Rose Winnice Jaworek, Miêkinia 2008 Dolny ¦l±sk WR Polska Pinot Noir Cena: 45 Alk: % Kolor: r Ocena: 5 Nr 7149 www
|  | sstar&let (2009-06-11)   Póki co nie próbowa³em... mo¿e jutro siê to zmieni ale warto odnotowaæ i po¶wiêciæ mu oddzieln± notkê. Z ciekawostek jak mo¿na przeczytaæ
na stronie Dobrewino.pl:
Opis produktu:
Powsta³o tylko 380 butelek pierwszego legalnego polskiego "rose" ze szczepu pinot noir winnicy Jaworek z okolic Wroc³awia.Aromaty truskawek,malin i czerwonego grapefruita."
Z kolei z wina.pl mo¿na siê dowiedzieæ, ¿e cyt.: "Opis smakowy: ¦wietnie udaj±ca siê w Dolinie Odry odmiana, jak± jest Pinot Noir da³a wino o owocowym charakterze z wyra¼nym aromatem malin, truskawek i czerwonego grapefruita. Idealnie nadaje siê na upalne dni.
Proces produkcji: Rêczny zbiór i selekcja winogron, Dzieñ zbioru: 15.10.2008, kwasowo¶æ ogólna 7 g/l, cukier resztkowy 9,9 g/l, pH 3,24; 11% vol." Moj± uwagê zwraca spora ilo¶æ cukru resztkowego, a ma³o alkoholu. Sporo kwasu pewno równowa¿y ten cukier i nie jest on (zbyt) odczuwalny. Mo¿e to i lepiej? Lekko i przyjemnie. A ju¿ siê obawia³em, ¿e winemakera zza oceanu poniesie i zrobi jakie¶ czternastoprocentowe mosntrum z 200 proc. nowej beczki i turbodo³adowaniem. @Dobrewino/wina.pl
star (2011-05-03)    Fajne wino, dobrze siê ci±gle trzyma. Na kontrze pisz±, ¿e to pierwsze ró¿owe win stworzone w Winnicach Jaworek (sformu³owanie cokolwiek nieprecyzyjne, pierwszy polski ró¿? w winnicy, czy piwnicy?). Udaj±ca siê w Dolinie Odry odmiana, jak± jest Pinot Noir (wymagaj±ca ponoæ, mo¿e do zastoiska mrozowego dobrze siê za(a?)komodowa³a?;) da³a wino o owocowym charakterze z wyra¼nym aromatem malin, truskawek (czerwone owoce to pewne) i czerwonego grapefruita (wow!). Idealnie nadaje siê na upalne dni (pe³na zgoda!). Rêczny zbiór i selekcja winogron. Dzieñ zbioru: piêtnasty X 2008 (pó¼no! ¿e te¿ nie zgni³y?). Wyprodukowano 380 butelek (sam wypi³em kilka;). Kwasowo¶æ ogólna 7g/l, ph 3,24. Najlepiej smakuje w temp. 9/10 stopni (zimno mi), temp. przechowywania 8/12 stopni (wymagania wiêksze ni¿ w Chateau Margaux, gdzie do 20 dochodzi³a temp.). Numer L030309. A jakby kto¶ chcia³ trafiæ to Ko¶ciuszki 48A w Miêkinii. @DobreWino, £ód¼ wino7149#28706star (2011-02-26)    Rocznik 2009 ju¿ znikn±³ u producenta, ale na szczê¶cie mia³em jeszcze rocznik 2008. Poczêstowali¶my nim go¶cia, polskiego niby, ale z Chile. Smakowa³o, choæ wiêcej o Pabllo Nerudzie i Roberto Be/ortolanim mówi³. Wg Tadka z Zielonej Góry, to najlepsze wino polskie jakie pi³. Co¿ dodaæ? Soczyste, kwaskowe, s³odkawe, choæ nie pó³s³odkie przecie¿. Jak potok... truskawek, czy malin. Przepyszne. Zyska³o na umiarkowanym dojrzewaniu;) Piwniczek kilka zaliczy³o, niektórych blisko torów. @DobreWino wino7149#26335 sstar&let (2010-01-31)    Piêknie nam nasz pinocik dojrzewa. Ogorza³ ju¿ i och³on±³, fala pochwa³ siê przetoczy³a, krytyki te¿;) Smakuje ¶wietnie, nie przeszkadza mi ju¿ w nim prawie nic. S³odyczy ciut, kwasu i goryczki, jak trzeba. Smaczny. I ja dojrza³em... do szóstki:) No i kolor, wzorcowy! @Dobrewino wino7149#14735 mdcc (2010-01-11)   Wczoraj pad³a u mnie przedostatnia butelka... trzyma siê pewnie, dziarsko i fulll wypas. Nadal s³odkie ale nadal pyszne! 5 wino7149#14256 sstar&let (2010-01-11) Na Forum Wino rozgorza³a dyskusja co znaczy wytrawny, w kontek¶cie t³umaczenia angielskiego s³owa ripeness. Co do szampanów to z GP trudno siê nie zgodziæ, mierzy siê cukier i klasyfikuje. Choæ ludzie w Polsce reaguj± czêstokroæ zdziwieniem, ¿e niby tylko demi sec, a ci±gle jaki¶ taki kwa¶ny czy gorzkawy.
Tylko chyba w takim znaczeniu (precyzyjnym jako poziom cukru resztkowego, najlepiej do drugiego miejsca po przecinku jak w Czechach) s³owo wytrawno¶æ jest chyba w literaturze do¶c rzadko u¿ywana. W polsko-jêzycznej jako¶ nie kojarzê, a po angielsku to sami jak widaæ nie wiemy;) Oczywi¶cie mo¿emy siê umówiæ i sobie tak to nazywaæ jednak w masowej mentalno¶ci i w jêzyku to chyba jednak
zwyk³y cz³owiek bêdzie kojarzy³ to ze smakiem, bêd±cym sum±, wypadkow± sk³adników. Przyznam, ¿e to nieprecyzyjne, ale jednak tak to chyba funkcjonuje w jêzyku, wiêc mówi±c o wytrawno¶ci jako o zawarto¶ci cukru resztkowego w winie mimo niew±tpliwej precyzji, mo¿emy skazaæ siê na bycie dla wiêkszo¶ci niezrozumia³ym. W przypadku win czeskich czy tokajów to prowadzi³oby to do anomalii. Wydaje siê, ¿e Czesi uwzglêdniaj± poziom kwasów.
W meandry jêzyka angielskiego w ogóle wolê siê nie zag³êbiaæ. Ripe znaczy dojrza³y, a najlepiej jak odnosi siê do gron. wino7149#14248 honey (2009-11-02) Bia³e i rose by³o ok, czytaj±c dodatek MW o polskich winach, to mam wra¿enie, ¿e przyfarci³o mi siê i ju¿ ¿a³ujê, ¿e nie wykupili¶my ca³ego nak³adu Jaworka. Tylko apelujê o zmianê fontu, tego g³ównego. Tymbardziej, ¿e etykieta przyjemna. Szeryf te¿ wra¿liwy na fonty, wiêc mam nadziejê apel poprze;) wino7149#11499 sstar&let (2009-10-27) Od win ró¿owych g³adko przechodzimy do win czerwonych. Acalon czyli Blaufrankisch z Dornfelderem w jednym. Do kupienia w Dobrewino.pl w £odzi, a tak¿e w Wina.pl w Krakowie i Vinarius.pl w Warszawie. Zgadujê:-) wino7149#11293  sstar&let (2009-07-27) Na Forum jedni byli tym winem rozczarowani (ganili za cukier i nudê), innym siê podoba³o. Co do Feniksa mniej by³o w±tpliwo¶ci: styl poprawnego Vinho Verde, nawet kto¶ napisa³, ¿e zielone;) wino7149#8225 mkonwicki (2009-07-18)   Dzis bylo gorsze niz ostatnim razem. Owoc sie schowal za bardzo. Pamietalem je lepiej. Podtrzymuje tym bardzije watpliwosci co ceny. wino7149#8015 sstar&let (2009-07-07) Medale: Ostrozovic za s³omê a Znojmo za lód. Przepad³ Seyval od P³ochockich (niedaleko do 80tki). Jedno wino z UJ dosta³o medal, ale ju¿ ich Jutrzenka dosta³a tylko 65 (s³ownie sze¶ædziesi±t piêæ) punktów (my¶la³em, ¿e tak ma³o punktów to tylko Deo umie daæ;) Nie wiem co ich podkusi³o z t± Jutrzenk±... na Konwencie jej nie pokazali. wino7149#7812 sstar&let (2009-07-07) Opisa³ to te¿ Mariusz Kapczyñski (mo¿e w MW jaki¶ wspólny, polemiczny artyku³ z WB nt Konwentu? kiedy¶ MB z WB tak fajnie siê k³ócili;)i co wiêcej poda³ odno¶nik do pe³nych wyników. Mo¿e napotkacie co¶ co próbowali¶cie? wino7149#7811 sstar&let (2009-07-07) Jak sobie sam nakleisz;) A serio to butelki opu¶ci³y ju¿ Miêkiniê... chyba, ¿e bêd± dosy³aæ. Choæ obawiam siê, ¿e w sklepach ju¿ te¿ ich nie ma:( Chyba sobie ten medal na butelkê sam naklejê... jest gdzie¶ w sieci? wino7149#7809 deo (2009-07-07) Na stronie MW pisz±, ¿e 3 wina od Jaworków (w tym ten w³a¶nie ró¿owy Pinot) dosta³y medale na s³owackim konkursie (oprócz nich jeszcze 1 od My¶liwca i 1 z UJ). Czyli sukces miêdzynarodowy! Ciekawe, czy te medale pojawi± siê na etykietach win? wino7149#7800 carpediusz (2009-06-23) Wino(-a) mo¿na te¿ kupiæ u producenta, na miejscu (taniej ni¿ w sklepie ¶rednio o 10z³/butelka - jak ju¿ pisa³em w w±tku poznañskim) lub zamawiaj±c przesy³kê: 30z³ - przy kilku butelkach (zw³aszcza, ¿e lada dzieñ/tydzieñ maj± wprowadziæ na rynek kolejne dwa wina) i tak wychodzi korzystniej.. wino7149#7432
Wina Winnice Jaworek, Miêki..: 2018 Dolny ¦l±sk Pinot Gris Sur Lie 2018 Dolny ¦l±sk Riesl.. Pino Re 2017 Dolny ¦l±sk Pinot.. Roesler 2017 Dolny ¦l±sk Roesl.. 2010 Dolny ¦l±sk Riesling 2009 Dolny ¦l±sk Riesling 2009 Dolny ¦l±sk Riesling Rose 2009 Dolny ¦l±sk Pinot No.. 2009 Dolny ¦l±sk Traminer Feniks 2008 Dolny ¦l±sk Pheonix.. Rose 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Noi.. 2008 Dolny ¦l±sk Riesling Ciemny Burgund 2008 Dolny ¦l±sk.. 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Noir Cabernet/Merlot 2008 Dolny ¦l±s.. 2008 Dolny ¦l±sk Chardonnay 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Gris 2008 Dolny ¦l±sk Acalon Niederschlesien 2007 Dolny ¦l±s.. 2006 Dolny ¦l±sk Riesling 2006 Dolny ¦l±sk Riesling 2005 Dolny ¦l±sk Riesling 2005 Dolny ¦l±sk Riesling 2005 Dolny ¦l±sk Rulaender 2005 Dolny ¦l±sk Pinot Gris 2004 Dolny ¦l±sk Auxerrois 2004 Dolny ¦l±sk Rulander 2004 Dolny ¦ląsk Pinot No.. 2003 Dolny ¦l±sk Rulander 2003 Dolny ¦l±sk Riesling 2003 Dolny ¦l±sk Elbling 2003 Dolny ¦l±sk Riesling 2003 Dolny ¦l±sk Rulander 2003 Dolny ¦l±sk Riesling
|