wein-r (2009-09-03) Cia³o, beczka, nowoczesno¶æ. Tak mi co¶ zapachnia³o Siro Pacenti, ale ch³odniej. W ustach szczuplej ni¿ zapowiada³ nos, wi¶niowo - porzeczkowo, trochê s³odyczy ale kwas niez³y. Garbnik niestety obni¿a ocenê. Ostry, chropawy, zielony, suchy... Mog³o byæ nie¿le - a w ustach czar prys³. @Partner Center/Dobrewino
deo (2009-09-03) Który¶ ze starszych roczników tego wina (mo¿e 2001?) rzuci³ mn± o ¶cianê, podobnie jak sangiovese Poggio Bronzone od tego¿ wytwórcy. Kolejne roczniki pite kilka razy przynios³y niestety rozczarowanie. Zupe³nie nie to wino, ot, ledwie smaczne. Nie wiem, czy im tamten rocznik a¿ tak du¿o lepiej wyszed³, czy o co chodzi³o. 2004 jest dla mnie na 5. wino8161#9221
wein-r (2009-09-03) Nie wiem jak wcze¶niej, ale w 2004 rozlano 100 tys. butelek Serrato. To tak dla info. wino8161#9226
ducale (2009-09-03) Z tego co wiem to co roku zmieniaj± trochê Serrate, w 2005 jest np. Alicante z Sangiovese, dlatego moim zdaniem inne wina s± w odbiorze. wino8161#9227
sstar&let (2009-09-03) Rocznik 2001 (chwalony prawdopodobnie przez Deo) zawiera³ sporo Caberneta, wg strony producenta dok³adny sk³ad wygl±da tak: 40% Cabernet Sauvignon, 40% Sangiovese i 20% Merlot. Czy¿by Cabernet lepiej im wychodzi³, ni¿ Sangiovese? wino8161#9231
sstar&let (2009-09-03) Z kolei inny rocznik 2002 (podobny do innych co do sk³adu: 60% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon i 10% Merlot) spodoba³ siê Gary'emu (kilka lat temu, jeszcze nie tak zmanierowanemu jak obecnie):
wino8161#9234
deo (2009-09-03) Aha, czyli to tak, jak kiedy¶ u nas na Wiwulskiego*: lej± co popadnie i przyklejaj± te etykiety, które akurat s± pod rêk± :-)
* na ul. Wiwulskiego mie¶ci³a siê kultowa wroc³awska wytwórnia jaboli. @obrazek z www.winka.net