Note

Thallasitis Gaia 2007
Santorini OPAP
Grecja
Assyrtiko
Cena: 60
Alk: 13,50%
Kolor: b
Ocena: 7
Nr 4424
www

sstar&let (2009-12-01)
Du¿o s³odyczy (w aromacie chyba?), te¿ siarki trochê. ¦wie¿o¶æ. Proste i kwasowe. Du¿y ekstrakt i ¶wie¿o¶æ, zielone nieco smaki. Wodê czuæ, nieco ziemiê i powietrze. Znaczy mineralne jest;) Bo przecie¿ nie owocowe. O ogniu nie wspomnê, bo podobno w³a¶nie ten ¿ywio³ kojarzono z Santorynem! Ale to przecie¿ jasne. Choæ akurat to wino gwa³towne nie jest jak wina Hatzidakisa, raczej przenikliwe, jak ch³odny, deszczowy, zimowy dzieñ. Winoro¶l zbieraj± u Gaii ju¿ w sierpniu! Restauracyjnie ma byæ i ¶wie¿o, sprzedawaæ siê maj± flaszki dobrze i to na ca³ym ¶wiecie, a nie jaka¶ dojrza³o¶æ, czy nie daj Bo¿e przejrza³o¶æ gron. Przyznam siê, ¿e da³em na degustacji siódemkê. Pewno z entuzjazmu, ¿e to nie a¿ taka siara jak poprzednia butelka! Wojtek twierdzi, ¿e w ostatnich rocznikach maj± k³opot z przesiarkowywaniem. Playing safe. Roczniki na Santorynie maj± siê tak: 2006 ¶wietny podobno wg WB 2007 jeszcze lepszy, harmonijnie dojrzewaæ mog³a winoro¶l 2008 trudniejszy, upalnie, wczesne zbiory, brak równowagi S±dz±c po ocenach Parkera podstawowego wina Sigalas dla poprzednich roczników: Sigalas Santorini VQPRD 2000 89 (01.2009) Sigalas Santorini VQPRD 2001 87 (01.2009) Sigalas Santorini VQPRD 2003 89 (01.2009) Sigalas Santorini VQPRD 2006 91 (01.2009) Sigalas Santorini VQPRD 2007 90 (01.2009) Starsze dobre z kolei w Naoussie to: 1996, 1998, 2001. S³abiej wypad³ na pewno upalny i niezrównowa¿ony (podobnie jak 2008 na Santorynie) 2003. @Agios Nikolas/Saloniki/Heraklion

wein-r (2009-12-01)
Rocznik wyra¼nie lepszy od 2008. Siarkowanie te¿ nie nastrêcza tylu problemów. Mineralne, powietrzne, wodne (pachnie jak wilgotne powietrze tu¿ po burzy, ¶wie¿e - je¶li da sie tak powiedzieæ o tak siarkowanym winie ;). W ustach do¶æ mocne, s³one jak wiatr od sztormowego morza, bardzo mineralne. WB mówi³ o pewnej tostowo¶ci, ale sk±d ona w tym winie? Bo wino bezbeczkowe... Nadal wodne, jako przeciwieñstwo koncentracji (nie wodniste, lecz p³ynne raczej ni¿ wartkie). Proste, tre¶ciwe, trwa³e i smaczne. Naprawdê dobre wino. Mocne 6.
wino4424#12923

sstar&let (2009-12-01)
Rocznik 2004 nas kiedy¶ bezsprzecznie zachwyci³ w Bziku, nawet Winersch nie marudzi³ na egozytykê, ale tam nie by³o nut siarkowych! Mo¿e ekipa siê zmieni³a? Wina robi± tam od 1994 Leon Karatsalos (Agronomist, University of Thessaloniki) i Yiannis Paraskevopoulos (Agronomist, University of Thessaloniki, Ph. D. of Oenology, University of Bordeaux II). Nie wiem czy ci±gle nosz± takie czapki?
wino4424#12939

mkonwicki (2009-12-02)
Ja t± tostowo¶æ, o której mówi³ WB zanotowa³em jako przypieczon± mafinkê (mufinkê? mufina? mafina? no taka babeczka!), ale czu³em j± raczej w pierwszym nosie, a WB mia³ chyba na my¶li finisz, wiêc mo¿e chodzi³o nam co¶ zupe³nie innego ;). Morskie, s³one, intensywne, bardzo mi siê podoba³o, ¶wietne wra¿enie. Bardzo mocna 7.
wino4424#13008


Wina Gaia:
Semeli 2017 Mantinia Moschofil..
Thalassitis 2009 Santorini Ass..
Thalassitis 2008 Santorini Assy..
Thalassitis, Vareli 2008 Santor..
Thalassitis, Vareli 2007 Santor..
Thallasitis 2007 Santorini Assy..
Thalassitis 2006 Santorini Assy..
VinSanto 2005 Santorini Assyrt..
Thalassitis 2005 Santorini Assy..
Thalassitis 2004 Santorini Assy..
Thalassitis, Vareli 2001 Santor..
1998 Nemea Aghiorghitiko