Vignoble d'E Domaine Ostertag 2007 Alsace AOC Francja Riesling Alk: 12,00% Kolor: b Ocena: 6 Nr 3226 www
sstar&let (2009-06-25) Du¿o wszystkiego: kwasu, goryczki i materii. Dobre ale nieco toporne. Niektórzy mówili, ¿e ¿yleta. Pewno to kibice;) Inni, ¿e mandarynka. Chyba Mandaryna, nie znaj± siê!
peyotl (2015-09-09) Muenchberg 2013... No sam nie wiem... Siedzê pod grusz±, w s³oñcu, z kieliszkiem, odpoczywam chwilê od psa, który sobie powoli (bezbole¶nie) umiera... jest OK. Wino pasuje do energii pó¼nego lata... energii przemijania... - pewnie przez ¶lad utlenienia. A poza tym? Kwas, kwas - trzyma siê mocno a¿ do d³uuuugiego finiszu. W nosie elegancja, egzotyki trochê, ale te¿ pieczeñ, mas³o... ró¿ni¶cie... W ustach du¿o wytrawno¶ci, wiêcej kamienia niz owocu, wino jest takie... kanciaste, czy nawet krawêdziaste... Trochê jak trudna kobieta, która jednak poci±ga... bo trudna :-)
Chyba siedem. Na zdjêciu grusza pierwsza z lewej (pies rzeczony, jeszcze w pe³ni si³). PS. Importuje Vini e Affini, cena 185, a resztê dopiszê w notce osobnej soon. wino3226#527356
sstar&let (2010-04-29) Tytu³em zachêty... film z Collegium Vini w Klubie Leniwca:
wino3226#17237
rurale (2010-04-29) O wizycie Ostertaga w Wawie nakrêcono nawet film :) wino3226#17234
sstar&let (2010-04-08) A w jakiej roli z nim wspó³pracowa³?
Przypomnê przy okazji aby¶ nie zapomnia³ dodaæ inne wino do bazy, tak¿e z E od Ostertaga:)
wino3226#16664
monty (2010-04-08) Odpowiadaj±c na swoje w³asne pytanie: z Ostertagiem wspó³pracowa³ ... Philippe de Givenchy wino3226#16662
1. Najlepszy posi³ek z Rieslingiem.
Mo¿e bigos:)
2. Najlepszy koktajlowy Riesling.
Nawet bez Bonda jestem w stanie odpowiedzieæ:
Ka¿dy znad Mozeli, ciut cukru is welcome!
3. Cytat z Rieslingiem(a).
Nic nie wymy¶lê, powtórzê wiêc za innymi:)
The more you Riesling the less you create. Raymond Chandler
The wise are instructed by Riesling. Marcus Tullius Cicero
Riesling is not what decides love. Moliere
4. Najbardziej interesuj±ce miejsce, z Rieslingiem.
Hmm....
wino3226#13943
sstar&let (2010-01-04) Przytoczê z³ot± my¶l: "The heart has its Rieslings of which Riesling knows nothing." Trudne;) Thus spake Randall Grahm of Bonny Doon, California's esoteric winemaker, in the "Riesling Manifesto," which he co-authored with fellow Riesling producers and aficionados Andre Ostertag of Alsace, France and Johannes Selbach of the Moselle Valley in Germany. It's as well...
Odpowiadaj±c na pytanie Montiego: Joly czy mo¿e Humbrecht z nim wspó³pracowali?
Tu mam kolejn± my¶l, coraz trudniej nad±rzyæ: "It is like if the vintage were combinating the sky with the earth, the shadow with the light. The vintage links the top to the bottom in order to facilitate the exchanges. And its fruit, the grape, are the prooves of this..." ze ¼ród³a: Bien Manger.
wino3226#13942
monty (2009-07-01) Andre to jeden z moich wiekich faworytów. Niedawno pi³em Rieslinga z Muenchberg rocznik 2002. Ociera siê o koronê! Cudowna ¶wie¿o¶æ (cytrynowo-mineralna), g³êbia i pe³nia (miodowa). Przy okazji Andre jest autorem (wraz z Randall'em Grahm'em Johannes'em Selbach'em) niejakiego "The Riesling Manifesto".
I zgadnijcie kto z nim pracowa³? Pytanie nie jest podchwytliwe :-) wino3226#7680
mkonwicki (2009-06-25) To wino pozostawilo na mojej kartce (kartce sstara tak na prawde) taki slad olowkiem: Wyrazne jablko, bardzo fajne, latwe, owocowo-cytrusowe, szczypie, soczyste. Taki chaos, ale przepisane na zywca, notowane na zywca. Podobalo mi sie, choc nic nie pamietam, bo to bylo wino pierwsze i zupelnie nie ostatnie tego milego spotkania, wiec musze uwierzyc sladowi olowka na kartce. Ca ja bredze, daje 6, a moze 7? wino3226#7520
mm (2009-06-25) Mialem okazje niedawno probowac 4 rieslingow od Ostertaga. Wszystkie byly z 2007 roku. Niesamowite zylety. To wina o bardzo duzej kwasowosci. Roznice miedzy poszczegolnymi zauwazalne, zanotowalem, ze Vignoble d'E mial bodaj najwiekszy kwas, fronholz z kolei nuty slone, muenchberg owoc. Do jedzenia to bodaj najlepsze wina alzackie jakie znam (do normalnego jedzenia:-), bo na przyklad do fois gras lepsze beda jakies slodsze). W posiadlosci cena Vignoble d'E = 13 euro. Fronholz=15, Heissenberg=21, Muenchberg=28. wino3226#7500
sstar&let (2009-06-25) Te¿ chcia³bym poznaæ cenê i miejsce zakupu, podobnie jak Pierre Bise w innym w±tku... a nawet nie pamiêtam kto je do Bzika przyniós³:( Winersch? A u Ostertaga króluje biodynamika!O terroir i organice. wino3226#7497
wein-r (2009-06-25) Nie po¿yczê, bo ju¿ nie mam od kogo ;-). P³acê gotówk±. Za 6 butelek. Ale musi byæ tanio!!! wino3226#7495
wein-r (2009-06-25) Etykieta super a wino w sumie te¿. Mineralne na zamówienie, kwasowo¶æ wysoka (super!!! ja nie kibicujê, z Wawy pochodzê i wiem co to, ale bez przesady z tymi skojarzeniami ;-)... Cytrusy (mandarynka? no nie wiem...) i ³±kowe kwiaty, choæ bardzo delikatnie. W d³ugo¶ci miodowo - woskowe. Bardzo sympatyczne, wiêc sympatyzujmy z nim!!! Jaka cena i gdzie? Je¶li tak sympatyczna jak wino biorê kilka. Za po¿yczon± forsê oczywi¶cie ;-). Kiedy¶ oddam. Jak oddam za inne... 6 dam bo mam. wino3226#7494
sstar&let (2009-06-25) O ile etykieta Rectorie nie budzi morderczych instynktów, to ta nieodparcie kojarzy mi siê z odkupieniem cudzych win... mimo, ¿e to pewno winoro¶l na zdjêciu... wino3226#7489