Note

Thalassitis Gaia 2008
Santorini OPAP
Grecja
Assyrtiko
Cena: 50
Alk: 13,50%
Kolor: b
Ocena: 3
Nr 4112
www

sstar&let (2009-08-09)
Mia³o byæ prosto z morza, a okaza³o siê prosto z piek³a, a mo¿e wulkanu. Czyli niez³a siara. Pamiêtma jak kiedy¶ na Etnie od siarki zapala³em kartkê. Miesi±c pó¼niej mia³a miejsce tam potê¿na erupcja. Na Santorynie chyba to im nie grozi, ostatni wybuch chyba ok. 100 lat temu. Wracaj±c do wina. Czy musimy? Chyba tak. Siarka w aromacie i posmaku, co¶ im nie wysz³o z partia flaszek? Z Dekantera wynika, ¿e mo¿e byæ dobre. Mo¿e? Mam jeszcze jedn± flaszkê, pozostaje liczyæ, ¿e historia siê nie powtórzy. Do siarki do³±czy³y aromaty serwatki, sera dojrzewaj±cego oraz przypalenizny. Kwasowo¶æ wysoka, niektórzy porównywali je do Gros Plant z Pays Nantaise. Innym kwasowo¶æ odpowiada³a. Mi siê zdawa³o ma³o wyraziste, mo¿e przez t± siarkê, która jako¶ wp³ywa te¿ na poziom kwasu. Wino próbowane w Bziku podczas spotkania pt. Stare ale jare. Tym razem stare by³y krzewy na wulkanicZnym terroir.

sstar&let (2009-12-01)
Powy¿sza notka dotyczy dojrzalszego i bardziej harmonijnego rocznika 2007. O roczniku 2008 mam napisane do¶æ podobnie, choæ oceniony tylko na sze¶æ minus, a dok³adnie tak: Enolodzy Gaii zwykle w ostatnich latach na wszelki wypadek przesiarkowuj± wina i to tak¿e by³o lekko przesiarkowane. Proste, kwasowe, eskpansywne w swej owocowo¶ci i ¶wie¿e. Za zielone jednak i za du¿o niedojrza³o¶ci. Kwasu du¿o i ekstraktu, który mo¿e myliæ siê z niedojrza³o¶ci±, bo jej w zielonej postaci tak¿e sporo. No ale tak je zbieraj± ju¿ od 7 do 19ego, czyli wcze¶niej w upalnym 2008 roku, ni¿ w harmonijniej dojrzewaj±cym 2007, kiedy zbiory by³y kilka dni pó¼niej. Dziko¶æ serca, ale pije siê jako ¿ywo. Z czasem te¿ siara nieco odpuszcza. Zbiór 170kg z 1/10 ha. W posmaku niedojrza³e ¶liwki.
wino4112#12872

sstar&let (2009-11-30)
Du¿o s³odyczy (w aromacie chyba?), te¿ siarki trochê. ¦wie¿o¶æ. Proste i kwasowe. Du¿y ekstrakt i ¶wie¿o¶æ, zielone nieco smaki. Wodê czuæ, nieco ziemiê i powietrze. Znaczy mineralne jest;) Bo przecie¿ nie owocowe. O ogniu nie wspomnê, bo podobno w³a¶nie ten ¿ywio³ kojarzono z Santorynem! Ale to przecie¿ jasne. Choæ akurat to wino gwa³towne nie jest jak wina Hatzidakisa, raczej przenikliwe, jak ch³odny, deszczowy, zimowy dzieñ. Winoro¶l zbieraj± u Gaii ju¿ w sierpniu! Restauracyjnie ma byæ i ¶wie¿o, sprzedawaæ siê maj± flaszki dobrze i to na ca³ym ¶wiecie, a nie jaka¶ dojrza³o¶æ, czy nie daj Bo¿e przejrza³o¶æ gron. Przyznam siê, ¿e da³em na degustacji siódemkê. Pewno z entuzjazmu, ¿e to nie a¿ taka siara jak poprzednia butelka! Wojtek twierdzi, ¿e w ostatnich rocznikach maj± k³opot z przesiarkowywaniem. Playing safe.

Roczniki na Santorynie maj± siê tak:

2006 ¶wietny podobno wg WB
2007 jeszcze lepszy, harmonijnie dojrzewaæ mog³a winoro¶l
2008 trudniejszy, upalnie, wczesne zbiory, brak równowagi

S±dz±c po ocenach Parkera podstawowego wina Sigalas dla poprzednich roczników:
Sigalas Santorini VQPRD 2000              89 (01.2009)
Sigalas Santorini VQPRD 2001              87 (01.2009)
Sigalas Santorini VQPRD 2003              89 (01.2009)
Sigalas Santorini VQPRD 2006              91 (01.2009)
Sigalas Santorini VQPRD 2007              90 (01.2009)

Starsze dobre z kolei w Naoussie to: 1996, 1998, 2001. S³abiej wypad³ na pewno upalny i niezrównowa¿ony (podobnie jak 2008 na Santorynie) 2003. @Agios Nikolas/Saloniki/Heraklion/Santoryn


wino4112#12848

wein-r (2009-11-30)
W³a¶ciwa nota jest taka: nos "wulkaniczno" - siarkowy, siarkowodorowy z zapachem (?) dopiero otwartej padliny (je¶li nie zbierali¶cie chrz±szczy z rodzin Silphidae, Staphylininae czy Histeridae, to nie wiecie nic o s³odkim i dusznym zapachu ¶wierzej padliny... sorry!), mocno zielone z racji szybkich zbiorów (kasa, kasa, p³ynno¶æ finansowa, kasa...). Po 2 godz. w kieliszku otwiera siê na mineralno¶æ. Idzie w górê! Czyste, krystaliczne (trochê tlenu czuæ jednak), sporo owocu lecz spod znaku cytrusowo - skórkowego. Coraz bardziej siê otwiera i pije siê coraz fajniej. Ma³o czasu... 6 bo dobre, a czasu dano Mu niewiele.
wino4112#12813

mkonwicki (2009-11-29)
Tym razem dam s³abe 6. Zanotowa³em tak± kompromituj±c±, pseudo-filozoficzn±, grafomañska my¶l, a¿ wstyd siê przyznaæ: jaka¶ pustka mineralna... Autorowi chodzi³o o to, ¿e mineralno¶æ jest, ale w pustce, czy jako¶ tak. No sam nie wiem. Leciutko benzynowo-siarkowe, stalowe, zimne, ¿ywa kwasowo¶æ.
wino4112#12804

sstar&let (2009-11-28)
Atlantyda odkryta! Tym razem ju¿ bez pud³a choæ i bez epifanii. Rze¶kie, jak poranna bryza, g³êbokie za¶ jak morskie odmêty, choæ trzeba przyznaæ, ¿e ci±gle z lekko dymi±cym siarkowym wulkanem w tle. Pyszne, choæ 2007 jeszcze lepszy i mniej siarkowany! W Enotece Polskiej je ze znajomymi tym razem próbowali¶my, za go¶cinno¶æ w³a¶cicielowi dziêkujemy serdecznie! Wiêcej informacji o okoliczno¶ciach przyrody w jakich zosta³y tym razem spo¿yte te wina znajdziecie na Atlantydzie lub na Santorynie, niektórzy wierz±, ¿e to to samo;) @Heraklion, Lotnisko


wino4112#12773

sstar&let (2009-09-30)
Widaæ, ¿e z siarkowaniem maj± tam k³opot (prawie jak w Niemczech) bo kolejn± flaszk± po drugiej stronie krateru by³o bia³e Amethystos od Costy Lazaridisa! A jak kto¶ chce spróbowaæ niez³ej Retsiny i zapomnieæ o poprzednich bliskich spotkaniach z t± pogardzan± kategori± wina niech spróbuje Ritinitis Nobilis Retsina. Do zrobienia tego wina Leon Karatsalous i Yannis Parakevopoulos wybrali nie pogardzane i powszechnie uprawiane Sabatiano, a bardziej szlachetne Roditis (ciekawe wino nawiasem mówi±c robi z niego podobno Ktima Mercouri, zowie siê Foloi). ¯ywica u¿yta do produkcji tego wina jest do¶æ delikatna i pochodzi ze specjalnego rodzaju sosny: Pinus halepensis. Polecaj± w 1001win! Za tym typem stoi Gareth Lawrence, znacie go?
wino4112#10066

sstar&let (2009-09-03)
Normalnie to jest wino na 90 punktów, czyli niby ¿e dobre. Szkoda:(
wino4112#9240

sstar&let (2009-08-11)
A propos siarki polecam Smocz± Jamê! W pi±tek siê tam mo¿e wybierzemy wiêc jakby co to proszê o opiekê nad Sstarwines;)
wino4112#8523

wein-r (2009-08-11)
Boutari w Polsce ma PWW. Erupcja wulkanu, która roznios³a w... I powsta³ archipelag Santoryn (nazwa XIII w. od ¶w. Ireny - Saint Irene) wczesniej Kallisti, Strongili, Tera/Thira. A mia³o to miejsce ok. 1628 roku p.n.r. Wino serowe mniej lubiê od serów ;-).
wino4112#8507

sstar&let (2009-08-10)
Hugh Johnson pisze w Decanterze, ¿e mu korek czy siara nie straszna... o ile wino prezentuje jakie¶ atuty. Szuka bowiem w winie przyjemno¶ci, a nie wad. W tym winie jednak nie by³o ¿adnej przyjemno¶ci:(
wino4112#8506

sstar&let (2009-08-10)
Santorini Boutarisa (jest dostêpne w Polsce tylko nie pomnê kto to importuje, chyba kto¶ du¿y;) próbowa³em tylko raz. Tamta flaszka by³a nieco przejrza³a. No ale mo¿e zalegiwa³a zbyt d³ugo w z³ych warunkach. Na pewno kupiê j± jak bêdê na Krecie i spróbujê.
wino4112#8486

monty (2009-08-10)
Je¿eli Decanter ceni wy¿ej Boutari od Sigalsa, to ¶wiadczy to raczej o Decanterze ni¿ Sigalasie.
wino4112#8485

Decanter (2009-08-09)
Ci co te wina robi± pokoñczyli ró¿ne uniwersytety (co widaæ na fotce;), co wiêcej uczyli ich tam jak robiæ wina! W normalnej formie to wino ma cudowny, skoncentrowany aromatyczny owoc oraz z³o¿ono¶æ. W smaku jest bardzo bogate i z³o¿one z warstwami owocu i mineralno¶ci. Tyle Decanter, który przyzna³ prawie 18/20 i cztery gwiazdki! W Anglii kosztuje tyle funtów co w Grecji euro, czyli ok. 13. Najwy¿ej zosta³y ocenione wina masowe: Boutari i Santo Wines Nykteri, a nie ¿adne Sigalasy i Gaie (Gaia wym. Yeah), które uplasowa³y siê o gwiazdkê ni¿ej!
wino4112#8451

mkonwicki (2009-08-09)
Serwatka, ser, mocny kwas, potem wszystko lagodnieje nieco, robi sie nawet mile mimo siarki, ogolnie ostro i ciezko przebic sie do czegos przyjemnego. Bardzo slabe 5 jak dla mnie.
wino4112#8443


Wina Gaia:
Semeli 2017 Mantinia Moschofil..
Thalassitis 2009 Santorini Ass..
Thalassitis 2008 Santorini Assy..
Thalassitis, Vareli 2008 Santor..
Thalassitis, Vareli 2007 Santor..
Thallasitis 2007 Santorini Assy..
Thalassitis 2006 Santorini Assy..
VinSanto 2005 Santorini Assyrt..
Thalassitis 2005 Santorini Assy..
Thalassitis 2004 Santorini Assy..
Thalassitis, Vareli 2001 Santor..
1998 Nemea Aghiorghitiko