Note

Fontalloro Fattoria di Felsina 2001
Toscana IGT
W³ochy
Sangiovese
Cena: 120
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 3939
www

sstar&let (2009-05-31)
Jako¶ nie mam szczê¶cia do Felsiny:-( Ostatnio Maestro jaki¶ zmêczony nie chcia³ zagraæ, Rancia przyciê¿kawa, zwyk³e Chianti nieciekawe, a teraz Fontalloro wylnia³e jakie¶. Dobrze, ¿e chocia¿ pijalne. Pije siê dobrze, jak wodê, leciutko zabarwion± goryczk±. Sstarlet nawet smakowa³o (nie lubi mocnych i niedojrza³ych grabników) i da³a 6, wiêc niech jej bêdzie. Wierzyæ w koñcu w co¶ trzeba. Jedni wierz± w Felsinê. Mo¿e i s³usznie. Ja bym da³ 4 w nerwach i rozczarowaniu, na ch³odno 5. Ale Panie maj± racjê wiêc bêdzie 6-ka. Cena promocyjna. @Enoteca Tre Bicchieri

dzidek (2012-06-30)
Pite ze dwa lata temu nie porwalo tak jak 1999 niedawno.
Trzymac? Otwierac? Czy nie wiadomo, bo ma sinusoide jak to Felsina?

wino3939#42165

star (2012-06-29)
Ocena w skali Cerretalto do 5 na 4.7 dla Felsiny Fontalloro 2001 oznacza pewno nasz± ósemkê, czyli piêæ gwiazdek. Maks!

Co wiêcej Cacchiano to tradycja jak antycypowa³ Cerretalto, a Wojtek Boñkowski z ca³± stanowczo¶ci± twierdzi³, w poprzednim komentarzu - cytacie.
wino3939#42154

star (2012-03-17)
To dobra i z³a wiadomo¶æ zarazem. Wydaje siê, ¿e po prostu flaszki s± nierówne, co sygnalizowa³ tak¿e na Forum Wino kiedy¶ Ducale. Warto jednak polowaæ na 2001, bo mo¿na dobrze trafiæ. Pewno w Vinotece 13 maj± jakie¶ skitrane flaszki wiêc mo¿e...

Na krótkiej li¶cie Wojtka tradycjonalistów w Chianti: Castell'in Villa, Cacchiano, Paneretta, Isole e Olena, Palazzino, Castello di Lamole, Castello di San Sano go nie ma, musi wiêc byæ moderne;-) A tak w ogóle to mimo sympatii, to nudzisz ch³opie;-) ¯e zacytujê Wojtka:-) Ja ju¿ z komentowania na WI siê wyleczy³em, masz do wyboru dwa podej¶cie: zgodziæ siê z Wotkiem od samego pocz±tku, albo... na koñcu;-) To jest taka nowa idea, wielog³osu, w skrócie WI:-) Zacytujê ponownie z zapralinkowanego tekstu: Wspólne stanowisko" jak Pan pisze to nie na Winicjatywie. U nas jak w ¿yciu - ka¿dy ma w³asne. I ka¿dy to stanowisko uzasadni. Amen.
wino3939#39330

cerretalto (2012-03-17)
Naprawdê chcia³bym daæ mniej ni¿ La Gioia 2001, ale nie mogê :). Fontalloro jest bardziej zrównowa¿one, lepiej zrobione, daje wiêcej radochy, ale podobnie jak La Gioia nie jest specjalnie hedonistyczne, za to jest smaczniejsze. Jest w idealnym momencie do picia, ¿adnych cech staro¶ci. Nie wszystkie butelki by³y jednak tak dobre. 4.6/5. Wci±¿ jednak nie wiem czy to szlachetna tradycja czy raczej ta okropna moderna. I nie wiem jak± winifikacjê przesz³o i w jakich beczkach zosta³o zestarzone. I jak siê ma do faz. Nie jest chyba "miêdzynarodowe", bo jest do¶æ trudne dla mniej do¶wiadczonych :). Ale ogólnie mam to naprawdê w dupie. @baga¿nik


wino3939#39325

mdcc (2012-01-28)
Nie wiem o co chodzi, ale o ile szybko posz³o, ¿e to chianti i do¶æ szybko, ¿e Fontarollo to zupe³nie nie odnalaz³em siê z rocznikiem - obstawia³em przede wszystkim wina z roczników, których nie pi³em. Bo wydawa³o mi siê mieæ co¶ w ustach ( mocno przydymiona deska) czego nie kojarzê - a akurat 2001 wypi³em parê butelek. Pozostaje jednak wersja, ¿e co¶ mi zosta³o z poprzedniego wina albo jedzenia...
A to wino ogólnie trzyma poziom - mo¿e raz bli¿ej 7/8 innym razem 6/7 - ale zazwyczaj pewna siódemka

wino3939#37833

star (2012-01-28)
Uwa¿am, ¿e to jednak kwestia butelek. Wczoraj w Bziku Kulinarnym Cerretalto zaprezentowa³ zupe³nie inne wino (abstrahuj±c o ile siê da od up³ywu czasu). Obstawia³em stare i by³o, choæ tylko do¶æ, ja szed³em a¿ do 1998, g³ównie dlatego, ¿e ca³kowicie stopione (garbniki) w piêkn± ca³o¶æ Fajne wino. Kwasowe, stopione... wê¿ykiem! Aromatycznie nie zadziwia, pieprz, ale nie wanilia. Z czasem i kumulacj± garbników na podniebieniu coraz bardziej ¶ci±gaj±ce usta w ciup, d³ugie i z fajnym posmakiem. Ocena 7 bez dwóch zdañ. D³ugo jeszcze po¿yje, to pewne, mimo, ¿e to ju¿ teraz to harmonijna ca³o¶æ.
wino3939#37823

willycoyote (2011-11-03)
Rocznik 2000 to tropikalny dla wszystkich w Toskanii. Zamkniete jeszcze dzis. Nie kupic. Rocznik 2001 tylko dla posiadlosci bardzo wysoko wystawionych kolo gor, utlenionych przez chlodne wiatry. Zrozumie trudnosci sstara: lepiej moja opinia czy opinia Jancisa? Prosze miec wiecej wiare w siebie. Wielcy winewriters czesto maja do dyspozycji specjalne dla nich butelki, prawdopodobnie nie zawsze z tych samych zwyklych beczek dla win przedestynowanych do handlu. Z tego powodu ja nigdy nie mam zaufania w wina przedstawionych przy degustacji. Trzeba kupic butelke gdzies, pic (a nie wpluc), kupic jeszcze raz te butelke gdzie indziej (moze byc, ze w pierwszym sklepie byla nie dobrze przechowywana czy transportowana), pic jeszcze raz. Ocena to owoce ogladania, powachania, picia, utrawienia, dyskusji oraz szykania. Inaczej to jest zawsze okaleczona.
wino3939#35500

star (2011-11-03)
Po¶wiêci³em obydwu flaszkom kilka dni (a korka nie zauwa¿y³em) zgodnie z instrukcj± dnia trzeciego, ¿e pojadê znowu klasykiem od Deo wino11432#27749

W zapachu typowy australijski eukaliptus i ¶wietnie wtopiona beczka. Wed³ug Dziewczyn - p³yn do demakija¿u, wed³ug Ch³opaków - p³yn do rozmra¿ania zwrotnic. Nieco suche taniny w koñcówce. Z homarem a'la Prince Vladimir ujawni³o pewn± goryczkê, do ostryg pasowa³o znacznie lepiej. Piêæ (albo cztery).
Na drugi dzieñ taniny nieco zmiêk³y, goryczka znik³a (homar te¿). Siedem.
Trzeciego dnia ujawni³y siê nuty s³odkie, typowo shirazowe, z ostrygami smakowa³o ju¿ trochê gorzej. Sze¶æ.
Czwartego dnia (rano) mia³o wyra¼nie ni¿sz± kwasowo¶æ, ale ca³o¶æ jakby siê polepszy³a. Cztery. Po po³udniu wesz³o w fazê zamkniêt±.
Pi±tego, szóstego i siódmego dnia - faza zamkniêta. S³aby aromat, gorzkie garbniki. Do piwniczki na 3 lata albo dekantowaæ 7 godzin. Piêæ.
Dzieñ Ósmy. Wino okaza³o siê korkowe. Do zlewu. 3.
Dziewi±tego dnia (jednak nie wyla³em!) z powrotem odzyska³o formê. Eukaliptus, oregano, pieprz, sól. Pewne sze¶æ.
Dziesi±tego dnia.... :-)

wino3939#35494

cerretalto (2011-11-03)
Dopytywa³em siê, bo mnie siê wiele razy zdarza³o napotkaæ na "nijak±" butelkê, mimo ¿e spodziewa³em siê czego¶ innego, zw³aszcza owocu. Po jakim¶ czasie zacz±³em zostawiaæ takie wino w kieliszku i czêsto wychodzi³ z niego po paru godzinach ewidentny korek.
wino3939#35491

star (2011-11-03)
Cerretalto, zwraca³em Temiemu uwagê tylko na to, ¿e rocznik 2007 by³ ró¿ny od 2006 w Toskanii, prawdopodobnie wcze¶niej nadaj±cy siê do picia, choæ wiem to tylko z teorii, a ¿e z 2007 próbowa³em akurat Gevrey, to pokusi³em siê o skojarzenie, ¿e tam te¿ mo¿na ju¿ 2007 próbowaæ, a ze starszymi 2006 i 2005 mo¿na w wielu przypadkach jeszcze poczekaæ. Co do Fontalloro 2001, to jak ju¿ pisa³em, wtedy ¿adnej konkretnej wady nie namierzy³em, teraz jedynie dywagujê, choæ do nieomylno¶ci nie roszczê sobie pretensji.
wino3939#35490

cerretalto (2011-11-03)
Star, co by³o w 2006/7 w Burgundii moim zdaniem nie ma tu wiêkszego znaczenia - porównaj choæby 2005 w obu tych miejscach. Opinie krytyków co do tego kiedy piæ bywaj± dla mnie myl±ce (np. http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=12429). Czyli jeste¶ sk³onny przyj±æ, ¿e mo¿e trafi³e¶ z Fontalloro 2001 na jak±¶ s³absz±, np. lekko korkow± butelkê?
wino3939#35488

star (2011-11-03)
Mo¿e Cerretalto masz racjê (s±dz±c po opisie Jancis to by siê zgadza³o). Takie wino korkowe, co korkiem nie tr±ci, ale rado¶æ z picia i ¿ycia odbiera, co¶ w tym stylu jak pamiêtam i czytam sobie teraz.
wino3939#35487

star (2011-11-03)
Temi, wydaje siê, ¿e 2007 w Toskanii i nie tylko (w Burgundii tak¿e, co potwierdzi³a degustacja Gevrey z 2007) po prostu nadawa³ siê wcze¶niej do picia. Nie wyci±ga³bym z tego pochopnych wniosków na temat 2006, jak piszesz Star rocznik 2006 du¿o za wcze¶nie pi³, a potem cytujesz z aprobat± J. Robinson, która nastêpny rocznik ju¿ od 2010 piæ pozwala.
wino3939#35486

star (2011-11-03)
Markizie Drogi, piszesz Jak degustowa³e¶ 2006 to ja siê niczemu nie dziwiê - wychodzi równie¿ na to, ¿e 2001 skoñczy³e¶ degustowaæ zanim ja zacz±³em. Mo¿e mniej adhd a wiêcej cierpliwo¶ci? :-), a ja tego nie rozumiem. Wina te pi³em, mo¿e nie z butelki, nie na hejna³, ale jednak pe³nymi ³ykami;-) Wg mnie jak cz³owiek wcze¶niej nie spróbuje, to nie bêdzie wiedzia³, a tym krytykom to nie ma co ufaæ;-) 2001 pi³em jak widaæ w 2009, a 2006 w 2011, 2011 wypijê w... no w³a¶nie kiedy?
wino3939#35485


Wina Fattoria di Felsina:
Riserva 2013 Chianti Classico ..
2012 Chianti Classico Sangiov..
2011 Chianti Classico Sangiov..
Pepestrino 2010 Toscana Trebbi..
Berardenga 2010 Chianti Classi..
Rancia 2009 Chianti Classico S..
Pepestrino 2008 Toscana Trebbi..
Fontalloro 2008 Toscana Sangio..
Rancia 2008 Chianti Classico S..
Castello di Farnatella 2007 Chi..
Lucilla, Farnatella 2007 Toscan..
2007 Chianti Classico Sangiove..
Castello di Farnetella 2007 Ch..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
Castello di Farnatella 2007 Tos..
I Sistri 2007 Toscana Chardonna..
2006 Chianti Classico Sangiove..
Fontalloro 2006 Toscana Sangio..
Maestro Raro 2006 Toscana Cabe..
Rancia 2006 Chianti Classico Sa..
Lucilla, Farnatella 2005 Toscan..
I Sistri 2005 Toscana Chardonna..
Rancia 2005 Chianti Classico Sa..
Maestro Raro 2004 Toscana Cabe..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
2004 Vin Santo del Chianti Ma..
Castello di Farnatella 2004 Tos..
Fontalloro 2003 Toscana Sangio..
Rancia 2003 Chianti Classico S..
2003 Chianti Classico Sangiove..
Maestro Raro 2001 Toscana Cabe..
2001 Vin Santo del Chianti Ma..
Fontalloro 2001 Toscana Sangiov..
Rancia 2001 Chianti Classico Sa..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..
2000 Vin Santo del Chianti Ma..
Reserva 2000 Chianti Classico ..
Rancia 2000 Chianti Classico S..
I Sistri 2000 Toscana Chardonnay
Castello di Farnatella 2000 Chia..
2000 Chianti Classico Sangioves..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..
2000 Chianti Classico Sangiove..
I Sistri 2000 Toscana Chardonna..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..
Poggio Granoni, Castello di Fa..
Lucilla, Farnatella 1999 Toscana..
Rancia 1999 Chianti Classico San..
Fontalloro 1999 Toscana Sangiove..
Maestro Raro 1999 Toscana Caber..
Maestro Raro 1998 Toscana Caber..
Fontalloro 1997 Toscana Sangiov..
Poggio Granoni, Castello di Far..
Rancia 1993 Chianti Classico S..
1993 Vin Santo del Chianti Treb..
Fontalloro 1990 Toscana Sangiov..
Rancia 1990 Toscana Sangiovese
1990 Vin Santo del Chianti Tre..
Vin Santo 1990 Toscana Malvasi..
Maestro Raro 1990 Toscana Cabe..