Note

Cabernet/Merlot Winnice Jaworek, Miêkinia 2008
Dolny ¦l±sk WR
Polska
Merlot
Cabernet Sauvignon
Cabernet Dorsa
Cabernet Mitos
Cena: 45
Alk: %
Kolor: cz
Ocena: 4
Nr 9247
www

brut (2010-04-07)
Do¶æ lekkie i kwa¶ne. Podobno niedojrza³y Merlot i dlatego nie dominuje. S± w nim cztery szczepy Caberneta, bez wiórów, za to trochê beczki. @Wina&Specja³y/Winnice Jaworek

mikpaw (2012-11-15)
Rurale, w najbli¿szy weekend w barze zapytaj koniecznie o rok 1991. W tamtych czasach ogl±da³em prawie ka¿dy mecz w telewizji, a jedyn± dostêpn± z meczami by³ Screen Sport. Pokazywali Copa Libertadores, a w '91 Colo Colo, ech to by³ dobry rocznik w Chile, przynajmniej pi³karsko. Gra³ tam jaki¶ zawodnik o polsko brzmi±cym nazwisku - dlatego im kibicowa³em (no i ta fajna nazwa) ;) Nie pamiêta³em nazwiska, ale wujek G. przypomnia³ - Dabrowski. Zapytaj o niego koniecznie. Sporo bramek strzela³. W decyduj±cych meczach ju¿ nie gra³, wypytaj dlaczego. Pó³fina³ z Boca Juniors (Batistuta w ich sk³adzie) to musia³o byæ co¶ w Santiago, 3-1, dwie czerwone kartki. W finale, niby g³adko, Luis Perez za³atwi³ sprawê w kwadrans. To by³y czasy... nie to co teraz. ;)
wino9247#45341

rurale (2012-11-14)
Colo Colo pnie siê w tabeli. Jest ju¿ na trzeciej pozycji. Ostatnio w superclasico z³oi³o skórê liderowi Universidad de Chile. Na pi±tym miejscu plasuje siê Universidad Catolica. Jest jeszcze kilka innych „akademickich” dru¿yn w lidze. Mo¿e dlatego poziom nie jest zbyt wysoki:)
wino9247#45323

star (2012-11-14)
Na dzisiejszy mecz z Urugwajem te¿ jak znalaz³:-)
wino9247#45305

mikpaw (2012-11-13)
Jedenasty listopada bez polskiego wina (przynajmniej tu na D¦, gdzie "rodzimych" producentów do wyboru, do koloru;)), to powoli tak jak szósty grudnia bez troszkê oty³ego pana w czerwonym kubraczku, ewentualnie weekend w knajpie w Santiago bez rozmowy o Colo Colo (halo, halo, pozdrawiamy tam za oceanem :)). Nasze dolno¶l±skie "bordo" czeka³o sobie spokojnie ponad dwa lata w szafie i patrz±c na notki sprzed dwóch lat, to by³ dobry pomys³. Nie jest to z pewno¶ci± wielka etykieta porównywalna z Lewym, czy Prawym brzegiem, ale wino ca³kiem przyzwoite. Solo, tu¿ po otwarciu s³abo (strasznie du¿y kwas), ale z czasem i w towarzystwie miêsnego obiadu bardzo du¿o zyskuje. W³a¶ciwie to przyk³ad, gdzie wino bez jedzenia nie mia³o wiêkszego sensu. Kwasowo¶æ przy jedzeniu siê uspokaja, pojawiaj± siê owoce i wanilia. W kolejne dni jakby siê ustabilizowa³o i dominuj± te owocowo-waniliowe klimaty. Có¿, jak siê chce mieæ "lokalne" wino, to trzeba promowaæ, kupowaæ, próbowaæ. Byle ceny nie oszala³y. I w sumie ciekawe, czy bêdzie kontynuacja w nastêpnych rocznikach... 5+/6- (bior±c pod uwagê lokalny "patriotyzm" ta szóstka ;))
wino9247#45291

star (2011-12-25)
Przyzwoita owocówka. Trochê soczkowe, ale ca³kiem pijalne. Pachnie intensywnie, nie trzeba siê zapachu domy¶laæ. Mo¿e rzeczywi¶cie aromaty z krêgów niedojrza³ego bordosa, ale w smaku nie ma dramatu, kwas wszystkiego nie dominuje. Ujdzie. A w porówaniu z ambitnym Saint Emilion klasy Grand Cru z Biedronki wiêdzej szczero¶ci i smaczniejsze po prostu, choæ kierunek jakby inny. PS. Nie wiem co robi ta go³a baba w butelce? Chyba siê nie upi³a? W koñcu to tylko 11 procent. @Wina i Specja³y, Wroc³aw


wino9247#37153

sstar&let (2010-04-07)
Czy Stefan jest w±t³y? No nie wiem... ale pewno nie ma tyle cia³a co Yves czy Mathieu:-) Nie wiem czy Ciê to pocieszy, ale ja pogubi³em siê du¿o wcze¶niej;-)
wino9247#16644

deo (2010-04-07)
Rzeczywi¶cie chyba siê pogubi³em :-)Natomiast w±t³ego ogiera nie mogê sobie wyobraziæ :-)
wino9247#16642

sstar&let (2010-04-07)
To akurat nie mia³o, ale nie wiem czy zauwa¿y³e¶, ¿e zmieni³em z lekka temat na temat ró¿nych stron mocy i garbnika. Cia³a nie mia³ natomiast Riesling Jaworka z Miêkinii czy Syrah Ogiera od Spola, obydwa mi smakowa³y, z ka¿dym ³ykiem bardziej! Wiem, ¿e Wam nie bardzo:)
wino9247#16641

deo (2010-04-07)
i mia³o w±t³e cia³o?
wino9247#16640

sstar&let (2010-04-07)
By³y gdzie¶ te paralele o rêkawiczkach i to nie te tutaj;) ¯elazna to chyba Bordeaux, a stalowa to Barolo, rêkawiczki za¶ jedne by³y aksamitne, a drugie powiedzmy, ¿e satynowe albo mu¶linowe;) Czy Ja nie pisa³em o innym aspekcie jakim niew±tpliwie jest si³a i moc, te¿ po¿±dana, ale bez niej te¿ mogê siê obej¶æ, a bez ¶wie¿o¶ci w winie akurat nie bardzo i nie chodzi mi tylko o kwasowo¶æ. Ani mul±ce laTourCarnet czy OldVineCrasto, które z cia³em nie maj± akurat problemu mnie do siebie jednak nie przekonaj±. Sama moc bez ¶wie¿o¶ci serwowana np. przez Douro (cia³a to one nie maj± a¿ tak wiele) te¿ mnie mêczy i drêczy, choæ Giorgio ostatnio stwierdzi³, ¿e pijemy te wina zbyt... stare! Pewno ma racjê: nie za³apujemy siê na okres ¶wie¿ego owocu, a do dojrza³o¶ci te¿ za daleko. Pamiêtam m³ode Porto Vintage Niepoorta i by³o przepysznie owocowe.
wino9247#16639

deo (2010-04-07)
co innego jest moc pod zwiewn± powierzchowno¶ci±, a co innego w±t³e cia³o. Ma³ysz to pierwszy przypadek, jak Bordeaux, o którym kto¶ powiedzia³, ¿e jest jak stalowa piê¶æ z aksamitnej rêkawiczce (a mo¿e to by³o o Palmerze?). W±t³e cia³o kojarzy mi siê z czym¶ zdecydowanie mniej przyjemnym.
wino9247#16638

sstar&let (2010-04-07)
Zapewniam Ciê jednak Deo, ¿e to nie ja by³em Ew±;) A Tobie to przeszkadza? W±t³e cia³o znaczy? Chyba tak. Rurale zreszt± te¿. W sumie to ja te¿ bym wola³ namiastkê rubensowskich kszta³tów poprowadzonych cienkim piórkiem w nieskoñczono¶æ, ale jak mam wybieraæ miêdzy Marek na sterydach, albo jakim¶ napakowanym pustakiem (gorzkim i suchym zarazem, alkoholowym do tego, teraz piszê o winach dla odmiany;), a czym¶ lekkim i zwiewnym, jak nasza Justy¶ (ew. Ma³ysz, jego bardziej zwiewa;), a do tego kwa¶nego, ¿e hej, to jednak opowiadam siê po stronie Swanna;)
wino9247#16636

deo (2010-04-07)
Zadziwiaj±ca zbie¿no¶æ z gustem Ewy Wiele¿yñskiej, której nie przeszkadza w±t³e cia³o :-)
wino9247#16635

sstar&let (2010-04-07)
W³a¶nie rozmawia³em z Brutem aby u¶ci¶liæ, czy "kwa¶ne i cienkie" to dobre, czy te¿ nie, bo mi by smakowa³o;) Okazuje siê, ¿e jednak nie! St±d te¿ nota 4, któr± dopisa³em powy¿ej. Inni jednak zachwycali siê i chwalili sobie po³±czenie kulinarne z ¿eberkami. Dla zwyk³ego konsumenta to jednak mo¿e byæ po prostu "kwasior", czy te¿ "kwach". Do³o¿ê mo¿e szersz± perspektywê na wina Jaworka degustowane w W&S.
wino9247#16634


Wina Winnice Jaworek, Miêki..:
2018 Dolny ¦l±sk Pinot Gris
Sur Lie 2018 Dolny ¦l±sk Riesl..
Pino Re 2017 Dolny ¦l±sk Pinot..
Roesler 2017 Dolny ¦l±sk Roesl..
2010 Dolny ¦l±sk Riesling
2009 Dolny ¦l±sk Riesling
2009 Dolny ¦l±sk Riesling
Rose 2009 Dolny ¦l±sk Pinot No..
2009 Dolny ¦l±sk Traminer
Feniks 2008 Dolny ¦l±sk Pheonix..
Rose 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Noi..
2008 Dolny ¦l±sk Riesling
Ciemny Burgund 2008 Dolny ¦l±sk..
2008 Dolny ¦l±sk Pinot Noir
Cabernet/Merlot 2008 Dolny ¦l±s..
2008 Dolny ¦l±sk Chardonnay
2008 Dolny ¦l±sk Pinot Gris
2008 Dolny ¦l±sk Acalon
Niederschlesien 2007 Dolny ¦l±s..
2006 Dolny ¦l±sk Riesling
2006 Dolny ¦l±sk Riesling
2005 Dolny ¦l±sk Riesling
2005 Dolny ¦l±sk Riesling
2005 Dolny ¦l±sk Rulaender
2005 Dolny ¦l±sk Pinot Gris
2004 Dolny ¦l±sk Auxerrois
2004 Dolny ¦l±sk Rulander
2004 Dolny ¦ląsk Pinot No..
2003 Dolny ¦l±sk Rulander
2003 Dolny ¦l±sk Riesling
2003 Dolny ¦l±sk Elbling
2003 Dolny ¦l±sk Riesling
2003 Dolny ¦l±sk Rulander
2003 Dolny ¦l±sk Riesling