Note

Bouchard 1997
Chateauneuf du Pape AOC
Francja
Grenache i reszta
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Ocena: 8
Nr 6292
www

rurale (2008-11-21)
Dekad wczeniej ni merlot opisany przez stara pojawi si ten wanie egzemplarz chateauneuf od tego samego producenta. Wiele lat pniej w historii tej butelki pojawiem si rwnie ja, kupujc j od pewnego hochsztaplera na poudniu Warszawy. Poniewa wierzyem wwczas naiwnie, e im wino starsze tym lepsze, to daem si nabra i zostaem wacicielem tej flaszki, przekonany o jej wyjtkowoci. Wierzyem. Zostao ze mn. Wiele wycierpiao. I za to je ceni. Leao w szafie, pod kiem, wreszcie w piwnicy w bloku. Cho producent niezbyt precyzyjnie okrela czas starzenia tego wina na 5-10 lat, u mnie trwao a 11. I wytrwao. Dlatego, cho z pozoru mieszne, wydaje si zupenie niesamowite.

star (2014-08-03)
Gdzie s korki? Tam (pralinka) gdzie bramki!
wino6292#50721

star (2014-05-03)
wiczy wymow, wkadajc do ust korek od wina... (pralinka) ciekawe zastosowanie korka, nigdy bym na to nie wpad.
wino6292#50303

peyotl (2012-11-11)
Wanie powchaem korek, lekko pachnia tektur. Wino byo lekko korkowe, od biedy dao si pi, ale smak korkowatoci by wyranie obecny. Otworzyem inny rocznik, powchaem korek. Pachnia owocem. Wino jest dobre, nie ma tamtego absmaku.
Nie wiem czy to czego dowodzi. I nie mog powiedzie, co to za wino...

wino6292#45275

star (2012-11-10)
W Makowie (pralinka) na korkowo.
wino6292#45260

star (2012-08-19)
Bissinger z Lidla. Ujdzie.
wino6292#43366

star (2012-04-30)
Korek. Importer serwuje wina (nie tylko korkowe, co wicej bez korkowego) w Siedlisku, gdzie Marek Bieczyk wyrusza w antypodr. Spotyka filozofa Deissa, perfekcjonist Humbrechta, czy artyst Kreydenweissa, wszystko z Alzacji, wszystko gdzie w Gliwicach... ja wyruszyem rwnie na koniec wiata, cho turystycznie jakby bardziej byem dostosowany, czeska leniczwka Jedlinki, tu za granic, niedaleko przeczy Okraj, co midzy grami zagubiona. Niedaleko nieka... cho nie krlewna, to byo bajkowo. Korkowo.pl i terroirystycznie, znaczy siedliskowo, a moe sielsko nawet. A z winami Zind-Humbrechta niektrzy kopot maj, w Winach i Specjaach wol tasze Kuentza, bez domysw. Mi jedno smakowao, a Pinot Gris Zind-Humbrechta nie do koca zrozumiaem, co innego Kreydenweissa, z kolei Deiss te raczej dla wtajemniczonych, szepcze swoj opowie. Ceny niestety win od tuzw z Alzacji do wysokie. I tak koczy si sielsko-czarodziejsko siedliska, a zaczyna proza lunzkiego ywota.
wino6292#40609

star (2012-04-30)
W korkowym wiecie... ale jazda! @Lenczwka Jedlinki


wino6292#40605

wein-r (2011-12-30)
To jest fajne. :-) Z fejsbuka. Autor, cho mi nieznany, ma cokolwiek znajome nazwisko.


" Kiedy, pracujc jeszcze w Krakowskiej Winiarni Klimaty Poudnia, obsugiwaem starszego Wocha, ktry zamwi butelk BAROLO 1997 PORTA ROSSA. Kiedy skoczyem ju prezentowa mu wybran butelk wdalimy si w mi pogawdk. Okazao si, ...e brat owego Pana pracowa w fabryce korkw do Barolo; Jego zdaniem DOBRE Barolo rozpozna mona wanie po korku - pamitam jak dzi kiedy mwi: "...we waciwej butelce Barolo korek powinien by taki (tu rozszerzy dwa palce na ok.8cm)". Nigdy nie piem Barolo z takim korkiem, ale pamitam e Porta Rosa 1997 powalao... Szkoda, e na co dzie nie mona pozwoli sobie na butelk w tej cenie! "

wino6292#37295

star (2011-10-29)
9mm! To nie korek, to pocisk:-)
wino6292#35226

cerretalto (2011-09-12)
Knajpa na poudniu Woch, dobre wina, dobre arcie. Zamwilimy butelk czerwonego wytrawnego, wsadzilimy na chwil do lodu, w kocu kelner otworzy i nala. Nie bardzo bylimy pewni czy jest dobre. Kelner wezwa bardziej dowiadczonego koleg, ktry te nie by pewny czy nie jest korkowe i po minucie zacz szuka korka a potem si nawet nieco awanturowa na koleg. Okazao si e zosta gdzie wyniesiony (ehh ten brak celebry :)), ale wrci i zosta bardzo starannie obwchany po czym oznajmiono nam, e wino na pewno jest dobre. I byo wspaniae ju po paru chwilach w dekanterze :)
wino6292#33558

gp (2011-08-11)
Redaktora AD ceni za rzetelne podejcie do pracy i wiedz, ale niestety jak si wdepnie... itd. Zupenie mnie zaama ostatnio kiedy jako argument za pisaniem i mwieniem o winie w sposb grafomasko-bufoskim i bekotliwym poda fakt e wino jest drogie. e niby o soku z aronii to nie ma sensu pierdololo uprawia bo tani, a o winie tak, bo drosze. Co ciekawe, staje to w jawnej sprzecznoci z lini programow redakcji MW ktra panele degustacyjne wody traktuje ju jako oczywisto.

Intensywne zapachy owocowe na korku mocno nasiknitym potrafi zamaskowa delikatne TCA. Dlatego lepiej bok korka.

wino6292#32230

cerretalto (2011-08-11)
@gp: to ciekawe co mwisz w kwestii wchania bokw korka a nie spodu, ale wchajc spd zapewne wchasz jako te i boki :). Moje dowiadczenia zwizane s gwnie z tym, e jeli spd korka pachnie owocowo, to na bank wino jest ok, bo korek gromadzi jaki ekstrat samego wina i dlatego atwiej wykry wady. Ale klucz jest nie w wywchiwaniu ale w pierwszym "przelotnym" wraeniu. Przynajmniej takie s moje skromne dowiadczenia.

Co do koloru to moe masz racj - moje dowiadczenia s tu bardzo fragmentaryczne, ale w przypadku starszych win jako si to czasem sprawdzao.

Oglnie masz chyba nieco zbyt pesymistyczne podejcie do podejcia Redaktora Andrzeja :)

Ale i tak jeste jednym z nielicznych u nas, ktrzy potwierdzaj, e ewidentnie warto wcha korek :).

wino6292#32222

gp (2011-08-09)
Dopiero doczytaem komentarze Redaktora Andrzeja i jestem mooocno zdziwiony. Czy ja dobrze zrozumiaem: na panelach MW degustuje si wina mimo e ich korki mierdz ewidentnie TCA? Jeli tak, to #ojapierdol. Przecie jeli s to degustacje w ciemno, to nawet jeli kto z degustujcych zna dobrze to wadliwe wino w wersji bez wady to nie ma jak tego stwierdzi. Oczywicie pisz o winach z poziomem TCA ktry jest wyczuwalny na korku, ale ju nie zawsze w winie, a ktre jednak s ewidentnie inne (zwykle duo gorsze) ni butelki tego samego wina bez TCA.

By moe odkryem wanie dlaczego jakie 10% opisw win w MW sprawia wraenie e kto podmieni notki albo nala innego wina ni na etykiecie. Do tej pory kadem to na karb edytorskich pomyek (co jak fotki Mozeli i Szampanii, wiecie, rozumiecie), ale teraz po przeczytaniu tych wyzna Redaktora AD mam wreszcie cakiem sensowne wyjanienie.

wino6292#32092

gp (2011-08-09)
@"Podzielam opini Cerretalto co do wchania korka i TCA."

Zaznaczam e nie mam adnych dowodw poza anegdotycznymi. Na podstawie blisko 25 lat dowiadcze stwierdzam: nie ma najmniejszego sensu wcha korka od strony ktra jest zamoczona w winie. Bardzo duy sens ma wchanie bocznej cianki korka, zwaszcza jeli nie jest przesiknita (co potwierdzio mi bardzo wielu producentw i zawodowych degustatorw). TCA wyczute na boku korka wiadczy e w winie na 100% jest te TCA i nawet jeli nie czujemy go w winie, to musimy sobie zdawa e pijemy wino "strzelone" i nie ma sensu wyciga wnioskw na temat poprawnych butelek tego samego wina. Co do innych wad wina ni zawarto TCA wchanie korka sensu nie ma wedug mnie. To e istnieje niewielki odsetek butelek korkowych ktrych wada nie ma rda w korku skaonym TCA, nie powoduje w najmniejszym stopniu e powchanie korka traci sens. Po prostu te par procent wrd korkowych wykryjemy dopiero w kieliszku.

PS. Teoria "kolor korka a TCA" wydaje mi si cakowicie bdna.

wino6292#32091


Wina Bouchard:
Grand Vin de Bourgogne 2011 Ch..
Beaujolais Noveau 2008 Beaujola..
1er cru Vaillons 2007 Chablis C..
2007 Oc Merlot
2006 Rully Chardonnay
1997 Chateauneuf du Pape Grena..
Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir
Cremant Bourgogne Chardonnay, ..