Furmint, Hétfürtös János Árvay 2006 Tokaji Minosegi Wêgry Furmint Cena: 48 Alk: 14,50% Kolor: b Ocena: 4 Nr 8509 www
| | ggreg (2009-11-11) Mocno wyewoluowane, stare z³oto wpadaj±ce w bursztyn. Nos intensywny, spora oksydacja - sherry, cydr, przejrza³e jab³ka, ¶liwka renkloda. Pe³ne, mocna ewolucja, s³onawe, silny kwasowy krêgos³up. ¦rednio d³ugi posmak na podniebieniu. Pal±cy akcent alkoholu. Do paprykarza z indyka ciut lepsze, ale nie na 5. Szkoda, bo fajna kwasowo¶æ i nuty mineralne. @Monte di Vino monty (2009-11-11) ¦wietne wino. Rasowy furmint, mo¿e nieco zbyt przypakowany, przez cukier resztkowy. W tle majaczy mineralno¶æ. ¦wietnie pasuje do serów. Do paprykarza z indyka nie próbowa³em, ale pikantno¶æ tego wina raczej rozma¿e danie. Poza tym jednak zbyt ma³a kwasowo¶æ. wino8509#12093 ggreg (2009-11-11) Paprykarz by³ do¶æ pikantny, sypn±³em trochê ostrej wêdzonej papryki. Oko³o rok temu, kiedy pierwszy raz pi³em to wino te¿ da³em 6. WB tak je opisuje (MW sierpieñ 2008):
”Nos super-owocowy, morelowy jak morelowa nalewka, w ustach z pocz±tku typowy Árvayowski koktajl niezbyt wysokiej kwasowo¶ci, przejrza³ego owocu i nowej beczki – ale na szczê¶cie tylko 14,5° i bez nut botrytis. Naprawdê dobra równowaga, do tego z ka¿d± chwil± kwasowo¶æ ro¶nie! A¿ staje siê prawdziw± zielono-¿ó³t± ¿yletk±, o¿ywiaj±c± furmintowy owoc. Wino zdecydowanie zyskuje na dekantacji i po kilku godzinach okazuje siê zaiste arcypowa¿nym winem o mocnym rysie terroir, odpowiednio mocnym nawet do ciê¿kich potraw, za które bez wahania zap³aci³bym 90 z³. Pozycja szkoleniowa.”
Zobaczê dzisiaj, ale obawiam siê, ¿e obecna kondycja tej butelki mnie nie przekona. wino8509#12097 ggreg (2009-11-11) Zobaczê dzisiaj, ale obawiam siê, ¿e obecna kondycja tej butelki mnie nie przekona. wino8509#12098 ggreg (2009-11-12) Có¿, z niek³aman± satysfakcj± muszê stwierdziæ, ¿e moje prognozy nt. rzeczonej butelki siê nie sprawdzi³y. Odczucia dnia drugiego: wzrasta czysto¶æ owocu – zw³aszcza w ustach (¶wietne wra¿enie), bledn± aromaty sherry i cydru, bardziej odczuwalna koncentracja i cukier resztkowy, s³abiej kwasowo¶æ. Bardzo ciekawe do¶wiadczenie, niechybnie powtórzê. wino8509#12108 peyotl (2009-11-12) Przypomnê tylko, ¿e ocena 4 oznacza "wino niedobre".... wino8509#12112 sstar&let (2009-11-13) Co siê Peyu dziwisz: "mocna oksydacja... z pal±cym akcentem alkoholu", dobrze, ¿e Ggreg nie da³ pocz±tkowo trójki;) wino8509#12115 ggreg (2009-11-13) Pierwszego dnia moja ocena oscylowa³a 4/5, ze wskazaniem na 4. Powody: niezbyt czysty nos, przejrza³e jab³ka i alkohol w koñcówce. Na drugi dzieñ, jak na mój niezbyt wyrobiony gust, o dwa punkty lepiej. Jakby mi kto¶ butelki podmieni³. To wino widocznie tak ma, szczerze polecam. Z punktacj± siê zapozna³em i siê do niej stosujê. Poza tym, jestem przecie¿ pod sta³±,
czu³± opiek±;-) wino8509#12128 sstar&let (2009-11-13) Pod czu³± opiek± to jest teraz Peyotl! A ty Ggregu mo¿esz jedynie liczyæ na prawdziw±, choæ nieco szorstk± przyja¼ñ;) A oprócz tego proszê nie denerwowaæ chorego:) Tu jest szpital, a nie Ssanatorium!:) wino8509#12130 ggreg (2009-11-13) A czym¿e ja mogê zdenerwowaæ Peyotla? Je¿eli choruje, wybaczcie, nie jestem z ZUS-u i takowych informacji nie posiadam, to pozdrawiam serdecznie, zdrowia ¿ycz±c. wino8509#12131 sstar&let (2009-11-13) Nie trzeba byæ z ZUSu aby takie rzeczy wiedzieæ. Szutki mnie siê trzymaj±... pewno to przez pi±tek trzynastego, magia liczb;) Dla tych co nie maj± poczucia humoru dodam, ¿e kiedy¶ Wró¿ka przeprowadzi³a z go¶ciem z Zak³adu Metod Numerycznych wywiad pytaj±c o magiê roku 2000. Gdy ten stwierdzi³, ¿e to nieporozumienie... powo³ano sie na jego opiniê, jako szefa Zak³adu Numerologii;) A to tak jak mylenie astronomii z astrologi±:) D³ugo siê t³umaczy³ potem przed kolegami z pracy;) wino8509#12133 mdcc (2009-11-13) Ja przepraszam ale dla paru win rok 2000 by³ naprawdê magiczny ! I czego tu siê czepiaæ? wino8509#12135 sstar&let (2009-11-13) Bordeaux i owszem, dopóki nie nasta³ 2005, trójka te¿ niczego sobie... wino8509#12136 ggreg (2011-01-01) Wra¿enia po roku: nos intensywny, lekka oksydacja - jab³ka, dojrza³e brzoskwinie, lekkie nuty sherry, cydr. Pe³ne, wyraziste, s³onawe, wyczuwalny kwasowy krêgos³up, mocne nuty jab³kowo-brzoskwiniowe, delikatny cukier resztkowy, d³ugie. Mniam. @Monte di Vino wino8509#24210
Wina János Árvay: Edesem 2019 Tokaji Furmint Birtok 2015 Tokaj Furmint Uragya 2011 Tokaji Furmint IDD+ 2009 Tokaji Harslevelu, Sa.. Sauvignon Blanc + 2009 Tokaji S.. Dry 2009 Zemplen Chardonnay Hetfurtos Tokaji Harslevelu 20.. Furmint, Hétfürtös 2006 Tokaji .. Furmint, Hétfürtös 2005 Tokaji.. Hetfurtos Tokaji Cuvee Vulcanu.. Forditas, Hétfürtös 2003 Tokaji.. Forditas, Hétfürtös 2003 Tokaji.. Aszú 6P, Hétfürtös 2000 Tokaji .. Aszú 6P, Hétfürtös 1999 Tokaji..
|