopijcy s± równocze¶nie wiskipijcami. Kiedy¶ by³em krótko singlem maltowcem, ale wiski ju¿ mi przesz³o pod jak±kolwiek postaci±. Zosta³y mi wspomnienia i ze dwie butelki. Jakby zatem kto¶ chcia³ wymieniæ Scapê 14 YO (teraz to ju¿ bêdzie 17 YO :-)) na jakiego¶ Supertoskana chêtnie s³u¿ê :-)
wino10429#33458

star (2011-09-09)
Jak ju¿ znale¼li¶my siê na magnetycznej wyspie Skye (niedaleko od najwy¿szego w Szkocji szczytu Ben Nevis i jeziora Loch Ness;-), to polecam Drambuie, s³odycz, z odrobin± goryczy, na whisky rzecz jasna robione. Bardzo mi to smakowa³o, a i paniom (i panom), którzy od whisky stroni± mo¿e siê spodobaæ, mo¿na wiêc traktowaæ Drambuie inicjacyjnie;-)
wino10429#33457

deo (2011-09-09)
Umówmy siê: cydr to jest typowy trunek sytuacyjny. Podobnie, jak chorwackie wino dobrze smakuje na wakacjach w Chorwacji, i rzadko kiedy w innych okoliczno¶ciach, tak cydr jest wyborny do popijania crepes we francuskiej knajpie, ale ma³o do czego wiêcej siê nadaje. A ju¿ na pewno nie jest to "wino medytacyjne" :-)
Chyba, ¿e o czym¶ nie wiem.

wino10429#33455

mkonwicki (2011-09-09)
Mam podobnie jak rurale. Nie próbowa³em wiele, ale po³owa by³a s³odkawymi, chemicznymi ¶wiñstwami (Strongbow na przyk³ad), a po³owa ¶mierdz±cymi, mêtnymi, zawiesistymi extremistami (hiszpañskie cydry).
wino10429#33454


Wina Maj±tek S³awno:
Slavena Ulena 2009 £ódzkie ¦liw..
Slavena Rubus 2009 £ódzkie Aron..
Cydr £ódzkie Jab³ko jak jab³k..