Note

Grand Cru Cru Clos de Beze Domaine Damoy 2005
Chambertin AOC
Francja
Pinot Noir
Cena: 529
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 2749
www

sstar&let (2007-10-20)
Degustacja win w Sklepie Les Caves Augé. 116, Boulevard Haussmann Paryż. Potê¿ne, ostrzejsze od pozosta³ych, mêcz±ce, nota 7-6. @Caves Auge

star (2011-02-26)
Przy okazji próby zmierzenia siê z Decanterowskimi rekomendacjami w zakresie Burgundy 2009 i napisania czego¶ na ten temat (work in progress) znalaz³em tê etykietê, wiêc j± ustawiam jako g³ówn±. Okazuje siê, przy okazji, ¿e Clos de Beze to ¿adne Premier, a raczej Grand Cru. Temat mocno abstrakcyjny w naszych realiach, ale jak macie jakie¶ fajne typy lepszych burgundów w kolorze rouge dostêpnych w Polsce to dajcie znaæ proszê. Niekoniecznie z 2009, w koñcu to en primeur by³o;)

A po tej ulicznej degustacji, zbyt zimnych (dos³ownie i w przeno¶ni, bo jak siê okazuje roczniki te nie mia³y tej rado¶ci ¿ycia jak 2009!) smutno mi siê jako¶ zrobi³o, ch³odno by³o, ruszy³em smêtnie w nieznanym mi kierunku...
wino2749#26330

star (2011-02-26)
Id±c tropem Wine Searchera dostajemy ceny: od 529z³ do 1158z³, co mam wpisaæ? W sumie, to bez ró¿nicy.
wino2749#26331

star (2011-02-26)
Z kolei na Cellar Trackerze daj± 95 punktów i pisz±, ¿e: Absolutely great wine, and for a youngster, incredible. Dark blue fruits combined with soft cherry red, and lots of funk going on. A subtle feel vs. an overt berry young profile. Flat out great as is, and likely to be a stud. (on chyba nie pi³ tego wina, a mo¿e dekantowa³ w tramwaju czy metrze;) oraz Tastes much more like a Bordeaux (today) than any Burgundy I have had in awhile. This is huge! (z tym siê zgadzam, przynajmniej tak je zapamiêta³em... choæ ju¿ zapomnia³em:).
wino2749#26332

star (2011-02-26)
Na deser Vinopedia, lepsza chyba od Wine Searchera je¶li chodzi o Francjê, ceny ju¿ przyzwoitsze kilkadziesi±t euro, a oceny ok. 90 plus, ró¿nych roczników. Tu pralinka.
wino2749#26333

star (2011-09-24)
Straszny dewiant z tego Damoy. Tak przynajmniej twierdzi o jego butelkach z 2006 i jeszcze jakiego¶ rocznika Bettane, dok³adnie to o dewiacji pisze, nie pamiêtam ju¿ czy aromatycznej w stronê ziemi (on by chcia³ same kwiaty i owoce), czy te¿ smakowej - na stronê gorzko¶ci (amere) , widaæ wiêc, ¿e nie tylko ja Pan Goryczka mam z tym k³opot. W innym miejscu pisze te¿ o agresywno¶ci (astringence) garbników, ale to mo¿e z czasem siê u³o¿yæ ponoæ.

¯ewreje maj± do wyboru dwa aromaty wg Bettane'a z grubsza: lukrecja (reglisse) i kwiaty (fio³ki, ró¿a, ale jaka¶ starodawna - tak ponoæ kiedy¶ burgundy pachnia³y). Ja czê¶ciej trafia³em na wodê po kwiatach;-) Kwiaty ju¿ kto¶ zabra³:-) Zobaczymy jak dzi¶ bêdzie na Akademii Burgunda, same ¿ewreje bêd± lane w ¯u¯u, co ³adnie siê uk³ada: ¯eWre w ¯u¯u.
wino2749#34107

star (2013-02-11)
Wyt³umaczê to mêcz±ce. Znaczy, ¿e w tej ch³odnej temperaturze twarde i nieprzystêpne, choæ moc jest z nami. Lepiej w tym zi±bie wypada³y miêkkie burgundy, bardziej owocowe ot co. W ocenach stara³em siê jak mog³em abstrahowaæ od warunków serwowania, a na to, ¿e darmowo mog³em od producentów z beczek, które sta³y przed Caves Auge, a na nich butelki popróbowaæ takich cru, z pewno¶ci± nigdy bym nie narzeka³:-) Fajnie by³o, choæ wiem ju¿, ¿e za ch³odne burgundy te¿ mog± nie pokazywaæ wszystkich swoich atutów. A na malkontenctwo w piwnicy u Niepoorta mi kiedy¶ powiedziano, ¿e lepiej ch³odne ni¿ za ciep³e, to by³o o roczikowych porto i ciê¿ko siê nie zgodziæ, bo w d³oni zawsze mo¿na je przecie¿ ogrzaæ.
wino2749#46726


Wina Domaine Damoy:
Rouge 2013 Bourgogne Pinot Noi..
Les Longeroies 2012 Marsannay ..
Clos Tamisot 2005 Gevrey Chambe..
Grand Cru 2005 Chapelle Chamber..
Grand Cru Cru Clos de Beze 2005..
Grand Cru 1992 Chambertin Pino..