Note

Ramnista Kir-Yianni 2001
Naoussa OPAP
Grecja
Xynomavro
Cena: 80
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 4431
www

sstar&let (2009-11-29)
Po udanych bia³ych z Assyrtiko nie wydawa³o siê, ¿e mo¿e nas co¶ jeszcze tego wieczora zachwyciæ. A jednak. Czyste piêkno. Cielisto¶æ i ¶wie¿o¶æ niezwykle p³ynnego owocu uwiod³a nas od pierwszej chwili. Potem zjazd w dó³, aby wybiæ siê na wyra¼nej wi¶niowo ga³±zkowej garbnikowej koñcówce. Czy to Xynomavro to Carema czy Barolo? Musicie odpowiedzieæ sobie sami. @Grecja?

mkonwicki (2009-11-29)
Bia³e? To ja mam co¶ z oczami? Faktycznie mam, ale wydawa³o mi siê, ¿e daltonist± nie jestem i to wino by³o czerwone. Mogê siê myliæ.

Pomidory, przecier, sok pomidorowy, ale w fajnym wydaniu, takie aromaty nie zawsze mi podchodz±, a tu by³o super. Kwasowo-goryczkowe z fajnym garbnikiem, smakowite na swój sposób.
wino4431#12806

sstar&let (2009-11-30)
Oczywi¶cie, ¿e czerwone. Poprawiê jak dorwê siê do full throttle net;) Co prawda Xynomavro, mimo nazwy, nie jest a¿ tak ciemne, ale jednak raczej czerwone ni¿ bia³e;) Tym bardziej, ¿e w tym przypadku ani kolor, ani smak nie zdradza³ o¶mioletniego wina. ¦wie¿e, stworzone aby trwaæ. Co do zapachu przecieru z soku pomidorowego to zgadzam siê ca³kowicie, ¶wietnie uchwycony aromat przez MK, choæ nie jest to wino z odmiany pomidorów zw±cej siê Xynomavro, sk±d¿e znowu! Dla odmiany dam ósemkê, bo bardzo mi siê podoba³o i owszem, z zastrze¿eniem do ga¶niêcia aromatycznego (w kierunku kleju ro¶linnego, choæ ta flaszka przebudza³a siê tak¿e), które by³o udzia³em wszystkich flaszek Ramnisty, z tym, ¿e 1998 mia³o najwiêcej k³opotów od samego pocz±tku. Mo¿e Monty albo WB co¶ dorzuc± na ten temat, wszak oni zostali z nim do koñca... Ciekawe jak odebra³ je Wein er, który sugerowa³, ¿e czosnek z wo³owin± skutecznie mnie zresetowa³. Mo¿e i racja. Dodam, ¿e ten czosnek to pora¿ka, garbniki i kwas, a mo¿e te¿ alkohol atakowa³y ze zdwojon± si³±. Szkoda, ¿e nie doczyta³em w karcie Enoteki Polskiej i nie zamówi³em wo³owiny z pieprzem, który z pewno¶ci± piêknie stopi³by siê z garbnikiem, ech...
wino4431#12818

wein-r (2009-12-01)
Ten sok pomidorowy, na pocz±tku, to apetyczny by³ bardzo :). Wi¶nie, kwiaty, nutki dymne... Zapach wprost cudowny, elegancki i czytelny. Usta ¶wietnie garbnikowe, tak jak lubiê, sprê¿yste i d³ugie, naprawdê wy¶mienite! Genialne wino! Dosta³em ¶wira na Jego punkcie. I ta cena - ok. 10 euro... Nieprawdopodobne... dopiero co zacz±³em badaæ Barolo, a tu taki szok. Idê zlaæ g³owê zimn± wod±...

Sstar, i co siê dziwisz. Czosnek z wo³owin± musia³ Ciê zrestartowaæ. Co innego wo³owina z czosnkiem, ale nie wiem. Nie jad³em ;).
wino4431#12900

wein-r (2009-12-01)
Alkohol (jest na etykiecie) w wysoko¶ci 14%.
wino4431#12901

wein-r (2009-12-01)
Warto wej¶æ na www.kiryianni.gr.
wino4431#12902

sstar&let (2009-12-01)
Ramnista z tego rocznika widnieje co prawda na stronie 101win, ale podobno ju¿ jej nie ma. Mo¿e s± nowe roczniki? Tymczasem przytoczê stamt±d opiniê Wojtka Boñkowskiego pochodz±c± z Win Europy: "Najlepsze obecnie czerwone wino greckie, pochodz±ce z wysoko po³o¿onych winnic macedoñskich, z najwybitniejszego greckiego szczepu Xynómavro, porównywanego do Pinot Noir lub Nebbiolo. Wino w istocie klasy dobrego Barolo, g³êbokie, balsamiczne, mineralne, o wspaniale finezyjnym, kwiatowym nosie. Tego trzeba spróbowaæ.

Oprócz 101win mo¿na tych win szukaæ (te¿ uwa¿am, ¿e warto!), w Eximie po adresem Wina Ba³kañskie, gdzie tak o nim pisz±: Bogaty jasnorubinowy kolor wyró¿nia Ramnistê. Z³o¿ono¶æ aromatów ¶liwek, malin, skóry i dêbu ³±czy siê harmonijnie z nutami mineralnymi. Jest winem skoncentrowanym i pikantnym z posmakiem czarnego pieprzu. Najbardziej zniewalaj±c± cech± Ramnisty s± delikatne, widoczne taniny i ich dobra struktura. Byæ mo¿e to upalny, rocznik 2003?

Na pewno jest w Winach i Specja³ach, na Krupniczej we Wroc³awiu. S³abszy nieco rocznik, bo 2003.
wino4431#12903

sstar&let (2009-12-01)
Na stronie producenta pisz± o innym nowszym (szóstym) roczniku o ewolucji wina w kierunku suszonych pomidorów, brawo MK! Przytoczê mo¿e: Ripe, rich, complex and intense. This vintage has found its balance at elevated acidity and alcohol levels with robust tannins that create a long finish. Its concentrated bouquet of red fruit and pralines when young, evolves into hints of sun-dried tomato, black olive, truffle and sandalwood. A perfect match to lamb and game, the 2004 Ramnista can age gracefully up to 15 years. A odno¶nik do Ramnisty z 2001 jest tutaj. Inne roczniki te¿ s± tam opisane!
wino4431#12905

sstar&let (2009-12-01)
Przytoczê mo¿e dla kompletno¶ci, tak¿e notkê (mo¿na znale¼æ w odno¶niku na doles strony) o tym samym roczniku autorstwa Kohei autora blogu Winobranie.blog.pl: W roli S³owackiego wyst±pi³a tego dnia (28-07-2007) Ramnista Naoussa 2001 z Ktima Kir Yianni, wino, które uzyska³o najwy¿sze mo¿liwe noty w Winach Europy i Magazynie Wino. Takiej rekomendacji zignorowaæ nie mo¿na by³o, zw³aszcza ¿e to wino w zupe³nie osi±galnej cenie – 60 z³. Piêkna, rubinowo-granatowa, krystalicznie przejrzysta suknia. Nos ciekawy, choæ nieprzesadnie z³o¿ony: wi¶nie z likieru, le¶ne maliny, tarnina, nuta korzenna (go¼dziki?), mo¿e wrêcz zwierzêca (pi¿mo?). Usta najpiêkniejsze – doskonale zharmonizowane ¶wie¿y owoc, ¿ywa kwasowo¶æ i s³odkawe, przyjemne garbniki. Bardzo aksamitne, eleganckie, a jednocze¶nie energiczne i ¿wawe. Jedyny minus to zawarto¶æ alkoholu – zbyt du¿a nawet na to niepozbawione materii wino (a bardziej sch³odziæ bez szkody dla aromatu siê nie da³o). Nie mo¿emy powiedzieæ, ¿e to najlepsze pite przez nas do tej pory wino, jednak w relacji jako¶æ/cena z pewno¶ci± znajdzie miejsce na podium. @101win


wino4431#12906

sstar&let (2009-12-01)
Na koniec nasza stara notka (odno¶nik do znalezienia poni¿ej): Wino do¶æ rozwiniête, ale pyszne! Garbniki u³o¿one. Aromaty beczki amerykañskiej (przyprawy) towarzysz± nutom kwiatowym. ¦wietna kwasowo¶æ, bez zbytniego ciê¿aru, choæ z niez³±, jednak nieprzesadn± gêsto¶ci±. Pite ze Sstarlet w parku;) Dok³adniejsza notka: w nosie czere¶nie, kwiaty, wêdzonka, korzenno¶æ (od amerykañskiej beczki pewno), pinia (balsamiczno¶æ). Po dekantacji ujawni³y siê jagody. W smaku kwasowe o roz³o¿onych ju¿ nieco taninach. Kolor wylnia³y wskazuje nieco, ¿e apogeum tego wina to chwila obecna. Bardzo przyjemne w smaku. Wino dojrza³e do picia. Usta kwasowe, a taniny lekkie. Wino coraz lepsze z dnia na dzieñ... Z tym kolorem to nie wiem, ale wydaje mi siê, ¿e butelka, któr± teraz próbowali¶my w Enotece Polskiej z pewno¶ci± posz³a innym torem zachowuj±c wiêcej ¶wie¿o¶ci!
wino4431#12907

ggreg (2009-12-01)
To jeszcze ja siê dorzucê, notka ze stycznia br. Delikatny rubinowy kolor z miedzianym odcieniem. Nos intensywny, z³o¿ony bukiet – mo¿na wyczuæ maliny, aromaty kwiatowe, nuty ¿ywiczne, balsamiczne, grzybów i skóry. Usta ¶wietnie zrównowa¿one, kompletne, szczere i czyste, zasobne, mineralne, d³ugi posmak. Wino smuk³e i finezyjne. Bardzo dobre+. @101win


wino4431#12910

sstar&let (2009-12-01)
To i ja dorzucê to co odnotowa³em na spotkaniu z trzema flaszkami Ramnisty. Od 1998 wyra¼nie lepszy, bardziej zrównowa¿ony, choæ mniej masywny. Porównañ z 1995, równie ¶wie¿ym nie podejmujê siê. Pamiêtam tylko, ¿e tam zamiast pomidorów, serwowali prze chwilê trochê zwierza na wsi weso³ej;) A to notka a propos 2001, jak zanotowa³em w Enotece Polskiej: Sok pomidorowy zaproponowany przez MKonwickiego ex definitione! Bardzo fajne. Ci±gle ¶wie¿e. Z wyra¼n±, goryczkow± koñcówk±. Du¿y ekstrakt. Ocena 7/8. Kwiatowe, choæ momentami razi alkoholem. ¦wietna kwasowo¶æ. Ciekaw jestem opinii Montiego oraz Wojtka.

Miles Lambert Gocs w swojej ksi±¿ce "The wines of Greece" z 1990 pisze, ¿e aromatycznie zbli¿one jest Xynomavro do Pinot Noir, przynajmniej greccy enologowie tak kiedy¶ twierdzili. Deo by siê wiêc na pewno nie spodoba³o:( Zreszt± próbowa³ kiedy¶ u nas jaki¶ rocznik, sam przyniós³ wtedy austriackiego Pinota!
wino4431#12913

peyotl (2009-12-16)
do Eximy:
Szanowni Pañstwo
W imieniu portalu www.sstarwines.pl mam przyjemno¶æ poinformowaæ Pañstwa, ¿e importowane przez Was wino Ramnista 2004 Kir-Yanni zajê³o III miejsce w plebiscycie spo³eczno¶ci portalu na najlepsze wino listopada. Uczestnicy plebiscytu wysoko ocenili równie¿ inne roczniki tego wina.

Portal sstarwines.pl jest niekomercyjnym forum, s³u¿±cym wymianie opinii mi³o¶ników wina i promowaniu kultury picia wina w Polsce. Gratulujemy wyró¿nienia.

wino4431#13406

peyotl (2009-12-17)
od Eximy:
Szanowni Pañstwo, serdecznie dziêkujemy za nadane dla wina Ramnista 2004 Kir-Yanni wyró¿nienie. Jeste¶my zaszczyceni, ¿e owe wino zyska³o ju¿ wielu mi³osników w¶ród spo³eczno¶ci portalu www.sstarwines.pl. Tym samym pragniemy zachêciæ Pañstwa do dalszej degustacji naszych win oraz zaprosiæ do odwiedzin strony marki Win Ba³kañskich: www.winabalkanskie.pl. Pozdrawiam serdecznie, Monika ¦wiêcka

wino4431#13426


Wina Kir-Yianni:
Assyrtiko High Altitude Wine 2..
Kali Riza 2017 Amyndeon Xinoma..
Ramnista Single Vineyard 2015 ..
Samopetra 2013 Amyndeon Sauvig..
Petra 2013 Macedonia Roditis 8..
Kali Riza Vieilles Vignes 2013..
Ramnista Single Vineyard 2012 ..
Ramnista 2010 Naoussa Xinomavr..
Dyo Elies 2010 Imathia Syrah 6..
Akakies 2010 Amyndeon Xinomavr..
Kali Riza 2010 Amyndeon Xinoma..
Diaporos 2009 Imathia Xinomavr..
Ramnista 2009 Naoussa Xinomavr..
Ramnista 2007 Naoussa Xynomavr..
Ramnista 2006 Naoussa Xynomavr..
Ramnista 2004 Naoussa Xynomavro
Yianakohori 2004 Imathia Merlot..
Dyo Elies 2004 Naoussa Merlot, ..
Yianakohori 2003 Imathia Merlot..
Ramnista 2003 Naoussa Xynomavro
2003 Imathia Syrah
Paranga 2002 Makedonia Aghiorgh..
Ramnista 2001 Naoussa Xynomavro
Ramnista 2001 Naoussa Xynomavro
Ramnista 2001 Naoussa Xynomavro
Ramnista 2000 Naoussa Xynomavro
2000 Naoussa Xynomavro
Ramnista 1998 Naoussa Xynomavro
Ramnista 1997 Naoussa Xynomavro
Ramnista 1995 Naoussa Xynomavro