Note

Vajra 2006
Langhe DOC
W³ochy
Nebbiolo
Cena: 70
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 3813
www

sstar&let (2009-03-12)
Spotkanie z legend± (producent wychwalany m.in. przez Wojtka Boñkowskiego) na parterze zakoñczy³o siê pewnym rozczarowaniem. Mimo, ¿e nie jest to z³e wino - bo i pachn±ce, lekkie i przyjemne, do¶c kwasowe i z zauwa¿aln± koñcówk±, to jednak sucho¶æ garbnika i jego gorzo¶æ psuje ca³± zabawê. Poprzeczka by³a za wysoko, musia³a spa¶æ:-( Kupione we wroc³awskim sklepie Wina & Specja³y na Krupniczej, którego odwiedzenie polecam! @Salute

sstar&let (2010-03-29)
Piêkna degustacja win Vajry.

Polecam odwiedzenie strony z relacj±: A wife for Barolo

wino3813#16356

wein-r (2009-04-30)
No có¿ Peyotl... Sprawdzi³e¶, zapyta³e¶ wiêc wiesz. Ja teraz te¿. Przecie¿ mogê Ci ufaæ... ;-). Takie drobne mia³em reminiscencje z dord¿e, wad¿rajan±, i innymi tybetañskimi (i nie tylko) pojêciami... WARTO SPRAWDZAÆ!!! Jestem na to po raz kolejny przyk³adem. Ale czasem rêka szybsza ;-). Dzêki i PZDR. *** A co do pojedynku z Deo, to czasem Panowie lubi± sobie przy piwku (sic!) wyja¶niæ sprawy (no ja akurat pi³em piwko, nie wiem co i czy Rurale ;-) ), a nie walczyæ na piê¶ci, mo¿e na li¶cie;-)? O ile wiem to inne formy potyczek honorowych s± u nas zakazane. Wcze¶niej przywo³ana chyba te¿... Napijcie siê p... wina Panowie. No tak. Wiem. Ju¿ koñczê... :-)
wino3813#5833

peyotl (2009-04-30)
Jak by na to nie patrzeæ, s³owo "vajra" jest dobrze zanglicyzowane i jak nic oznacza "grom, diament" a nawet "....." mêski. I pan Vajra siê z tym te¿ zgodzi³, bo go zapyta³em. Mo¿emy d±¿yæ do aptekarskiej precyzji, ale mo¿emy te¿ siê bawiæ ¶wiatem. Hm?
wino3813#5832

sstar&let (2009-03-23)
Je¶li to ten sam rocznik to raczej (choæ nie zawsze tak by³o) staramy siê przez Skomentuj, je¶li nowy rocznik to przed Dodaj! W tym tygodniu obiecujê (trzymajcie mnie za s³owo) dodaæ now± funkcjonalno¶æ:-) czyli Dodaj podobne!
wino3813#4591

wein-r (2009-03-19)
sstar. Czy notki o winie ju¿ opisanym na stronie umieszczamy jako wpis przez "dodaj" czy jako komentarz do wpisu ju¿ istniej±cego? :-)
wino3813#4429

wein-r (2009-03-19)
Kolega dosta³ "wino do od³o¿enia na lata". To co by³o zosta³o wypite, a ¿e piæ chcia³o siê nadal to... I tak Langhe Rosso z 2000r. o dumnej nazwie "Bricco Manzoni" (jest taka winnica w ogóle???) otwarto. Bo stare, bo langhe i bo sucho. Owocu zero a dêbu tyle, ¿e jak pisa³ Parker (odno¶nie Krachera): "To wino bêdzie siê ¶wietnie nadawa³o do picia (tu: bêdzie dêbowe - przyp. wein-r) jeszcze wtedy, gdy sprawdzi siê scenariusz filmu #Planeta ma³p#." Owszem okre¶lenie "sok z dêbu" oddaje istotê problemu. Co do trufli to mogê tylko poprzypuszczaæ sobiê. Bêd± ju¿ 4 miesi±ce niebawem od pierwszej mojej próby... Jak bêdê mieæ ju¿ do¶wiadczenie i za³apiê o co chodzi to powiem :-) Co do zabijania finezji potraw to pewnie ci co takie potrawy stworz± nie bêd± chcieli ich sknociæ. A kucharz niedo³êga czy po prostu partacz pewnie bêdzie mieæ co¶ do ukrycia i doda trufle do ka¿dej. A mo¿e Ty ich po prostu nie lubisz? I te 20 lat jedzenia, odwiedzania targów to ¿le zagospodarowany czas? No chyba ich nie zbiera³e¶! He, he. To taki ¿arcik tylko. :-))) Mój ukochany le¶ny to w³a¶nie Borowik szlachetny. I tu pe³na zgoda. To ja z tematu - trufle - wypadam. Idê co¶ zje¶æ. Na razie.
wino3813#4428

gp (2009-03-18)
Dziêks. Fotek jedzenia z Piemontu to mam setki. ;-)

Ja kawior uwielbiam. Niestety, je¶li chodzi o jesiotrowate, niezwykle rzadko mo¿na spróbowaæ taki, który jest naprawdê reprezentatywny, nie przesolony i mo¿liwie ¶wie¿y. Lubiê te¿, jako alternatywê, ikrê pstr±ga b±d¼ ³ososia choæ to zupe³nie inna bajka. Uwaga na imitacje z ¿elatyny!

wino3813#4418

mdcc (2009-03-18)
Giorgio - fajne fotki - jednak apetycznie wygl±da pasta z truflami... Co do trufli to ja równie¿ nie bardzo je rozumiem ale i tak 100 razy wole je¶æ trufle ni¿ inny przysmak czyli kawior. To co¶ zawsze str±cam z ka¿dego dania, którym to ubrudzono i pomimo up³ywu lat moja niechêæ zupe³nie nie s³abnie...
wino3813#4415

gp (2009-03-18)
Apdejt:

Zdjêcia moje z 2007 a okazuje siê ¿e Cesare zamkn±³ lokal swój i "sprzeda³" siê kolosowi Fontanafredda:
tu po w³osku

Pewnie bêdzie tam znakomite jedzenie, ale raczej nie do¶wiadczy siê kózek w³asnego chowu i przyjêcia we w³asnym mieszkaniu, gdzie z toalety korzysta siê na piêterku, ko³o sypialni Cesare. ;-(

wino3813#4414

gp (2009-03-18)
Specjalizuje siê w pieczonych na wolnym ogniu, w ca³o¶ci, ko¼lêtach. Tutaj co¶ bardziej w trufli:
wino3813#4412

gp (2009-03-18)
Tu legenda innowacyjnej kuchni Langhe, Cesare Giaccone, w³a¶ciciel restauracji "Angolo di Paradiso" w Albaretto della Torre. Nie próbujcie trafiæ bez pomocy wtajemniczonych miejscowych:
wino3813#4411

gp (2009-03-18)
Targi trufli, Alba:
wino3813#4410

gp (2009-03-18)
Damilano jeszcze jako¶ w tym towarzystwie ujdzie, choæ do¶æ moderny jest, ale co tam robi sok z dêbu od Valentino Manzoni? ;-)

Skoro wspomniano trufle, to ja zapytam:

O co chodzi z tym "onanizmem" na nie, a zw³aszcza na bia³e z Alby? Bêdzie ju¿ 20 lat niebawem od pierwszych moich prób, w miêdzyczasie zaliczone doroczne "truflowe imprezy" w Albie, kilka "michelinowych" knajp w Langhe w sezonie na trufle i nijak nie pojmujê.

W tatarze z cielêciny jeszcze ujdzie czy w jakim¶ pasztecie, lecz w wiêkszo¶ci dañ zabije ka¿d± finezjê jak± kucharz stworzy. Dla mnie trufla to taka przyprawa dla kucharza niedo³êgi, która nie do¶æ ¿e droga to zamaskuje ka¿de byle co. Mam te¿ spiskow± teoriê, ¿e popularno¶æ i presti¿ trufli zosta³ wykreowany w tym samym okresie co orientalne przyprawy i s³u¿y³y one temu samemu: maskowaniu smrodu nie¶wie¿ych i psuj±cych siê sk³adników potraw.

Osobi¶cie stawiam zawsze wy¿ej dobrze zastosowanego borowika (Boletus edulis) od najlepszych trufli.

P.S. Tuber magnatum w Polsce jest dostêpny, jak niemal wszêdzie, od czasów Balcerowiczowskich, bez powa¿niejszych problemów poza cen±, która wszêdzie jest wysoka.

Monforte d'Alba Tratorria della Posta

wino3813#4409

wein-r (2009-03-17)
A to ca³a stawka (wiêksza ni¿ ¿ycie - nie jednego cz³owieka) startuj±ca 06.12.2008 do np. risotto z Tuber magnatum z Alby (s± do kupienia w Polsce). Na razie. G. P.S. Piemoñczyki? Dobrze zrozumia³em?
wino3813#4321


Wina Vajra:
Rosso 2020 Langhe Barbera, Neb..
2019 Moscato d'Asti Moscato
Rosso 2018 Langhe Barbera, Neb..
Viola delle viole 2017 Barbera..
2016 Langhe Nebbiolo
Albe 2013 Barolo Nebbiolo
PN Q497 2007 Langhe Pinot Noir
2007 Moscato d'Asti Moscato
2007 Dolcetto d'Alba Dolcetto
Coste & Fossati 2006 Alba Dolce..
2006 Langhe Nebbiolo
Albe 2006 Barolo Nebbiolo
2006 Langhe Nebbiolo
Albe 2004 Barolo Nebbiolo
Bricco delle Viole 2003 Barolo ..
Bricco delle Viole 1999 Barolo ..
Kye 1997 Langhe Freisa
Bricco delle Viole 1990 Barolo..