Winnice Jaworek, Miêkinia 2006 Dolny ¦l±sk Region Polska Riesling Alk: 11,70% Kolor: b Ocena: 0 Nr 6424 www
|  | panowca (2009-01-17) Riesling 2006 Karta Wina
1.Opis wina – Ciê¿ka zima poprzedzaj±ca zbiór sprawi³a ze owocowa³a tylko cze¶æ parceli . Jednak naturalna selekcja pozwoli³a zebraæ grona o potencjale, który pozwoli³ pozostawienie w winie cukru resztkowego co sprawi³o, ¿e naturalna owocowo¶æ zosta³a wsparta subtelnymi nutami s³odyczy. Unikalno¶æ dojrza³ych owoców Rieslinga pozwoli³a stworzyæ wino o wyrazistych aromatach ananasa, jab³ka, brzoskwini i limonki, pozostawiaj±c wyra¼n± nutê kwasowo¶ci, tak unikaln± przy tej odmianie. Bogactwo aromatów owoców zawartych pozwoli³a na jego wczesn± konsumpcjê, a poziom kwasowo¶ci w tym roczniku daje szansê cieszenia siê tym winem w przysz³o¶ci. ¦wietne na aperitif. Dobrze zbudowane przyjemne wino. Podawane na wstêpie degustacji lub przed posi³kiem zawsze mile nastraja³o próbuj±cych.
Wygl±d: klarowne, jasnozielona barwa, lekko perliste, Smak: orze¼wiaj±ce, delikatna s³odycz i kwasowo¶æ, cytrusowe owoce, Aromat: lekki owocowy, cytrusowy
Zastosowanie kulinarne: aperitif, dodatek do bia³ych miês, delikatnych serów i chudych ryb
2.Twórcy wina – Lech Jaworek, Andrzej Krasowski, Krystian Krasowski, Tomasz Litwin ,Sabina Po³oñska, Grzegorz Nowakowski
3.Parametry wina - (klon BKS 68, zajmowany area³ – 0,8 ha, podk³adka Boerner, wiek krzewów w zasie zbiorów 5 lat) alk. 11,7%, cuk. reszt. 12,6 g/l, kwas. 7,5 g/l, kwasowo¶æ ogólna: 7,5 g/l, wydajno¶æ 60 hl/ha, Zabutelkowany: 10.05.2007, przechowywane w temp: 8 – 15 st. C
4.Osi±gniêcia wina -
„Przewodnik po Winach Europy, Marek Bieñczyk i Wojciech Boñkowski „: trzy serduszka – wino prawdziwie dobre, interesuj±ce
III miejsce w ocenie publiczno¶ci w czasie ¦wiêta Polskiego wina 2008 we Wroc³awiu
II miejsce w ocenie sommelierów w kategorii win bia³ych dojrza³ych w czasie ¦wiêta Polskiego wina 2008 we Wroc³awiu
I miejsce w ocenie komisji winiarzy w czasie ¦wiêta Polskiego wina 2008 we Wroc³awiu
5.Ciekawostki o winie – Zbiór: 26.10.2006, rêczna selekcja owoców, delikatne prasowanie, Fermentacja w temperaturze otoczenia – 12-15 stopni - , trwaj±ca 3 tygodnie, po zlaniu znad osadu dojrzewa³, 5 miesiêcy na osadzie w zbiorniku. Przeprowadzona fermentacja biologiczna w celu obni¿enia kwasowo¶ci. Dojrzewanie w tanku ze stali nierdzewnej. Zlany znad osadu w celu przerwania fermentacji. Filtracja na p³ytach celulozowych i rozlew 9-10. 05.2007.
6. O winnicy – CHARAKTERYSTYKA WINNICY JAWOREK
Za³o¿ona w 2001 roku winnica, ma w dniu dzisiejszym area³ 22.85 ha. Zlokalizowana w dolinie Odry znajduje siê w odleg³o¶ci 20 kilometrów od najwiêkszej metropolii dolnego ¦l±ska Wroc³awia.
Na wysoko¶ci 109 m n.p.m zosta³a nasadzona winoro¶l szlachetna Vitis vinifera wraz z odmianami rezystentnymi zakwalifikowanymi do Vitis vinifera. W trakcie o¶miu lat istnienia winnicy dokonano selekcji odmian, klonów i podk³adek, tak aby wybraæ te, które charakteryzuj± siê najwiêksz± odporno¶ci± na warunki klimatyczne wystêpuj±ce w tym miejscu. W dniu dzisiejszym winnica obsadzona jest nastêpuj±cymi odmianami.
ODMIANY , KLONY
ODMIANA
KLON
Dunkelfelder
Schwarzriesling
Elbling
Spatburgunder – Pinot Noir
Rulander – Pinot Gris
Riesling
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Saint Laurent
Auxerrois
Blauer Burgunder – Pinot Noir
Portugieser
Dakapo
Phoenix
Regent
Cabernet Mitos
Monarch
Syrah
Merlot
Acolon
Cabernet Cubin
Cabernet Dorio
Gewurztraminer
Sauvigon Blanc
Dornfelder
Cabernet Dorsa
Bachus
Muscateller
Gruner Veltliner
Sylvaner
Kerner
Scheurebe
Riesling
Rulander Tokay – Pinot Gris
Zweigelt
Roesler
Gamay
Cabernet Carol, Carbon, Cortis
Fruhburgunder – Pinot Noir Precoce
brak
We 36 (Weinsberg 36)
Klon 4
Colmar 115
Colmar 53
BKS 68 (Bernkastel 68)
Klon 337
Gm 1+2 (Geisenheim 1+ 2)
K2
D 64
Klon 115
Fr 26 (Freiburg 26)
Klon 102
brak
brak
We 650 (Weinsberg 650)
brak
brak
klon 181
We 725 (Weinsberg 725)
We 675
We 775
klon 643, Fr 46-106 (Freiburg 46-106)
klon 242
brak
We 750
brak
Zehner RM 720
A1-2
klon 50
brak
JF 22, JF 66
klon 49
klon 457
A2-5, A2-3
K-1
klon 509
brak
klon 1729
Pierwszych nasadzeñ dokonano w 2001 (Riesling, Elbling, Pinot Gris, Dunkelfelder). W kolejnych latach dokonywano kolejnych nasadzeñ a¿ do uzyskania obecnego area³u. Sadzonki pochodz± ze szkó³ek niemieckich, z Austrii oraz Francji. Wszystkie s± szczepione na podk³adkach: 5BB, SO4, 125AA, Binova, Boerner, Riparia Glorie. Czê¶æ sadzonek szczepili¶my na miejscu. Pierwsze nasadzenia prowadzone s± w tzw. jednoramiennym Guyocie, w kolejnych latach wprowadzono nowy system prowadzenia – lira:
Rzêdy Guyota maja rozstaw 2,20 m, rzêdy liry 3 m, rozstaw miedzy ro¶linami wynosi odpowiednio 1,0 i 0,8 m. miêdzyrzêdzia s± obsadzone traw±, obecnie co drugi rz±d zosta³ zaorany. Do walki z chwastami nie u¿ywamy ¿adnych herbicydów, usuwane s± mechanicznie oraz rêcznie.
Winnica znajduje siê na p³askim terenie, w czê¶ci o nachyleniu 1-3 % ( oko³o 109 m n.p.m.) ze spadkiem w kierunku zachodnim, w dolinie Odry, gdzie ze wzglêdu na do¶æ wysoki poziom wód gruntowych teren zosta³ zmeliorowany. Nawadnianie winnicy nie jest konieczne.
Gleba w obszarze winnicy jest do¶æ zró¿nicowana, na g³êboko¶ci oko³o 50 cm rozpoczyna siê warstwa mocno nieprzepuszczalna gliniasta, powy¿ej przewa¿aj± piaski, w zale¿no¶ci od parceli bardziej lub mniej zwiêz³e. Odczyn gleby waha siê w granicach 5,5, co wymaga wapnowania. Nad systemem ochrony czuwa fitopatolog, pe³ni±cy monitoring zdrowotno¶ci ro¶lin. Najwiêcej problemów sprawiaj± choroby grzybowe, przede wszystkim m±czniak rzekomy, prawdziwy, Rejon nasadzeñ nale¿y do najcieplejszych regionów Polski, g³ównym zagro¿eniem klimatycznym s± przymrozki wiosenne z ostatniej dekady kwietnia oraz pierwszej dekady maja. Zbiory przypadaj± na pa¼dziernik, wiêkszo¶æ odmian zbierana jest w drugiej po³owie miesi±ca.
Winnica jest plantacj± do¶wiadczaln±, której celem jest dobór odmian sprawdzaj±cych siê w naszym klimacie oraz dobór odpowiedniego systemu prowadzenia, rodzaju podk³adki. Na podstawie wzrostu oraz jako¶ci eliminowane s± odmiany sprawiaj±ce zbyt wiele problemów uprawowych (Muller Thurgau, Pinot Blanc, Dunkelelder, Saint Laurent). Ich miejsce zastêpuj± odmiany sprawdzone. Nowe odmiany rezystentne s± uprawiane pod kontrol± odpowiednich instytutów niemieckich.
W trakcie sezonu na winnicy pracuje 10 osób. W trakcie 8 lat winnica nabywa wiele nowoczesnego sprzêtu pozwalaj±cego na obni¿enie kosztów oraz zmechanizowanie pracy. Obecnie na stanie s± trzy traktory, opryskiwacz, glebogryzarka, kultywator, a maszyn stricte przeznaczonych do uprawy winoro¶li: odg³awiarka, odchwaszczarka, g³êbosz, dwie platformy do zbiorów owoców i transportu do winiarni.
Wiêcej:
www.winnicejaworek.pl
biuro@winnicejaworek.pl sstar&let (2009-01-17) Najbardziej spodoba³a mi siê nazwa klonu - BKS:-) A serio to co to jest podk³adka Boerner, zgadujê, ¿e jaka¶ amerykañska, tak? Jakie s± inne? Czemu akurat taka? Wracaj±c do samego wina - ¶ledzimy je od dawna: rocznik 2003 wyda³ siê nam kiedy¶ do¶æ owocowy, nieco pó¼niej te¿ mimo, ¿e dosz³y jakie¶ krzesane nuty; ostatnio (pionierska etykieta bodaj¿e pierwszego rocznika!) urzeka³ nutami przypraw i ... buraczków! Dziwny jest ten ¶wiat win:-) 2004 nie próbowali¶my, mo¿e pnwca zdradzi jaki to by³ rocznik, ew. napisze jak wygl±da³y warunki klimatyczne w tych latach dla winoro¶li (zgadujê, ¿e 2004 by³ trudny). Dalej 2005 by³ do¶æ klasyczny, jak porz±dny niemiecki Riesling;-) Próbowa³ te¿ go ducale i podkre¶la³ rze¶ko¶æ. Ciekaw jestem bardzo opinii pnwcy o tych rocznikach Rieslinga??? wino6424#2562
Wina Winnice Jaworek, Miêki..: 2018 Dolny ¦l±sk Pinot Gris Sur Lie 2018 Dolny ¦l±sk Riesl.. Pino Re 2017 Dolny ¦l±sk Pinot.. Roesler 2017 Dolny ¦l±sk Roesl.. 2010 Dolny ¦l±sk Riesling 2009 Dolny ¦l±sk Riesling 2009 Dolny ¦l±sk Riesling Rose 2009 Dolny ¦l±sk Pinot No.. 2009 Dolny ¦l±sk Traminer Feniks 2008 Dolny ¦l±sk Pheonix.. Rose 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Noi.. 2008 Dolny ¦l±sk Riesling Ciemny Burgund 2008 Dolny ¦l±sk.. 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Noir Cabernet/Merlot 2008 Dolny ¦l±s.. 2008 Dolny ¦l±sk Chardonnay 2008 Dolny ¦l±sk Pinot Gris 2008 Dolny ¦l±sk Acalon Niederschlesien 2007 Dolny ¦l±s.. 2006 Dolny ¦l±sk Riesling 2006 Dolny ¦l±sk Riesling 2005 Dolny ¦l±sk Riesling 2005 Dolny ¦l±sk Riesling 2005 Dolny ¦l±sk Rulaender 2005 Dolny ¦l±sk Pinot Gris 2004 Dolny ¦l±sk Auxerrois 2004 Dolny ¦l±sk Rulander 2004 Dolny ¦ląsk Pinot No.. 2003 Dolny ¦l±sk Rulander 2003 Dolny ¦l±sk Riesling 2003 Dolny ¦l±sk Elbling 2003 Dolny ¦l±sk Riesling 2003 Dolny ¦l±sk Rulander 2003 Dolny ¦l±sk Riesling
|