Note

Fontalloro Fattoria di Felsina 2000
Toscana IGT
W³ochy
Sangiovese
Cena: 130
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 9205
www

greg (2010-03-31)
Delikatne, dosc eleganckie sangiovese, nienachalna kwasowosc, mimo juz 10 lat wyczuwalne owoce, troche czarnej porzeczki/wisnie, malo taniczne bylo, ciekawe wino, ale bez padania na kolana... moze to wina rocznika?

sstar (2010-10-03)
Ja kojarzê wyschniête przecieki. Znaczy wyciek by³, kiedy¶, a potem korek wyschn±³. W sklepie za¶ pozycja butelek pionowa, na baczno¶æ. Co by³o powodem przecieku, jak wp³ynê³a (o ile?) sucho¶æ korka na z³± jako¶c nie wiem. Pamiêtam jednak takie historie.
wino9205#21045

mdcc (2010-10-03)
A Ggreg'u jak te korki trzyma³e¶ na kaloryferze : pionowo czy poziomo. Bo zgadywa³bym, ¿e jak maj± wyschn±æ to tylko pionowo. No i pamiêtajmy, ¿e "wyschniêty" korek wystarczy, ¿e zmniejszy swoj± ¶rednicê o dziesi±te czê¶ci milimetra - nie tak ³atwo to zmierzyæ...
wino9205#21041

mdcc (2010-10-03)
Pewnie nie mo¿na wykluczyæ, ¿e przeciekanie bierze siê po prostu z pecha.. czyli niejednorodna struktura korka tak siê akurat u³o¿y, ¿e zostawia jaki¶ strumyczek dostêpny do wyciekania...mo¿e byæ te¿ za w±ski korek... fakt faktem, ¿e wiele win z wyciekami mia³em ale nie kojarzê w ¿adnym z nich wyschniêtego korka...
wino9205#21040

sstar (2010-10-03)
Mo¿e potrz±sn±æ butelk± potem trzeba, mocno jak u Bonda;) Sk±d¶ siê te wycieki przecie¿ robi±? A potem wysychaj±, historia wypisana jak na d³oni.
wino9205#21035

ggreg (2010-10-02)
One, te korki, na grzejniku le¿a³y. I powietrze z nich nie usz³o;-)
wino9205#21028

sstar (2010-09-27)
Musisz wstawiæ jaki¶ grzejnik do piwnicy, no bo jednak czasami im siê jako¶ w tych sklepach udaje wysuszyæ korek na wiór!
wino9205#20869

ggreg (2010-09-22)
@ deo

Wyniki s± spójne (i raczej oczekiwane) - ¿aden korek nie chcia³ "uschn±æ". Oczywi¶cie nie s± rozstrzygaj±ce, taka tam zabawa;-)


wino9205#20779

mdcc (2010-09-22)
W temacie korków i zakrêtek - ciekawe teksty od cz³owieka pracuj±cego dla wytwórni zakrêtek. Pytanie brzmia³o - jaki jest optymalny poziom oddychania butelki (w nawi±zaniu do dyskusji ¿e zamkniêcie szczelne nie jest dobre, nieszczelne równie¿) : The short answer: There is no single "optimum" amount of oxygen - variances in wine style, variety, vintage etc are too broad. Instead, we have specced the range of oxygen rates that winemakers might want and give them the choice. On a wine-by-wine basis, only the winemaker can make that selection - and I wouldnt want it any other way. The long answer: If you look at post-bottling oxidation from the more pragmatic stance of SO2 management, then the range of oxygen rates can be determined: 1) We know that the average bottling SO2 level of a wine is 30ppm. (this is from my 12+ years in the CA wine industry) 2) We know that in model wine studies 1ppm of oxygen can lower your free SO2 by as much as 4ppm 3) We know that a wine will allow acetaldehyde to survive in equilibrium somewhere around 10ppm free SO2. 4) We consider that the ability to smell a wine as oxidized (aldehydic) is the official end-of-life for the wine. So by logic, we can say that you can allow 5ppm of oxygen into a wine, but after that, it's life is dependent on the wine's own ability to absorb oxygen. Heavier wines will absorb more, lighter wines less. Given that wines are not expected to be "perishable" (they dont have expiration dates) we feel that at the very least the consumer has the right to safely hold on to a wine for 5 years and in fact see an increase in quality over that time. So 5ppm over 5 years = 1ppm O2 per year. On the other side of the equation with concern to reduction, the tin screwcaps let that same 5ppm in over the course of 150+ years. The Saran screwcaps are surprisingly inconsistant, but range on the order of 40 to 80 years for that same 5ppm. Given these observations the relevant range is easy to define: Certainly nobody is going to complain if a wine lasts "only" 10 years. And in fact, the wines most likely to be put down deliberatley for this purpose are those that are the most tolerant of oxygen exposure. So we have targeted the range of 1/2 to 1 PPM of oxygen per year. Heavier wines with a 5 year closure will probably age for 10-20 years gracefully and with no ill-effect, and lighter white wines can select a 10 year closure that will let them age gracefully without overdoing it. That said, if winemakers want more or less than this range, we will give them that! I hope that was complete information overkill... _________________ Tim Keller www.vinperfect.com
wino9205#20768

sstar (2010-09-22)
Bo te korki w sklepach sobie wysychaj±, a mo¿e usychaj± z têsknoty za nabywc±:) Czasem nawet w tych najlepszych, specjalistycznych. Bywa, ¿e widaæ historiê starego przecieku, z korka mo¿na czytaæ jak z rêki;) W mojej piwnicy przy wilgotno¶ci 80 procent ciê¿ko maj±, nawet jak stoj± na baczno¶æ, choæ tak naprawdê nie stoj±, a le¿±, chyba, ¿e siê zapomnê:) Wydaje mi siê, ¿e ró¿nice zima lato w poziomie win jednak s± (wahania temp. te¿ rzêdu 20 stopni!), ale mo¿e sobie wmówi³em, z miark± w koñcu do piwnicy nie chodzê.
wino9205#20765

deo (2010-09-21)
A jaki by³ wynik eksperymentu z korkiem? Bo mi na razie ¿aden nie chcia³ wyschn±æ
wino9205#20762

ggreg (2010-09-21)
Przepraszam Sstar, przegapi³em Twoje pytanie. Tu raczej panuje powszechna zgoda, gleba z jej szeroko rozumianymi w³a¶ciwo¶ciami to jeden z czynników krytycznych, wp³ywaj±cych nie tylko na system korzeniowy, ale na ca³± ro¶linê. Struktura, sk³ad determinuj± stosunki wodne, wymianê ciepln±, podatno¶æ na niektóre choroby, itd., d³uuugo by wymieniaæ;-) Czy, a je¿eli tak, to jak powoduje ostatnio super modn± "mineralno¶æ" w winie, nie wiem, usi³ujê siê dowiedzieæ. Mam swoje w±tpliwo¶ci, tak jak przy dekantacji, czy przy wysychaniu naturalnego korka (tu nawet przeprowadzi³em kilka "gara¿owych" eksperymentów;-). Ale generalnie ¶piê po nocach. Ot, czasami jak czujê kamieñ w ustach, zastanawiam siê, czy to TO, czy te¿ autosugestia i sztuczki mojego mózgu.
wino9205#20760

ggreg (2010-09-20)
Dla porz±dku to wypada siê podpisaæ. To raz. Dwa, moje twierdzenie by³o oczywistym uproszczeniem, ostatnio rozpisywaæ mi siê nie chce. Oprócz licznych wad, mam te¿ zaletê - jestem leniem. Nie pretendowa³o do "naukowo¶ci", czy nawet naukawo¶ci;-) Ot, raczej wyra¿a³o prost± têsknotê za lud¼mi, którzy g³osz±c jakie¶ hipotezy, maj± dla nich w miarê racjonalne wyt³umaczenie. Co¶ w stylu: "ziemia jest p³aska, kilka razy upad³em na plecy, to wiem", czy te¿: "chardonnay ma wybitn± zdolno¶æ magazynowania wêglanu wapnia w owocach, pi³em chablis z kolegami, to wiem, a oni to potwierdzaj±";-) I tyle, pa...
wino9205#20740

(2010-09-20)
Dla porz±dku: istniej± pewne problemy, zwane otwartymi, jak np. hipoteza Riemanna (matematyka) czy hipoteza continuum (teoria mnogo¶ci), których w oparciu aksjomaty danej dziedziny nie mo¿na ani udowodniæ, ani obaliæ. Z Twoim jednoznacznym odkryciem "twierdzenia bez dowodu, odrzucamy bez dowodu", powiniene¶ siê zg³osiæ do CMI po odbiór nagrody w wysoko¶ci 6 mln dolarów (milion za ka¿dy problem z "nowej" listy Hilberta; miliona za hipotezê Poincarego niestety nie otrzymasz). Zawsze podziwia³em ludzi, którzy wszystko czego nie s± w stanie zrozumieæ na pierwszy rzut oka odrzucaj± jako oczywisty nonsens, broni±c siê do tego w zabawny sposób "naukowo¶ci±" swoich wywodów. Oczywi¶cie jest to hipoteza empirycza wiêc mog³em siê pomyliæ :-)
wino9205#20734

sstar (2010-09-18)
A co s±dzisz Ggregu na temat hipotezy (roboczej) o przepuszczalno¶ci gleby i ew. wp³ywie na system korzeni, nie twierdzê, ¿e to nadaje im akurat mineralny charakter ale chyba co¶ jednak zmienia... pytanie co i jak;)
wino9205#20686


Wina Fattoria di Felsina:
Riserva 2013 Chianti Classico ..
2012 Chianti Classico Sangiov..
2011 Chianti Classico Sangiov..
Pepestrino 2010 Toscana Trebbi..
Berardenga 2010 Chianti Classi..
Rancia 2009 Chianti Classico S..
Pepestrino 2008 Toscana Trebbi..
Fontalloro 2008 Toscana Sangio..
Rancia 2008 Chianti Classico S..
Castello di Farnatella 2007 Chi..
Lucilla, Farnatella 2007 Toscan..
2007 Chianti Classico Sangiove..
Castello di Farnetella 2007 Ch..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
Castello di Farnatella 2007 Tos..
I Sistri 2007 Toscana Chardonna..
2006 Chianti Classico Sangiove..
Fontalloro 2006 Toscana Sangio..
Maestro Raro 2006 Toscana Cabe..
Rancia 2006 Chianti Classico Sa..
Lucilla, Farnatella 2005 Toscan..
I Sistri 2005 Toscana Chardonna..
Rancia 2005 Chianti Classico Sa..
Maestro Raro 2004 Toscana Cabe..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
2004 Vin Santo del Chianti Ma..
Castello di Farnatella 2004 Tos..
Fontalloro 2003 Toscana Sangio..
Rancia 2003 Chianti Classico S..
2003 Chianti Classico Sangiove..
Maestro Raro 2001 Toscana Cabe..
2001 Vin Santo del Chianti Ma..
Fontalloro 2001 Toscana Sangiov..
Rancia 2001 Chianti Classico Sa..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..
2000 Vin Santo del Chianti Ma..
Reserva 2000 Chianti Classico ..
Rancia 2000 Chianti Classico S..
I Sistri 2000 Toscana Chardonnay
Castello di Farnatella 2000 Chia..
2000 Chianti Classico Sangioves..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..
2000 Chianti Classico Sangiove..
I Sistri 2000 Toscana Chardonna..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
Lucilla, Farnatella 1999 Toscana..
Rancia 1999 Chianti Classico San..
Fontalloro 1999 Toscana Sangiove..
Maestro Raro 1999 Toscana Caber..
Maestro Raro 1998 Toscana Caber..
Fontalloro 1997 Toscana Sangiov..
Poggio Granoni, Castello di Far..
Rancia 1993 Chianti Classico S..
1993 Vin Santo del Chianti Treb..
Fontalloro 1990 Toscana Sangiov..
Rancia 1990 Toscana Sangiovese
1990 Vin Santo del Chianti Tre..
Vin Santo 1990 Toscana Malvasi..
Maestro Raro 1990 Toscana Cabe..