Note

Special Cuvee Bollinger NV
Champagne AOC
Francja
Pinot Noir 60%
Chardonnay 25%
Pinot Meunier 15%
Cena: 250
Alk: 12,50%
Kolor: m
Ocena: 6
Nr 6179
www

peyotl (2008-10-06)
Słomkowa barwa, lekko cytrusowe, nuta drożdżowa i smażonego jabłka. Wielkiego wrażenia na mnie nie zrobiło. Podobnie jak filmy z Bondem.

star (2012-01-26)
Petit Meslier to jaki¶ kwasior co¶ jak loarska odmiana Folle Blanche (czy Gros Plant) nawet jak jest ciep³o w Szampanii to daje kwasowo¶æ szampanom (ale po co!). Tyle Wiki. Jest to krzy¿ówka Gouais Blanc i Savagnin (znanego z Jury w utlenionej zwykle wersji). Ro¶nie tak¿e w Australii - Irvine Wines chwali siê, ¿e ma jedyn± uprawê tej winor¶li w Eden Valley - tam to mo¿e mieæ sens, kwas siê przyda, a robi musy w³a¶nie. Wiêcej ni¿ Arbane (1ha) tego Petit Meslier uprawiaj± we Francji, bo 20ha. Duval-Leroy robi jednoodmianowe (to dopieunikat:-) Petit Meslier Authentis, ale podobno jako¶ uda³o im siê je wg Decantera przebeczkowaæ, znaczy przedobrzyæ z u¿yciem i wp³ywem na smak/aromat beczki.
wino6179#37787

star (2012-01-26)
Co do Arbane to wg Wiki zosta³o jedynie 1ha w Aube, czê¶ci Szampanii. Moutard-Diligent w Buxeuil robi Vieilles Vignes z tej odmiany i to wino pewno jest bardziej unikatowe ni¿ wspomniany blend. Aubry i Drappier te¿ dodaj± te trzy odmiany do swoich szampanów: Arbane, Petit Meslier i Pinot Blanc, wiêc a¿ tak unikatowy ten blend to nie jest.
wino6179#37786

star (2012-01-26)
Te "wymar³e" odmiany to miêdzy innymi Arbane, Petit Meslier i rzadki w Szampanii, ale do¶æ sk±din±d powszechny w innych miejscahc Pinot Blanc. Brakuj±ca trójka to szampañski standard: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Jak kogo¶ intersuje co¶ wiêcej o szampanach Moutarda, to mo¿e poczytaæ sobie tutaj - na Wine-Pages.com.
wino6179#37785

gp (2012-01-26)
"unikatowe wino z wymar³ych odmian winoro¶li"

Najpierw zrobili to wino a potem "wymarli" te odmiany? Zaiste unikat godny ka¿dej ceny...

wino6179#37784

star (2012-01-26)
Na Winezji.pl (299z³) czytamy o nim tak: Szampan pe³en aromatów p³atków ró¿y, pra¿onych orzechów i cytrusów. Czysty i elegancki bukiet. Soczyste i muskularne wino, z d³ugim posmakiem owoców po³udniowych. Zawiera do 10% win typu reserve, z roczników, z których najstarszy dojrzewa³ 10 lat. Special Cuvee le¿akowa³o w butelkach przez co najmniej 3 lata. Znaczy do k±pieli nadaje siê jak ula³, nie tylko szampan, ale i p³atki ró¿y. Widaæ te¿, ¿e dolewaj± trochê z rezerw. W Majesticu.co.uk pisz± za¶ tak: The famous house of Mme Lily Bollinger produces a mighty, full-bodied Champagne of great class. Delightfully pale gold in colour, the mousse is light and persistent. Densely packed apple and pear fruits give way to a noticeably creamy, caramel-like finish. An 'Absolutely Fabulous' Champagne! i chc± za niego 32 funciaki - it's special offer my friend. Ale dopiero DanMurphys.com.au pisze to z czym kojarzy mi siê ten szampan: Bollinger Special Cuvée is unquestionably one of the finest of all French champagnes, the Bollinger style is distinctive for its full-bodied toasty character derived from a high proportion of Pinot Noir and the inclusion of base wine that has been matured in oak.
wino6179#37783

star (2012-01-26)
Ju¿ wiadomo jakie szampany wybra³a do prezentacji Ewa Wiele¿yñska wino3814#37780 w ramach Winicjatywy:

Tarlant Zéro Brut Nature
Moët & Chandon Brut Impérial
Moutard 6 Cépages (unikatowe wino z wymar³ych odmian winoro¶li)
Bollinger Special Cuvée
Vilmart Grand Cellier d’Or Premier Cru 2005

NIe rozumiem tego Vilmarta tylko w tym zestawie - pewno tani rocznikowy szampan klasy PC. Pierwszy bez cukru - non dosage, drugi klasyk, trzeci endemiczny do bólu (zagadka z jakich odmian, kto¶ zgadnie?), czwarty chyba beczkowy, pi±ty nie wiadomo.

wino6179#37782

sstar&let (2009-12-24)
Co Bond jada³ na ¶niadanie? Niekoniecznie wigilijne. Zdawa³o mi siê, ¿e zaczyna³ dzieñ od Bollingera i ze wzglêdu na (anty?)sentyment do wschodu ¶ledzika (nawiasem mówi±c Klein wola³ wódkê... zamiast ¶ledzia dorzuca³ walium, czego nie polecam!) Wielbiciel Bonda niejaki Mat (napisze pewno tu jeszcze w nowym roku, tak obieca³:) odpar³, ¿e cyt.: ¦niadanie ksi±¿kowego Bonda wygl±da³o zupe³nie inaczej. A jak? Tak: Dwie fili¿anki mocnej czarnej kawy kupionej u De Bry'a przy New Oxford Street i zaparzonej w ekspresie, jedno jajko na miêkko (gotowane trzy minuty i 20 sekund) w granatowym kieliszku ze z³otym obr±bkiem (jajko musi mieæ br±zow± cêtkowan± skorupkê, znosz± takie kury rasy francuskiej), dwie grube grzanki razowca, solidna porcja ciemno¿ó³tego mas³a z Jersey, d¿em truskawkowy firmy Tiptree, marmolada z winogron od Coopera i norweski miód wrzosowy od Fortnuma. Bond nie pija herbaty, bo "herbata zamula, a poza tym by³a jedn± z g³ównych przyczyn upadku imperium brytyjskiego". Smacznego!
wino6179#13592

wein-r (2009-12-23)
NV to NR. Albo odwrotnie?! Styl to styl, i chyba raczej siê nie zmienia. Chodzi o rocznik, kiedy NV "odciêty zosta³ od pêowiny". Móg³ przecie¿ za d³ugo wysychaæ u Pani Ka¼miery w kantorku. Ile lat? Mo¿e wiêcej ni¿ Deo s±dzi (NV zyskuj± parê lat odstawione na b³ys... na bok).
wino6179#13570

sstar&let (2009-12-22)
Bond nie pija herbaty, bo "herbata zamula, a poza tym by³a jedn± z g³ównych przyczyn upadku imperium brytyjskiego". Tak siê w³a¶nie dowiedzia³em:-)
wino6179#13564

sstar&let (2009-10-05)
Te¿ tak my¶la³em;) A wracaj±c do tematu to wyobra¿am sobie, ¿e po kilku latach (o ile Sstarwines nie zamkn±;) jak kto¶ wpisze, ¿e to wino jest cudne czy pod³e nadzwyczaj, to czy bêdzie to ¶wiadczy³o o tym, ¿e ma inny gust ni¿ my czy te¿, ¿e po latach poprawili ew. pogorszyli jako¶æ. No a niby ci±gle to to samo wino oznaczone enigmatycznie NV!
wino6179#10214

mkonwicki (2009-10-05)
Ta powtarzalnosc to jest ciezka do zweryfikowania, sama degustacja jest zebyt niepowtarzalna. A myslalem, ze to ja mam zbyt analityczno-doswiadczalno-metodyczne podejscie do wszystkiego...
wino6179#10202

sstar&let (2009-10-05)
Niby te¿ tak uwa¿am, ale pojawia siê pytanie o porównanie ró¿nych NV i powtarzalno¶æ.
wino6179#10200

mkonwicki (2009-10-05)
Nie robilem fotek, za ciasno, za szybko. NV to NV, rozdzielanie ich, szukanie numerow serii itd to juz chyba przesada, tak jakby wina z soler osobno wpisywac po datach butelkowania.
wino6179#10198

sstar&let (2009-10-05)
A masz mo¿e fotkê "bio" ale autorsk±? Rozumiem, ¿e ciasno by³o ale mo¿e ustrzeli³e¶ jak±¶ wa¿n± personê;)
wino6179#10197


Wina Bollinger:
Special Cuvee NV Champagne Pino..
Special Cuvee NV Champagne Pin..
Rose NV Champagne Pinot Noir, ..
Special Cuvee NV Champagne Pin..
Special Cuvee NV Champagne Pin..
Rose NV Champagne Pinot Noir, P..
Rose, Brut 2002 Champagne Pino..
Vieilles Vignes Francaises, Bl..
La Grande Annee 2002 Champagne..
La Grande Annee 2000 Champagne..
La Grande Annee 1999 Champagne ..
La Grande Annee 1997 Champagne..
Vieilles Vignes Francaise,Blanc..